tilt | Aktuelt | Samfunn | Lærdom fra Kasakhstan: Å omfavne mangfold og inkludering

Lærdom fra Kasakhstan: Å omfavne mangfold og inkludering

fredag 16. juni 2023 @ 07:25

Norge kan hente inspirasjon fra Kasakhstans tilnærming og gå bort fra begrepet minoriteter.
Av Glenn HoleFoto: Simon Sun, Unsplash.com

Nylig deltok jeg som delegat, akademiker og skribent på to betydningsfulle konferanser, Astana International Finance Days og Astana International Forum. Astana International Finance Days, som fant sted den 7. juni, samlet rundt 3.000 deltakere og 200 talere fra mer enn 70 land. Blant deltakerne ved Astana International Forum var det en imponerende tilstedeværelse av internasjonale toppledere, inkludert et dusin statsledere. Videre var representanter fra anerkjente internasjonale organisasjoner som IMF, UNESCO og OSSE til stede. I tillegg til politiske og organisatoriske skikkelser var det også viktige industrielle ledere, som konsernsjefen for Total, et globalt energiselskap, for å nevne noen. 

Nylig la Forsoningskommisjonen frem en knusende rapport om den norske statens assimileringspolitikk overfor urbefolkningen og den samiske befolkningen. Den avdekket en mørk periode i norsk historie. Men ved å se til Kasakhstan kan vi finne inspirasjon til en mer inkluderende tilnærming til mangfold. Som nylig deltaker på Astana International Finance Days og Astana International Forum, som delegat, akademiker og skribent, fikk jeg oppleve Kasakhstan sin bemerkelsesverdige tilnærming til å omfavne sitt mangfoldige samfunn.

Én nasjon

Under et offisielt møte med Kasakhstans utenriksminister, Roman Vassilenko 7. juni på Utenriksdepartementet, understreket han at Kasakhstan har over 140 ulike etniske grupper. Han var imidlertid tydelig på at i Kasakhstan snakker de ikke om minoriteter slik andre land gjør.

– Ved å omtale dem som minoriteter, fremhever vi dem som minoriteter, sa han. – I Kasakhstan snakker vi om ett folk og ett land, til tross for det mangfoldige etniske sammensetningen. Vi er alle kasakhere og utgjør én nasjon. 

– Ved å omtale dem som minoriteter, fremhever vi dem som minoriteter, sa Kasakhstans utenriksminister, Roman Vassilenko. Foto: Glenn Hole

Feiring av mangfold

I tillegg til den enhetlige nasjonale identiteten, er Kasakhstan også stolt av å vise frem den rike kulturarven til sin mangfoldige befolkning. Et besøk til landets nasjonalmuseum er en fryd og fremhever både unike og felles trekk blant de ulike etniske gruppene. I stedet for å prøve å assimilere eller ensrette folket, har Kasakhstan klart å dyrke en nasjon som feirer mangfoldet og bidragene fra alle de 140 etniske gruppene. Denne inkluderende tilnærmingen sikrer at alle føler seg verdsatt og anerkjent for sin kulturelle arv.

Bruke lærdommen i Norge

Norge kan dra nytte av å adoptere en lignende holdning til mangfold og inkludering. Ved å anerkjenne og verdsette de ulike størrelser og variasjoner innenfor den norske befolkningen, kan vi gjøre betydelige fremskritt i å fremme mangfold og inkludering. Ved å bygge en kollektiv forståelse av at nordmenn kommer i mange former, kan vi styrke vår nasjonale identitet og skape et samfunn som omfavner og respekterer alle sine medlemmer.

Ikke bare minoriteter

Forsoningskommisjonens rapport kaster lys over de negative konsekvensene av å behandle visse grupper som minoriteter, noe som opprettholder en følelse av marginalisering. Kasakhstan sin tilnærming utfordrer denne fortellingen ved å sette søkelys på den felles identiteten til alle sine borgere. Samtidig som man anerkjenner og verdsetter mangfold, legger Kasakhstan vekt på ideen om en enhetlig nasjon. Ved å endre vårt perspektiv i Norge og legge vekt på vår felles norske identitet samtidig som vi verdsetter mangfoldet innenfor den, kan vi skape et mer inkluderende samfunn.

