tilt | Aktuelt | Politisk ansvar: Refleksjoner over Høyres krisestrategi

Politisk ansvar: Refleksjoner over Høyres krisestrategi

fredag 22. september 2023 @ 07:30

Høyres krisestrategi har vært å plassere all skyld på Sindre Finnes. Dette reflekterer en dyp kynisme og kan ved første øyekast virke som en strategisk nødvendighet.
Av Glenn HoleFoto: Hans Kristian Thorbjørnsen (CC BY-NC-ND 2.0)

Topplederes og topp-politikeres evne til å kaste andre foran bussen i et desperat forsøk på politisk overlevelse er bemerkelsesverdig og forteller oss noe om menneskets grunnleggende overlevelsesinstinkt. Denne refleksjonen er inspirert av den pågående krisen som omslutter Høyre og deres nåværende krisestrategi, med Sindre Finnes som sentralt offer på alteret av politisk opportunisme.

Høyres krisestrategi har vært å plassere all skyld på Sindre Finnes. Dette reflekterer en dyp kynisme og kan ved første øyekast virke som en strategisk nødvendighet. Erna Solberg, som tidligere var hyllet som «Erna er stjerna», har blitt en mulig belastning for partiet på grunn av kontroversene rundt hennes ektemann. Høyres posisjon ser ut til å være at ved å ofre Finnes, kan partiet bevare tilliten til Solberg. Men dette reiser spørsmålet: er det moralsk riktig å ofre en persons omdømme, selv om det er for et større gode?

Er det moralsk riktig å ofre en persons omdømme, selv om det er for et større gode?

Personlig er jeg av den oppfatningen at partiet, og spesielt Ernas rådgivere, har gjort en taktisk feilvurdering. Dersom Solberg hadde lagt seg flat og innrømmet feilvurderinger helgen før valget, ville kanskje offentlighetens reaksjon vært mer forsonende. Isteden har forsøkene på å skjule og vri seg unna gitt grobunn for mistenkeliggjøring og ytterligere mistillit.

Karakterdrap som krisestrategi

Det er også interessant å observere hvordan offentlighetens oppfatning påvirker beslutningstakernes handlinger. Høyres ledelse har formodentlig antatt at ved å fokusere skylden på Finnes, vil offentlighetens misnøye vike. Men i realiteten kan en slik handling skade partiet enda mer, ved å fremstå som maktbesatt og lite lojal mot egne medlemmer.

Å utføre et karakterdrap på sin egen ektefelle, spesielt uten at det er juridisk og strafferettslig fastslått at det har skjedd noe ulovlig, er dypt foruroligende. Det peker mot et desperasjonstrekk fra et parti som føler seg presset inn i ett hjørne.

Men vi må klart skille mellom hva Erna er skyldig i og hva som faktisk er hennes politiske ansvar. Selv om hennes mann skal ha ført henne bak lyset, bærer hun likevel et politisk ansvar. Dette er en viktig komponent i enhver krisestrategi for en tidligere statsminister.

Som landets tidligere statsminister, det nest øverste folkevalgte organ i Norge etter Stortingspresidenten, er hun forventet å ha kontroll, ikke bare over sitt eget arbeid, men også over sine nærmeste omgivelser. Det forventes at en tidligere statsminister tar det politiske ansvaret uavhengig av hvorvidt hun personlig var klar over ektemannens handlinger. Det å fraskrive seg dette ansvaret, som vi nå ser, kan være et alvorlig feiltrinn som risikerer tilliten til både partiet og nasjonen.

Syndebukkmentalitet og krisestrategi

Parallelt med dette ser vi lignende syndebukkmentalitet i næringslivet. Toppledere, eller prosjektansvarlige, er altfor ofte villige til å ofre enkeltpersoner for å redde sitt eget skinn og skjule sin manglende kompetanse og egne feil. Ved å finne en syndebukk, føler de at de kan gå videre, fri fra ansvar. Det er som om å peke fingeren bort fra seg selv automatisk renser egen samvittighet. Men, slike kortsiktige handlinger har en tendens til å komme tilbake og hjemsøke organisasjonen, da de skaper en kultur av mistillit, redsel og usikkerhet. En kultur hvor medarbeidere frykter å ta initiativ eller dele dårlige nyheter, fordi de frykter å bli neste syndebukk.

