tilt | Signert | Kjernen i HR | Bruk kraften i positive anerkjennelser

Bruk kraften i positive anerkjennelser

torsdag 3. august 2023 @ 07:31

En anerkjennelse tenner gnisten av egenverd i oss alle.
Av Hans Jacob ChristensenFoto: Holger Woizick, Unsplash.com

En venn av meg, la oss kalle ham Per, fortalte om en nylig opplevelse.

Per og konen hans tilbrakte ferien i en middelhavsby de kjente godt fra tidligere. En kveld besøkte de en bedre restaurant som lå på en klippe ved havet, med utsikt over horisonten og solnedgangen. Den var kjent for å være en opplevelse.

Selv de lokale i den lille pittoreske middelalderbyen slet med den pågående hetebølgen, etter solnedgang var varmen fortsatt overveldende. Varmen og den høye luftfuktigheten gjorde at det var nesten som å puste suppe.

Servitørene gjorde som best de kunne i den trykkende varmen, og jobbet på halv fart for å unngå å svette for mye. Mens Per satt der på terrassen, fikk han øye på en åpen dør inn til kjøkkenet, hvor en ung kvinne strevde med varmen. Hun var den eneste blant personalet som vasket opp.

En imponerende stamina

Kopper og kar hopet seg opp rundt henne. Hun gjorde sitt beste, men slet med å holde tritt med strømmen. Ansiktet glinset av svette, og t-skjorten var mørk rundt nakken og nedover ryggen. Hun tørket stadig ansiktet med et håndkle.

Per fortsatte å følge med på henne mens han og konen nøt en bedre middag og god vin, og gjestene så solen gå ned i havet. Per innså at mens han var utendørs og på en åpen plass, tross vindstille, var den unge kvinnen tvunget til å jobbe innendørs i et lite rom der varmen sannsynligvis var dobbelt så intens. En sterk følelse av sympati kom over ham.

Konen til Per bemerket han var en smule åndsfraværende, og han delte observasjonen sin med henne.

Gjennom måltidet så Per ofte i retning av den unge kvinnen, forbauset over hennes stamina. På den annen side hadde hun nok ikke noe valg siden dette var en familiebedrift.

En dyptfølt takk

Da de gjorde opp regningen bemerket Pers kone: «Jeg håper hun får sin rettmessige del av tipsen. Jeg ville ikke bli overrasket om de mannlige servitørene tar det meste».

Denne kommentaren trigget Per til å reise seg og gå bort til den unge kvinnen. Han spurte om navnet hennes. Per strakte Diana, som hun het, hånden sin og takket henne for hva hun holdt ut med i varmen for at gjestene skulle ha det bra. Ansiktet hennes lyste opp i et stort smil. Sekunder etter trillet noen tårer ned kinnet hennes, for dette var det fineste noen hadde sagt til henne. Per prøvde å trøste henne ved forsiktig å legge hånden på den svette skulderen hennes. Før han returnerte til bordet sitt, ga han henne tips, med klar beskjed om ikke å dele det med noen.

Tilbake ved bordet fortalte Per servitøren at Diana også skulle få sin vanlige del av tipsen, selv om hun hadde fått ekstra tips.

To år senere befant paret seg igjen i byen, og oppsøkte den samme restauranten. En servitør kom til bordet deres, så på Per og smilte stort; «Velkommen tilbake! Jeg husker dere, sist gang takket dere søsteren min og hun snakker om det rett som det er». Per kvakk til. «Hvordan kunne han huske meg etter to år?» spurte han konen.

Noen minutter senere dukket Diana opp i døren, broren hennes hadde øyensynlig fortalt henne hvilken gjest som var tilbake på terrassen. Hun gikk bort til Per og konen med et strålende smil, og de snakket kort sammen før hun hastet tilbake til oppvasken.

Anerkjennelsens store kraft

Jeg er sikker på at lignende situasjoner har forekommet mange ganger og mange steder.

Uten tvil – det handlet ikke om tipsen, men om Pers positive anerkjennelse. Den hadde en dyp innvirkning på Diana, men også på de andre ansatte. Som også husket Per etter to år.

Rent fysiologisk setter anerkjennelse hjernen vår i en positiv syklus. En anerkjennelse tenner gnisten av egenverd i oss alle. Mennesker som føler seg sett, verdsatt, nyttige og satt pris på får styrke, som igjen kan utrette store ting. Positiv anerkjennelse har stor kraft.

Den gir økt engasjement og medarbeiderskap, og gir også store muligheter for endring i en organisasjon. Det bør være det fremste målet for enhver moderne, menneskeorientert og kundefokusert organisasjon. Når mennesker i organisasjonen lever et godt liv både på jobb og utenfor, vil det lede til tilfredse kunder, som styrker selskapets omdømme, skaper en fremtidig robust og motstandsdyktig arbeidsgiver og bedrift.

Dette vet vi.

Men, selv etter mange år med artikler, TED-foredrag, workshops osv. om kraften av anerkjennelse – hvorfor mislykkes vi fremdeles altfor ofte med å gi positiv anerkjennelse? Selv ved den minste anledning? Når vi vet hvor dyp innvirkning det har på oss? Hvorfor er dette fortsatt ikke blitt en åpenbar og naturlig del av alles tankesett? Ledere i særdeleshet?

Formelle og uformelle anledninger til anerkjennelse

Som leder har du mange gode anledninger og muligheter for å gi positiv anerkjennelse. For eksempel;

Den formelle – ofte kjent som medarbeidersamtalen (som mange fortsatt bruker) og som foregår i en strukturell og formell fasong. Utover nødvendige konstruktive tilbakemeldinger, kan det være virkningsfullt å konsentrere seg om de 2-3 positive egenskapene en medarbeider har, og som er viktige for virksomhetens gjennomføring av strategien. Lag en plan for ytterligere å utvikle disse, og følg opp gjennom året. Det er enklere å forbedre hva som allerede er bra, og viktig for virksomheten, fremfor å plage medarbeidere med «utviklingsområder» (kardinalsynd). Det gir et negativt preg, de er ofte opplevd rettet mot ens personlighet, og er kanskje ikke engang relevant for virksomheten å gjøre noe med. De fleste av oss vet selv hvor skoen trykker.

Positive anerkjennelser er ikke nok noen få ganger i året. Derfor har jeg størst tiltro til den uformelle anledningen til å gi positive anerkjennelser.

Den daglige. De små oppmerksomhetene som betyr så mye. De jevnlige. De kan dreie seg om hva som helst. Og komme fra hvem som helst, når som helst og hvor som helst. Positive anerkjennelser tar seg spesielt godt ut i plenum, især hvis leders leder er til stede. Ros uansett oppover fra leder til leder, og gjerne oppfordre til å bemerke det overfor den det gjelder.

De tingene som gjør at man føler seg sett. Og verdsatt. En hyggelig kommentar eller tilbakemelding. Om måloppnåelser, suksesser, seiere, prestasjoner, noe som går bedre enn forventet, eller noe som bidrar til at virksomheten gjennomfører strategien. Muntlig (helst) eller på en håndskrevet Post-it. Vær ekte og personlig. Eller feire suksesser med litt utestemme, man trenger ikke kake og champagene i en hver anledning.

En hyggelig kommentar om hverdagslige ting kan også gjøre underverker – å oppleve noen setter pris på at en er tilbake etter endt sykemelding, noen som (med varsomhet) spør hvordan det går, eller noen som synes det er hyggelig at man er tilbake fra ferie. Om så bare å gratulere noen med ny frisyre. Det skal så lite til, det er så enkelt å gjøre, og det er ikke falskt.

Vi er bare mennesker – som trenger bekreftelser, aksept og føle oss inkludert.

Som Diana.

Om forfatteren

Hans Jacob Christensen er daglig leder i People & Organisation AS. Han bistår eiere, styrer eller ledelsen i små og mellomstore selskaper med å skape bærekraftige verdier for eiere og andre interessenter.

Våre ukebrev

Her kan du melde deg på et eller flere av våre ukebrev. Du kan melde deg av eller endre hva du mottar via lenker i epostene.

"*" obligatorisk felt

Navn*

Litt klokere

Ukentlige nettmøter hvor vi gjør hverandre litt klokere. Du må være logget inn som medlem for å melde deg på.

PrivacyTech

Som medlem i PrivacyTech-nettverket blir du en del av en gruppe likesinnede profesjonelle som er opptatt av GDPR, personvern, compliance og tech. Med Eva Jarbekk – en av Norges fremste eksperter på området – som fasilitator.

Partners in tilt

Vårt nettverk av «kloke hoder» (team tilt) med en bærekraftsagenda.

Del dine tanker om denne artikkelen

1 Comment

  1. Atle Øi

    Fin artikkel med et enkelt og viktig budskap

    Reply

Submit a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

På forsiden nå

En grønn spire foran en skjerm som viser aksjekurser. Illustrerer ESG i finanssektoren.

ESG i finanssektoren: Nøkkelen til fremtidig suksess

|
Bank- og finanssektoren må aktivt omfavne ESG som et strategisk styringsverktøy for å sikre bærekraftig vekst og opprettholde relevans i en stadig skiftende verden.
Generasjon Zs umulige oppgave

Generasjon Zs umulige oppgave

|
Den generasjonen ledere som er på vei inn i arbeidslivet i dag står foran noen av de største utfordringene i sivilisasjonens historie.
Erna Solberg på talerstolen, krisestrategi

Politisk ansvar: Refleksjoner over Høyres krisestrategi

|
Høyres krisestrategi har vært å plassere all skyld på Sindre Finnes. Dette reflekterer en dyp kynisme og kan ved første øyekast virke som en strategisk nødvendighet.
sosiale medier som debattarena

Slik kan vi styrke sosiale medier som debattarena

|
Den digitale tidsalderens overfladiskhet: Fra akademisk dybde til sosiale mediers overfladiskhet
Tre bærekraftige råd til unge ledere

Tre bærekraftige råd til unge ledere

|
2x5 megatrender og 3 råd til unge ledere som vil frem i fremtidens arbeidsliv. Og harde fakta krever myke tilpasninger.
kundeopplevelse

4 steg for å reparere en dårlig kundeopplevelse

|
Hvordan et fjell av pepper kan snu en kundeopplevelse.
frykten for det ukjente

Mangfold og frykten for det ukjente

|
Refleksjoner over interkulturell forståelse i et mangfoldig samfunn: Lærdom fra profesjonsdagen ved VID.
Hva trenger næringslivet av politikerne for å bli en bedre utgave av seg selv?

Hva trenger næringslivet av politikerne for å bli en bedre utgave av seg selv?

|
Fra et bærekraftvennlig næringslivs ståsted: Hvem bør vi gi stemmeseddelen til?
utradisjonelle valg: Jeg har valgt en annen, mindre farbar sti

Utradisjonelle valg: Fra toppleder til teologi-studier

|
I et samfunn der konformitet ofte er normen, har jeg valgt en annen sti. Min karrierevei og utdanningsvalg har vært preget av både uortodokse beslutninger og en konstant tørst etter kunnskap.

Pin It on Pinterest

Share This

Del dette

Delt glede er dobbelt glede. Del dette med ditt nettverk.