Coaching og rådgivning | Kurs | Fagnettverk

Vi tilter arbeidslivet mot en mer bærekraftig fremtid. Se hva vi kan gjøre for din virksomhet.

Relasjoner på jobb
Å skape og utvikle gode relasjoner er det viktigste kriteriet for suksess
Lederstøtte
Unn deg selv og din virksomhets suksess en arena for trygg utforskning
Fra gründerskap til lederskap
Dere har vært gjennom mange tøffe faser. Nå skal dere bli voksne.

Alle våre tjenesterVåre partnere
tilt | Aktuelt | Kommentar | Vi er likere enn vi liker å tro

Vi er likere enn vi liker å tro

mandag 2. oktober 2023 @ 07:30

Følger vi virkelig vår egen sti, eller lar vi oss drive med av strømmen?
Av Glenn Agung HoleFoto: Taro Ontani, Unsplash.com

En lørdag kveld gikk jeg meg en kveldstur i Drammen og observerte folk og fe. Skyggen av kveldssolen kastet sitt siste lys over byen, og jeg kunne se trekkfuglene som samlet seg, forberedt på sin lange reise sørover. Menneskene derimot, trakk i motsatt retning – mot byens livlige spisesteder og koselige hjemmefester med gode venner.

Mens jeg fortsatte min vandring, ble jeg påminnet et gammelt ordtak: “klær skaper folk”. Dette enkle utsagnet, som ved første øyekast henviser til menneskets behov for å kle seg, kan også tolkes som en dypere refleksjon over samfunn og kultur. Gjennom klærne våre prøver vi å fortelle hvem vi er og hva vi står for, og hvilken kultur vi tilhører.

Er vi fanget i en uniformitet?

I vår tid er individualisme høyt verdsatt. Det sies at vi bør være sanne mot oss selv, finne vår egen stemme, og uttrykke vårt unike jeg gjennom klær og stil. Men det som slo meg i kveld, var hvor likt alle egentlig var kledd, til tross for denne oppfordringen til individualitet.

Jeg møtte grupper av eldre damer, alle kledd i lyse skjorter, beige underdeler og matchende vesker. Videre kom jeg over unge jenter i hvite topper og jeans, alle med tilsvarende joggesko. Guttene på sin side virket som om de alle hadde avtalt å ha på seg svarte joggebukser. Det var nesten som om alle fulgte en uskreven kleskode.

Denne observasjonen førte til en dypere refleksjon. Har vår streben etter å være unike gjort at vi ironisk nok har endt opp som en homogen masse? Er vi, i vårt ønske om å passe inn, blitt fanget i en slags uniformitet?

Ønsket om å høre til

Jeg begynte å undre meg over hvilke krefter som former motetrender. Er det sosiale medier som dikterer hva vi skal ha på oss? Er det kjendiser? Eller ligger det et dypere, grunnleggende ønske om å høre til, som driver oss mot disse likhetene?

Kanskje “klær skaper folk” ikke bare handler om stoff og stil, men også om menneskelige behov, samspill og kultur. Dette var ikke bare en spasertur gjennom Drammen, men også en reise inn i de dypere lagene av samfunnet vårt. En påminnelse om å reflektere over valgene vi tar, og å stille oss selv spørsmålet: Følger vi virkelig vår egen sti, eller lar vi oss drive med av strømmen? Kanskje er vi ikke så individualistiske som vi tror og kanskje ligner vi mer på trekkfuglene enn hva vi liker å tro … de som instinktivt samles og følger en bestemt rute, styrt av naturens rytme og skjulte signaler.

Som jeg fortsatte min tur, kunne jeg ikke hjelpe for å føle en viss melankoli. Selv i byens summende liv og lys var det en uuttalt lengsel etter autentisitet og ekte selvuttrykk. Det er mulig at den moderne verden, med sin konstante tilkobling og uendelige valg, har gjort det vanskeligere for oss å skille oss ut, å finne vår egen vei. Ironien er at jo mer vi prøver å være annerledes, jo mer kan vi ende opp som en del av mengden.

Ekte individualitet kommer fra innsiden

Men kanskje dette ikke nødvendigvis er en dårlig ting. Kanskje det er en skjult skjønnhet i dette kollektive samspillet, en påminnelse om at vi alle er koblet sammen på en eller annen måte. Likhetene vi ser kan være et resultat av menneskers behov for tilhørighet, et ønske om å være en del av et større fellesskap. På samme måte som trekkfuglene følger de samme rutene år etter år, kan vi også finne trøst i kjente mønstre og felles erfaringer.