Det mange mennesker glemmer er at når du peker finger mot andre mennesker, så peker faktisk tre fingrer tilbake på deg selv. Denne gamle visdommen er et kraftfullt symbol på ansvar og selvinnsikt, og den bør tas i betraktning når man utarbeider en krisestrategi, enten det er i politikken eller i næringslivet.

Før vi raskt kaster skygge over andre, bør vi ta et øyeblikk for å reflektere over vår egen rolle i situasjonen og våre egne feil. Det er en oppfordring til selvransakelse, til å tenke og reflektere over i stillhet. Gjennom dette kan vi oppnå en dypere forståelse av vår plass i verden og vår rolle i de komplekse nettverkene av menneskelige relasjoner og beslutninger.

Våre ukebrev

Her kan du melde deg på et eller flere av våre ukebrev. Du kan melde deg av eller endre hva du mottar via lenker i epostene.

"*" obligatorisk felt

Navn*

Litt klokere

Ukentlige nettmøter hvor vi gjør hverandre litt klokere. Du må være logget inn som medlem for å melde deg på.

PrivacyTech

Som medlem i PrivacyTech-nettverket blir du en del av en gruppe likesinnede profesjonelle som er opptatt av GDPR, personvern, compliance og tech. Med Eva Jarbekk – en av Norges fremste eksperter på området – som fasilitator.

Partners in tilt

Vårt nettverk av «kloke hoder» (team tilt) med en bærekraftsagenda.

Del dine tanker om denne artikkelen

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

På forsiden nå

Tre tips til deg som vil motivere deg selv til endring

Tre tips til deg som vil motivere deg selv til endring

|
Vi kan ikke gjøre noe med at endringer skjer. Det vi kan gjøre noe med er hvordan vi håndterer endringer.
Den essensielle bærekraftsevnen

Den essensielle bærekraftsevnen

|
Ved å skape et miljø hvor alle føler seg trygge til å uttrykke seg, kan organisasjoner blomstre og oppnå suksess på lang sikt.
Et godt skolesystem krever at vi spiller på lag med hjernen

Et godt skolesystem krever at vi spiller på lag med hjernen

|
Det er gledelig å vite at skolen arbeider med å fjerne analfabetismen om følelser og selvfølelse.
En leders ønskeliste: 31 temaer

En leders ønskeliste: 31 temaer

|
November er mørk, men julen er nær. Og vipps er det nytt år og nye ting å lære. Hvis du skulle velge, hva ville du helst lære fra denne ønskelisten for ledere?
vinduspost med døde fluer. Utsikt mot en skolegård med lekende barn.

Det er på tide å gjøre endringer i skolesystemet

|
Vi er alle klar over hvor viktig det er med god kompetanse, men vi vet også at det er kun «GJØRINGEN» som skaper resultater - og det er dessuten under «gjøringen» vi lærer mest effektivt.
Illustrerer Sinnataggen, motstand mot digitalisering

Digital transformasjon: Mer enn teknologi

|
Som en veteran i endringsledelse og en som har ledet flere vellykkede omstillinger, står jeg noe perpleks overfor denne tilsynelatende avgrunnen mellom teori og praksis.
bilde som illustrerer de blå soner

Blue Zone: 10 prinsipper for å skape en bedre arbeidsplass

|
Forskningen på de blå sonene gir oss verdifull innsikt som er relevant for enkeltpersoner og organisasjoner som ønsker å forbedre velvære, produktivitet og ledelse på arbeidsplassen.
kompetanse og livserfaring, illustrasjon av eldre dame foran pc

Systematisk nedvurdering av kompetanse og livserfaring

|
Det er essensielt for samfunnet å revurdere og omdefinere hva som betraktes som verdifull kompetanse og kunnskap.
Magefølelsen som foretrukket beslutningsform

Magefølelsen som foretrukket beslutningsform

|
For å skaffe oss tilstrekkelig innsikt slik at vi kan ta kloke valg, er det helt avgjørende å sette sammen ulik kompetanse.

Pin It on Pinterest

Share This

Del dette

Delt glede er dobbelt glede. Del dette med ditt nettverk.