🔖 HR

Gründeren som ble konserndirektør i DNB

av | 7. november 2019 @ 16:44

Hun har overordnet ansvar for vekst og utvikling for 9.000 DNB-ansatte. Før hun tok den jobben, var hun gründer i en liten startup. Møt Kari Bech-Moen.

Med to unger i barnehage og skole ble Kari frustrert. Kommunikasjon mellom skole og foreldre foregikk på alle slags plattformer. Lapper i sekken, apper, læringsplattform,  tekstmeldinger, epost. Noen brukte til og med telefon! Telenor-lederen hoppet av ble gründer av en startup som skulle fikse problemet.

Kari Bech-Moen er i dag konserndirektør People i Nordens største finanskonsern, DNB. Tidligere har Kari vært med å internasjonalisere et stadig mer diversifisert Telenor. Hun var i Telenor i nesten 12 år og hadde roller både i og utenfor HR.

I 2014 fikk mannen jobb i London. Hun sluttet. De flyttet.

Og Kari ble gründer.

Gal av alle kanalene

—  Da jeg jobbet i Telenor var vi, som mange andre, et par med en svært travel hverdag, og vi var opptatt av å være gode foreldre. Vi hadde barn i barnehage og SFO. Jeg ble gal av alle de ulike kanalene som ble brukt for å kommunisere mellom foreldre og skole, og så at det ikke bare var en utfordring i Norge, men også internasjonalt. Så da startet jeg FamWeek.

—  Vi bygde et lite selskap, hentet kapital, og lagde en utrolig nyttig app både for familier, som fikk en personlig aktivitetskalender, og for skoler og barnehager.

— Hvorfor sluttet du med det?

— Selskapet ble solgt i vår, og to ansatte, samt styremedlemmer ble med i det overtakende selskapet, som lager lignende verktøy for idrettslag. Vår målgruppe var offentlige virksomheter, og det buttet i mot ved at vi var et nyetablert selskap. Det er neimen ikke lett å jobbe mot offentlig sektor som startup, blant annet på grunn av de rigide innkjøpsreglene.

—  Men det var en fantastisk erfaring for meg. Her i DNB elsker vi denne type prosjekter, og den erfaringen jeg fikk, både med å drive et lite selskap og jobbe med utviklingen av digitale verktøy gir meg viktig innsikt både i mange av våre kunders hverdag og hvordan man jobber med utviklere.

Jeg ble gal av alle de ulike kanalene som ble brukt for å kommunisere mellom foreldre og skole

Tennis

—  Kunne du tenke deg å gjøre det igjen?

—  Ja.

—  Har du noen idéer?

—  Ja.

—  Vil du dele?

—  Nei.

—  Dette minner litt om en tennis-kamp. Jeg server, du smasher.

—  Ja, jeg spiller faktisk tennis. På Stabekk. Vi er et kvinnelag i andre divisjon.

—  Er det en kompetanse du kan overføre til toppjobben i DNB?

—  Absolutt. Det er mye psykologi i tennis. Det handler om gjennomføring, og både servene og avslutningene er viktige for suksess.

Det er mye psykologi i tennis.

Ansvar for 9.000 medarbeidere

Kari Bech-Moen startet i DNB som divisjonsdirektør for People våren 2019. Fra 23 september er hun konserndirektør med ansvar for «People», som i praksis er hele DNBs HR-område. Hun har ansvar for ca 9.000 medarbeidere i Norge og utlandet.

—  Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg?

—  Hektisk, interessant og produktiv. Gitt min rolle er det naturlig nok mye møter, både med konsernledelsen og med ledere innenfor mitt eget ansvarsområde og jevnlig også med fagforeningene. Jeg er også delaktig i strategiske prosjekter og tiltak, med alt det innebærer.

—  Hva var din vei inn i HR?

—  Jeg er en person som er opptatt av mennesker og ledelse. Allerede i studietiden tok jeg på meg lederansvar for å lede ulike studentarrangementer. Jeg opplevde raskt at ledelse var noe jeg brant for og at utvikling av mennesker er motiverende for meg.

