tilt | Signert | Tirsdag morgen | Hvordan vil (arbeids)livet være endret etter korona?

Hvordan vil (arbeids)livet være endret etter korona?

tirsdag 14. april 2020 @ 06:00

Da Erna stengte Norge den 12. mars hørte jeg meg selv tenke: «Verden blir aldri som før.» Så kom jeg på at den samme tanken har jeg hatt minst to ganger før i dette århundret: 11. september 2001 og 22. juli 2011.
Av Paal LeveraasFoto: Methawee Krasaeden, Pixabay CC0

Kommer vi til å glemme koronakrisen like raskt som andre store, skjellsettende begivenheter? Kommer vi til å gå tilbake til «normalen»? Kommer vi til å trenge oss sammen på busser og t-baner, stå i tette køer på Kaffebrenneriet, gi en begeistret klem til gode kolleger etter en lang-weekend med et tettpakket fly til en yrende storby som vi allerede har glemt var en uvirkelig spøkelsesby våren 2020?

— Vi har et utrolig dårlg kortidsminne, sier Roger Kvaløy, en av flere jeg inviterte til å dele sine refleksjoner om arbeidslivet og korona.

— Enten det, eller så er det vår tilpasningsdyktighet det handler om. Når vi sier at ‘nå er alt annerledes’ tar det ei uke så er alt som normalt igjen. Det kommer kanskje til å komme noen nye regler, som alle sikkerhetsreglene på flyplasser etter 9/11, og vi kommer til å følge dem, men bortsett fra det kommer de fleste av oss raskt til å falle inn i det samme mønsteret.

Tredje krise i år. Så langt

Rogers pragmatiske fasit får meg til å tenke: min tenåringsdatter sa i begynnelsen av koronakrisen at vet du, pappa, dette er den tredje dramatiske globale hendelsen så langt i år.

— Hva?

— Husker du brannene i Australia i januar? Husker du da vi trodde den tredje verdenskrig skulle starte i Iran?

— Jo, jeg husker begge deler. Men … hmm.

Og når jeg tenker etter husker jeg også en gresshoppeinvasjon i Afrika, en flom i Indonesia og et vulkanutbrudd på Filippinene.

Pustepauser ingen opsjon

Ja, vi glemmer fort. Vi er tilpasningsdyktige. Så tenker jeg at det likevel er noe spesielt med denne krisen. Koronaviruset angriper åndedrettssystemet til den som er rammet. Samtidig angriper det hele det økonomiske åndedrettet. Pustepauser er ingen opsjon. Like lite som vi kan be de som trenger en respirator å ta en pustepause mens vi venter på den neste ledige kan vi be økonomien ta en pustepause mens vi venter på bedre tider.

«Det er pustehjelp for den levende organismen som vi kaller økonomien vår.»

Da er det ingen levende igjen på startstreken når vi vrir om på-knappen igjen.

Derfor tror jeg de beslutningene som er tatt om økonomiske støtteordninger er veldig riktige. Det er pustehjelp for den levende organismen som vi kaller økonomien vår.

6 koronainnsikter

For meg har krisen avdekket noen nye innsikter om hvordan vi og våre samfunn er skrudd sammen. Jeg vet ikke helt om jeg har forstått det rett, men jeg prøver meg, støttet av andres tanker om dette.

1 Vår handlingsdyktighet

Da jeg var yngre fikk jeg et råd: Paal, du må bli politiker. Du er bedre med ord enn med handling.

Kanskje han hadde rett, for selv om jeg ikke ble politiker, ble jeg jo coach. Og journalist.

Masse ord.

På den annen side har både politikere, coacher og journalister vist seg å være mye bedre i stand til å sette ordene til side og gå til handling enn vi har tiltrodd dem. Og særlig politikerne våre skal ha ros for en overraskende evne til å skjære gjennom når det gjelder, ta lederskap, ta tøffe beslutninger, og stå for dem.

I ettertid vil vi oppdage at noen beslutninger ble feil. Men det er bedre å ta en feil beslutning enn ingen beslutning.

2 Vår lydighet

Verdens storbyer ligger øde. Å bevege seg gjennom gatene har mange likhetstrekk med en klassisk katastrofefilm med den totale utslettelse som premiss.

Det som skiller virkeligheten fra filmen er imidlertid at i filmene er det egoismen og brutaliteten og kriminaliteten som rår. I virkelighetens verden ser vi samhold, slutting av rekkene, gavmildhet, toleranse og, ikke minst, altruisme.

