Endringsledelse

Trening av endrings­muskelen: Sunt, sant eller sint?

Ærlige tanker om endring fra en endringsleder som er blitt utsatt for endring

av | 18. april 2020 @ 08:00

Foto: Christopher DeWitt
Overgangen fra stabilitet til dynamisk endringskompetanse er som å begynne med de tyngste vektene fra dag én på treningsstudio. Det gjør vondt.

Jeg tilhører en gruppe fagfolk som over år har snakket varmt om endringskompetanse som en ressurs i de fleste organisasjoner. Vi har presentert John Kotters åtte trinn i endringsledelse, og påpekt viktigheten i utsagnet «Create a Sense of Urgency». La folk forstå at det er alvor, og at endringsevne er et grunnleggende viktig konkurransefortrinn.

Samtidig har jeg tenkt at vi som ledere og rådgivere kan regulere styrken på dette budskapet etter behov og mottakelighet i egen organisasjon. For selv om endringskompetanse er en forutsetning for overlevelse i det lange løp, er den også en muskel som ikke styrkes av seg selv.

Endringsmuskelen

Endringsmuskelen, i likhet med andre muskler, bygger styrke og fleksibilitet gjennom systematisk trening over tid. Å tro at vi skal omfavne overgangen fra gode, stabile rammevilkår til aktiv bruk av dynamisk endringskompetanse over natta, er som å be noen begynne med de tyngste vektene fra dag én på treningsstudio. Det gjør vondt, risikoen for belastningsskader er påtrengende og motivasjon og utholdenhet blir satt kraftig på prøve.

Som prosessleder og rådgiver har jeg sett denne motstanden på nært hold i mange organisasjoner, spesielt i tidlig fase, og mer eller mindre bevisst lagt til rette for enkle øvelser innenfor den enkeltes komfortsone i starten, før vi i samspill har lagt på vektskive etter vektskive utover i prosessen, og gjennom dette utløst stadig nye mestringsopplevelser.

Fordi vi har hatt tid.

Selv har jeg alltid likt jobben min, og spesielt den delen som handler om å heie fram ulike team og mennesker som ønsker å ta utfordringer, og som gjennom dette arbeidet oppdager nye ressurser i seg selv og hos hverandre. Jeg har til og med tenkt at det er innen endringsledelse at jeg har min styrke.  

Men det var før Covid 19 og jeg begynte å tvile på min egen personlige evne til å ta opp i meg nødvendig endring raskt nok.

Tiden jeg før har hatt tillit til, ble en knapphetsfaktor over natta.

Sinne

Store deler av mars gikk med til å være sint. Ikke overalt og hele tiden, og heller ikke spesielt synlig for folk som ikke kjenner meg godt. Men under den konstruktive overflaten ulmet en brann som fikk næring av motviljen mot at dette skulle skje i det hele tatt, angst for konsekvenser, uro knyttet til egen og andres mestring i smått og stort som følger med en total omlegging, og redsel for at summen av alt skulle bli for tung å bære.

Litt som om noen, uten å rådføre seg med deg, gir deg et årsabonnement på treningsstudio og et startnummer i Birken i julegave. Du har ikke bedt om det, du er ikke forberedt og du vet ikke hvor mye det vil kreve å gjennomføre prosjektet, samtidig som nederlaget ved å betakke deg for hele greia, ikke er aktuell politikk. Du har ikke lyst, ikke de første dagene ihvertfall, men du forstår at du må.

Les også: Koronakrisens faser

Verdiene våre

Jeg tror denne følte motstanden er sunn. Sunn i den forstand at jeg er i nærkontakt med egne følelser og tar meg tid til å kjenne etter hva de gjør med meg. Alternativet kan fort bli å presse de samme følelsene ned, i mestringens navn, og samtidig gå rundt som en overbelastet trykkoker uten kontroll på når lokket blåser av. Følelsene er der for en grunn, de har et verdisett å ta vare på.

De aller fleste mennesker er verdistyrt, og uforutsette endringer utfordrer både verdier og behov vi normalt navigerer etter.

