Coaching og rådgivning | Kurs | Fagnettverk

Vi tilter arbeidslivet mot en mer bærekraftig fremtid. Se hva vi kan gjøre for din virksomhet.

Litt klokere
Ukentlige gode samtaler på Zoom. Ta med ditt kloke hode og lær
Kjernekvadranten
Kjernekvadranten er et verktøy som kan gi deg og dine kolleger mange
Relasjoner på jobb
Å skape og utvikle gode relasjoner er det viktigste kriteriet for suksess

Alle våre tjenesterVåre partnere
tilt | Signert | Tirsdag morgen | Født som leder?

Født som leder?

tirsdag 2. april 2024 @ 06:00

Blir man født som leder? Eller kan det læres? Jeg trodde ikke dette var et tema lenger. Jeg tok feil.
Av Paal LeveraasAI-generert (Chat GPT)

Setting: Venner og venners venners lag. Ved siden av meg en jeg ikke hadde møtt før. Vi snakket om løst og fast til tiden var moden for det obligatoriske «Hva jobber du med?».

Hun fortalte om et usedvanlig eventyrlig yrkesliv, og avdekket det jeg oppfattet som en imponerende, allsidig og reflektert personlighet. 

Jeg fortalte at jeg utvikler ledere, og følte meg litt betydningsløs og grå i forhold. 

Teknikk og håndverk

Derfor ble jeg overrasket da hun sa: «Ledelse kan ikke læres. Alle gode ledere jeg har hatt er folk som er født som ledere. De har det bare i seg, det er medfødt.»

Det var en påstand jeg ikke har hørt på ganske lenge, og jeg trodde kanskje vi var forbi dette stadiet. Jeg erklærte min uenighet:

«Ledelse er grunnleggende sett teknikk og håndverk. Teknikkene kan praktisk talt alle lære om de vil. Noen har helt sikkert et større talent for det enn andre, men uten trening blir du aldri en god leder, like lite som en Maradona blir fotballstjerne uten trening. Hvis det var slik at man enten er født med det eller ikke, kan jo en Maradona — født som fotballspiller — bare møte opp på banen?»

Hun var ikke overbevist.

«Det er ikke det samme», sa hun. «Ledelse er noe annet enn fotball.»

Jeg smilte stumt.

Mysteriet ledelse

Ledelse opphøyes ofte til noe mystisk, grensende til religiøst. Og store ledere kan virke som om de driver stor ledelse enkelt og naturlig og med den største selvfølgelighet. Men like lite som Maradona er guddommelig, er sjefen din det. 

«Tro meg, ingenting kommer av seg selv. De lederne du har hatt som bare er ledere, inkludert de du hevder aldri har gått på lederkurs, har uten unntak brukt tusenvis av timer til å prøve, feile, reflektere, prøve igjen», forsøkte jeg meg videre.

Jeg tror kanskje hun var på gli.

Fra håndverk til kunsthåndverk

Ledelse er først og fremst et håndverk. Det kan læres. Talent, men først og fremst øvelse, kan gjøre en forskjell. Millioner av mennesker snekrer, bare et fåtall bygger hus. Millioner av mennesker kan skrive, bare et fåtall skriver bestselgende bøker. Millioner av mennesker kan male, bare noen få kan male taket i det sixtinske kapell eller en Mona Lisa. 

Dedikasjon og talent kan opphøye nesten ethvert håndverk til et kunsthåndverk.

Ledelse inkludert.

De beste trener mer 

Men det betyr ikke at millionene som maler, snekrer eller skriver ikke skaper verdi gjennom det de gjør.

Heller ikke at millionene som forsiktig prøver å forbedre sine lederferdigheter bare kan glemme det, for enten er de født med det eller så har de det ikke i seg. 

Enten man snakker om ledertrening eller annen kompetanseheving er det gjerne de som allerede er i utvikling som forstår at de trenger mer. De andre befinner seg på nederste trinn på læringstrappen:

Læringstrappen

Praktisk hverdagsledelse

Og selv om jeg som ledertrener gjerne skulle nådd fram til mennesker med de samme enten-eller-holdninger til ledelse som mitt nye bekjentskap, innser jeg at de som skal lære selv må innse at de trenger det. De må ha kommet forbi første trinn i læringstrappen.

