tilt | For deg som jobber i ... | Ledelse | Digital transformasjon: Mer enn teknologi

Digital transformasjon: Mer enn teknologi

torsdag 9. november 2023 @ 07:30

Som en veteran i endringsledelse og en som har ledet flere vellykkede omstillinger, står jeg noe perpleks overfor denne tilsynelatende avgrunnen mellom teori og praksis.
Av Glenn Agung HoleFoto av Sinnataggen: Yair Haklai, CC BY-SA 4.0. Endring og manipulering av Jeanette Høie og Adobe Firefly.

Digital transformasjon er ikke bare en teknologisk oppdatering, men også en dyptgående endring av bedriftskulturen, arbeidsprosesser og, viktigst av alt, hvordan en organisasjon tenker rundt innovasjon og fremtidig vekst. I denne refleksjonen ønsker jeg å utforske både fallgruvene og de avgjørende faktorene som skiller suksess fra fiasko i digitale transformasjonsprosjekter.

Akademisk forankring og praktisk anvendelse

Jeg har en bakgrunn med en PhD i endringsledelse og er arkitekt bak TIPS-modellen. Jeg har erfaring fra forelesninger som førsteamanuensis i entreprenørskap, økonomi og ledelse, og også som foreleser i digital transformasjon. I mitt virke kobler jeg teori med praksis. Min tilnærming bygger på å anvende akademiske modeller i reelle forretningskontekster og industripraksis. Jeg søker å bygge beste praksis for å lykkes, med base i 28 års erfaring i næringslivet, inkludert 20 år innen endringsledelse og digital transformasjon.

Mennesket i sentrum for endring

Jeg er vitne til en utbredt frustrasjon i samfunnet hvor det klages om mislykkede digitale transformasjoner. Som en veteran i endringsledelse og en som har ledet flere vellykkede omstillinger, står jeg noe perpleks overfor denne tilsynelatende avgrunnen mellom teori og praksis. Min erfaring med Nasjonal skolefrukt, elektroniske pasientjournalsystemer, distribusjonsløsninger for hjemlevering, og omfattende taxitjeneste, understreker viktigheten av å lede med et fokus på menneskene som er involvert i og påvirket av endringen. Dette menneskeorienterte fokuset er sentralt i min tilnærming til endringsledelse.

Feilslåtte Prosjekter: Et spørsmål om engasjement

Det er overraskende hvordan mange ledere og konsulenter overser at teknologi ikke fungerer i et vakuum. Hver ny digital løsning må harmonisere med de menneskelige elementene i organisasjonen – dets intellektuelle kapital. Mange mislykkede prosjekter kan spores tilbake til en mangel på engasjement og forståelse blant de som står i frontlinjen av endringen.

Dette er medarbeiderne

  1. Som skal bruke de nye systemene hver dag
  2. hvis arbeid vil bli direkte påvirket
  3. som har en uvurderlig innsikt i utforming av funksjonelle og hensiktsmessige løsninger.

Suksess gjennom genuin interesse

I min egen praksis har jeg sett at nøkkelen til suksess ligger i genuin stakeholder management. Det å ha en ‘tick off box’ tilnærming, hvor man raskt prøver å sikre formell aksept uten dypere engasjement, er ikke nok. Jeg har alltid tatt meg tid til å virkelig lytte og involvere alle nivåer av en organisasjon – fra toppledelsen til de som jobber på gulvet. Dette har ikke bare gitt “buy-in” og forståelse, men også avdekket uvurderlige perspektiver som har skapt forståelse og forbedret endringsprosessene.

Innovasjon som en menneskelig reise

Innovasjon og digital transformasjon er ikke bare en teknisk øvelse; det er først og fremst en menneskelig reise. Ledere og konsulenter må balansere behovet for teknisk perfeksjon med en pragmatisk tilnærming som inkluderer iterasjon og kontinuerlig forbedring. En feilbedømmelse jeg ofte ser, er presset mot å få alt 100% riktig fra starten. Denne tankegangen kan skape paralyse gjennom analyse, hvor prosjekter sinkes eller stagnerer på grunn av overanalyse og frykt for feil. Det er bedre å ta skritt fremover når det finnes rom for justeringer. Bare slik vil organisasjonen lære og tilpasse seg i prosessen.

