tilt | Aktuelt | Samfunn | Lærdom fra Kasakhstan: Å omfavne mangfold og inkludering

Lærdom fra Kasakhstan: Å omfavne mangfold og inkludering

fredag 16. juni 2023 @ 07:25

Norge kan hente inspirasjon fra Kasakhstans tilnærming og gå bort fra begrepet minoriteter.
Av Glenn Agung HoleFoto: Simon Sun, Unsplash.com

Nylig deltok jeg som delegat, akademiker og skribent på to betydningsfulle konferanser, Astana International Finance Days og Astana International Forum. Astana International Finance Days, som fant sted den 7. juni, samlet rundt 3.000 deltakere og 200 talere fra mer enn 70 land. Blant deltakerne ved Astana International Forum var det en imponerende tilstedeværelse av internasjonale toppledere, inkludert et dusin statsledere. Videre var representanter fra anerkjente internasjonale organisasjoner som IMF, UNESCO og OSSE til stede. I tillegg til politiske og organisatoriske skikkelser var det også viktige industrielle ledere, som konsernsjefen for Total, et globalt energiselskap, for å nevne noen. 

Nylig la Forsoningskommisjonen frem en knusende rapport om den norske statens assimileringspolitikk overfor urbefolkningen og den samiske befolkningen. Den avdekket en mørk periode i norsk historie. Men ved å se til Kasakhstan kan vi finne inspirasjon til en mer inkluderende tilnærming til mangfold. Som nylig deltaker på Astana International Finance Days og Astana International Forum, som delegat, akademiker og skribent, fikk jeg oppleve Kasakhstan sin bemerkelsesverdige tilnærming til å omfavne sitt mangfoldige samfunn.

Én nasjon

Under et offisielt møte med Kasakhstans utenriksminister, Roman Vassilenko 7. juni på Utenriksdepartementet, understreket han at Kasakhstan har over 140 ulike etniske grupper. Han var imidlertid tydelig på at i Kasakhstan snakker de ikke om minoriteter slik andre land gjør.

– Ved å omtale dem som minoriteter, fremhever vi dem som minoriteter, sa han. – I Kasakhstan snakker vi om ett folk og ett land, til tross for det mangfoldige etniske sammensetningen. Vi er alle kasakhere og utgjør én nasjon. 

– Ved å omtale dem som minoriteter, fremhever vi dem som minoriteter, sa Kasakhstans utenriksminister, Roman Vassilenko. Foto: Glenn Hole

Feiring av mangfold

I tillegg til den enhetlige nasjonale identiteten, er Kasakhstan også stolt av å vise frem den rike kulturarven til sin mangfoldige befolkning. Et besøk til landets nasjonalmuseum er en fryd og fremhever både unike og felles trekk blant de ulike etniske gruppene. I stedet for å prøve å assimilere eller ensrette folket, har Kasakhstan klart å dyrke en nasjon som feirer mangfoldet og bidragene fra alle de 140 etniske gruppene. Denne inkluderende tilnærmingen sikrer at alle føler seg verdsatt og anerkjent for sin kulturelle arv.

Bruke lærdommen i Norge

Norge kan dra nytte av å adoptere en lignende holdning til mangfold og inkludering. Ved å anerkjenne og verdsette de ulike størrelser og variasjoner innenfor den norske befolkningen, kan vi gjøre betydelige fremskritt i å fremme mangfold og inkludering. Ved å bygge en kollektiv forståelse av at nordmenn kommer i mange former, kan vi styrke vår nasjonale identitet og skape et samfunn som omfavner og respekterer alle sine medlemmer.

Ikke bare minoriteter

Forsoningskommisjonens rapport kaster lys over de negative konsekvensene av å behandle visse grupper som minoriteter, noe som opprettholder en følelse av marginalisering. Kasakhstan sin tilnærming utfordrer denne fortellingen ved å sette søkelys på den felles identiteten til alle sine borgere. Samtidig som man anerkjenner og verdsetter mangfold, legger Kasakhstan vekt på ideen om en enhetlig nasjon. Ved å endre vårt perspektiv i Norge og legge vekt på vår felles norske identitet samtidig som vi verdsetter mangfoldet innenfor den, kan vi skape et mer inkluderende samfunn.