I dette tilfellet handler læringen om praktisk hverdagsledelse. To kurs jeg holder er siktet inn mot dette området:

 • Frivillig ledelse – rettet mot dyktige, dedikerte frivillige i de tusenvis av ideelle, frivillige eller nonprofit-organisasjoner Norge er så avhengig av – frivillige som kan mer enn de fleste om fagområdet de er ledere innenfor, men innser at ledelse er et eget fag som også krever trening. Les mer om Praktisk hverdagsledelse i ildsjeldrevne organisasjoner
 • Prosjektledelse – rettet mot prosjektledere. De som deltar der kommer til å være meg uendelig overlegen på alt som har med administrasjon og styring av prosjekter. Likevel kan jeg sannsynligvis bidra mye hva gjelder teknikker og innsikt knyttet til å forstå og påvirke dynamikken i teamene de skal lede. Les mer om Coachende prosjektledelse og meld deg gjerne på vårt gratis digitale frokostmøte hvor dette kurset presenteres.

Det var dagens reklame.

Beklager, jeg er bare født sånn.

God tirsdag. 

Les også: Liv og lære – et drama i fire akter

Lederstøtte

Paal Leveraas, som skriver Tirsdag morgen, har selv fusket i lederfaget inntil han begynte å ta det på alvor og ble coach og ledertrener. Ta kontakt med Paal for å diskutere hvordan han kan være en støtte for deg i din ledergjerning.

Læring | Praktisk hverdagsledelse

Nysgjerrig til du stuper

Nysgjerrig til du stuper

Moren til min tidligere klasseforstander leverte en 200 siders hovedfagsavhandling i 1979. Da var hun 78 år. Ingen kan beskylde henne for å ha vært drevet av storslagne ambisjoner om en lukrativ yrkeskarriere. Hun er et klassisk eksempel på at Les mer
Diagnose: Kan brukes til alt

Diagnose: Kan brukes til alt

Å kunne mer om det meste enn de fleste høres bra ut. Men i et ekspertdrevet arbeidsliv kan "multitalent" klinge mer som en diagnose. Les mer
De små nyansene mellom læring, opplæring og belæring

De små nyansene mellom læring, opplæring og belæring

«Gi ikke råd til den som ikke har bedt om det» rådga en av coachlærerne mine. Paradoksalt nok var det et råd jeg ikke hadde bedt om, men det fikk meg likevel til å tenke. Les mer

Abonnement på coaching

Abonnement på coaching

Gi dine medarbeidere tilgang på personlig og profesjonell vekst og utvikling med et fleksibelt abonnement på en eller flere av våre profesjonelle coacher.

Les mer

Våre nyhetsbrev

Her kan du melde deg på et eller flere av våre ukebrev.

"*" obligatorisk felt

Navn*

PrivacyTech

Som medlem i PrivacyTech-nettverket blir du en del av en gruppe likesinnede profesjonelle som er opptatt av GDPR, personvern, compliance og tech. Med Eva Jarbekk – en av Norges fremste eksperter på området – som fasilitator.

Partners in tilt

Vårt nettverk av “kloke hoder” (team tilt) med en bærekraftsagenda.

Del dine tanker om denne artikkelen

2 Comments

 1. Bjørn O. Hopland

  Hei Paal
  Jeg følger med dere selv om jeg ikke er en aktiv deltaker i Tilt 🙂 Spennende tema du skriver om her og noe vi nok aldri blir ferdig med. Det blir som “Født som eller blitt sånn”. Her er en liten kommentar fra meg på dette.

  De fleste kan nok bli ledere, men det er ikke sikkert alle vil like det. Vi har alle noen innebygde preferanser for hva vi liker å gjøre og hva vi ikke liker så godt. Også på jobben. For å like å være leder bør du helst like de fleste av arbeidsoppgavene og ansvaret som følger med. For noen er kanskje noe som kommer naturlig, og for andre er det vanskeligere og du må tenke mer for å gjøre de riktige tingene i lederrollen. Selv om det er ting du ikke nødvendigvis er veldig komfortabel med. Jeg pleier å si at det du ikke har i magen må du ha i hodet.

