Intervju:

Hvordan gjøre en umulig forretnings­modell mulig i en krisetid?

av | 6. april 2020 @ 08:13

Bildet er tatt av PourquoiPas fra Pixabay
Når en virksomhets forretningsmodell er basert på å samle mellom 9 og 200 mennesker i et rom samtidig og koronaviruset gjør det til noe av det dummeste man kan gjøre, hva gjør man da? Her er en historie fra virkeligheten.

Psykolog Bjørn Z. Ekelund er gründer. Han har bygd en vellykket forretningsmodell basert på at fargerike folk møtes til uformell dialog og ender opp med litt større selvinnsikt. Men kan konseptet overføres fra det reelle livet til det virtuelle? Og bør det endres på veien? Ekelund svarer så godt han kan på de vanskelige spørsmålene.

De omfattende tiltakene for å begrense smittefaren rundt Covid-19 har ført til at de fleste ikke lenger kan møtes. Dermed er det stopp i etterspørselen etter foredrag, kurs, seminarer og workshops. Over natta har mange ledelses- og organisasjonskonsulenter opplevd at markedet er fullstendig pulverisert. Enkelte har fått 100 prosent kansellering av seminarer, og alle nye bestillinger er blitt satt på vent.

«I dette endrede landskapet gjelder det å være oppfinnsom, og ikke gå helt i kjelleren.»

I dette endrede landskapet gjelder det å være oppfinnsom, og ikke gå helt i kjelleren. Myndighetene kommer med redningspakker som gjør oss takknemlige over å bo i et land med omfattende sikkerhetsnett, De aller fleste, inkludert selvstendige næringsdrivende innen privat sektor, ønsker imidlertid å videreføre driften som før.

Ingen formelle krav til gjennomføring

For enkelte bransjer er det umulig, fordi det er blitt forbudt å drive forretningsvirksomhet der flere mennesker samles i samme rom. Dette inkluderer selskapet Human Factors AS som i 2019 leverte materiell slik at konsulenter og ledere kunne gjennomføre rundt 2000 Diversity Icebreaker-seminarer. 50 ble arrangert av selskapet selv, mens opp mot 500 andre konsulenter og ledere gjennomførte de andre seminarene.

Konseptet Diversity Icebreaker (DI) er konsulentledede seminarer hvor det befinner seg alt fra ni til 200 personer i rommet. 

Portrett Bjørn Z. Ekelund

Bjørn Z. Ekelund

— Det skal være enkle, fellesskapsbyggende seminarer med ny innsikt om positiv utnyttelse av forskjellighet, og med stor grad av humor. Det er produktet vårt, forklarer Ekelund.

Selskapet kan for eksempel få kundehenvendelser med følgende bestillinger: «Vi skal ha et seminar som samler folk på tvers. Vi trenger en oppstartsøvelse som er positiv og ikke krever så mye tid.»

— Da svarer vi at seminaret har som formål å bidra til positivitet, tillit, toleranse og kreativitet. Det varer i 75 minutter, og man trenger ikke å være sertifisert for å gjennomføre det. En manual følger med som veileder i gjennomføringen, sier psykologen.

Deltakerne besvarer spørreskjema, får tildelt en farge, og går så i grupper med samme farge. Etterpå spør de hverandre hva de lærte.

Tror på varig endring

Bjørn Z. Ekelund fortviler ikke, selv om grunnmuren for seminarene, den menneskelige kontakten og dialogen i samme lokalet, er kollapset. Selskapet har allerede i fem år drevet med virtuelle møter. Siden 2015 har Human Factors anvendt avatarer. Gjennom de samme prinsippene for fargekoder (Rød, Blå og Grønne perspektiver) har de erfaring fra digitale verktøy som Microsoft Teams og den stadig mer populære videoseminar-konkurrenten, Zoom.