Gjennom TIPS-modellen, har jeg fokusert på å integrere teknologi, bygge opp intellektuell kapital, forbedre prosesser og forme strategi rundt reelle behov og muligheter. Jeg tror sterkt på at når organisasjoner prioriterer disse aspektene og anerkjenner menneskene de tjenestegjør, kan digital transformasjon bli en kilde til betydelig verdi og vekst, ikke frustrasjon og fiasko.

Erfaringer fra feltet: Lærdommer fra feilslåtte implementeringer

Jeg har vært konsulent i en virksomhet som i 5 år hadde prøvd å implementere nytt ERP-system, uten å lykkes. Siden dette var en bransje jeg ikke kjente til fra før, pløyde jeg gjennom flere hundre vitenskapelige artikler om digitalisering av den aktuelle industrien for nettopp å forstå hva som gjorde at man slet.

Ikke uventet fant jeg at samtlige forskningsjournaler pekte på manglende medarbeiderinvolvering og inkludering i arbeidet med digitalisering av denne bransjen. Jeg presenterte mine funn for administrerende direktør, som overhodet ikke var interessert og mente at dette ikke stemte. Jeg parerte med at dette ikke er hva jeg mener, dette er hva samtlige forskningsrapporter i denne bransjen viser.

Vedkommende leder ønsket å fortsette som før, og jeg trakk meg fra prosjektet. De var uansett ikke interessert i mine innspill. To år senere skrinla virksomheten innføringen av ERP—systemet og satt igjen med et tap på nærmere 70 millioner. Jeg ser ofte at ledelse klager på at ting ikke fungerer, samtidig er man ikke interessert i å forstå hva som skal til for å lykkes. For egen del ble erfaringen omgjort til en ny vitenskapelig publikasjon som i dag er sitert i nær 40 andre internasjonale publikasjoner om digitalisering av denne industrien.

Stahet og motvilje mot endring

Det samme gjaldt en annen virksomhet som holdt på i 7 år med å innføre et tidligere ERP-system, og nå skulle bruke et halvt år på å gjøre en forstudie. Igjen var man ikke interessert i å faktisk bruke tid på å involvere og inkludere hele virksomheten slik at man kunne lykkes. Gang på gang ser vi at virksomheter feiler på å innføre slike endringer. Likevel er det en motvilje mot å ta imot råd, på tross av at forskningen er klar på hva som skal til for å lykkes. Det er et fascinerende eksempel på menneskets selvplaging og selvskading. Man vet hva man må endre, men er ikke villig til det.

Fremtidig undervisning og lederskap i digitalisering

Jeg vil fortsette å utforske og undervise i dette kryssfeltet mellom menneske, teknologi og endringsledelse. Slik håper jeg å utruste kommende ledere og entreprenører med nødvendige innsikter og verktøy for å navigere og lede i en digitalisert verden. Gjennom denne reisen håper jeg å bidra til å forme en fremtid der teknologisk innovasjon og menneskelig innsikt går hånd i hånd, skaper bærekraftig vekst og fører til dypere forståelse av vårt samspill med den digitale verden.

Digitalisering

Elkjøp Kristiansand (foto: Wikimedia Commons CC BY 2.0)

Slik sparer Elkjøp millioner på strukturert rekruttering

Turnoveren var 35 prosent da Elkjøp begynte å bruke en mer strukturert metode for rekruttering. Les mer
Med Gule Sider fra gyldne tider til sort belte i omstilling

Med Gule Sider fra gyldne tider til sort belte i omstilling

En gang for ikke alt for lenge siden var deres viktigste oppgave å trykke og distribuere telefonkataloger. Det var som å trykke penger. Marginene var eventyrlige. Så kom Internett ... Les mer
Digitalisering og hvordan du kan blomstre i en perfekt storm

Digitalisering og hvordan du kan blomstre i en perfekt storm

– Du skal ikke lede fra fronten, men fra sentrum, og ha et 360-graders blikk på alle interessenter, sier futuristen Neil Jacobsohn i dette intervjuet. Han etterlyser fundamentalt nye lederegenskaper. Les mer

Abonnement på coaching

Abonnement på coaching

Gi dine medarbeidere tilgang på personlig og profesjonell vekst og utvikling med et fleksibelt abonnement på en eller flere av våre profesjonelle coacher.