Konklusjon

Kasakhstan sitt eksempel gir viktige lærdommer for Norge og andre land som strever etter inkludering. Ved å omfavne mangfold, feire unik kulturarv og fremheve en felles nasjonal identitet, har Kasakhstan bygget en solid grunnmur for sosial samhørighet og enhet. Norge kan hente inspirasjon fra denne tilnærmingen for å gå bort fra begrepet minoriteter og bygge et samfunn som omfavner den mangfoldige identiteten og bidragene til sine borgere. Ved å gjøre det kan vi skape en mer inkluderende og harmonisk nasjon som verdsetter og respekterer mangfoldet i sin befolkning.

Fant ikke noen innlegg.

Abonnement på coaching

Abonnement på coaching

Gi dine medarbeidere tilgang på personlig og profesjonell vekst og utvikling med et fleksibelt abonnement på en eller flere av våre profesjonelle coacher.

Les mer

Coaching-teknikker for prosjektledere

Coachende prosjektledelse

En coach-veteran avslører nyttige teknikker spesielt tilrettelagt for deg som leder prosjekter.

Dette kurset gir deg grunnleggende coaching-verktøy som er anvendelige i mange situasjoner. I kurset lærer du gjennom teori og øvelser som gir deg håndfast kroppslig læring. Kurset er et samarbeid mellom tilt.work og Computerworld Academy.


Våre nyhetsbrev

Her kan du melde deg på et eller flere av våre ukebrev.

"*" obligatorisk felt

Navn*

PrivacyTech

Som medlem i PrivacyTech-nettverket blir du en del av en gruppe likesinnede profesjonelle som er opptatt av GDPR, personvern, compliance og tech. Med Eva Jarbekk – en av Norges fremste eksperter på området – som fasilitator.

Partners in tilt

Vårt nettverk av “kloke hoder” (team tilt) med en bærekraftsagenda.

Del dine tanker om denne artikkelen

0 Comments

På forsiden nå

Hvordan 84% av norske virksomheter skaffer nye kunder

Hvordan 84% av norske virksomheter skaffer nye kunder

|
Ukens Tirsdag morgen er skrevet spesielt til en stor gruppe mennesker jeg beundrer: soloprenørene. Dere andre: Les på eget ansvar.
Diagnose: Kan brukes til alt

Diagnose: Kan brukes til alt

|
Å kunne mer om det meste enn de fleste høres bra ut. Men i et ekspertdrevet arbeidsliv kan "multitalent" klinge mer som en diagnose.
Skal vi gni det inn, eller ikke?

Skal vi gni det inn, eller ikke?

|
De gangene jeg som barn kom over en liten rift på en tapetvegg eller i et klesplagg, var det utrolig fristende å pirke litt, og se om jeg kunne få løs en bit til, eller lage hullet litt større. Jeg hadde ikke noe ønske om å ødelegge, jeg ville bare se hva som skjedde.  
Født som leder?

Født som leder?

|
Blir man født som leder? Eller kan det læres? Jeg trodde ikke dette var et tema lenger. Jeg tok feil.
Bare 200 meter til: Små steg gjør store fremskritt

Bare 200 meter til: Små steg gjør store fremskritt

|
Hva er likheten mellom en polfarer, deg og dine ansatte?
Olivias verden

Olivias verden

|
KI er et fantastisk verktøy, og det blir mer fantastisk for hvert minutt. Fint for oss, stort sett. Men hvordan vil Olivia (8 måneder) sitt voksne liv se ut?
Darwin, dating og dommedag

Darwin, dating og dommedag

|
Det går en rød tråd fra Simen Velle til armageddon. Men det er ikke kvinnekampen som har skylda. Ei heller datingappene. Det er Darwin.
Snyltekapitalismen

Snyltekapitalismen

|
De har sugd seg inn i verdiskapningen i det meste som foregår på planeten. Nå begynner de å spise av velferdssamfunnets grunnmur også.
vektorgrafikk eldre i aktivitet

Farvel til alderismen. Eldre som livsbejaende, verdiskapende borgere

|
Den offentlige samtalen har et sterkt fokus på eldre som et problem og en kostnad. Skal vi snu samtalen til å handle om eldre som en livsbejaende ressurs, må det en holdningsendring til – også hos eldre.

Pin It on Pinterest

Share This

Del dette

Delt glede er dobbelt glede. Del dette med ditt nettverk.