— Hvis man skal vinne i et fremtidig marked, kan man ikke gjøre som alle andre. Vi må spille på noe i vår historie som er unikt og som er vanskelig for andre å kopiere. Men vi må muligens også forandre vår eksisterende modell i tillegg. Endringen fra det reelle til det virtuelle blir en endring av selve møterommet. Kan vi se for oss at vi ikke krever tilstedeværelse til samme tid? Dette spørsmålet har gitt oss en erkjennelse av hvor ekstremt fokusert vi til nå har vært på fortellingen om det tradisjonelle seminaret der deltakerne er til stede i samme rom, samtidig. Kanskje trenger de ikke det, spør han retorisk.

Han har tro på at dagens erfaringer med bruk av virtuelle plattformer fra hjemmekontor kan føre til en varig endring med større åpenhet, positivitet, kompetanse og kapasitet for å bruke slike virtuelle arbeidsformer.

Finne balansen

Psykologen understreker at det etter krisen blir viktig å finne en god balanse mellom det å møtes, og det å arbeide virtuelt.

— Selv i dag er det vanlig å si at man bør starte nye prosjekter med et fysisk møte først. Det er heller ikke uvanlig å si at man bør møtes én gang i året for å arbeide med de aspektene som er vanskelig å få til virtuelt. Kanskje skal dette også revurderes?

Mange aktører får nå erfaring med de nye, virtuelle arbeidsformene for første gang. Det vil bli rikelig med tid til å analysere nytteverdien for å forsøke å finne det beste samspillet mellom begge møteformene.

Bruke tid til refleksjon

Psykolog Ekelund sier de kanskje har overvurdert behovet for benyttelse av tid og rom i sanntid.

«(Vi) har overvurdert behovet for benyttelse av tid og rom i sanntid.»

— Vi har nå for første gang utviklet anbefalinger for hvordan læringsprosessene i seminaret kan foregå over flere dager, og med varierende bruk av teknologi. Besvarelser av spørreskjema skjer over nett. Formidling av egne perspektiv og refleksjoner blir med skreven tekst eller korte filmer av seg selv sendt til andre deltagere. Gruppeoppgaver kan gjøres med delte dokumenter som gradvis vokser i innhold over tid. Erfaringslæring kan dermed skje med lenger tid til refleksjon, sier han.

Den utvidede prosessen gjør at deltagerne tar større kontroll og fokuserer mer på det som er mest relevant for dem selv.

— I etterhånd ser vi at vår fascinasjon for det raske, tradisjonelle seminaret med mye interaksjoner og emosjoner kanskje har ignorert verdien av ettertenksomhet og forankret læring.

Ønsker å dele

Han ønsker å dele disse konseptene med virtuelle seminarer og «blended learning» slik at konsulenter, som i dag har mistet mye av kundegrunnlaget, kan bruke det på seg selv først.

— Vår oppgave vil være å fremme raske læringssløyfer sammen med våre konsulentkunder for å sikre at de har en raskere utvikling av et godt tilbud til sine kunder. Vi kan på denne måten bidra til erfaringsbygning i konsulentmiljø som i disse dager har lite å gjøre, sier han og mener dette kan være deres bidrag i den nasjonale dugnaden; en intern kompetansebygging som fører til bedre konsultative bidrag.

— Et av Norges internasjonale kulturelle komparative fortrinn er at vi har en tillitskultur som bidrar til lærings- og innovasjonsprosesser mellom selskap som normalt ikke vil vært åpne for hverandre. I utviklingen av Diversity Icebreaker har vi brukt denne tilliten i en åpen innovasjonsprosess med våre kunder. Det har vært en sentral forutsetning for utviklingen av Diversity Icebreaker her i Norge siden 1995, avslutter han.

Kilder og videre lesning

Les mer om konseptet her

Se også omtale av Bjørn Z. Ekelunds siste bok «Unleashing the Power of Diversity. How to Open Minds for Good” (Routledge, 2019) i Tirsdag morgen (lagt inn under).