Les mer

Coaching-teknikker for prosjektledere

Coachende prosjektledelse

En coach-veteran avslører nyttige teknikker spesielt tilrettelagt for deg som leder prosjekter.

Dette kurset gir deg grunnleggende coaching-verktøy som er anvendelige i mange situasjoner. I kurset lærer du gjennom teori og øvelser som gir deg håndfast kroppslig læring. Kurset er et samarbeid mellom tilt.work og Computerworld Academy.


Våre nyhetsbrev

Her kan du melde deg på et eller flere av våre ukebrev.

"*" obligatorisk felt

Navn*

PrivacyTech

Som medlem i PrivacyTech-nettverket blir du en del av en gruppe likesinnede profesjonelle som er opptatt av GDPR, personvern, compliance og tech. Med Eva Jarbekk – en av Norges fremste eksperter på området – som fasilitator.

Partners in tilt

Vårt nettverk av “kloke hoder” (team tilt) med en bærekraftsagenda.

Del dine tanker om denne artikkelen

0 Comments

På forsiden nå

Hvordan 84% av norske virksomheter skaffer nye kunder

Hvordan 84% av norske virksomheter skaffer nye kunder

|
Ukens Tirsdag morgen er skrevet spesielt til en stor gruppe mennesker jeg beundrer: soloprenørene. Dere andre: Les på eget ansvar.
Diagnose: Kan brukes til alt

Diagnose: Kan brukes til alt

|
Å kunne mer om det meste enn de fleste høres bra ut. Men i et ekspertdrevet arbeidsliv kan "multitalent" klinge mer som en diagnose.
Skal vi gni det inn, eller ikke?

Skal vi gni det inn, eller ikke?

|
De gangene jeg som barn kom over en liten rift på en tapetvegg eller i et klesplagg, var det utrolig fristende å pirke litt, og se om jeg kunne få løs en bit til, eller lage hullet litt større. Jeg hadde ikke noe ønske om å ødelegge, jeg ville bare se hva som skjedde.  
Født som leder?

Født som leder?

|
Blir man født som leder? Eller kan det læres? Jeg trodde ikke dette var et tema lenger. Jeg tok feil.
Bare 200 meter til: Små steg gjør store fremskritt

Bare 200 meter til: Små steg gjør store fremskritt

|
Hva er likheten mellom en polfarer, deg og dine ansatte?
Olivias verden

Olivias verden

|
KI er et fantastisk verktøy, og det blir mer fantastisk for hvert minutt. Fint for oss, stort sett. Men hvordan vil Olivia (8 måneder) sitt voksne liv se ut?
Darwin, dating og dommedag

Darwin, dating og dommedag

|
Det går en rød tråd fra Simen Velle til armageddon. Men det er ikke kvinnekampen som har skylda. Ei heller datingappene. Det er Darwin.
Snyltekapitalismen

Snyltekapitalismen

|
De har sugd seg inn i verdiskapningen i det meste som foregår på planeten. Nå begynner de å spise av velferdssamfunnets grunnmur også.
vektorgrafikk eldre i aktivitet

Farvel til alderismen. Eldre som livsbejaende, verdiskapende borgere

|
Den offentlige samtalen har et sterkt fokus på eldre som et problem og en kostnad. Skal vi snu samtalen til å handle om eldre som en livsbejaende ressurs, må det en holdningsendring til – også hos eldre.

Pin It on Pinterest

Share This

Del dette

Delt glede er dobbelt glede. Del dette med ditt nettverk.