Omsorg for andre. Være til nytte. Beskytte familien. Mestre egen hverdag. Holde avtaler. Levere kvalitet. Ta vare på helsa. Forsørge seg selv og sine. Planlegge for framtida. Nærhet og fellesskap. Tilhørighet. Hvis vi kjenner etter, har samtlige av disse verdiene blitt satt under press den siste måneden. Med et slikt bakteppe er det faktisk helt ok å bli sint. Vi har mye å slåss for, og kanskje er det nettopp via eget sinne at vi evner å mobilisere den kraften vi trenger for å ta opp kampen?

Les også: Hvorfor er det viktig å stå i verdiene når krisen rammer?

Sortering og aksept

I tillegg har vi en sorteringsjobb å gjøre. Hvilken av våre egne verdier rangerer vi høyest her vi står i dag? Og hvilken verdi kommer på andreplass? Er det noen av verdiene våre som kommer i konflikt med hverandre? For eksempel når hjemmekontor skal løses i kombinasjon med hjemmeskole for åtteåringen og omsorg for en aktiv femåring uten barnehagetilbud?

Denne påsken har jeg laget en prioritert liste som viser mitt personlige verdihierarki. Da jeg hadde fått den listen på plass, ble det lett å se hvilke oppgaver som må gå foran andre, og hvilke jeg kan legge til side slik livet er nå. Merkelig nok har sinnabrannen inni meg mistet kraft mens jeg holdt på med sorteringen, og blitt erstattet med aksept og en ny hverdag. Den er helt ok. I hvert fall for en stund.

Følg Hedvig
Artikler av Hedvig Rognerud (alle)