Artikler av Herman Berg (alle)

0 kommentarer

Legg inn en kommentar

Nysgjerrig til du stuper

Nysgjerrig til du stuper

Moren til min tidligere klasseforstander leverte en 200 siders hovedfagsavhandling i 1979. Da var hun 78 år. Ingen kan beskylde henne for å ha vært drevet av storslagne ambisjoner om en lukrativ yrkeskarriere. Hun er et klassisk eksempel på at det er mulig å lære så lenge man er i stand til det.

Å droppe håndhilsing er et feilgrep

Å droppe håndhilsing er et feilgrep

I dagens klimadebatt og debattklima er vi mer opptatt av hvilke fotavtrykk vi etterlater oss enn håndtrykkene vi deler ut. Det er en tabbe. Kontroll på det økologiske fotavtrykket forutsetter faste håndtrykk som forplikter.

Noen av våre forfattere

682 posts
Paal Leveraas er sjefreflektør og -redaktør i tilt.work og gründer av blant annet tilt work AS, digi.no og Leveraas AS. Ta kontakt med Paal enten du trenger et foredrag, en sparringpartner i ditt lederskap eller en som kan hjelpe deg å få budskapet ut i verden. Eller alt over.
View Posts →
55 posts
Hedvig Rognerud er forretningsutvikler, ledercoach, prosessleder og foredragsholder i Fossekall AS på Lillehammer. Hedvig skriver om språk som lederverktøy for tilt.work.
View Posts →
32 posts
Atle skriver om coaching og kommunikasjon.
View Posts →
25 posts
Bjørn Z. Ekelund er psykolog. Han står bak "Diversity Icebreaker". Han skriver jevnlig for tilt.work, og er en del av ekspertpanelet.
View Posts →
18 posts
Herman Berg er redaksjonssjef i tilt work AS.
View Posts →
14 posts
Tom Georg Olsen skriver jevnlig om ledelse med fokus på tillitsbasert ledelse. Han er konserntjener i Miles, og sitter også i styret i tilt work AS.
View Posts →
13 posts
Thomas Nygaard er daglig leder i tilt work AS. Han er mangeårig leder i forlagsbransjen, hvor han to ganger har eliminert sin egen jobb. Han er blitt ekspert på å omstrukturere virksomheter på en måte som ivaretar verdiene.
View Posts →
12 posts
Hans Jacob Christensen har lang fartstid i norsk og internasjonal HR. Her i tilt.work vil han utforske kjernen i HR, utfordre noen etablerte sannheter i faget og gjerne skape debatt.
View Posts →
11 posts
Walaa Abuelmagd skriver om mangfold i tilt.work.
View Posts →
7 posts
Jan-Erik Sandberg skriver om hvordan vi kan gjøre mangfold i arbeidslivet til et aktivum. Han lever hva han lærer som "ikke helt A4 selv".
View Posts →
7 posts
Gerd Jorunns misjon som skribent i tilt.work og Tirsdag morgen har vært å avlive myter om ledelse.
View Posts →
7 posts
Mai-Britt jobber med rekruttering i en internasjonal organisasjon. Hun skriver om rekruttering og ledelse i tilt.work.
View Posts →
5 posts
Rune skriver om medarbeiderskap.
View Posts →
5 posts
Elin Ulset er en engasjert og nær leder som er levende opptatt av kommunikasjon, ledelse og adferd. Elin har vokst opp i HR-kommunikasjon, både fra Aftenposten, digitale medier og mediebyrå. Hun balanserer det faglige med lederskap, og lederskap med familie, og hun trives godt i alle sfærene.
View Posts →
5 posts
Catherine Lemaréchal eier og driver Ticato AS. Hun er rådgiver og NLP-coach og skriver om kommunikasjon, merkevarebygging og tidsmestring. Catherine kan hjelpe deg å oppnå mer enn du tror du kan. Hun holder kurs og foredrag, og mest populært nå for tiden er kurset: Gi f*** for flinke piker.
