Coaching og rådgivning | Kurs | Fagnettverk

Vi tilter arbeidslivet mot en mer bærekraftig fremtid. Se hva vi kan gjøre for din virksomhet.

Overbevis med det skrevne ord
Lær å skrive effektivt og overbevisende i ulike sjangre! Dette kurset er
Relasjoner på jobb
Å skape og utvikle gode relasjoner er det viktigste kriteriet for suksess
Kjernekvadranten
Kjernekvadranten er et verktøy som kan gi deg og dine kolleger mange

Alle våre tjenesterVåre partnere
tilt | Aktuelt | Samfunn | Slik kan vi styrke sosiale medier som debattarena

Slik kan vi styrke sosiale medier som debattarena

onsdag 13. september 2023 @ 07:30

Den digitale tidsalderens overfladiskhet: Fra akademisk dybde til sosiale mediers overfladiskhet
Av Glenn Agung HoleFoto: Camilo Jimenez, Unsplash

Sosiale medier har tatt over arenaen for mange av våre daglige debatter. Her deles tanker, ideer og meninger med en frekvens og en raskhet som tidligere generasjoner neppe kunne ha forestilt seg.

Men hva skjer når denne flommen av informasjon reduseres til overfladiske kommentarer uten substans? Når jeg utforsker denne moderne kommunikasjonsplattformen, er det umulig å ikke merke seg den økende tendensen av personer som foretrekker å kaste ut uprovoserte og ofte ubegrunnede meninger. 

Blokkerer, ikke diskuterer

I det siste har jeg tatt meg tid til å svare på enkelte av disse flyktige kommentarene både på Facebook/Meta og LinkedIn. Flere av kommentarene fremstår med bastant sikkerhet, men mangler en solid faktabasert grunnmur. Og, fascinerende nok, når man utfordrer disse sterke, men grunnløse, påstandene med et ønske om empiriske data, blir man ofte møtt med taushet – eller verre, blir blokkert av dem som postet kommentaren i utgangspunktet. 

En slik respons gir sterke indikasjoner på nettbrukere som enten mangler evnen, eller viljen, til å se saker fra et annet perspektiv. Det vitner om et større problem i vår digitale kultur. Når personer unngår meningsfull interaksjon ved å stenge ute de med forskjellige perspektiver, blir ekkokamrene mer isolerte. Dette fører til en videre polarisering av samfunnet, hvor individene blir stadig mer fastlåst i deres egne verdenssyn, uten eksponering for alternative synspunkter.

Som student ved VID, der jeg for tiden fordyper meg i teologiske studier av Bibelens tilblivelse, har jeg lært å tilnærme meg tekster med et kritisk og analytisk blikk. Vi blir opplært til å nøye dissekere Den Hellige Skrift, en praksis som er både spennende og allmenndannende. Denne studiemetoden gjør at jeg reflekterer over diskrepansen mellom akademiske tilnærminger og kommentarene på sosiale medier.

Gitt den utdannelse mange tilsynelatende besitter, er det med stor undring jeg observerer mangel på evne eller vilje til å forstå de subtile nyansene i tekst og diskurs. Min egen bestefar, som aldri satt sin fot på et universitet, forstod verdien av kritisk tenkning. Han underviste meg i det fra en tidlig alder rundt kjøkkenbordet når han leste avisen høyt for meg.

Misforståelser er normen

På tross av at befolkningen tilsynelatende aldri har vært bedre skolert, ser det ut til at mange har mistet evnen til dybdelesing, en essensiell ferdighet for de som har gjennomgått høyere utdanning. Misforståelser ser ut til å være normen, ikke unntaket.

Kanskje er løsningen en kollektiv gjenopplæring i retorisk analyse for nettsamfunnet. Dette for å veilede samtalen bort fra det overfladiske og inn i dypere, meningsfulle og faktabaserte diskusjoner. 

Vi står ved et kritisk veiskille hvor valget mellom overfladiskhet og dybde i samfunnsdebatten aldri har vært mer presserende. Det er essensielt for vårt samfunn å revurdere hvordan vi kommuniserer på nett. Målet bør være å skape en digital kultur der meningsfull og respektfull diskurs verdsettes over overfladiske og polariserende kommentarer. For å nå dette målet, må vi lære å verdsette forskjellene og akseptere motargumenter. Nye, eller annerledes, perspektiver fortjener å bli hørt, ikke blokkert!

Fant ikke noen innlegg.

Abonnement på coaching

Abonnement på coaching

Gi dine medarbeidere tilgang på personlig og profesjonell vekst og utvikling med et fleksibelt abonnement på en eller flere av våre profesjonelle coacher.

Les mer

Våre nyhetsbrev

Her kan du melde deg på et eller flere av våre ukebrev.

"*" obligatorisk felt

Navn*

PrivacyTech

Som medlem i PrivacyTech-nettverket blir du en del av en gruppe likesinnede profesjonelle som er opptatt av GDPR, personvern, compliance og tech. Med Eva Jarbekk – en av Norges fremste eksperter på området – som fasilitator.

Partners in tilt

Vårt nettverk av “kloke hoder” (team tilt) med en bærekraftsagenda.

Del dine tanker om denne artikkelen

0 Comments

På forsiden nå

Salgsbroen, alle pilarer er like viktige.

Kan du skape tillit? Da er du en selger!

|
Du skal si til deg selv: «Jeg er en selger», og du skal si det med stolthet.
Adferdslæring: Tanker skaper følelser - følelser skaper adferd - adferd skaper tanker

De ubevisste holdningene til eldre arbeidstakere

|
Det foreligger en «allmenn sannhet» om de unge «talentene»: De er fremoverlente, innovative og proaktive arbeidstakere.
Soloprenørene: Hvordan skaffe nye kunder?

Soloprenørene: Hvordan skaffe nye kunder?

|
Overraskende kundeinnsikt fra erfarne soloprenører.
Hvordan 84% av norske virksomheter skaffer nye kunder

Hvordan 84% av norske virksomheter skaffer nye kunder

|
Ukens Tirsdag morgen er skrevet spesielt til en stor gruppe mennesker jeg beundrer: soloprenørene. Dere andre: Les på eget ansvar.
Diagnose: Kan brukes til alt

Diagnose: Kan brukes til alt

|
Å kunne mer om det meste enn de fleste høres bra ut. Men i et ekspertdrevet arbeidsliv kan "multitalent" klinge mer som en diagnose.
Skal vi gni det inn, eller ikke?

Skal vi gni det inn, eller ikke?

|
De gangene jeg som barn kom over en liten rift på en tapetvegg eller i et klesplagg, var det utrolig fristende å pirke litt, og se om jeg kunne få løs en bit til, eller lage hullet litt større. Jeg hadde ikke noe ønske om å ødelegge, jeg ville bare se hva som skjedde.  
Født som leder?

Født som leder?

|
Blir man født som leder? Eller kan det læres? Jeg trodde ikke dette var et tema lenger. Jeg tok feil.
Bare 200 meter til: Små steg gjør store fremskritt

Bare 200 meter til: Små steg gjør store fremskritt

|
Hva er likheten mellom en polfarer, deg og dine ansatte?
Olivias verden

Olivias verden

|
KI er et fantastisk verktøy, og det blir mer fantastisk for hvert minutt. Fint for oss, stort sett. Men hvordan vil Olivia (8 måneder) sitt voksne liv se ut?

Pin It on Pinterest

Share This