0 kommentarer

Legg inn en kommentar

Noen av våre forfattere

682 posts
Paal Leveraas er sjefreflektør og -redaktør i tilt.work og gründer av blant annet tilt work AS, digi.no og Leveraas AS. Ta kontakt med Paal enten du trenger et foredrag, en sparringpartner i ditt lederskap eller en som kan hjelpe deg å få budskapet ut i verden. Eller alt over.
View Posts →
55 posts
Hedvig Rognerud er forretningsutvikler, ledercoach, prosessleder og foredragsholder i Fossekall AS på Lillehammer. Hedvig skriver om språk som lederverktøy for tilt.work.
View Posts →
32 posts
Atle skriver om coaching og kommunikasjon.
View Posts →
25 posts
Bjørn Z. Ekelund er psykolog. Han står bak "Diversity Icebreaker". Han skriver jevnlig for tilt.work, og er en del av ekspertpanelet.
View Posts →
18 posts
Herman Berg er redaksjonssjef i tilt work AS.
View Posts →
14 posts
Tom Georg Olsen skriver jevnlig om ledelse med fokus på tillitsbasert ledelse. Han er konserntjener i Miles, og sitter også i styret i tilt work AS.
View Posts →
13 posts
Thomas Nygaard er daglig leder i tilt work AS. Han er mangeårig leder i forlagsbransjen, hvor han to ganger har eliminert sin egen jobb. Han er blitt ekspert på å omstrukturere virksomheter på en måte som ivaretar verdiene.
View Posts →
12 posts
Hans Jacob Christensen har lang fartstid i norsk og internasjonal HR. Her i tilt.work vil han utforske kjernen i HR, utfordre noen etablerte sannheter i faget og gjerne skape debatt.
View Posts →
11 posts
Walaa Abuelmagd skriver om mangfold i tilt.work.
View Posts →
7 posts
Jan-Erik Sandberg skriver om hvordan vi kan gjøre mangfold i arbeidslivet til et aktivum. Han lever hva han lærer som "ikke helt A4 selv".
View Posts →
7 posts
Gerd Jorunns misjon som skribent i tilt.work og Tirsdag morgen har vært å avlive myter om ledelse.
View Posts →
7 posts
Mai-Britt jobber med rekruttering i en internasjonal organisasjon. Hun skriver om rekruttering og ledelse i tilt.work.
View Posts →
5 posts
Rune skriver om medarbeiderskap.
View Posts →
5 posts
Elin Ulset er en engasjert og nær leder som er levende opptatt av kommunikasjon, ledelse og adferd. Elin har vokst opp i HR-kommunikasjon, både fra Aftenposten, digitale medier og mediebyrå. Hun balanserer det faglige med lederskap, og lederskap med familie, og hun trives godt i alle sfærene.
View Posts →
5 posts
Catherine Lemaréchal eier og driver Ticato AS. Hun er rådgiver og NLP-coach og skriver om kommunikasjon, merkevarebygging og tidsmestring. Catherine kan hjelpe deg å oppnå mer enn du tror du kan. Hun holder kurs og foredrag, og mest populært nå for tiden er kurset: Gi f*** for flinke piker.
View Posts →
5 posts
Ph.d. og professor II Glenn Hole er direktør i IT-selskapet Skill. Han skriver om mangfold i arbeidslivet.
View Posts →
4 posts
Annar er en nestor i norsk lederutvikling med mer enn 30 års fartstid.
View Posts →
4 posts
Eva Jarbekk er en av våre fremste juridiske eksperter på personvern og GDPR.
View Posts →
3 posts
Esben Keim driver rådgivingsselskapene Vital Few og OSS. Han skriver om presterende team, resultatledelse/OKR, mangfold og kundefokus her på tilt.work.
View Posts →
3 posts
Jeanette Høie er desksjef i tilt.work. Hun har lang fartstid som journalist og vaktsjef i dagspressen. Hun har godt grep om ulike digitale fortellerteknikker. I tillegg er hun gründer-in-spe.
View Posts →
3 posts
Arne Jensen er generalsekretær i Norsk redaktørforening.
View Posts →
2 posts
Isabelle er senterleder for kraftsentret Forandringhuset. Hun er mentor og utviklingsansvarlig for ungdommer i Oslo.
View Posts →
2 posts
Sissel Naustdal leder MadeToGrow og er brennende engasjert i utvikling av menneskers potensial
View Posts →
2 posts
Anne 🌱 Reknes hjelper mennesker med å finne, få eller skape sin drømmejobb, og deler tips, tricks, teknikker, verktøy og metoder her i tilt.work.
View Posts →
2 posts
Christine er kursutvikler og foredragsholder med et stort lærerhjerte og masse kjærlighet til god tekst. Hun driver firmaet Tekstdoktor og underviser i digital markedsføring og journalistikk på Høyskolen Kristiania.
View Posts →
2 posts
Stikkordet for Cathrines arbeid med lederutvikling er "praktisk hverdagsledelse".
View Posts →
2 posts
Ole Kristian Sivertsen er CEO i selskapet Desert Control. Han har lang fartstid fra selskap som Citrix, RES Software, Sun Microsystems, Telenor, EVRY og Global Eagle. I dag har han dedikert seg til teknologi som løser klimautfordringer.
View Posts →
2 posts
Jostein Borgmo er til daglig eier og kreativ direktør i Suburbia og har dessuten nesten 80.000 følgere på Instagram.