View Posts →
5 posts
Ph.d. og professor II Glenn Hole er direktør i IT-selskapet Skill. Han skriver om mangfold i arbeidslivet.
View Posts →
4 posts
Annar er en nestor i norsk lederutvikling med mer enn 30 års fartstid.
View Posts →
4 posts
Eva Jarbekk er en av våre fremste juridiske eksperter på personvern og GDPR.
View Posts →
3 posts
Esben Keim driver rådgivingsselskapene Vital Few og OSS. Han skriver om presterende team, resultatledelse/OKR, mangfold og kundefokus her på tilt.work.
View Posts →
3 posts
Jeanette Høie er desksjef i tilt.work. Hun har lang fartstid som journalist og vaktsjef i dagspressen. Hun har godt grep om ulike digitale fortellerteknikker. I tillegg er hun gründer-in-spe.
View Posts →
3 posts
Arne Jensen er generalsekretær i Norsk redaktørforening.
View Posts →
2 posts
Isabelle er senterleder for kraftsentret Forandringhuset. Hun er mentor og utviklingsansvarlig for ungdommer i Oslo.
View Posts →
2 posts
Sissel Naustdal leder MadeToGrow og er brennende engasjert i utvikling av menneskers potensial
View Posts →
2 posts
Anne 🌱 Reknes hjelper mennesker med å finne, få eller skape sin drømmejobb, og deler tips, tricks, teknikker, verktøy og metoder her i tilt.work.
View Posts →
2 posts
Christine er kursutvikler og foredragsholder med et stort lærerhjerte og masse kjærlighet til god tekst. Hun driver firmaet Tekstdoktor og underviser i digital markedsføring og journalistikk på Høyskolen Kristiania.
View Posts →
2 posts
Stikkordet for Cathrines arbeid med lederutvikling er "praktisk hverdagsledelse".
View Posts →
2 posts
Ole Kristian Sivertsen er CEO i selskapet Desert Control. Han har lang fartstid fra selskap som Citrix, RES Software, Sun Microsystems, Telenor, EVRY og Global Eagle. I dag har han dedikert seg til teknologi som løser klimautfordringer.
View Posts →
2 posts
Jostein Borgmo er til daglig eier og kreativ direktør i Suburbia og har dessuten nesten 80.000 følgere på Instagram.
View Posts →
1 posts
Herminia Ibarra er professor ved London Business School og forfatter av fagbøker om ledelse og organisasjonsutvikling.
View Posts →
1 posts
Umid skriver om tjenende lederskap og selvledelse.
View Posts →
1 posts
Nils Petter Nordskar er tidligere reklamemann. I dag holder han kurs, foredrag og utgir dessuten nyhetsbrevet "Lykkes med ideer".
View Posts →
1 posts
Paal Leveraas startet Tirsdag morgen i 2010 og jobber sammen med en rekke dyktige partnere for å videreføre dette til tilt.work i 2020.
View Posts →
1 posts
Ingar Roggen er sosiolog og beskrives som en av de europeiske pionerene for sosial informatikk. Arbeidsfeltet omfatter blant annet det sosiale aspektet av det virtuelle rommet, sosial analyse av internett og samspillet mellom menneske og datamaskin. I 1996 introduserte han sosiologien på nettet, websosiologi, som en nettvitenskap.
View Posts →
1 posts
Håkon er opptatt av personlig utvikling, drivkraft og glede. Han er sertifisert NLP Master Practitioner, og skriver og tilbyr tjenester for personlig vekst.
View Posts →
1 posts
Jørgen Lund jobber med endringsledelse gjennom eget selskap.
View Posts →
1 posts
Jan Sollid Storehaug er digital strategirådgiver. Han er også en mye brukt foredragsholder.