  Da jeg var HR-leder i Microsoft testet jeg hundrevis av kandidater til jobber i Microsoft. Også med en personlighetstest. Vi la mye vekt på at de vi ansatte skulle ha potensial til å kunne utvikle seg og etter hvert også kunne fylle andre roller enn den de ble ansatt i. Vi så også etter noen som kunne bli en fremtidig leder.
  Å avdekke lederpotensial var noe av det vi håpet å få ut av personlighetstestene. Jeg vet nytteverdien av dette er omstridt, men vi brukte i alle fall den minst kontroversielle basert på 5-faktor modellen. Den sier ikke noe om hva du kan og ikke kan, men hva du vil foretrekke å gjøre i en jobbsituasjon. Noen hater å gi fra seg arbeid uten at det er perfekt, mens andre går for godt nok. Den første typen vil kanskje like å jobbe som revisor, mens den andre ikke kunne tenke seg å gjøre det. Men det betyr ikke at hen ikke kan være nøyaktig når det er viktig. Men det vil være veldig slitsomt å være det hele tiden.
  En av de faktorene som testes er hvor komfortabel du er med å ta beslutninger uten å ha et komplett beslutningsgrunnlag. Om du er svært ukomfortabel med dette, og det gjelder mange, vil du kanskje ikke trives som leder? Testen dannet grunnlag for en samtale der vi gikk igjennom resultatene og relatere den til hvordan den aktuelle, og mulige fremtidige roller, matchet personlige preferanser i arbeidsform og kultur i Microsoft.

  Jeg har aldri opplevd at en beslutning om ansettelse har vært tatt på grunnlag av personlighetstesten. Den har mer vært til hjelp for kandidaten til å ha et realistisk selvbilde, og for oss som skal ansette å bli bedre kjent med kandidaten som person. I tillegg var det selvfølgelig andre som sjekket faglige kunnskaper, erfaring og annet som var viktig for den aktuelle rollen.

 2. Paal Leveraas

  Hei Bjørn – takk for dine tanker. Selv tenker jeg, som det fremgår av artikkelen, og som jeg oppfatter vi ikke er uenig i, at det meste kan læres, om ikke perfekt så ofte godt nok. Og så er det mange – jeg kjenner selv noen – som absolutt ikke ønsker å ha en lederrolle. Og det er mange – gjerne av de som befinner seg på nederste trinn i læringstrappen – som mener de er fantastiske ledere, og som på et eller annet katastrofalt vis enten aldri går gjennom den type tester du skriver om. Hvis det er én egenskap to “rule them all” er det evnen til å reflektere over egen atferd og korrigere seg selv underveis. Svært mange ledere er blitt ledere uten at de har utviklet denne egenskapen, og her kan personlighetstester være veldig nyttige.

På forsiden nå

Salgsbroen, alle pilarer er like viktige.

Kan du skape tillit? Da er du en selger!

|
Du skal si til deg selv: «Jeg er en selger», og du skal si det med stolthet.
Adferdslæring: Tanker skaper følelser - følelser skaper adferd - adferd skaper tanker

De ubevisste holdningene til eldre arbeidstakere

|
Det foreligger en «allmenn sannhet» om de unge «talentene»: De er fremoverlente, innovative og proaktive arbeidstakere.
Soloprenørene: Hvordan skaffe nye kunder?

Soloprenørene: Hvordan skaffe nye kunder?

|
Overraskende kundeinnsikt fra erfarne soloprenører.
Hvordan 84% av norske virksomheter skaffer nye kunder

Hvordan 84% av norske virksomheter skaffer nye kunder

|
Ukens Tirsdag morgen er skrevet spesielt til en stor gruppe mennesker jeg beundrer: soloprenørene. Dere andre: Les på eget ansvar.
Diagnose: Kan brukes til alt

Diagnose: Kan brukes til alt

|
Å kunne mer om det meste enn de fleste høres bra ut. Men i et ekspertdrevet arbeidsliv kan "multitalent" klinge mer som en diagnose.
Skal vi gni det inn, eller ikke?

Skal vi gni det inn, eller ikke?

|
De gangene jeg som barn kom over en liten rift på en tapetvegg eller i et klesplagg, var det utrolig fristende å pirke litt, og se om jeg kunne få løs en bit til, eller lage hullet litt større. Jeg hadde ikke noe ønske om å ødelegge, jeg ville bare se hva som skjedde.  
Bare 200 meter til: Små steg gjør store fremskritt

Bare 200 meter til: Små steg gjør store fremskritt

|
Hva er likheten mellom en polfarer, deg og dine ansatte?
Olivias verden

Olivias verden

|
KI er et fantastisk verktøy, og det blir mer fantastisk for hvert minutt. Fint for oss, stort sett. Men hvordan vil Olivia (8 måneder) sitt voksne liv se ut?
Darwin, dating og dommedag

Darwin, dating og dommedag

|
Det går en rød tråd fra Simen Velle til armageddon. Men det er ikke kvinnekampen som har skylda. Ei heller datingappene. Det er Darwin.

Pin It on Pinterest

Share This