Konklusjon

Kasakhstan sitt eksempel gir viktige lærdommer for Norge og andre land som strever etter inkludering. Ved å omfavne mangfold, feire unik kulturarv og fremheve en felles nasjonal identitet, har Kasakhstan bygget en solid grunnmur for sosial samhørighet og enhet. Norge kan hente inspirasjon fra denne tilnærmingen for å gå bort fra begrepet minoriteter og bygge et samfunn som omfavner den mangfoldige identiteten og bidragene til sine borgere. Ved å gjøre det kan vi skape en mer inkluderende og harmonisk nasjon som verdsetter og respekterer mangfoldet i sin befolkning.

Våre ukebrev

Her kan du melde deg på et eller flere av våre ukebrev. Du kan melde deg av eller endre hva du mottar via lenker i epostene.

"*" obligatorisk felt

Navn*

Litt klokere

Ukentlige nettmøter hvor vi gjør hverandre litt klokere. Du må være logget inn som medlem for å melde deg på.

PrivacyTech

Som medlem i PrivacyTech-nettverket blir du en del av en gruppe likesinnede profesjonelle som er opptatt av GDPR, personvern, compliance og tech. Med Eva Jarbekk – en av Norges fremste eksperter på området – som fasilitator.

Partners in tilt

Vårt nettverk av «kloke hoder» (team tilt) med en bærekraftsagenda.

Del dine tanker om denne artikkelen

0 Comments

På forsiden nå

En grønn spire foran en skjerm som viser aksjekurser. Illustrerer ESG i finanssektoren.

ESG i finanssektoren: Nøkkelen til fremtidig suksess

|
Bank- og finanssektoren må aktivt omfavne ESG som et strategisk styringsverktøy for å sikre bærekraftig vekst og opprettholde relevans i en stadig skiftende verden.
Generasjon Zs umulige oppgave

Generasjon Zs umulige oppgave

|
Den generasjonen ledere som er på vei inn i arbeidslivet i dag står foran noen av de største utfordringene i sivilisasjonens historie.
Erna Solberg på talerstolen, krisestrategi

Politisk ansvar: Refleksjoner over Høyres krisestrategi

|
Høyres krisestrategi har vært å plassere all skyld på Sindre Finnes. Dette reflekterer en dyp kynisme og kan ved første øyekast virke som en strategisk nødvendighet.
sosiale medier som debattarena

Slik kan vi styrke sosiale medier som debattarena

|
Den digitale tidsalderens overfladiskhet: Fra akademisk dybde til sosiale mediers overfladiskhet
Tre bærekraftige råd til unge ledere

Tre bærekraftige råd til unge ledere

|
2x5 megatrender og 3 råd til unge ledere som vil frem i fremtidens arbeidsliv. Og harde fakta krever myke tilpasninger.
kundeopplevelse

4 steg for å reparere en dårlig kundeopplevelse

|
Hvordan et fjell av pepper kan snu en kundeopplevelse.
frykten for det ukjente

Mangfold og frykten for det ukjente

|
Refleksjoner over interkulturell forståelse i et mangfoldig samfunn: Lærdom fra profesjonsdagen ved VID.
Hva trenger næringslivet av politikerne for å bli en bedre utgave av seg selv?

Hva trenger næringslivet av politikerne for å bli en bedre utgave av seg selv?

|
Fra et bærekraftvennlig næringslivs ståsted: Hvem bør vi gi stemmeseddelen til?
utradisjonelle valg: Jeg har valgt en annen, mindre farbar sti

Utradisjonelle valg: Fra toppleder til teologi-studier

|
I et samfunn der konformitet ofte er normen, har jeg valgt en annen sti. Min karrierevei og utdanningsvalg har vært preget av både uortodokse beslutninger og en konstant tørst etter kunnskap.

Pin It on Pinterest

Share This

Del dette

Delt glede er dobbelt glede. Del dette med ditt nettverk.