tilt | Aktuelt | Medarbeiderskap | Vår motstand mot å løfte andre frem

Vår motstand mot å løfte andre frem

torsdag 19. oktober 2023 @ 07:08

Å løfte andre bør ikke oppleves som en trussel mot ens egen posisjon eller karriere.
Av Glenn HoleFoto: Adobe Firefly (AI-generert)

I møter med ulike individer på livsreisen, konfronteres man ofte med den buldrende stemmen som roper om rettferdighet og likestilling, et kall som uanstrengt gjenkjenner skjæringspunktet mellom moralsk rett og sosialt ansvar.

Det er i slike øyeblikk at man som leder og mentor får anledning til å observere, interagere med og reflektere over de skjulte kompleksitetene i menneskelig interaksjon og organisasjonsdynamikk. Dette gjelder spesielt når det kommer til å fremme andres karriere og posisjon.

Frykten for å få mindre innflytelse

Min egen erfaring som en mentor og tidligere toppleder har avdekket en særegen paradoksal utfordring: Motstanden mot å løfte andre – ofte fra dem som selv har erfart eller kjemper mot ulikhet og urettferdighet. Kvinners motstand mot å fremme andre kvinner, eller motstand fra ledere av multietnisk bakgrunn mot å styrke sine egne, fremkaller refleksjoner rundt det skjulte terrenget av frykt, konkurranse og kanskje til og med misunnelse som noen ganger trives i ledergrupper.

Hvorfor er det slik at de som taler høyest om rettferdighet og likestilling i noen tilfeller blir de stilleste når det er tid for å ta konkrete skritt for å løfte opp andre? Når vi dykker dypere inn i menneskelig psykologi, blir det tydelig at denne motstanden kan stamme fra frykt. Det er en  frykt for at å løfte en annen, spesielt noen som kan dele liknende bakgrunn eller kjemper en lignende kamp, vil uunngåelig redusere egen plass og innflytelse.

Gjennom samtaler med andre ledere, spesielt de av multietnisk opprinnelse, fremkommer det av og til en ubehagelig sannhet når man stiller dem overfor spørsmålet: «Hvor mange har du bidratt til å løfte opp?» Det kaster en uventet skygge over deres tidligere rop om rettferdighet og kan til tider frembringe en pinlig stillhet. Hvorfor blir det stille? Er det overraskelse, en plutselig selvrealisering, eller kanskje en ubehagelig påminnelse om et ubevisst gap mellom ord og handlinger?

Gapet mellom det å forkynne verdien av inkludering og faktisk implementere den, skaper et landskap der ord blir til tomme ekkoer, uten kraften av handling som kreves for å drive endringer. Å bryte dette mønsteret krever en bevisst innsats for å styrke de rundt seg. Ikke av plikt, men fordi vi virkelig tror at kollektiv suksess oppnås når vi alle stiger sammen.

Forpliktelsen til å hjelpe andre å vokse

Å løfte andre bør ikke oppleves som en trussel mot ens egen posisjon eller karriere. Det bør heller sees som en investering i et mer robust og bærekraftig støttesystem, et nettverk som styrker hele organisasjonens helse. Når vi hjelper andre til å vokse, bygger vi broer og skaper allianser som ikke bare understøtter den enkelte, men som også bygger sterkere, mer motstandsdyktige team og organisasjoner.

Således er veien fremover innsikt, aktiv handling og forpliktelse til kollektiv vekst, noe som overskrider det enkle ropet om rettferdighet og beveger seg mot konkrete handlinger som virkelig gjør en forskjell. Det handler om å omfavne den rolige stemmen som ber om rettferdighet med handlinger som demonstrerer en oppriktig forpliktelse til å hjelpe andre å vokse og trives. Som med alt i livet begynner det minste steget med oss selv!

Våre ukebrev

Her kan du melde deg på et eller flere av våre ukebrev. Du kan melde deg av eller endre hva du mottar via lenker i epostene.

"*" obligatorisk felt

Navn*

Litt klokere

Ukentlige nettmøter hvor vi gjør hverandre litt klokere. Du må være logget inn som medlem for å melde deg på.

PrivacyTech

Som medlem i PrivacyTech-nettverket blir du en del av en gruppe likesinnede profesjonelle som er opptatt av GDPR, personvern, compliance og tech. Med Eva Jarbekk – en av Norges fremste eksperter på området – som fasilitator.

Partners in tilt

Vårt nettverk av «kloke hoder» (team tilt) med en bærekraftsagenda.

Del dine tanker om denne artikkelen

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

På forsiden nå

Tre tips til deg som vil motivere deg selv til endring

Tre tips til deg som vil motivere deg selv til endring

|
Vi kan ikke gjøre noe med at endringer skjer. Det vi kan gjøre noe med er hvordan vi håndterer endringer.
Den essensielle bærekraftsevnen

Den essensielle bærekraftsevnen

|
Ved å skape et miljø hvor alle føler seg trygge til å uttrykke seg, kan organisasjoner blomstre og oppnå suksess på lang sikt.
Et godt skolesystem krever at vi spiller på lag med hjernen

Et godt skolesystem krever at vi spiller på lag med hjernen

|
Det er gledelig å vite at skolen arbeider med å fjerne analfabetismen om følelser og selvfølelse.
En leders ønskeliste: 31 temaer

En leders ønskeliste: 31 temaer

|
November er mørk, men julen er nær. Og vipps er det nytt år og nye ting å lære. Hvis du skulle velge, hva ville du helst lære fra denne ønskelisten for ledere?
vinduspost med døde fluer. Utsikt mot en skolegård med lekende barn.

Det er på tide å gjøre endringer i skolesystemet

|
Vi er alle klar over hvor viktig det er med god kompetanse, men vi vet også at det er kun «GJØRINGEN» som skaper resultater - og det er dessuten under «gjøringen» vi lærer mest effektivt.
Illustrerer Sinnataggen, motstand mot digitalisering

Digital transformasjon: Mer enn teknologi

|
Som en veteran i endringsledelse og en som har ledet flere vellykkede omstillinger, står jeg noe perpleks overfor denne tilsynelatende avgrunnen mellom teori og praksis.
bilde som illustrerer de blå soner

Blue Zone: 10 prinsipper for å skape en bedre arbeidsplass

|
Forskningen på de blå sonene gir oss verdifull innsikt som er relevant for enkeltpersoner og organisasjoner som ønsker å forbedre velvære, produktivitet og ledelse på arbeidsplassen.
kompetanse og livserfaring, illustrasjon av eldre dame foran pc

Systematisk nedvurdering av kompetanse og livserfaring

|
Det er essensielt for samfunnet å revurdere og omdefinere hva som betraktes som verdifull kompetanse og kunnskap.
Magefølelsen som foretrukket beslutningsform

Magefølelsen som foretrukket beslutningsform

|
For å skaffe oss tilstrekkelig innsikt slik at vi kan ta kloke valg, er det helt avgjørende å sette sammen ulik kompetanse.

Pin It on Pinterest

Share This

Del dette

Delt glede er dobbelt glede. Del dette med ditt nettverk.