tilt | Aktuelt | Samfunn | Blue Zone: 10 prinsipper for å skape en bedre arbeidsplass

Blue Zone: 10 prinsipper for å skape en bedre arbeidsplass

mandag 6. november 2023 @ 07:21

Forskningen på de blå sonene gir oss verdifull innsikt som er relevant for enkeltpersoner og organisasjoner som ønsker å forbedre velvære, produktivitet og ledelse på arbeidsplassen.
Av Sissel NaustdalAI-generert fra Adobe Firefly

Interessen for ansattes velvære har fått betydelig innpass på arbeidsplasser verden over, mye takket være dets påvirkning på faktorer som produktivitet, engasjement og generell ytelse. Dette bekrefter kilder som Forbes, Gallup og Harvard Business Review.

Likevel har temaet lenge blitt oversett av mange toppledere. Gjennom å måle velværets innvirkning på faktorer som sykefravær, turnover, engasjement og lojalitet, har bevisstheten rundt ansattes velvære økt.

For eksempel vil en typisk norsk bedrift med 100 ansatte og en turnover-rate på 15% stå overfor omkostninger knyttet til turnover på svimlende 15 millioner kroner. Når i tillegg bare 14 prosent av de ansatte sier at de opplever jobben interessant, sier det seg selv at dette har stor påvirkning på lønnsommhet og effektivitet.

De blå sonene

Nylig ble dokumentaren «Live to 100: Secrets of Blue Zones» sluppet. Kan erfaringene fra de fem regionene i verden der folk lever lengst ha relevans for ledere og arbeidsplasser? Absolutt!

De blå sonene utmerker seg ved at innbyggerne lever lenger og med bedre helse enn andre steder. Forskningen på de blå sonene gir oss verdifull innsikt som er relevant for enkeltpersoner og organisasjoner som ønsker å forbedre velvære, produktivitet og ledelse på arbeidsplassen. Her er prinsippene som definerer de blå sonene: 

  1. «Ikigai»: «Ikigai» er et japansk begrep som kan oversettes til «en grunn til å være» eller «en følelse av formål i liv eller karriere». Ikigai har relevans for arbeidsplasser på flere måter; ansattes motivasjon og engasjement, jobbtilfredshet, karriereutvikling, rekruttering og å beholde talenter, innovasjon, teamdynamikk og mer.
  2. Sosiale relasjoner: Solide sosiale relasjoner er avgjørende for et langt liv. Å dyrke samhold blant de ansatte, styrker både samarbeid og jobbtilfredshet. Et godt tips er å oppmuntre til sosiale interaksjoner utover arbeidsoppgavene.
  3. Stressmestring: Stress på arbeidsplassen er vanlig. Å fremme en vekstorientert kultur (growth mindset) reduserer stress og bygger psykologisk trygghet. Å styrke robusthet og lære stressreduserende teknikker som mindfulness og meditasjon kan styrke de ansattes evne til å håndtere arbeidsrelatert stress og forbedre mentalt velvære.
  4. Engasjement: Å prioritere ansattes velvære fremmer engasjement og motivasjon. Innføring av prinsipper fra de blå soner kan styrke ansattes lojalitet til jobben.
  5. Ledelsesstil: Effektive ledere kan følge prinsipper fra de blå soner ved å gå foran som eksempler, skape et støttende arbeidsmiljø og legge til rette for ansattes velvære.
  6. Langsiktighet: Innarbeid de blå sonenes langsiktige perspektiv ved å fokusere på bærekraftige forretningspraksiser og utvikling av ansatte fremfor kortsiktige gevinster.
  7. Velværeprogrammer: Integrer prinsipper i velværeprogrammer ved å legge vekt på sunn mat, regelmessig fysisk aktivitet, stresshåndtering og sunne gode relasjoner. Dette fører til sunnere og mer engasjerte medarbeidere.
  8. Balanse jobb og privatliv: Å oppmuntre til en god balanse mellom arbeid og fritid er avgjørende. Ved å understreke betydningen av avkobling, fritid og gode sosiale relasjoner gjør du som leder en innsats for å redusere utbrenthet og øke generell tilfredshet.
  9. Ernæring: Legg til rette for sunnere alternativer i kantinen og sett frem sunn snacks/frukt etc. Opplys dine ansatte om viktigheten av et sunt kosthold i tråd med de blå soners kosthold basert på naturlige råvarer med stor grad plantebasert innhold. 
  10. Fysisk aktivitet: Oppmuntre til fysisk aktivitet gjennom initiativer som gående møter, treningsfasiliteter, eller deltagelse i trimløp eller turneer/konkurranser i samsvar med Blå Sone-prinsippene.