View Posts →
1 posts
Ola hjelper virksomheter å jobbe med temaer rundt helse, kulturbygging og spons og tilbyr også underholdende, bevisstgjørende og motiverende foredrag/webinar.
View Posts →
1 posts
Bjørn O- Hopland er eier og daglig leder av Smart Endring AS.
View Posts →
1 posts
Eli jobber i Fossekall AS. Hun har siden 2001 også drevet eget idé- og kommunikasjonsbyrå. Hun brenner for vekst og utvikling i bedrifter, og ser raskt muligheter og det unike. Hun veileder bedrifter i strategiprosesser, fremtidens bærekraftige forretningsmodeller, produkt/ markedsoptimalisering, forbedrer verdiløfter, bedriftskultur og innovasjonsskapende faktorer/team.
View Posts →
1 posts
Kevin er Corporate Storyteller, Content Strategist og Awareness@Work Consultant. Han skriver om nærværingslivet her i tilt.work.
View Posts →
1 posts
Cathrine Foss Stene er en erfaren team- og lederutvikler og har jobbet med og i mange av de største norske virksomhetene.
View Posts →
1 posts
Kari har en bachelor i statsvitenskap med fordypning i menneskerettigheter og flerkulturell forståelse. Hun går nå en modulbasert master i voksnes læring på NTNU. Hun er utdannet NLP Business Practitioner (Kreativ Ledelse og Coaching nivå A) hos UiA/Coachteam.
View Posts →
1 posts
Kathra er COO i oppstartselskapet Generation Mobility samt teamleder i bydel Gamle Oslo.
View Posts →
1 posts
Kristin er partner og markedssjef i MetaResource. Hun beskriver seg som en stolt "potet" som kan mye om mye og ofte finner løsninger eller nettverk som kan bidra. Hun skriver om mentale muskler i hverdagen.
View Posts →
1 posts
Thor Ivar Forsland er coach og karriereveileder hos Frisk Utvikling.
View Posts →
1 posts
Data Scientist med bred, internasjonal bakgrunn.
View Posts →
1 posts
Thomas skriver om tankesett, metoder og verktøy for morgendagens ledere.
View Posts →
1 posts
Jørn Bue Olsen er rådgiver og forfatter i ledelse og etikk Ekon, Dr., siv.ing. og førsteamanuensis ved Oslomet (Etikk og bedriftenes samfunnsansvar). Olsen skrev doktorgrad om etiske dilemmaer for ledere i konkurranseutsatt virksomhet der Hauge-caset er eksempel på kombinasjon av lønnsom verdiskapning og anvendt etikk. Olsen holder foredrag om «Hauge som fyrtårn for norske bedrifter i dag». Utga i 2020 ny bok, «Næringslivsetikk og samfunnsansvar», i samarbeid med Henrik Syse. Leif-Runar Forseth er rådgiver og forfatter innen ledelse, gründervirksomhet og etikk. Han har doktorgrad i teoretisk fysikk og mastergrad i filosofi, tema etikk og lederskap. Ny bok, "Naturlig lederskap", kom i 2020.
View Posts →
1 posts
Jeanette Luytkis er sertifisert profesjonell coach og ledelsesrådgiver. Hun leverer individuelle coaching og treningsopplegg, med spesialisering på lederskap, personlig vekst og innovativ forretningsutvikling.
View Posts →

Alltid på en tirsdag

«Jeg har fått en slags tirsdagsforventning», sa en abonnent. tilt.works ukebrev Tirsdag morgen er antagelig en smule vanedannende, men gode vaner kan man gjerne legge tll seg. Skaff deg selv en god ukentlig vane i dag — rett i din innboks! Alltid på en tirsdag, men aldri ellers i uka.

Fantastisk! Sjekk mailen din for en ekstra bekreftelse. Så ses vi på tirsdag.

Pin It on Pinterest

Share This
%d bloggere liker dette: