tilt | Aktuelt | Medarbeiderskap | Mangfold: Gapet mellom skryt i sosiale medier og ekte inkludering

Mangfold: Gapet mellom skryt i sosiale medier og ekte inkludering

onsdag 16. august 2023 @ 07:30

Jeg er drittlei av de som kontinuerlig snakker uten å handle.
Av Glenn HoleFotro: Tim Mossholder, Unsplash

Når jeg blar gjennom LinkedIn-feeden min, eller Facebook, merker jeg en stadig økende trend av folk som diskuterer viktigheten av mangfold og inkludering. LinkedIn har for mange blitt en scene der man kan vise frem sine idealer og verdier. Men jeg kan ikke unngå å lure på: Er disse utsagnene bare for show, eller er de et uttrykk for reell forandring?

Jeg kjenner flere her som taler varmt om mangfold og inkludering, og deres ord gir inntrykk av dyp overbevisning. Men når jeg ser nærmere på deres praksis, hva ser jeg da? Har de virkelig ansatt folk som står utenfor arbeidslivet? Har de tatt inn mennesker med innvandrerbakgrunn, med et handikap, en over 55 år eller noen som kanskje trenger en ekstra sjanse? 

Mangfold – bare i sosiale medier?

For mange ser svaret ut til å være «nei». Jeg kan ikke unngå å føle en skuffelse over dette gapet mellom ord og handling. Jeg snakker selv daglig med mennesker som står utenfor arbeidslivet av ulike årsaker, og som jeg prøver å hjelpe tilbake til arbeidslivet. Når jeg ser den motgang mange møter, blir jeg både frustrert og skuffet.

Jeg spør meg selv: Hvor mange timer har disse personene som taler så varmt om inkludering virkelig investert i å hjelpe en person tilbake til arbeidslivet? Hvor mye har de ofret for å gjøre en reell forskjell? Det er lett å dele et sitat eller en inspirerende artikkel på LinkedIn, men det krever så mye mer å faktisk iverksette forandring i den virkelige verden.

Det er lett å dele et sitat eller en inspirerende artikkel på LinkedIn, men det krever så mye mer å faktisk iverksette forandring i den virkelige verden.

Kanskje er noen av disse personene på begynnelsen av deres reise, og de er genuint engasjerte i å gjøre en forskjell i fremtiden. Men jeg er drittlei av de som kontinuerlig snakker uten å handle. Jeg tror at det vi trenger nå mer enn noensinne, er handling – ekte, konkret innsats for å bygge broer og skape et mer inkluderende samfunn.

Så, mens jeg fortsetter å reflektere over denne tematikken, er mitt håp at vi alle kan ta et skritt tilbake, reflektere over våre egne handlinger, og spørre oss selv: Hvordan kan jeg bidra til å skape en reell forandring? For når alt kommer til alt er det våre handlinger, ikke bare våre ord, som vil forme fremtiden.

Vi lever i en tidsalder hvor teknologiske fremskritt, globalisering og kunnskapsoverføring skjer raskere enn noen gang tidligere. Men paradoksalt nok ser vi også en voksende avstand mellom arbeidsstyrken og de som lengter etter å være en del av den.

Aldersdiskriminering: Erfaring satt i skyggen

Tross et klart behov for kunnskap og erfaring i mange bransjer, overser vi ironisk nok ofte de som er over 50 år, og spesielt de som nærmer seg 70-årene. Deres kunnskap, forankret i mange års erfaring, blir undervurdert eller oversett. Dette er spesielt alarmerende nå som pensjonsalderen heves til 70 år. Hvordan kan vi forvente at folk jobber lenger, når mange allerede fra 50-årene møter barrierer?

Kvalifiserte innvandrere: Tapte muligheter

Mange innvandrere kommer til vårt land med imponerende ferdigheter og kvalifikasjoner, men møter ofte veggen når de prøver å tre inn i arbeidsmarkedet. Enten det er på grunn av sertifiseringsbarrierer, språkhindre eller fordommer, forblir deres potensial ofte uutnyttet. Dette representerer ikke bare et personlig tap for dem, men også et økonomisk tap for samfunnet.

