tilt | For deg som jobber i ... | Ledelse | Tanker for morgendagens ledertalent

Tanker for morgendagens ledertalent

mandag 30. oktober 2023 @ 07:30

Mitt håp er at jeg klarte å inspirere noen av de 50 ledertalentene til å ta bedre vare på seg selv.
Av Ola EbbesenAI-generert av Adobe Firefly

Det var spennende å få dele tanker og erfaringer med 50 unge ledertalenter under Rotary Young Leaderhips Awards 2023. For en ting er sikkert: Ender de opp som ledere vil de møte en så å si «umulig» vegg av forventninger, utfordringer og krav. Samtidig skal de sjonglere og balansere det med et privatliv tettpakket med interesser, hobbyer, oppgaver og forpliktelser.

Her er de viktigste punktene jeg formidlet til morgendagens ledere. 

Tenk på deg selv!

«Manage your energy – not your time». Vi må alltid huske å ta vare på oss selv. Har vi overskudd og rett fokus klarer vi flere oppgaver og vi klarer dem bedre. Samtidig reduserer vi faren for å gå på en smell. 

Faller oksygenmaskene ned i et fly, er instruksen å ta masken på seg selv først. Først da kan vi hjelpe andre. Fungerer du ikke, er du ikke til hjelp for deg selv, ikke for familie og venner, ikke for kollegaer, ikke for kunder, ikke for noen. 

Om ikke du har fysisk og mentalt overskudd, hjelper det (nesten) ikke hva du har lært av fin teori. Du vil slite med å gjøre det du innerst inne vet er riktig. Derfor er bevisste valg rundt mat, mosjon, mental helse og søvn helt grunnleggende for om – og hvordan – vi fungerer, eller ikke. Og det hjelper dessverre ikke å være (kjempe)god på en eller to av dem, slik som de som trener mye og derfor tror de er usårlige… Du må ha en viss balanse mellom alt. 

En viktig del av bedriftens kulturbygging

Som leder må du også bygge en kultur der dine medarbeidere får kunnskap og inspirasjon til å ta bedre vare på seg selv. Jobben er læringssted nr 1, der er du i 8 timer, 1/3 av døgnet. Jobben er med andre ord en helt unik arena for inspirasjon og kunnskap. 

Folkehelsen går dessverre feil vei, ikke minst takket være to år med pandemi. Vi sover mindre, vi beveger oss mindre, vi spiser mer og feil, og det er en sterk og urovekkende økning i mentale lidelser. Selv om du som leder kanskje kan si at «Neida, det gjelder ikke meg!», så må du huske at det høyst sannsynlig gjelder mange av de som jobber for deg.

SykeFRAværet er en ting. Det kompliserer arbeidsdagen og er svært kostbart. Men jeg er minst like opptatt av sykeNÆRværet – med andre ord det du yter under det du normalt burde kunne yte. Har du hatt en dårlig natts søvn, har du vært på fylla med vennene dine, sliter du med et problem eller har du vondt i rygg, nakke, skulder eller annet – ja, da yter du litt mindre. Sykenærværet er ofte en større kostnad, og størrre sikkerhetsrisiko (9 av 10 feil og ulykker i arbeidslivet er menneskeskapte), enn sykefraværet. 

Den manglede strategien

Alle bedrifters favorittsetning er: «Våre medarbeidere er vår viktigste ressurs!». Søker du opp frasen på nett får du nesten 8 millioner treff på under 0,5 sekunder!  Setningen er sann den, uansett hvor automatisert eller digitalisert jobben din er. Til syvende og sist er det alltid menneskene det kommer an på. Men er setningen en floskel, eller er det en aktiv del av bedriftens strategi og kulturbygging?

Bedrifter har strategier for «alt», men hvor mange har en helsestrategi? 

Det er dessverre ikke nok å «sette frem en fruktkurv, tilby trening og arrangere en årsfest», selv om det ser flott ut i årsrapporten.

Du blir påvirket av megatrender. Du blir påvirket av reklame. Familie og venner påvirker deg. Og altså, ikke minst, av bedriftskulturen. At dine medarbeidere har mentalt og fysisk overskudd til å gjøre alt som kreves av dem både på jobb og fritid, kan du påvirke. 

Det er ditt ansvar som leder, og ikke noe du kan skyve over på HR-avdelingen. Den har av erfaring tusen andre oppgaver og mangler både personer, ressurser og tid til å jobbe forebyggende og helsefremmende. HR-avdelinger er på mange måter som norsk helsevesen, som bruker 97 av hundre kroner til reparasjon og kun 3 til forebygging.  De er bygget opp for å bistå best mulig når ulykken først er ute. 

