tilt | Signert | Bergtalen | Hvordan gjøre en umulig forretnings­modell mulig i en krisetid?

Hvordan gjøre en umulig forretnings­modell mulig i en krisetid?

mandag 6. april 2020 @ 08:13

Når en virksomhets forretningsmodell er basert på å samle mellom 9 og 200 mennesker i et rom samtidig og koronaviruset gjør det til noe av det dummeste man kan gjøre, hva gjør man da? Her er en historie fra virkeligheten.
Av Herman BergBildet er tatt av PourquoiPas fra Pixabay

Psykolog Bjørn Z. Ekelund er gründer. Han har bygd en vellykket forretningsmodell basert på at fargerike folk møtes til uformell dialog og ender opp med litt større selvinnsikt. Men kan konseptet overføres fra det reelle livet til det virtuelle? Og bør det endres på veien? Ekelund svarer så godt han kan på de vanskelige spørsmålene.

De omfattende tiltakene for å begrense smittefaren rundt Covid-19 har ført til at de fleste ikke lenger kan møtes. Dermed er det stopp i etterspørselen etter foredrag, kurs, seminarer og workshops. Over natta har mange ledelses- og organisasjonskonsulenter opplevd at markedet er fullstendig pulverisert. Enkelte har fått 100 prosent kansellering av seminarer, og alle nye bestillinger er blitt satt på vent.

«I dette endrede landskapet gjelder det å være oppfinnsom, og ikke gå helt i kjelleren.»

I dette endrede landskapet gjelder det å være oppfinnsom, og ikke gå helt i kjelleren. Myndighetene kommer med redningspakker som gjør oss takknemlige over å bo i et land med omfattende sikkerhetsnett, De aller fleste, inkludert selvstendige næringsdrivende innen privat sektor, ønsker imidlertid å videreføre driften som før.

Ingen formelle krav til gjennomføring

For enkelte bransjer er det umulig, fordi det er blitt forbudt å drive forretningsvirksomhet der flere mennesker samles i samme rom. Dette inkluderer selskapet Human Factors AS som i 2019 leverte materiell slik at konsulenter og ledere kunne gjennomføre rundt 2000 Diversity Icebreaker-seminarer. 50 ble arrangert av selskapet selv, mens opp mot 500 andre konsulenter og ledere gjennomførte de andre seminarene.

Konseptet Diversity Icebreaker (DI) er konsulentledede seminarer hvor det befinner seg alt fra ni til 200 personer i rommet. 


Bjørn Z. Ekelund

— Det skal være enkle, fellesskapsbyggende seminarer med ny innsikt om positiv utnyttelse av forskjellighet, og med stor grad av humor. Det er produktet vårt, forklarer Ekelund.

Selskapet kan for eksempel få kundehenvendelser med følgende bestillinger: «Vi skal ha et seminar som samler folk på tvers. Vi trenger en oppstartsøvelse som er positiv og ikke krever så mye tid.»

— Da svarer vi at seminaret har som formål å bidra til positivitet, tillit, toleranse og kreativitet. Det varer i 75 minutter, og man trenger ikke å være sertifisert for å gjennomføre det. En manual følger med som veileder i gjennomføringen, sier psykologen.

Deltakerne besvarer spørreskjema, får tildelt en farge, og går så i grupper med samme farge. Etterpå spør de hverandre hva de lærte.

Tror på varig endring

Bjørn Z. Ekelund fortviler ikke, selv om grunnmuren for seminarene, den menneskelige kontakten og dialogen i samme lokalet, er kollapset. Selskapet har allerede i fem år drevet med virtuelle møter. Siden 2015 har Human Factors anvendt avatarer. Gjennom de samme prinsippene for fargekoder (Rød, Blå og Grønne perspektiver) har de erfaring fra digitale verktøy som Microsoft Teams og den stadig mer populære videoseminar-konkurrenten, Zoom.

— Hvis man skal vinne i et fremtidig marked, kan man ikke gjøre som alle andre. Vi må spille på noe i vår historie som er unikt og som er vanskelig for andre å kopiere. Men vi må muligens også forandre vår eksisterende modell i tillegg. Endringen fra det reelle til det virtuelle blir en endring av selve møterommet. Kan vi se for oss at vi ikke krever tilstedeværelse til samme tid? Dette spørsmålet har gitt oss en erkjennelse av hvor ekstremt fokusert vi til nå har vært på fortellingen om det tradisjonelle seminaret der deltakerne er til stede i samme rom, samtidig. Kanskje trenger de ikke det, spør han retorisk.

Han har tro på at dagens erfaringer med bruk av virtuelle plattformer fra hjemmekontor kan føre til en varig endring med større åpenhet, positivitet, kompetanse og kapasitet for å bruke slike virtuelle arbeidsformer.

Finne balansen

Psykologen understreker at det etter krisen blir viktig å finne en god balanse mellom det å møtes, og det å arbeide virtuelt.

— Selv i dag er det vanlig å si at man bør starte nye prosjekter med et fysisk møte først. Det er heller ikke uvanlig å si at man bør møtes én gang i året for å arbeide med de aspektene som er vanskelig å få til virtuelt. Kanskje skal dette også revurderes?

Mange aktører får nå erfaring med de nye, virtuelle arbeidsformene for første gang. Det vil bli rikelig med tid til å analysere nytteverdien for å forsøke å finne det beste samspillet mellom begge møteformene.