Det er nesten rørende vakkert. Det bidrar til å vende pessimisme til optimisme.

Og akkurat nå ser jeg plutselig for meg gamle, desillusjonerte hippier som ventet gjennom hele 60- og 70-tallet på ‘The Age of Aquarius’. Nå ser de at kanskje, bare kanskje, kommer denne nye tidsalderen likevel i deres levetid.

Thomas Nygaard er ikke en av dem, men han uttrykker likevel noe av denne nye optimismen: — Jeg tror det blir tettere samarbeid mellom folk, men på avstand, skriver han.

— Det vil være en større grad av solidaritet og verdien av samhold blir styrket. Thatcher gjorde mye på 80- tallet for å diskreditere «samfunnet» som en egen størrelse, jeg tror denne krisen kommer til å bringe det styrket tilbake.

Så er selvsagt spørsmålet hvordan det ville vært om det for den gjennomsnittlige nordmann handlet om større trusler enn en hyttefri påskeferie. Jeg er ikke helt overbevist om at det ville vært like idyllisk.

3 Vår endringsvilje og -evne

«Vi er kommet lenger i digitaliseringen de siste to dagene enn de siste to årene!»

Når det kreves gjør vi det som skal til. Og det overrasker også. En leder i en gammel og tradisjonsrik virksomhet har i flere år jobbet med å innføre digitale verktøy. Selv epost ble av noen av medarbeiderne ansett for å være overdrevent moderne. Noen dager inne i koronakrisen utbrøt han begeistret etter å ha kjørt flere daglig nettmøter på Teams: vi er kommet lenger i digitaliseringen de siste to dagene enn de siste to årene!

Akram Ahmedi, leder i helsetjenesten i en stor norsk kommune, har ledet og blitt ledet gjennom videomøter, og syns ledelse i videoruta er litt utfordrende. — Men jeg er sikker på at vi kommer til å bruke mer nettmøter enn før. Nå er vi blitt gode og ser verdien i det, skriver hun. — Både å lede og bli ledet gjennom videomøter er en utfordring.

Mange har påpekt at mens vi stopper verden for et virus lar vi den gå sine skjeve gang videre mot klimakrisen. Kanskje det vesle viruset får oss på bedre tanker der også. Bjørn Z. Ekelund tror koronakrisen vil markere et varig skifte i fokuset på bærekraft.

— Hele økonomien kommer til å få en mangeårig setback – og jeg tror at vi også grunnet klimautfordringen kommer tli å få en varig svekkelse av reising og all karbonrelatert økonomisk verdiskapning, skriver han.

Hedvig Rognerud stemmer i. Hun tror på «mer fokus på kommunikasjons- og samspillferdigheter både på digitale og analoge arenaer, mer krevende forbrukere som etterspør bærekraftige løsninger, økt verdsetting av lokale, regionale og nasjonale varer og tjeneste og mindre reisevirksomhet bare for moro skyld, spesielt internasjonalt».

4 Vår gjensidige avhengighet

Flere er altså inne på dette med vår avhengighet av verdiskapning eller foredling som foregår i andre land. Dette var noe vi visste, men egentlig ikke tok så alvorlig. Jeg kunne kanskje før korona spekulert i og diskutert om vi ville få trøbbel med medisinforsyninger i Norge fordi India stenger ned, men å gjette på det ville vært omtrent like interessant som å gjette på om en sommerfugl i Rio virkelig kan skape storm i New York: det fremstod som en meningsløs intellektuell øvelse.

— Norge må bli mer selvforsynt med medisin og medisinsk utstyr og vi må kjøpe mer norskprodusert mat, drikke og andre varer, skriver Akram Ahmedi. — Vi må slutte å sende fisk til Kina for pakking, og ull til England for behandling.

Det blir spennende å se om vi får en oppblomstring av nye virksomheter som gjør jobbene vi de siste tiårene har sendt til Asia og andre steder.

5 Vår avhengighet av Internett

Tenk hvordan disse ukene ville ha vært på 1980-tallet, før Internett ble en naturlig forlengelse av nervesystemet vårt?

Jeg tør ikke å tenke på det engang.

6 Vår avhengighet av hender

Den siste innsikten er vår avhengighet av hender. Vi som stolt har snakket om at vi lever i kunnskapsindustrien hvor hjerner, ikke hender, står for den egentlige verdiskapningen, må gå hjem og bite oss veldig hardt i tunga.

