tilt | Aktuelt | Samfunn | Slik kan vi styrke sosiale medier som debattarena

Slik kan vi styrke sosiale medier som debattarena

onsdag 13. september 2023 @ 07:30

Den digitale tidsalderens overfladiskhet: Fra akademisk dybde til sosiale mediers overfladiskhet
Av Glenn Agung HoleFoto: Camilo Jimenez, Unsplash

Sosiale medier har tatt over arenaen for mange av våre daglige debatter. Her deles tanker, ideer og meninger med en frekvens og en raskhet som tidligere generasjoner neppe kunne ha forestilt seg.

Men hva skjer når denne flommen av informasjon reduseres til overfladiske kommentarer uten substans? Når jeg utforsker denne moderne kommunikasjonsplattformen, er det umulig å ikke merke seg den økende tendensen av personer som foretrekker å kaste ut uprovoserte og ofte ubegrunnede meninger. 

Blokkerer, ikke diskuterer

I det siste har jeg tatt meg tid til å svare på enkelte av disse flyktige kommentarene både på Facebook/Meta og LinkedIn. Flere av kommentarene fremstår med bastant sikkerhet, men mangler en solid faktabasert grunnmur. Og, fascinerende nok, når man utfordrer disse sterke, men grunnløse, påstandene med et ønske om empiriske data, blir man ofte møtt med taushet – eller verre, blir blokkert av dem som postet kommentaren i utgangspunktet. 

En slik respons gir sterke indikasjoner på nettbrukere som enten mangler evnen, eller viljen, til å se saker fra et annet perspektiv. Det vitner om et større problem i vår digitale kultur. Når personer unngår meningsfull interaksjon ved å stenge ute de med forskjellige perspektiver, blir ekkokamrene mer isolerte. Dette fører til en videre polarisering av samfunnet, hvor individene blir stadig mer fastlåst i deres egne verdenssyn, uten eksponering for alternative synspunkter.

Som student ved VID, der jeg for tiden fordyper meg i teologiske studier av Bibelens tilblivelse, har jeg lært å tilnærme meg tekster med et kritisk og analytisk blikk. Vi blir opplært til å nøye dissekere Den Hellige Skrift, en praksis som er både spennende og allmenndannende. Denne studiemetoden gjør at jeg reflekterer over diskrepansen mellom akademiske tilnærminger og kommentarene på sosiale medier.

Gitt den utdannelse mange tilsynelatende besitter, er det med stor undring jeg observerer mangel på evne eller vilje til å forstå de subtile nyansene i tekst og diskurs. Min egen bestefar, som aldri satt sin fot på et universitet, forstod verdien av kritisk tenkning. Han underviste meg i det fra en tidlig alder rundt kjøkkenbordet når han leste avisen høyt for meg.

Misforståelser er normen

På tross av at befolkningen tilsynelatende aldri har vært bedre skolert, ser det ut til at mange har mistet evnen til dybdelesing, en essensiell ferdighet for de som har gjennomgått høyere utdanning. Misforståelser ser ut til å være normen, ikke unntaket.

Kanskje er løsningen en kollektiv gjenopplæring i retorisk analyse for nettsamfunnet. Dette for å veilede samtalen bort fra det overfladiske og inn i dypere, meningsfulle og faktabaserte diskusjoner. 

Vi står ved et kritisk veiskille hvor valget mellom overfladiskhet og dybde i samfunnsdebatten aldri har vært mer presserende. Det er essensielt for vårt samfunn å revurdere hvordan vi kommuniserer på nett. Målet bør være å skape en digital kultur der meningsfull og respektfull diskurs verdsettes over overfladiske og polariserende kommentarer. For å nå dette målet, må vi lære å verdsette forskjellene og akseptere motargumenter. Nye, eller annerledes, perspektiver fortjener å bli hørt, ikke blokkert!

Våre ukebrev

Her kan du melde deg på et eller flere av våre ukebrev. Du kan melde deg av eller endre hva du mottar via lenker i epostene.

"*" obligatorisk felt

Navn*

Litt klokere

Ukentlige nettmøter hvor vi gjør hverandre litt klokere. Du må være logget inn som medlem for å melde deg på.

PrivacyTech

Som medlem i PrivacyTech-nettverket blir du en del av en gruppe likesinnede profesjonelle som er opptatt av GDPR, personvern, compliance og tech. Med Eva Jarbekk – en av Norges fremste eksperter på området – som fasilitator.

Partners in tilt

Vårt nettverk av «kloke hoder» (team tilt) med en bærekraftsagenda.

Del dine tanker om denne artikkelen

0 Comments

På forsiden nå

vektorgrafikk eldre i aktivitet

Farvel til alderismen. Eldre som livsbejaende, verdiskapende borgere

|
Den offentlige samtalen har et sterkt fokus på eldre som et problem og en kostnad. Skal vi snu samtalen til å handle om eldre som en livsbejaende ressurs, må det en holdningsendring til – også hos eldre.
Du skal få din lønn i vaffeljernet

Du skal få din lønn i vaffeljernet

|
Den ultimate lederutfordringen: Det eneste du kan tilby av motivasjon er vafler. Tusenvis står i det hver dag.
Kvinne holde en presentasjon foran et publikum.

Kunsten å skape engasjement i møter og på kurs

|
VIVA er en huskeregel for den som vil skape engasjerende kurs som huskes.
Utsikten fra elfenbenstårnet

Utsikten fra elfenbenstårnet

|
Å se det store bildet er bra, men hvis det er det eneste vi ser, mister vi kontakten med virkeligheten.
Nøkkelen til vekst: Lærdommer fra åkeren til kontoret

Nøkkelen til vekst: Lærdommer fra åkeren til kontoret

|
Visdommen jeg arvet fra min kjære bestefar, en visdom som strekker seg langt utover åkrene og inn i livets mange aspekter, er en uvurderlig guide i forståelsen av likhetene mellom lederskap og bondekunnskap.
Norge under lupen, Datatilsynets tilsyn med kommuner ang personvern

Læringspunkter fra Datatilsynets tilsyn med kommuner

|
Datatilsynets rapport etter tilsyn med flere kommuner i Norge, gir oss nyttig læring.
Vektorgrafikk med to personer foran en tavle som viser elementer for god GDPR. Illustrerer viktigheten av å bygge en god personvernkultur.

12 bud for å bygge en robust personvernkultur

|
GDPR og IT-sikkerhet er ikke et engangsoppsett. Det krever konstant fokus og kontinuerlig oppdatering. Her er 12 gode råd for å bygge en varig personvernkultur.
Toppliste med pallplassene 1, 2 og 3.

Disse artiklene ble mest lest i 2023

|
Er artikkel om bærekraftig IT og grønn koding ble den mest leste artikkelen i 2023.
Lederskap bor i oss alle

Lederskap bor i oss alle

|
Jeg ønsker at vi reflekterer mer over hva lederskap egentlig er og hvilket mangfold av lederskap vi ønsker.

Pin It on Pinterest

Share This

Del dette

Delt glede er dobbelt glede. Del dette med ditt nettverk.