En investering som vil lønne seg

Å innføre prinsippene fra de blå soner på arbeidsplassen kan resultere i en sunnere, lykkeligere og mer produktiv arbeidsstyrke. Samtidig vil det reduserer turnover og sykefravær. Til syvende og sist vil det øke ansattes lojalitet og engasjement.

En slik investering vil sannsynligvis betale seg tilbake både på kort og lang sikt for organisasjoner.

Denne artikkelen ble først publisert på MadeToGrow. Den er oversatt til norsk av Jeanette Høie.

Om forfatteren

Sissel Naustdal er gründer og daglig leder av MadeToGrow. Hun og familien solgte alt i Norge tidligere i år og har lagt ut på en reise verden rundt for å lære, utforske og bli inspirert av mennesker og kulturer i hele verden. Spørsmålene hun stiller er: Hvilke faktorer gjør at livet føles meningsfullt? Hva gjør at vi blir motivert, føler mestring, er robuste, har god selvfølelse og helse? Hva betyr gode sosiale relasjoner og hvordan bygger og nærer vi dem?

Arbeidsmiljø

Fant ikke noen innlegg.

Abonnement på coaching

Abonnement på coaching

Gi dine medarbeidere tilgang på personlig og profesjonell vekst og utvikling med et fleksibelt abonnement på en eller flere av våre profesjonelle coacher.

Les mer

Coaching-teknikker for prosjektledere

Coachende prosjektledelse

En coach-veteran avslører nyttige teknikker spesielt tilrettelagt for deg som leder prosjekter.

Dette kurset gir deg grunnleggende coaching-verktøy som er anvendelige i mange situasjoner. I kurset lærer du gjennom teori og øvelser som gir deg håndfast kroppslig læring. Kurset er et samarbeid mellom tilt.work og Computerworld Academy.


Våre nyhetsbrev

Her kan du melde deg på et eller flere av våre ukebrev.

"*" obligatorisk felt

Navn*

PrivacyTech

Som medlem i PrivacyTech-nettverket blir du en del av en gruppe likesinnede profesjonelle som er opptatt av GDPR, personvern, compliance og tech. Med Eva Jarbekk – en av Norges fremste eksperter på området – som fasilitator.

Partners in tilt

Vårt nettverk av “kloke hoder” (team tilt) med en bærekraftsagenda.

Del dine tanker om denne artikkelen

0 Comments

På forsiden nå

Hvordan 84% av norske virksomheter skaffer nye kunder

Hvordan 84% av norske virksomheter skaffer nye kunder

|
Ukens Tirsdag morgen er skrevet spesielt til en stor gruppe mennesker jeg beundrer: soloprenørene. Dere andre: Les på eget ansvar.
Diagnose: Kan brukes til alt

Diagnose: Kan brukes til alt

|
Å kunne mer om det meste enn de fleste høres bra ut. Men i et ekspertdrevet arbeidsliv kan "multitalent" klinge mer som en diagnose.
Skal vi gni det inn, eller ikke?

Skal vi gni det inn, eller ikke?

|
De gangene jeg som barn kom over en liten rift på en tapetvegg eller i et klesplagg, var det utrolig fristende å pirke litt, og se om jeg kunne få løs en bit til, eller lage hullet litt større. Jeg hadde ikke noe ønske om å ødelegge, jeg ville bare se hva som skjedde.  
Født som leder?

Født som leder?

|
Blir man født som leder? Eller kan det læres? Jeg trodde ikke dette var et tema lenger. Jeg tok feil.
Bare 200 meter til: Små steg gjør store fremskritt

Bare 200 meter til: Små steg gjør store fremskritt

|
Hva er likheten mellom en polfarer, deg og dine ansatte?
Olivias verden

Olivias verden

|
KI er et fantastisk verktøy, og det blir mer fantastisk for hvert minutt. Fint for oss, stort sett. Men hvordan vil Olivia (8 måneder) sitt voksne liv se ut?
Darwin, dating og dommedag

Darwin, dating og dommedag

|
Det går en rød tråd fra Simen Velle til armageddon. Men det er ikke kvinnekampen som har skylda. Ei heller datingappene. Det er Darwin.
Snyltekapitalismen

Snyltekapitalismen

|
De har sugd seg inn i verdiskapningen i det meste som foregår på planeten. Nå begynner de å spise av velferdssamfunnets grunnmur også.
vektorgrafikk eldre i aktivitet

Farvel til alderismen. Eldre som livsbejaende, verdiskapende borgere

|
Den offentlige samtalen har et sterkt fokus på eldre som et problem og en kostnad. Skal vi snu samtalen til å handle om eldre som en livsbejaende ressurs, må det en holdningsendring til – også hos eldre.

Pin It on Pinterest

Share This

Del dette

Delt glede er dobbelt glede. Del dette med ditt nettverk.