Hvordan tenker og bryr du og bedriften seg om «sin viktigste ressurs»? Fra stillingsutlysning, via jobbintervju, medarbeidersamtaler, gjennom hele arbeidsdagen og helt frem til avsluttet arbeidsforhold? Jobber du og dere aktivt og bevisst med hvordan dere positivt kan påvirke sykenærvær, sykefravær, trivsel, kommunikasjon, kreativitet og innovasjon, teamarbeid, feil og ulykker, og så videre? Det er i så fall en vinn for deg som leder, vinn for bedriften og – ikke minst – vinn for den enkelte medarbeider. Går dine medarbeidere hjem med litt mer overskudd og glede til seg selv, kjæreste, familie, venner og har en god og meningsfylt fritid  – vil de også ha det bedre på jobb. 

Mitt håp

Klarte jeg å inspirere noen av de 50 ledertalentene til å ta bedre vare på seg selv slik at de unngår å gå på en smell i fremtiden, var det et vellykket foredrag. Fikk jeg også noen av dem til å ville utarbeide en helsestrategi og tenke forebyggende og helsefremmende, ja da kan ikke jeg be om mer!

Om forfatteren

Ola har lang erfaring med å bevisstgjøre og inspirere mennesker og bedrifter, slik at de får ut potensialet sitt. Gjennom rådgivning, sparring, foredrag, workshops og seminarer bistår han på områder som: • Lederutvikling/teambuilding • Sponsoratutnyttelse • Kulturbygging • Sykenærvær/sykefravær • Helsestrategi • Kommunikasjon

Våre ukebrev

Her kan du melde deg på et eller flere av våre ukebrev. Du kan melde deg av eller endre hva du mottar via lenker i epostene.

"*" obligatorisk felt

Navn*

Litt klokere

Ukentlige nettmøter hvor vi gjør hverandre litt klokere. Du må være logget inn som medlem for å melde deg på.

PrivacyTech

Som medlem i PrivacyTech-nettverket blir du en del av en gruppe likesinnede profesjonelle som er opptatt av GDPR, personvern, compliance og tech. Med Eva Jarbekk – en av Norges fremste eksperter på området – som fasilitator.

Partners in tilt

Vårt nettverk av «kloke hoder» (team tilt) med en bærekraftsagenda.

Del dine tanker om denne artikkelen

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

På forsiden nå

Tre tips til deg som vil motivere deg selv til endring

Tre tips til deg som vil motivere deg selv til endring

|
Vi kan ikke gjøre noe med at endringer skjer. Det vi kan gjøre noe med er hvordan vi håndterer endringer.
Den essensielle bærekraftsevnen

Den essensielle bærekraftsevnen

|
Ved å skape et miljø hvor alle føler seg trygge til å uttrykke seg, kan organisasjoner blomstre og oppnå suksess på lang sikt.
Et godt skolesystem krever at vi spiller på lag med hjernen

Et godt skolesystem krever at vi spiller på lag med hjernen

|
Det er gledelig å vite at skolen arbeider med å fjerne analfabetismen om følelser og selvfølelse.
En leders ønskeliste: 31 temaer

En leders ønskeliste: 31 temaer

|
November er mørk, men julen er nær. Og vipps er det nytt år og nye ting å lære. Hvis du skulle velge, hva ville du helst lære fra denne ønskelisten for ledere?
vinduspost med døde fluer. Utsikt mot en skolegård med lekende barn.

Det er på tide å gjøre endringer i skolesystemet

|
Vi er alle klar over hvor viktig det er med god kompetanse, men vi vet også at det er kun «GJØRINGEN» som skaper resultater - og det er dessuten under «gjøringen» vi lærer mest effektivt.
Illustrerer Sinnataggen, motstand mot digitalisering

Digital transformasjon: Mer enn teknologi

|
Som en veteran i endringsledelse og en som har ledet flere vellykkede omstillinger, står jeg noe perpleks overfor denne tilsynelatende avgrunnen mellom teori og praksis.
bilde som illustrerer de blå soner

Blue Zone: 10 prinsipper for å skape en bedre arbeidsplass

|
Forskningen på de blå sonene gir oss verdifull innsikt som er relevant for enkeltpersoner og organisasjoner som ønsker å forbedre velvære, produktivitet og ledelse på arbeidsplassen.
kompetanse og livserfaring, illustrasjon av eldre dame foran pc

Systematisk nedvurdering av kompetanse og livserfaring

|
Det er essensielt for samfunnet å revurdere og omdefinere hva som betraktes som verdifull kompetanse og kunnskap.
Magefølelsen som foretrukket beslutningsform

Magefølelsen som foretrukket beslutningsform

|
For å skaffe oss tilstrekkelig innsikt slik at vi kan ta kloke valg, er det helt avgjørende å sette sammen ulik kompetanse.

Pin It on Pinterest

Share This

Del dette

Delt glede er dobbelt glede. Del dette med ditt nettverk.