tilt | Aktuelt | Kommentar | Norge – En ung kulturnasjon i skyggen av nyrike tendenser

Norge – En ung kulturnasjon i skyggen av nyrike tendenser

torsdag 24. august 2023 @ 07:05

Den manglende forståelsen for kunstens verdi indikerer at vi som nasjon ikke har dyp nok verdsettelse for kunst og kultur.
Av Glenn Agung Hole

I det pittoreske landskapet av fjorder, nordlys og tette skoger, ligger det moderne Norge – en nasjon som har opplevd en økonomisk renessanse takket være sin oljeformue. Men under denne overflaten av velstand ligger en konflikt mellom økonomisk velstand og kulturell verdsettelse.

En søndag i august besøkte jeg og familien «Kunst rundt elva» i Drammen. Her møtte vi en gruppe syklister som skilte seg ut. De var verken sjenerte med å vise frem sine kvalitetssykler, eller med å dele at deres tohjulede følgesvenner lå i prisklassen 65.000-100.000 NOK pr stykk. I deres øyne var noe billigere rett og slett ikke verdt å ha. Selvfølgelig har enhver rett til å bruke sine hardt tjente penger som de selv vil. Likevel, denne villigheten til å bruke store summer på sykler, kombinert med deres klager over «dyr» kunst, gir grunn til å stoppe opp og reflektere over hvor vi er som kulturell nasjon. Gruppen diskuterte nemlig at prisene – 10.000 kr for et maleri og 1950 kr for et keramikkfat – var dyre og ikke verdt prisen.

Hvorfor verdsetter vi ikke kultur?

Ved å ta en nærmere titt på keramikkfatet som eksempel blir mangelen på forståelse enda klarere. Når man inkluderer tiden, råvarene, ferdigheten som kreves for å lage et slikt fat, samt kostnaden ved å brenne keramikken, blir det tydelig at 1950 kr er en pris som faktisk undervurderer arbeidet bak. Men denne manglende forståelsen for kunstens verdi – selv i lys av Norges økonomiske velstand – indikerer at vi som nasjon kanskje ikke har dyp nok verdsettelse for kunst og kultur.

Men hvorfor denne dissonansen i verdsettelse? Norges relativt korte historie som en rik nasjon kan tilby en forklaring. Med oljeformuen som plutselig kom i de siste tiårene av 1900-tallet, har mange nordmenn blitt ‘nyrike’. Dette kan noen ganger føre til overflatisk verdsettelse av materielle goder på bekostning av dypere kulturelle verdier.

Musikere i Norge kjenner også til denne konflikten. Forventningen om at musikere skal opptre gratis eller for en brøkdel av hva deres talent og tid er verdt, er et annet vitnesbyrd om vår manglende evne til å verdsette kunst og kultur i sin helhet.

Nasjonens kulturelle verdi

For å bevege seg fremover som en moden kulturell nasjon, trenger Norge en kollektiv refleksjon. Det er viktig å erkjenne og verdsette kunst, musikk, og kulturell arv. Samtidig som man feirer økonomisk suksess, må man forstå at en nasjons verdi ikke kun måles i kroner og øre, men i dens evne til å verdsette og bevare sin unike kultur og arv.

Fant ikke noen innlegg.

Abonnement på coaching

Abonnement på coaching

Gi dine medarbeidere tilgang på personlig og profesjonell vekst og utvikling med et fleksibelt abonnement på en eller flere av våre profesjonelle coacher.

Les mer

Coaching-teknikker for prosjektledere

Coachende prosjektledelse

En coach-veteran avslører nyttige teknikker spesielt tilrettelagt for deg som leder prosjekter.

Dette kurset gir deg grunnleggende coaching-verktøy som er anvendelige i mange situasjoner. I kurset lærer du gjennom teori og øvelser som gir deg håndfast kroppslig læring. Kurset er et samarbeid mellom tilt.work og Computerworld Academy.


Våre nyhetsbrev

Her kan du melde deg på et eller flere av våre ukebrev.

"*" obligatorisk felt

Navn*

PrivacyTech

Som medlem i PrivacyTech-nettverket blir du en del av en gruppe likesinnede profesjonelle som er opptatt av GDPR, personvern, compliance og tech. Med Eva Jarbekk – en av Norges fremste eksperter på området – som fasilitator.

Partners in tilt

Vårt nettverk av “kloke hoder” (team tilt) med en bærekraftsagenda.

Del dine tanker om denne artikkelen

0 Comments

På forsiden nå

Diagnose: Kan brukes til alt

Diagnose: Kan brukes til alt

|
Å kunne mer om det meste enn de fleste høres bra ut. Men i et ekspertdrevet arbeidsliv kan "multitalent" klinge mer som en diagnose.
Skal vi gni det inn, eller ikke?

Skal vi gni det inn, eller ikke?

|
De gangene jeg som barn kom over en liten rift på en tapetvegg eller i et klesplagg, var det utrolig fristende å pirke litt, og se om jeg kunne få løs en bit til, eller lage hullet litt større. Jeg hadde ikke noe ønske om å ødelegge, jeg ville bare se hva som skjedde.  
Født som leder?

Født som leder?

|
Blir man født som leder? Eller kan det læres? Jeg trodde ikke dette var et tema lenger. Jeg tok feil.
Bare 200 meter til: Små steg gjør store fremskritt

Bare 200 meter til: Små steg gjør store fremskritt

|
Hva er likheten mellom en polfarer, deg og dine ansatte?
Olivias verden

Olivias verden

|
KI er et fantastisk verktøy, og det blir mer fantastisk for hvert minutt. Fint for oss, stort sett. Men hvordan vil Olivia (8 måneder) sitt voksne liv se ut?
Darwin, dating og dommedag

Darwin, dating og dommedag

|
Det går en rød tråd fra Simen Velle til armageddon. Men det er ikke kvinnekampen som har skylda. Ei heller datingappene. Det er Darwin.
Snyltekapitalismen

Snyltekapitalismen

|
De har sugd seg inn i verdiskapningen i det meste som foregår på planeten. Nå begynner de å spise av velferdssamfunnets grunnmur også.
vektorgrafikk eldre i aktivitet

Farvel til alderismen. Eldre som livsbejaende, verdiskapende borgere

|
Den offentlige samtalen har et sterkt fokus på eldre som et problem og en kostnad. Skal vi snu samtalen til å handle om eldre som en livsbejaende ressurs, må det en holdningsendring til – også hos eldre.
Du skal få din lønn i vaffeljernet

Du skal få din lønn i vaffeljernet

|
Den ultimate lederutfordringen: Det eneste du kan tilby av motivasjon er vafler. Tusenvis står i det hver dag.

Pin It on Pinterest

Share This

Del dette

Delt glede er dobbelt glede. Del dette med ditt nettverk.