(Vi er allerede hjemme forresten.)

Leger, sykepleiere og andre helsearbeideres håndfaste kompetanse har vi vel innerst inne visst var noe vi ikke kan greie oss uten, selv om vi ikke har vært like flinke til å verdsette det unntatt når vi selv har vært innlagt. Men det er så mange andre der ute vi nå endrer synet vårt på: renholdsarbeidere, de som jobber med vannforsyningen, strøm, annen infrastruktur. Bussjåførene og folkene som jobber i butikkene. De som holder Internett i gang.

Alle disse skylder vi en stor takk og et unisont ønske om en

God tirsdag!

Vi som stolt har snakket om at vi lever i kunnskapsindustrien hvor hjerner, ikke hender, står for den egentlige verdiskapningen, må gå hjem og bite oss veldig hardt i tunga.

Tirsdag morgen

Våre ukebrev

Her kan du melde deg på et eller flere av våre ukebrev. Du kan melde deg av eller endre hva du mottar via lenker i epostene.

"*" obligatorisk felt

Navn*

Litt klokere

Ukentlige nettmøter hvor vi gjør hverandre litt klokere. Du må være logget inn som medlem for å melde deg på.

PrivacyTech

Som medlem i PrivacyTech-nettverket blir du en del av en gruppe likesinnede profesjonelle som er opptatt av GDPR, personvern, compliance og tech. Med Eva Jarbekk – en av Norges fremste eksperter på området – som fasilitator.

Partners in tilt

Vårt nettverk av «kloke hoder» (team tilt) med en bærekraftsagenda.

Del dine tanker om denne artikkelen

0 Comments

På forsiden nå

Tre tips til deg som vil motivere deg selv til endring

Tre tips til deg som vil motivere deg selv til endring

|
Vi kan ikke gjøre noe med at endringer skjer. Det vi kan gjøre noe med er hvordan vi håndterer endringer.
Den essensielle bærekraftsevnen

Den essensielle bærekraftsevnen

|
Ved å skape et miljø hvor alle føler seg trygge til å uttrykke seg, kan organisasjoner blomstre og oppnå suksess på lang sikt.
Et godt skolesystem krever at vi spiller på lag med hjernen

Et godt skolesystem krever at vi spiller på lag med hjernen

|
Det er gledelig å vite at skolen arbeider med å fjerne analfabetismen om følelser og selvfølelse.
En leders ønskeliste: 31 temaer

En leders ønskeliste: 31 temaer

|
November er mørk, men julen er nær. Og vipps er det nytt år og nye ting å lære. Hvis du skulle velge, hva ville du helst lære fra denne ønskelisten for ledere?
vinduspost med døde fluer. Utsikt mot en skolegård med lekende barn.

Det er på tide å gjøre endringer i skolesystemet

|
Vi er alle klar over hvor viktig det er med god kompetanse, men vi vet også at det er kun «GJØRINGEN» som skaper resultater - og det er dessuten under «gjøringen» vi lærer mest effektivt.
Illustrerer Sinnataggen, motstand mot digitalisering

Digital transformasjon: Mer enn teknologi

|
Som en veteran i endringsledelse og en som har ledet flere vellykkede omstillinger, står jeg noe perpleks overfor denne tilsynelatende avgrunnen mellom teori og praksis.
bilde som illustrerer de blå soner

Blue Zone: 10 prinsipper for å skape en bedre arbeidsplass

|
Forskningen på de blå sonene gir oss verdifull innsikt som er relevant for enkeltpersoner og organisasjoner som ønsker å forbedre velvære, produktivitet og ledelse på arbeidsplassen.
kompetanse og livserfaring, illustrasjon av eldre dame foran pc

Systematisk nedvurdering av kompetanse og livserfaring

|
Det er essensielt for samfunnet å revurdere og omdefinere hva som betraktes som verdifull kompetanse og kunnskap.
Magefølelsen som foretrukket beslutningsform

Magefølelsen som foretrukket beslutningsform

|
For å skaffe oss tilstrekkelig innsikt slik at vi kan ta kloke valg, er det helt avgjørende å sette sammen ulik kompetanse.

Pin It on Pinterest

Share This

Del dette

Delt glede er dobbelt glede. Del dette med ditt nettverk.