tilt | Signert | Øi-eblikk | Å tilte hoder kan være krevende langsomt

Å tilte hoder kan være krevende langsomt

onsdag 8. juni 2022 @ 07:30

Kvantesprang er unektelig mer sexy enn å tilte. Men for mye iver kan ødelegge de beste prosjekter og intensjoner.
Av Atle ØiFoto: Gerd Altmann

Første gang jeg ble introdusert for tilt-navnet kunne jeg styre min begeistring.

Redaktør Paal Leveraas var full av entusiasme og forklarte sitt navnevalg med at det skulle symbolisere målet om å tilte hoder i riktig retning. Ikke kvantesprang, men små justeringer som over tid gjorde en forskjell. Det kan hende han brukte andre ord, men det var slik jeg oppfattet det.

Jeg falt ikke for tanken, det hørtes for defensivt ut. Kvantesprang er jo unektelig mer sexy. Store forandringer kan man jo ta æren for, mens små tilter er som å se seg selv i speilet: En ser prikk lik ut som i går.

Litt klokere x 365 tilter hoder

Tilt har slagordet «Litt klokere hver dag». Det likte jeg, så jeg ble med på Tilt-reisen. Jeg tenkte at litt hver dag x 365 dager blir et akseptabelt årsresultat uansett. Min utålmodige legning ble tilfredsstilt av matematikken. Uansett hva du multipliserer med 365, med mindre det er 0, blir det et greit resultat.

Dette bringer meg inn på en coachingprosess jeg har hatt ganske nylig. En svært oppegående kar søkte råd etter å ha kjent på at han stadig fikk «stang ut» i jobbsammenheng. Både i jobber han hadde hatt, i jobber han søkte på, og til en viss grad på prestasjonsarenaer i privatlivet ble det ofte bare «nesten». Jeg merket at jeg ble ivrig – altfor ivrig. Jeg tenkte at her bør det være lett å oppnå resultater, for vi snakker jo om en svært ressurssterk mann i sin beste alder.

Når iveren river ned

Neste time startet jeg med å beklage den forrige. Han fikk den gratis. Jeg hadde blitt for ivrig. Kardinalfeilen i coaching var begått. Jeg hadde blitt en rådgiver, og ikke en coach. Jeg ble for utålmodig og jaget mot resultatet som kunne oppnås. Mitt tempo overtok styringen. Det er som å få en masse råd på golfbanen når en ikke får det til. Rådene hagler. Men det er umulig å gjøre noe med for mange ting samtidig.

Hvis du skyter mot krysset og treffer tverrligger eller stang, gang på gang, er det ikke noe galt med ferdighetene dine.

Coacheen følte at han hadde hatt stort utbytte av forrige time, men det var ikke min fortjeneste. Jeg måtte skjerpe meg. Time nummer to ble bra og vi snakket mye om å få stang ut. Hvis du skyter mot krysset og treffer tverrligger eller stang, gang på gang, er det ikke noe galt med ferdighetene dine. Da er du så nære et perfekt resultat at du for all del ikke må forandre på for mye. Sannsynligheten for at du forandrer på noe som er riktig er større enn at du får justert det som kanskje, og jeg gjentar kanskje, ikke er riktig. Av og til har vi bare uflaks.

Den første coachingtimen var gratis, men ga likevel god avkastning. Jeg lærte noe av det. Hodet mitt ble tiltet i riktig retning. For det er jeg takknemlig.

Fant ikke noen innlegg.

Abonnement på coaching

Abonnement på coaching

Gi dine medarbeidere tilgang på personlig og profesjonell vekst og utvikling med et fleksibelt abonnement på en eller flere av våre profesjonelle coacher.

Les mer

Våre nyhetsbrev

Her kan du melde deg på et eller flere av våre ukebrev.

"*" obligatorisk felt

Navn*

PrivacyTech

Som medlem i PrivacyTech-nettverket blir du en del av en gruppe likesinnede profesjonelle som er opptatt av GDPR, personvern, compliance og tech. Med Eva Jarbekk – en av Norges fremste eksperter på området – som fasilitator.

Partners in tilt

Vårt nettverk av “kloke hoder” (team tilt) med en bærekraftsagenda.

Del dine tanker om denne artikkelen

0 Comments

På forsiden nå

Salgsbroen, alle pilarer er like viktige.

Kan du skape tillit? Da er du en selger!

|
Du skal si til deg selv: «Jeg er en selger», og du skal si det med stolthet.
Adferdslæring: Tanker skaper følelser - følelser skaper adferd - adferd skaper tanker

De ubevisste holdningene til eldre arbeidstakere

|
Det foreligger en «allmenn sannhet» om de unge «talentene»: De er fremoverlente, innovative og proaktive arbeidstakere.
Soloprenørene: Hvordan skaffe nye kunder?

Soloprenørene: Hvordan skaffe nye kunder?

|
Overraskende kundeinnsikt fra erfarne soloprenører.
Hvordan 84% av norske virksomheter skaffer nye kunder

Hvordan 84% av norske virksomheter skaffer nye kunder

|
Ukens Tirsdag morgen er skrevet spesielt til en stor gruppe mennesker jeg beundrer: soloprenørene. Dere andre: Les på eget ansvar.
Diagnose: Kan brukes til alt

Diagnose: Kan brukes til alt

|
Å kunne mer om det meste enn de fleste høres bra ut. Men i et ekspertdrevet arbeidsliv kan "multitalent" klinge mer som en diagnose.
Skal vi gni det inn, eller ikke?

Skal vi gni det inn, eller ikke?

|
De gangene jeg som barn kom over en liten rift på en tapetvegg eller i et klesplagg, var det utrolig fristende å pirke litt, og se om jeg kunne få løs en bit til, eller lage hullet litt større. Jeg hadde ikke noe ønske om å ødelegge, jeg ville bare se hva som skjedde.  
Født som leder?

Født som leder?

|
Blir man født som leder? Eller kan det læres? Jeg trodde ikke dette var et tema lenger. Jeg tok feil.
Bare 200 meter til: Små steg gjør store fremskritt

Bare 200 meter til: Små steg gjør store fremskritt

|
Hva er likheten mellom en polfarer, deg og dine ansatte?
Olivias verden

Olivias verden

|
KI er et fantastisk verktøy, og det blir mer fantastisk for hvert minutt. Fint for oss, stort sett. Men hvordan vil Olivia (8 måneder) sitt voksne liv se ut?

Pin It on Pinterest

Share This

Del dette

Delt glede er dobbelt glede. Del dette med ditt nettverk.