Men i en tid hvor det er så mye fokus på individuell frihet og selvuttrykk, er det viktig å huske at ekte individualitet ikke nødvendigvis kommer fra det ytre, fra klærne vi bærer eller måten vi styler håret vårt på. Ekte individualitet kommer fra innsiden, fra våre tanker, våre verdier, og våre valg. Og kanskje, i denne moderne tidsalder, er det nettopp det vi bør streve etter: ikke bare å kle oss annerledes, men å tenke annerledes, å handle annerledes, og å være modige nok til å følge våre egne stier, uavhengig av hvor de måtte lede.

Så mens jeg avsluttet min kveldsvandring i Drammen, følte jeg meg både opplyst og utfordret. Opplyst av de dypere innsiktene jeg hadde fått, og utfordret til å virkelig reflektere over hvem jeg er og hva jeg står for. I stedet for å følge strømmen, kan vi kanskje lære av trekkfuglene, og finne vår egen retning, vår egen rute, styrt av våre indre kompasser og dypere overbevisninger.

Fant ikke noen innlegg.

Abonnement på coaching

Abonnement på coaching

Gi dine medarbeidere tilgang på personlig og profesjonell vekst og utvikling med et fleksibelt abonnement på en eller flere av våre profesjonelle coacher.

Les mer

Våre nyhetsbrev

Her kan du melde deg på et eller flere av våre ukebrev.

"*" obligatorisk felt

Navn*

PrivacyTech

Som medlem i PrivacyTech-nettverket blir du en del av en gruppe likesinnede profesjonelle som er opptatt av GDPR, personvern, compliance og tech. Med Eva Jarbekk – en av Norges fremste eksperter på området – som fasilitator.

Partners in tilt

Vårt nettverk av “kloke hoder” (team tilt) med en bærekraftsagenda.

Del dine tanker om denne artikkelen

0 Comments

På forsiden nå

Salgsbroen, alle pilarer er like viktige.

Kan du skape tillit? Da er du en selger!

|
Du skal si til deg selv: «Jeg er en selger», og du skal si det med stolthet.
Adferdslæring: Tanker skaper følelser - følelser skaper adferd - adferd skaper tanker

De ubevisste holdningene til eldre arbeidstakere

|
Det foreligger en «allmenn sannhet» om de unge «talentene»: De er fremoverlente, innovative og proaktive arbeidstakere.
Soloprenørene: Hvordan skaffe nye kunder?

Soloprenørene: Hvordan skaffe nye kunder?

|
Overraskende kundeinnsikt fra erfarne soloprenører.
Hvordan 84% av norske virksomheter skaffer nye kunder

Hvordan 84% av norske virksomheter skaffer nye kunder

|
Ukens Tirsdag morgen er skrevet spesielt til en stor gruppe mennesker jeg beundrer: soloprenørene. Dere andre: Les på eget ansvar.
Diagnose: Kan brukes til alt

Diagnose: Kan brukes til alt

|
Å kunne mer om det meste enn de fleste høres bra ut. Men i et ekspertdrevet arbeidsliv kan "multitalent" klinge mer som en diagnose.
Skal vi gni det inn, eller ikke?

Skal vi gni det inn, eller ikke?

|
De gangene jeg som barn kom over en liten rift på en tapetvegg eller i et klesplagg, var det utrolig fristende å pirke litt, og se om jeg kunne få løs en bit til, eller lage hullet litt større. Jeg hadde ikke noe ønske om å ødelegge, jeg ville bare se hva som skjedde.  
Født som leder?

Født som leder?

|
Blir man født som leder? Eller kan det læres? Jeg trodde ikke dette var et tema lenger. Jeg tok feil.
Bare 200 meter til: Små steg gjør store fremskritt

Bare 200 meter til: Små steg gjør store fremskritt

|
Hva er likheten mellom en polfarer, deg og dine ansatte?
Olivias verden

Olivias verden

|
KI er et fantastisk verktøy, og det blir mer fantastisk for hvert minutt. Fint for oss, stort sett. Men hvordan vil Olivia (8 måneder) sitt voksne liv se ut?

Pin It on Pinterest

Share This