Nevromangfold og handikappede: Potensial i skyggen

Mennesker med nevromangfold, som de med autisme, ADHD eller dysleksi, bestitter unike evner som ofte blir oversett på grunn av misforståelser eller mangel på tilrettelegging. Det samme gjelder for mennesker med fysiske handikap. I stedet for å se barrierer, bør vi anerkjenne det unike potensialet de bringer til bordet.

modige ledere

Fra ord til handling

Mens bedrifter klager over mangel på arbeidskraft, står et mangfold av talenter klare til å tre inn i arbeidsstyrken. Denne tilsynelatende motsetningen avslører at problemet ikke nødvendigvis er mangel på hender og hoder, men heller en mangel på ekte inkluderingsstrategier og -tiltak.

Det er på tide å gå utover de fine ordene og virkelig sette mangfold og inkludering i sentrum for vår forretningsstrategi. Dette innebærer investering i opplæring, justering av rekrutteringsstrategier og skaping av en inkluderende kultur som virkelig verdsetter mangfold.

I en tid preget av rask forandring, vil de organisasjonene som virkelig forstår og verdsetter mangfold og inkludering, trives. La oss ikke bare snakke om forandring, men aktivt jobbe for den og skape en fremtid der alle har muligheten til å bidra og blomstre.

Våre ukebrev

Her kan du melde deg på et eller flere av våre ukebrev. Du kan melde deg av eller endre hva du mottar via lenker i epostene.

"*" obligatorisk felt

Navn*

Litt klokere

Ukentlige nettmøter hvor vi gjør hverandre litt klokere. Du må være logget inn som medlem for å melde deg på.

PrivacyTech

Som medlem i PrivacyTech-nettverket blir du en del av en gruppe likesinnede profesjonelle som er opptatt av GDPR, personvern, compliance og tech. Med Eva Jarbekk – en av Norges fremste eksperter på området – som fasilitator.

Partners in tilt

Vårt nettverk av «kloke hoder» (team tilt) med en bærekraftsagenda.

Del dine tanker om denne artikkelen

1 Comment

  1. Catherine Lemaréchal

    Du har veldig gode poenger Glenn, takk for at du pirker borti forskjellen på ord og handling. Actions speak louder than words.

    Reply

Submit a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

På forsiden nå

En grønn spire foran en skjerm som viser aksjekurser. Illustrerer ESG i finanssektoren.

ESG i finanssektoren: Nøkkelen til fremtidig suksess

|
Bank- og finanssektoren må aktivt omfavne ESG som et strategisk styringsverktøy for å sikre bærekraftig vekst og opprettholde relevans i en stadig skiftende verden.
Generasjon Zs umulige oppgave

Generasjon Zs umulige oppgave

|
Den generasjonen ledere som er på vei inn i arbeidslivet i dag står foran noen av de største utfordringene i sivilisasjonens historie.
Erna Solberg på talerstolen, krisestrategi

Politisk ansvar: Refleksjoner over Høyres krisestrategi

|
Høyres krisestrategi har vært å plassere all skyld på Sindre Finnes. Dette reflekterer en dyp kynisme og kan ved første øyekast virke som en strategisk nødvendighet.
sosiale medier som debattarena

Slik kan vi styrke sosiale medier som debattarena

|
Den digitale tidsalderens overfladiskhet: Fra akademisk dybde til sosiale mediers overfladiskhet
Tre bærekraftige råd til unge ledere

Tre bærekraftige råd til unge ledere

|
2x5 megatrender og 3 råd til unge ledere som vil frem i fremtidens arbeidsliv. Og harde fakta krever myke tilpasninger.
kundeopplevelse

4 steg for å reparere en dårlig kundeopplevelse

|
Hvordan et fjell av pepper kan snu en kundeopplevelse.
frykten for det ukjente

Mangfold og frykten for det ukjente

|
Refleksjoner over interkulturell forståelse i et mangfoldig samfunn: Lærdom fra profesjonsdagen ved VID.
Hva trenger næringslivet av politikerne for å bli en bedre utgave av seg selv?

Hva trenger næringslivet av politikerne for å bli en bedre utgave av seg selv?

|
Fra et bærekraftvennlig næringslivs ståsted: Hvem bør vi gi stemmeseddelen til?
utradisjonelle valg: Jeg har valgt en annen, mindre farbar sti

Utradisjonelle valg: Fra toppleder til teologi-studier

|
I et samfunn der konformitet ofte er normen, har jeg valgt en annen sti. Min karrierevei og utdanningsvalg har vært preget av både uortodokse beslutninger og en konstant tørst etter kunnskap.

Pin It on Pinterest

Share This

Del dette

Delt glede er dobbelt glede. Del dette med ditt nettverk.