—  Jeg valgte derfor å ta en Mastergrad i HR ved London School of Economics. Gjennom ledelse i ulike forretningsnære posisjoner har jeg fått en klar forståelse av hvor viktig HR er for å nå våre finansielle mål.

Glad nesten hver dag

—  Hva er det beste ved jobben din?

—  Det å kunne jobbe i Nordens største bank, som er i en rivende teknologisk utvikling, med mulighet til å påvirke både i forhold til organisasjon og medarbeideres kompetanse, slik at vi fortsatt kan levere gode tjenester til våre kunder.

—  I tillegg blir jeg nesten hver dag glad for å møte kompetente ansatte.

— Nesten hver dag, ja. Hva liker du minst ved jobben din?

—  Det kan bli for mye møter som både krever forberedelse og av og til kan bli litt lange. Men jeg føler virkelig at jeg har en av Norges mest spennende jobber.

Fremtidens behov

—  Hva er DNBs HR-utfordringer?

— Vi er Nordens største finanskonsern med sterkt fokus på fremtidens kompetansebehov.  Vi har akkurat lagt en ny konsernstruktur som gjør at mer eller mindre alle områder er i omorganisering. Vi holder høyt tempo på dette og skal være ferdig innen årsskiftet.

—  Bortsett fra dette så er utfordringen å få bygget kompetanse i dag som gjør at vi møter fremtidens behov.

—  Hva er fremtidens behov?

—  Ja den som visste det. Noe av det er helt tydelig for oss. Vi vet hvor vi vil. Men hvilke roller som skal fylles for å få oss dit er vanskelig å spå. Det kommer an på markedet, utviklingen og en rekke faktorer. Det vi kan og skal gjøre er å jobbe med workforce planning strukturert, metodisk og kontinuerlig.

—  Samtidig er det mye vi vet om hva som trenges, og noe av det handler om måten våre ledere leder. En av de viktigste lederferdighetene vi har jobbet med er å gi slipp. Nå er fokus på at ledere skal sette tydelig retning for fremtiden. Den nye konsernstrategien handler mye om det. Vi knytter ting litt tettere sammen, prioriterer hardere og tar litt mer strukturell styring.

Vi vet hvor vi vil. Men hvilke roller som skal fylles for å få oss dit er vanskelig å spå.

Press fra alle kanter

— Over en litt lengre horisont er utfordringene å tilpasse organisasjonen og menneskene slik at vi er relevante også om 3-5 år. Vi er nordens største finanskonsern, og det er et bra utgangspunkt. Men konkurransesituasjonen har endret seg dramatisk de siste årene. Vi presses fra flere kanter. De nye reguleringene som kom med PSD2 har gjort at vi og andre banker må åpne våre kundedata og slippe andre til. Det har åpnet for etablering av raske, små oppstartselskap som jobber inn mot deler av vår virksomhet.

—  Fra den andre siden møter vi utfordringene de store internasjonale gigantene representerer: Amazon, Apple, Google, Facebook, Alibaba. Alle disse aktørene vil også gjerne inn i bankvirksomhet, og har store kundegrupper de kan jobbe mot.

—  Derfor er måten vi rigger oss på organisatorisk for fremtiden ekstremt viktig. Det handler om å differensiere seg, men det handler også om å ta vare på den tilliten vi har i våre markeder. Det handler om trygghet — trygghet for svindel, hvitvasking, og ikke minst å være der for kunden over tid.

—  Samtidig må DNB være frempå og selv utvikle produktene og tjenestene konkurrentene våre gjerne vil lansere. Vipps er et strålende eksempel på hvordan et internt prosjekt er blitt en internasjonal suksess.

Vipps er et strålende eksempel på hvordan et internt prosjekt er blitt en internasjonal suksess.

Fleksible ledere i en regulert bransje

—  Hva kjennetegner en god leder?

—  En god leder gir tydelig retning og rammer slik at medarbeidere får bruke sin handlefrihet.

—  Hva er de største lederutfordringene i dag?

—  Vår bransje blir stadig underlagt nye reguleringer. GDPR, AML, PSD2 er noen forkortelser som påvirker hverdagen vår sterkt. Vi må evne å balansere dette med å ha tilstrekkelig fleksibilitet og gjennomføringskraft i organisasjonen.

HR i digital endring

—  Hvorfor er HR viktig?

—  HR legger premisser og rammer for hvordan vi skal utvikle både organisasjonene og menneskene. De er derfor avgjørende for å lykkes.

— Hva er dine beste råd til de som vurderer en karriere i HR i dag?

—  Skaff deg kundenær erfaring fra forretningen.

—  Er det noe mer du ønsker å dele om HR-faget?

—  Jeg tror at digitalisering med tilhørende transformasjonsbehov gjør at HR-faget forblir vesentlig i mange år fremover, men det vil selvfølgelig også medføre at faget i seg selv endrer seg.

Send stafettpinnen videre

—  Hvem vil du gjerne lese om i en senere HR-profil?

—  Mette Krogsrud, HR-direktør i Schibsted.

—  Det er notert.


Intervjuet er gjort for HR Norge og originalt publisert på deres nettsider. Republisert etter avtale.

Paal Leveraas
Følg Paal
Artikler av Paal Leveraas (alle)

0 kommentarer

Legg inn en kommentar

Noen av våre forfattere

682 posts
Paal Leveraas er sjefreflektør og -redaktør i tilt.work og gründer av blant annet tilt work AS, digi.no og Leveraas AS. Ta kontakt med Paal enten du trenger et foredrag, en sparringpartner i ditt lederskap eller en som kan hjelpe deg å få budskapet ut i verden. Eller alt over.
View Posts →
55 posts
Hedvig Rognerud er forretningsutvikler, ledercoach, prosessleder og foredragsholder i Fossekall AS på Lillehammer. Hedvig skriver om språk som lederverktøy for tilt.work.
View Posts →
32 posts
Atle skriver om coaching og kommunikasjon.
View Posts →
25 posts
Bjørn Z. Ekelund er psykolog. Han står bak "Diversity Icebreaker". Han skriver jevnlig for tilt.work, og er en del av ekspertpanelet.
View Posts →
18 posts
Herman Berg er redaksjonssjef i tilt work AS.
View Posts →
14 posts
Tom Georg Olsen skriver jevnlig om ledelse med fokus på tillitsbasert ledelse. Han er konserntjener i Miles, og sitter også i styret i tilt work AS.
View Posts →
13 posts
Thomas Nygaard er daglig leder i tilt work AS. Han er mangeårig leder i forlagsbransjen, hvor han to ganger har eliminert sin egen jobb. Han er blitt ekspert på å omstrukturere virksomheter på en måte som ivaretar verdiene.
View Posts →
12 posts
Hans Jacob Christensen har lang fartstid i norsk og internasjonal HR. Her i tilt.work vil han utforske kjernen i HR, utfordre noen etablerte sannheter i faget og gjerne skape debatt.
View Posts →
11 posts
Walaa Abuelmagd skriver om mangfold i tilt.work.
View Posts →
7 posts
Jan-Erik Sandberg skriver om hvordan vi kan gjøre mangfold i arbeidslivet til et aktivum. Han lever hva han lærer som "ikke helt A4 selv".
View Posts →
7 posts
Gerd Jorunns misjon som skribent i tilt.work og Tirsdag morgen har vært å avlive myter om ledelse.
View Posts →
7 posts
Mai-Britt jobber med rekruttering i en internasjonal organisasjon. Hun skriver om rekruttering og ledelse i tilt.work.
View Posts →
5 posts
Rune skriver om medarbeiderskap.
View Posts →
5 posts
Elin Ulset er en engasjert og nær leder som er levende opptatt av kommunikasjon, ledelse og adferd. Elin har vokst opp i HR-kommunikasjon, både fra Aftenposten, digitale medier og mediebyrå. Hun balanserer det faglige med lederskap, og lederskap med familie, og hun trives godt i alle sfærene.