View Posts →
1 posts
Herminia Ibarra er professor ved London Business School og forfatter av fagbøker om ledelse og organisasjonsutvikling.
View Posts →
1 posts
Umid skriver om tjenende lederskap og selvledelse.
View Posts →
1 posts
Nils Petter Nordskar er tidligere reklamemann. I dag holder han kurs, foredrag og utgir dessuten nyhetsbrevet "Lykkes med ideer".
View Posts →
1 posts
Paal Leveraas startet Tirsdag morgen i 2010 og jobber sammen med en rekke dyktige partnere for å videreføre dette til tilt.work i 2020.
View Posts →
1 posts
Ingar Roggen er sosiolog og beskrives som en av de europeiske pionerene for sosial informatikk. Arbeidsfeltet omfatter blant annet det sosiale aspektet av det virtuelle rommet, sosial analyse av internett og samspillet mellom menneske og datamaskin. I 1996 introduserte han sosiologien på nettet, websosiologi, som en nettvitenskap.
View Posts →
1 posts
Håkon er opptatt av personlig utvikling, drivkraft og glede. Han er sertifisert NLP Master Practitioner, og skriver og tilbyr tjenester for personlig vekst.
View Posts →
1 posts
Jørgen Lund jobber med endringsledelse gjennom eget selskap.
View Posts →
1 posts
Jan Sollid Storehaug er digital strategirådgiver. Han er også en mye brukt foredragsholder.
View Posts →
1 posts
Ola hjelper virksomheter å jobbe med temaer rundt helse, kulturbygging og spons og tilbyr også underholdende, bevisstgjørende og motiverende foredrag/webinar.
View Posts →
1 posts
Bjørn O- Hopland er eier og daglig leder av Smart Endring AS.
View Posts →
1 posts
Eli jobber i Fossekall AS. Hun har siden 2001 også drevet eget idé- og kommunikasjonsbyrå. Hun brenner for vekst og utvikling i bedrifter, og ser raskt muligheter og det unike. Hun veileder bedrifter i strategiprosesser, fremtidens bærekraftige forretningsmodeller, produkt/ markedsoptimalisering, forbedrer verdiløfter, bedriftskultur og innovasjonsskapende faktorer/team.
View Posts →
1 posts
Kevin er Corporate Storyteller, Content Strategist og Awareness@Work Consultant. Han skriver om nærværingslivet her i tilt.work.
View Posts →
1 posts
Cathrine Foss Stene er en erfaren team- og lederutvikler og har jobbet med og i mange av de største norske virksomhetene.
View Posts →
1 posts
Kari har en bachelor i statsvitenskap med fordypning i menneskerettigheter og flerkulturell forståelse. Hun går nå en modulbasert master i voksnes læring på NTNU. Hun er utdannet NLP Business Practitioner (Kreativ Ledelse og Coaching nivå A) hos UiA/Coachteam.
View Posts →
1 posts
Kathra er COO i oppstartselskapet Generation Mobility samt teamleder i bydel Gamle Oslo.
View Posts →
1 posts
Kristin er partner og markedssjef i MetaResource. Hun beskriver seg som en stolt "potet" som kan mye om mye og ofte finner løsninger eller nettverk som kan bidra. Hun skriver om mentale muskler i hverdagen.
View Posts →
1 posts
Thor Ivar Forsland er coach og karriereveileder hos Frisk Utvikling.
View Posts →
1 posts
Data Scientist med bred, internasjonal bakgrunn.
View Posts →
1 posts
Thomas skriver om tankesett, metoder og verktøy for morgendagens ledere.
View Posts →
1 posts
Jørn Bue Olsen er rådgiver og forfatter i ledelse og etikk Ekon, Dr., siv.ing. og førsteamanuensis ved Oslomet (Etikk og bedriftenes samfunnsansvar). Olsen skrev doktorgrad om etiske dilemmaer for ledere i konkurranseutsatt virksomhet der Hauge-caset er eksempel på kombinasjon av lønnsom verdiskapning og anvendt etikk. Olsen holder foredrag om «Hauge som fyrtårn for norske bedrifter i dag». Utga i 2020 ny bok, «Næringslivsetikk og samfunnsansvar», i samarbeid med Henrik Syse. Leif-Runar Forseth er rådgiver og forfatter innen ledelse, gründervirksomhet og etikk. Han har doktorgrad i teoretisk fysikk og mastergrad i filosofi, tema etikk og lederskap. Ny bok, "Naturlig lederskap", kom i 2020.
View Posts →
1 posts
Jeanette Luytkis er sertifisert profesjonell coach og ledelsesrådgiver. Hun leverer individuelle coaching og treningsopplegg, med spesialisering på lederskap, personlig vekst og innovativ forretningsutvikling.
View Posts →

Alltid på en tirsdag

«Jeg har fått en slags tirsdagsforventning», sa en abonnent. tilt.works ukebrev Tirsdag morgen er antagelig en smule vanedannende, men gode vaner kan man gjerne legge tll seg. Skaff deg selv en god ukentlig vane i dag — rett i din innboks! Alltid på en tirsdag, men aldri ellers i uka.

Fantastisk! Sjekk mailen din for en ekstra bekreftelse. Så ses vi på tirsdag.

Pin It on Pinterest

Share This
%d bloggere liker dette: