tilt | Signert | Øi-eblikk | Hvordan korona lærte meg å sette pris på usikkerhet

Hvordan korona lærte meg å sette pris på usikkerhet

søndag 14. juni 2020 @ 17:15

Koronaen har fått meg til å ville trene på både å akseptere og kanskje til og med sette pris på «usikkerhet». Jeg har fått en påminnelse om hva som faktisk er de viktigste verdiene i livet - den følelsen må jeg minne meg selv på også etter koronaen.
Av Atle ØiFoto: Thomas Leuthard, Flickr CC BY 2.0

«Du ska få en dag i måra som rein og ubrukt står, med blanke ark og fargestifter tel!»

Prøysen sa det så fint. Tydelige hendelser gir mulighet til å legge ting bak seg, og sette fokus på de blanke arkene.

Vi har alle hendelser i livet  som markerer slike endringer. Det kan være skolevalg, menneskemøter, fødsler og dødsfall, jobbskifte, skilsmisser og annet som markerer en stopp og en start på tidslinjen.

Koronaen er en slik hendelse, og med en ekstraordinær kraft  i seg, da den er et felles referansepunkt for store deler av verden. 

En kraft i normalen

Når folk sier det skal bli godt å komme tilbake til normalen, så er det en kraft i det også. Det innebærer refleksjon om takknemlighet til det en hadde og et brudd med fokuset på misnøye med alt en ikke har.

Korona har forkortet mange menneskers liv, isolert sårbare eldre mennesker, bidratt til økonomisk ruin for mange og kanskje gjort oss alle mer utrygge på fremtiden. Negativt selvsagt, men det synliggjør også muligheter. Det var  behov for en oppvåkning  — vi måtte bare ristes litt for å våkne. 

Påminnelse om verdier

Selv har jeg fått mer tid til å tenke nytt disse månedene. Jeg har kommet tettere på nye spennende mennesker, jeg har fått en påminnelse om de viktigste verdiene i livet, jeg har sett at jeg kan spare miljøet gjennom mindre fysiske møter og flere digitale treffpunkt. 

Jeg har også fått en påminnelse om at intet vokser inn i den økonomiske himmelen.

Den lærdommen fikk jeg for såvidt under boligfallet fra 86-94, og senere i finanskrisen i 08/09, men det begynner å bli lenge siden. Kanskje var jeg igjen i ferd med å bli fartsblind. 

Læring

En ting har jeg bestemt meg for å ta med meg som læring. Måten jeg ofte tenker og  planlegger på er for tradisjonell. Fremtiden vil by på overraskelser jeg ikke kan planlegge.

Jeg må med andre ord trene på å både akseptere og kanskje til og med sette pris på «usikkerhet». Ordet er både skremmende og spennende. Det er verdien av spenning jeg må ha fokus på. Slett ikke lett, men sannsynligvis helt nødvendig.

Fant ikke noen innlegg.

Abonnement på coaching

Abonnement på coaching

Gi dine medarbeidere tilgang på personlig og profesjonell vekst og utvikling med et fleksibelt abonnement på en eller flere av våre profesjonelle coacher.

Les mer

Våre nyhetsbrev

Her kan du melde deg på et eller flere av våre ukebrev.

"*" obligatorisk felt

Navn*

PrivacyTech

Som medlem i PrivacyTech-nettverket blir du en del av en gruppe likesinnede profesjonelle som er opptatt av GDPR, personvern, compliance og tech. Med Eva Jarbekk – en av Norges fremste eksperter på området – som fasilitator.

Partners in tilt

Vårt nettverk av “kloke hoder” (team tilt) med en bærekraftsagenda.

Del dine tanker om denne artikkelen

0 Comments

På forsiden nå

Salgsbroen, alle pilarer er like viktige.

Kan du skape tillit? Da er du en selger!

|
Du skal si til deg selv: «Jeg er en selger», og du skal si det med stolthet.
Adferdslæring: Tanker skaper følelser - følelser skaper adferd - adferd skaper tanker

De ubevisste holdningene til eldre arbeidstakere

|
Det foreligger en «allmenn sannhet» om de unge «talentene»: De er fremoverlente, innovative og proaktive arbeidstakere.
Soloprenørene: Hvordan skaffe nye kunder?

Soloprenørene: Hvordan skaffe nye kunder?

|
Overraskende kundeinnsikt fra erfarne soloprenører.
Hvordan 84% av norske virksomheter skaffer nye kunder

Hvordan 84% av norske virksomheter skaffer nye kunder

|
Ukens Tirsdag morgen er skrevet spesielt til en stor gruppe mennesker jeg beundrer: soloprenørene. Dere andre: Les på eget ansvar.
Diagnose: Kan brukes til alt

Diagnose: Kan brukes til alt

|
Å kunne mer om det meste enn de fleste høres bra ut. Men i et ekspertdrevet arbeidsliv kan "multitalent" klinge mer som en diagnose.
Skal vi gni det inn, eller ikke?

Skal vi gni det inn, eller ikke?

|
De gangene jeg som barn kom over en liten rift på en tapetvegg eller i et klesplagg, var det utrolig fristende å pirke litt, og se om jeg kunne få løs en bit til, eller lage hullet litt større. Jeg hadde ikke noe ønske om å ødelegge, jeg ville bare se hva som skjedde.  
Født som leder?

Født som leder?

|
Blir man født som leder? Eller kan det læres? Jeg trodde ikke dette var et tema lenger. Jeg tok feil.
Bare 200 meter til: Små steg gjør store fremskritt

Bare 200 meter til: Små steg gjør store fremskritt

|
Hva er likheten mellom en polfarer, deg og dine ansatte?
Olivias verden

Olivias verden

|
KI er et fantastisk verktøy, og det blir mer fantastisk for hvert minutt. Fint for oss, stort sett. Men hvordan vil Olivia (8 måneder) sitt voksne liv se ut?

Pin It on Pinterest

Share This

Del dette

Delt glede er dobbelt glede. Del dette med ditt nettverk.