View Posts →
5 posts
Catherine Lemaréchal eier og driver Ticato AS. Hun er rådgiver og NLP-coach og skriver om kommunikasjon, merkevarebygging og tidsmestring. Catherine kan hjelpe deg å oppnå mer enn du tror du kan. Hun holder kurs og foredrag, og mest populært nå for tiden er kurset: Gi f*** for flinke piker.
View Posts →
5 posts
Ph.d. og professor II Glenn Hole er direktør i IT-selskapet Skill. Han skriver om mangfold i arbeidslivet.
View Posts →
4 posts
Annar er en nestor i norsk lederutvikling med mer enn 30 års fartstid.
View Posts →
4 posts
Eva Jarbekk er en av våre fremste juridiske eksperter på personvern og GDPR.
View Posts →
3 posts
Esben Keim driver rådgivingsselskapene Vital Few og OSS. Han skriver om presterende team, resultatledelse/OKR, mangfold og kundefokus her på tilt.work.
View Posts →
3 posts
Jeanette Høie er desksjef i tilt.work. Hun har lang fartstid som journalist og vaktsjef i dagspressen. Hun har godt grep om ulike digitale fortellerteknikker. I tillegg er hun gründer-in-spe.
View Posts →
3 posts
Arne Jensen er generalsekretær i Norsk redaktørforening.
View Posts →
2 posts
Isabelle er senterleder for kraftsentret Forandringhuset. Hun er mentor og utviklingsansvarlig for ungdommer i Oslo.
View Posts →
2 posts
Sissel Naustdal leder MadeToGrow og er brennende engasjert i utvikling av menneskers potensial
View Posts →
2 posts
Anne 🌱 Reknes hjelper mennesker med å finne, få eller skape sin drømmejobb, og deler tips, tricks, teknikker, verktøy og metoder her i tilt.work.
View Posts →
2 posts
Christine er kursutvikler og foredragsholder med et stort lærerhjerte og masse kjærlighet til god tekst. Hun driver firmaet Tekstdoktor og underviser i digital markedsføring og journalistikk på Høyskolen Kristiania.
View Posts →
2 posts
Stikkordet for Cathrines arbeid med lederutvikling er "praktisk hverdagsledelse".
View Posts →
2 posts
Ole Kristian Sivertsen er CEO i selskapet Desert Control. Han har lang fartstid fra selskap som Citrix, RES Software, Sun Microsystems, Telenor, EVRY og Global Eagle. I dag har han dedikert seg til teknologi som løser klimautfordringer.
View Posts →
2 posts
Jostein Borgmo er til daglig eier og kreativ direktør i Suburbia og har dessuten nesten 80.000 følgere på Instagram.
View Posts →
1 posts
Herminia Ibarra er professor ved London Business School og forfatter av fagbøker om ledelse og organisasjonsutvikling.
View Posts →
1 posts
Umid skriver om tjenende lederskap og selvledelse.
View Posts →
1 posts
Nils Petter Nordskar er tidligere reklamemann. I dag holder han kurs, foredrag og utgir dessuten nyhetsbrevet "Lykkes med ideer".
View Posts →
1 posts
Paal Leveraas startet Tirsdag morgen i 2010 og jobber sammen med en rekke dyktige partnere for å videreføre dette til tilt.work i 2020.
View Posts →
1 posts
Ingar Roggen er sosiolog og beskrives som en av de europeiske pionerene for sosial informatikk. Arbeidsfeltet omfatter blant annet det sosiale aspektet av det virtuelle rommet, sosial analyse av internett og samspillet mellom menneske og datamaskin. I 1996 introduserte han sosiologien på nettet, websosiologi, som en nettvitenskap.
View Posts →
1 posts
Håkon er opptatt av personlig utvikling, drivkraft og glede. Han er sertifisert NLP Master Practitioner, og skriver og tilbyr tjenester for personlig vekst.
View Posts →
1 posts