Bruke tid til refleksjon

Psykolog Ekelund sier de kanskje har overvurdert behovet for benyttelse av tid og rom i sanntid.

«(Vi) har overvurdert behovet for benyttelse av tid og rom i sanntid.»

— Vi har nå for første gang utviklet anbefalinger for hvordan læringsprosessene i seminaret kan foregå over flere dager, og med varierende bruk av teknologi. Besvarelser av spørreskjema skjer over nett. Formidling av egne perspektiv og refleksjoner blir med skreven tekst eller korte filmer av seg selv sendt til andre deltagere. Gruppeoppgaver kan gjøres med delte dokumenter som gradvis vokser i innhold over tid. Erfaringslæring kan dermed skje med lenger tid til refleksjon, sier han.

Den utvidede prosessen gjør at deltagerne tar større kontroll og fokuserer mer på det som er mest relevant for dem selv.

— I etterhånd ser vi at vår fascinasjon for det raske, tradisjonelle seminaret med mye interaksjoner og emosjoner kanskje har ignorert verdien av ettertenksomhet og forankret læring.

Ønsker å dele

Han ønsker å dele disse konseptene med virtuelle seminarer og «blended learning» slik at konsulenter, som i dag har mistet mye av kundegrunnlaget, kan bruke det på seg selv først.

— Vår oppgave vil være å fremme raske læringssløyfer sammen med våre konsulentkunder for å sikre at de har en raskere utvikling av et godt tilbud til sine kunder. Vi kan på denne måten bidra til erfaringsbygning i konsulentmiljø som i disse dager har lite å gjøre, sier han og mener dette kan være deres bidrag i den nasjonale dugnaden; en intern kompetansebygging som fører til bedre konsultative bidrag.

— Et av Norges internasjonale kulturelle komparative fortrinn er at vi har en tillitskultur som bidrar til lærings- og innovasjonsprosesser mellom selskap som normalt ikke vil vært åpne for hverandre. I utviklingen av Diversity Icebreaker har vi brukt denne tilliten i en åpen innovasjonsprosess med våre kunder. Det har vært en sentral forutsetning for utviklingen av Diversity Icebreaker her i Norge siden 1995, avslutter han.

Fant ikke noen innlegg.

Abonnement på coaching

Abonnement på coaching

Gi dine medarbeidere tilgang på personlig og profesjonell vekst og utvikling med et fleksibelt abonnement på en eller flere av våre profesjonelle coacher.

Les mer

Våre nyhetsbrev

Her kan du melde deg på et eller flere av våre ukebrev.

"*" obligatorisk felt

Navn*

PrivacyTech

Som medlem i PrivacyTech-nettverket blir du en del av en gruppe likesinnede profesjonelle som er opptatt av GDPR, personvern, compliance og tech. Med Eva Jarbekk – en av Norges fremste eksperter på området – som fasilitator.

Partners in tilt

Vårt nettverk av “kloke hoder” (team tilt) med en bærekraftsagenda.

Del dine tanker om denne artikkelen

0 Comments

På forsiden nå

Salgsbroen, alle pilarer er like viktige.

Kan du skape tillit? Da er du en selger!

|
Du skal si til deg selv: «Jeg er en selger», og du skal si det med stolthet.
Adferdslæring: Tanker skaper følelser - følelser skaper adferd - adferd skaper tanker

De ubevisste holdningene til eldre arbeidstakere

|
Det foreligger en «allmenn sannhet» om de unge «talentene»: De er fremoverlente, innovative og proaktive arbeidstakere.
Soloprenørene: Hvordan skaffe nye kunder?

Soloprenørene: Hvordan skaffe nye kunder?

|
Overraskende kundeinnsikt fra erfarne soloprenører.
Hvordan 84% av norske virksomheter skaffer nye kunder

Hvordan 84% av norske virksomheter skaffer nye kunder

|
Ukens Tirsdag morgen er skrevet spesielt til en stor gruppe mennesker jeg beundrer: soloprenørene. Dere andre: Les på eget ansvar.
Diagnose: Kan brukes til alt

Diagnose: Kan brukes til alt

|
Å kunne mer om det meste enn de fleste høres bra ut. Men i et ekspertdrevet arbeidsliv kan "multitalent" klinge mer som en diagnose.
Skal vi gni det inn, eller ikke?

Skal vi gni det inn, eller ikke?

|
De gangene jeg som barn kom over en liten rift på en tapetvegg eller i et klesplagg, var det utrolig fristende å pirke litt, og se om jeg kunne få løs en bit til, eller lage hullet litt større. Jeg hadde ikke noe ønske om å ødelegge, jeg ville bare se hva som skjedde.  
Født som leder?

Født som leder?

|
Blir man født som leder? Eller kan det læres? Jeg trodde ikke dette var et tema lenger. Jeg tok feil.
Bare 200 meter til: Små steg gjør store fremskritt

Bare 200 meter til: Små steg gjør store fremskritt

|
Hva er likheten mellom en polfarer, deg og dine ansatte?
Olivias verden

Olivias verden

|
KI er et fantastisk verktøy, og det blir mer fantastisk for hvert minutt. Fint for oss, stort sett. Men hvordan vil Olivia (8 måneder) sitt voksne liv se ut?

Pin It on Pinterest

Share This

Del dette

Delt glede er dobbelt glede. Del dette med ditt nettverk.