tilt | Aktuelt | Ung livsvisdom | Spørsmålene du stiller deg selv er avgjørende for din suksess eller fiasko i livet

Spørsmålene du stiller deg selv er avgjørende for din suksess eller fiasko i livet

søndag 25. april 2021 @ 16:00

Hvor fornøyd du er henger nøye sammen med spørsmålene du stiller deg selv. Stiller du spørsmål som gjør deg hjelpeløs, eller stiller du spørsmål som gjør deg til et menneske andre kan lene seg mot? Umid Alem gir svar.
Av Umid AlemHelping hand, Rock Burn, Mount Aspiring National Park, West Coast, New Zealand (Foto: Tomas Sobek, Flickr CC BY 2.0)

1 av 4 nordmenn er ikke fornøyd med livet, viste en undersøkelse fra Folkehelseinstituttet (FHI) i koronahøsten 2020. Den foruroligende statistikken blir enda mer bekymringsfull når den viser at 63 prosent av de som har rapportert, har symptomer på angst, depresjon og ensomhet. 

Ifølge statistikken har mange av disse menneskene én ting til felles, og det er følelsen av at ingen «virkelig bryr seg» om dem.  

Feil spørsmål

Det er mange komplekse årsaker til hvorfor enkelte mennesker blir omringet av slike negative følelser. Men en av de bakenforliggende årsakene til følelsen av ensomhet, ligger i det at vi stiller oss selv galt spørsmål. Spørsmål som «har jeg noen gode venner rundt meg?», eller «er det noen der ute som bryr seg om meg?» er eksempler på spørsmål som oftest stilles av av mennesker som har et negativ og dystert syn på livet.

Spørsmålene vi stiller oss selv påvirker vår indre dialog og livskvalitet i vesentlig grad. 

Når vi spør oss selv om det er noen som bryr seg om oss eller om vi har noen gode venner, vil vi naturlig nok bli mer selvsentrert og avhengige av å søke bekreftelse fra våre omgivelser. Dette gjør at vi stadig forventer mer av de rundt oss. Vår negative indre dialog gjør at vi stiller relasjonelle forventninger som ikke alltid er realistiske. Samtidig vil en slik negativ indre dialog føre til at vi føler oss mer isolert og ensom enn det vi egentlig er/ burde være. 

Fokus utad

Alternativet til en slik tankegang er å rette fokuset utad. Fremfor å stille spørsmålet om det er noen som bryr seg om oss, bør vi heller tenke over om vi har noen i vårt liv som vi bryr oss om. Og heller enn å tenke på om vi har noen gode venner, bør vi spørre om vi selv er en god venn for noen. 

På den måten vil en enkel endring i vår spørsmålsformulering føre vårt følelsesliv til en betydelig mer positiv og tilfreds tilværelse. Dette fører til at vi fokuserer mer på hva vi kan tilby andre, fremfor å forvente at andre skal tilby noe til oss. En slik form for tjenende mentalitet gjør at vi blir en person andre kan lene seg mot, samtidig som vi føler oss ønsket og verdsatt i møte med personer vi får muligheten til å løfte og inspirere. 

Spørsmålets kraft

Det er en forskjell på den indre dialogen mellom de som er forventningsfulle og pessimistiske, og de som er takknemlige og optimistiske. Spørsmålene vi stiller oss selv, kan avgjøre om vi føler oss ulykkelig, ensom og forlatt, eller energisk og optimistisk. Det ligger stor kraft i spørsmål. De kan enten gjøre oss hjelpeløse eller være årsaken til at vi blir en person andre kan lene seg mot.

Fant ikke noen innlegg.

Abonnement på coaching

Abonnement på coaching

Gi dine medarbeidere tilgang på personlig og profesjonell vekst og utvikling med et fleksibelt abonnement på en eller flere av våre profesjonelle coacher.

Les mer

Coaching-teknikker for prosjektledere

Coachende prosjektledelse

En coach-veteran avslører nyttige teknikker spesielt tilrettelagt for deg som leder prosjekter.

Dette kurset gir deg grunnleggende coaching-verktøy som er anvendelige i mange situasjoner. I kurset lærer du gjennom teori og øvelser som gir deg håndfast kroppslig læring. Kurset er et samarbeid mellom tilt.work og Computerworld Academy.


Våre nyhetsbrev

Her kan du melde deg på et eller flere av våre ukebrev.

"*" obligatorisk felt

Navn*

PrivacyTech

Som medlem i PrivacyTech-nettverket blir du en del av en gruppe likesinnede profesjonelle som er opptatt av GDPR, personvern, compliance og tech. Med Eva Jarbekk – en av Norges fremste eksperter på området – som fasilitator.

Partners in tilt

Vårt nettverk av “kloke hoder” (team tilt) med en bærekraftsagenda.

Del dine tanker om denne artikkelen

0 Comments

På forsiden nå

Hvordan 84% av norske virksomheter skaffer nye kunder

Hvordan 84% av norske virksomheter skaffer nye kunder

|
Ukens Tirsdag morgen er skrevet spesielt til en stor gruppe mennesker jeg beundrer: soloprenørene. Dere andre: Les på eget ansvar.
Diagnose: Kan brukes til alt

Diagnose: Kan brukes til alt

|
Å kunne mer om det meste enn de fleste høres bra ut. Men i et ekspertdrevet arbeidsliv kan "multitalent" klinge mer som en diagnose.
Skal vi gni det inn, eller ikke?

Skal vi gni det inn, eller ikke?

|
De gangene jeg som barn kom over en liten rift på en tapetvegg eller i et klesplagg, var det utrolig fristende å pirke litt, og se om jeg kunne få løs en bit til, eller lage hullet litt større. Jeg hadde ikke noe ønske om å ødelegge, jeg ville bare se hva som skjedde.  
Født som leder?

Født som leder?

|
Blir man født som leder? Eller kan det læres? Jeg trodde ikke dette var et tema lenger. Jeg tok feil.
Bare 200 meter til: Små steg gjør store fremskritt

Bare 200 meter til: Små steg gjør store fremskritt

|
Hva er likheten mellom en polfarer, deg og dine ansatte?
Olivias verden

Olivias verden

|
KI er et fantastisk verktøy, og det blir mer fantastisk for hvert minutt. Fint for oss, stort sett. Men hvordan vil Olivia (8 måneder) sitt voksne liv se ut?
Darwin, dating og dommedag

Darwin, dating og dommedag

|
Det går en rød tråd fra Simen Velle til armageddon. Men det er ikke kvinnekampen som har skylda. Ei heller datingappene. Det er Darwin.
Snyltekapitalismen

Snyltekapitalismen

|
De har sugd seg inn i verdiskapningen i det meste som foregår på planeten. Nå begynner de å spise av velferdssamfunnets grunnmur også.
vektorgrafikk eldre i aktivitet

Farvel til alderismen. Eldre som livsbejaende, verdiskapende borgere

|
Den offentlige samtalen har et sterkt fokus på eldre som et problem og en kostnad. Skal vi snu samtalen til å handle om eldre som en livsbejaende ressurs, må det en holdningsendring til – også hos eldre.

Pin It on Pinterest

Share This

Del dette

Delt glede er dobbelt glede. Del dette med ditt nettverk.