Jørgen Lund jobber med endringsledelse gjennom eget selskap.
View Posts →
1 posts
Jan Sollid Storehaug er digital strategirådgiver. Han er også en mye brukt foredragsholder.
View Posts →
1 posts
Ola hjelper virksomheter å jobbe med temaer rundt helse, kulturbygging og spons og tilbyr også underholdende, bevisstgjørende og motiverende foredrag/webinar.
View Posts →
1 posts
Bjørn O- Hopland er eier og daglig leder av Smart Endring AS.
View Posts →
1 posts
Eli jobber i Fossekall AS. Hun har siden 2001 også drevet eget idé- og kommunikasjonsbyrå. Hun brenner for vekst og utvikling i bedrifter, og ser raskt muligheter og det unike. Hun veileder bedrifter i strategiprosesser, fremtidens bærekraftige forretningsmodeller, produkt/ markedsoptimalisering, forbedrer verdiløfter, bedriftskultur og innovasjonsskapende faktorer/team.
View Posts →
1 posts
Kevin er Corporate Storyteller, Content Strategist og Awareness@Work Consultant. Han skriver om nærværingslivet her i tilt.work.
View Posts →
1 posts
Cathrine Foss Stene er en erfaren team- og lederutvikler og har jobbet med og i mange av de største norske virksomhetene.
View Posts →
1 posts
Kari har en bachelor i statsvitenskap med fordypning i menneskerettigheter og flerkulturell forståelse. Hun går nå en modulbasert master i voksnes læring på NTNU. Hun er utdannet NLP Business Practitioner (Kreativ Ledelse og Coaching nivå A) hos UiA/Coachteam.
View Posts →
1 posts
Kathra er COO i oppstartselskapet Generation Mobility samt teamleder i bydel Gamle Oslo.
View Posts →
1 posts
Kristin er partner og markedssjef i MetaResource. Hun beskriver seg som en stolt "potet" som kan mye om mye og ofte finner løsninger eller nettverk som kan bidra. Hun skriver om mentale muskler i hverdagen.
View Posts →
1 posts
Thor Ivar Forsland er coach og karriereveileder hos Frisk Utvikling.
View Posts →
1 posts
Data Scientist med bred, internasjonal bakgrunn.
View Posts →
1 posts
Thomas skriver om tankesett, metoder og verktøy for morgendagens ledere.
View Posts →
1 posts
Jørn Bue Olsen er rådgiver og forfatter i ledelse og etikk Ekon, Dr., siv.ing. og førsteamanuensis ved Oslomet (Etikk og bedriftenes samfunnsansvar). Olsen skrev doktorgrad om etiske dilemmaer for ledere i konkurranseutsatt virksomhet der Hauge-caset er eksempel på kombinasjon av lønnsom verdiskapning og anvendt etikk. Olsen holder foredrag om «Hauge som fyrtårn for norske bedrifter i dag». Utga i 2020 ny bok, «Næringslivsetikk og samfunnsansvar», i samarbeid med Henrik Syse. Leif-Runar Forseth er rådgiver og forfatter innen ledelse, gründervirksomhet og etikk. Han har doktorgrad i teoretisk fysikk og mastergrad i filosofi, tema etikk og lederskap. Ny bok, "Naturlig lederskap", kom i 2020.
View Posts →
1 posts
Jeanette Luytkis er sertifisert profesjonell coach og ledelsesrådgiver. Hun leverer individuelle coaching og treningsopplegg, med spesialisering på lederskap, personlig vekst og innovativ forretningsutvikling.
View Posts →

Alltid på en tirsdag

«Jeg har fått en slags tirsdagsforventning», sa en abonnent. tilt.works ukebrev Tirsdag morgen er antagelig en smule vanedannende, men gode vaner kan man gjerne legge tll seg. Skaff deg selv en god ukentlig vane i dag — rett i din innboks! Alltid på en tirsdag, men aldri ellers i uka.

Fantastisk! Sjekk mailen din for en ekstra bekreftelse. Så ses vi på tirsdag.

Pin It on Pinterest

Share This
%d bloggere liker dette: