tilt | Aktuelt | Samfunn | Veien fra kortsiktig tenkning til en bærekraftig fremtid

Veien fra kortsiktig tenkning til en bærekraftig fremtid

mandag 7. august 2023 @ 07:30

Kortsiktig tenkning undergraver begrepet ansvar og forvalterskap.
Av Glenn Agung Hole

Kortsiktig tenkning har blitt et presserende problem i dagens samfunn og krever dype filosofiske refleksjoner. Kortsiktig tenkning refererer til tendensen hos enkeltpersoner, organisasjoner og til og med myndigheter til å prioritere umiddelbare gevinster og øyeblikkelig tilfredsstillelse over langsiktig planlegging og bærekraftige beslutninger. Denne kortsiktige tilnærmingen utgjør betydelige utfordringer på ulike områder, inkludert økonomi, miljø, samfunn og etikk.

Balansen mellom nåtid og fremtid

En av de sentrale filosofiske dilemmaene som kortsiktig tenkning gir opphav til, dreier seg om balansen mellom nåtid og fremtid. Menneskets natur søker ofte umiddelbare belønninger og unngår umiddelbar smerte, noe som fører til en preferanse for raske løsninger og enkle svar. Denne tankegangen kan være forankret i evolusjonære tendenser, men står i konflikt med dagens komplekse utfordringer. Ettersom konsekvensene av våre handlinger strekker seg langt utover øyeblikket, må vi spørre oss om våre nåværende gevinster er verdt de potensielle kostnadene for kommende generasjoner.

Menneskets natur søker ofte umiddelbare belønninger og unngår umiddelbar smerte, noe som fører til en preferanse for raske løsninger og enkle svar.

Kortsiktig tenkning undergraver begrepet ansvar og forvalterskap. Som forvaltere av denne planeten, må vi beskytte den til fordel for kommende generasjoner og sikre kontinuiteten i livet. Imidlertid må en kortsiktig tilnærming i større grad ta hensyn til dette ansvaret, da vi ellers risikerer å utarme naturressurser, forurense miljøet og sette fremtidige samfunns velvære på spill. Dette reiser grunnleggende spørsmål om våre moralske forpliktelser overfor fremtiden og om vi er rettferdige mot dem som vil arve konsekvensene av våre handlinger.

Videre kan utbredt kortsiktig tenkning hindre fremskritt og innovasjon. Mange komplekse utfordringer, som klimaendringer eller fattigdom, krever vedvarende innsats, forpliktelse og tålmodighet for å kunne løses effektivt. Ved stadig å søke raske løsninger og umiddelbare resultater, risikerer vi å overse omfattende, langsiktige strategier som kunne føre til transformative endringer. Dette reiser spørsmål om tålmodighet og utholdenhet i å oppnå meningsfylt fremgang, og viktigheten av utsatt tilfredsstillelse for fellesskapets beste.

Dilemmaet med kortsiktig tenkning strekker seg også til økonomiens område. I en stadig mer sammenkoblet og konkurransepreget global økonomi kan bedrifter og finansinstitusjoner prioritere kortsiktige profitter på bekostning av langsiktig bærekraftig vekst. Denne snevre fokuseringen kan føre til uetiske praksiser, manglende hensyn til miljømessige og sosiale konsekvenser, og en mangel på investeringer i forskning og utvikling som kunne føre til banebrytende innovasjoner. Derfor må vi utforske alternative økonomiske modeller som belønner ansvarlige, langsiktige beslutninger og prioriterer sosial og miljømessig velferd i tillegg til økonomisk suksess.

Filosofien kan overvinne kortsiktig tenkning

For å overvinne dilemmaet med kortsiktig tenkning kreves en endring i tankegangen og en dyp granskning av våre verdier og prioriteringer. Filosofer kan spille en avgjørende rolle i å veilede denne introspeksjonen ved å fremme et bredere perspektiv på tid, konsekvenser og samhørigheten i livet. Vi må anerkjenne at våre handlinger får ringvirkninger gjennom tid, og påvirker oss, kommende generasjoner og det bredere økosystemet for livet.

Vi kan hente inspirasjon fra filosofier som vektlegger tverrgenerasjonell etikk, bærekraftighet og en helhetlig forståelse av livet for å takle dette dilemmaet. Å fremme utdanning og dyrke langsiktig tenkning, kritisk resonnering og en følelse av ansvar kan også bidra til å dyrke et samfunn som er mer bevisst på fremtiden.

Oppsummert er dilemmaet med kortsiktig tenkning en dyp utfordring som krever dyp filosofisk ettertanke. Ved å transcendere vår medfødte tiltrekning til umiddelbar tilfredsstillelse og vurdere de langsiktige konsekvensene av våre handlinger, kan vi legge veien for et mer bærekraftig, blomstrende samfunn for kommende generasjoner. Bare gjennom kollektiv refleksjon og et forpliktelse til fremtidens velvære kan vi overvinne dette dilemmaet og stake ut kursen mot en mer opplyst og ansvarlig fremtid.

Bærekraftig ledelse

Alternative tider. Alternativt lederskap?

Alternative tider. Alternativt lederskap?

Det nye arbeidslivet fordrer nye former for ledelse. Men hva er denne alternative ledelsen? Les mer
Hva trenger næringslivet av politikerne for å bli en bedre utgave av seg selv?

Hva trenger næringslivet av politikerne for å bli en bedre utgave av seg selv?

Fra et bærekraftvennlig næringslivs ståsted: Hvem bør vi gi stemmeseddelen til? Les mer
Vi kan ikke overlate til andre å redde planeten

Vi kan ikke overlate til andre å redde planeten

Selskaper som i dag ikke har en bærekraftstrategi som de etterlever, har ikke livets rett. Les mer

Coaching-teknikker for prosjektledere

Coachende prosjektledelse

En coach-veteran avslører nyttige teknikker spesielt tilrettelagt for deg som leder prosjekter.

Dette kurset gir deg grunnleggende coaching-verktøy som er anvendelige i mange situasjoner. I kurset lærer du gjennom teori og øvelser som gir deg håndfast kroppslig læring. Kurset er et samarbeid mellom tilt.work og Computerworld Academy.


Abonnement på coaching

Abonnement på coaching

Gi dine medarbeidere tilgang på personlig og profesjonell vekst og utvikling med et fleksibelt abonnement på en eller flere av våre profesjonelle coacher.

Les mer

Våre nyhetsbrev

Her kan du melde deg på et eller flere av våre ukebrev.

"*" obligatorisk felt

Navn*

PrivacyTech

Som medlem i PrivacyTech-nettverket blir du en del av en gruppe likesinnede profesjonelle som er opptatt av GDPR, personvern, compliance og tech. Med Eva Jarbekk – en av Norges fremste eksperter på området – som fasilitator.

Partners in tilt

Vårt nettverk av “kloke hoder” (team tilt) med en bærekraftsagenda.

Del dine tanker om denne artikkelen

0 Comments

På forsiden nå

Diagnose: Kan brukes til alt

Diagnose: Kan brukes til alt

|
Å kunne mer om det meste enn de fleste høres bra ut. Men i et ekspertdrevet arbeidsliv kan "multitalent" klinge mer som en diagnose.
Skal vi gni det inn, eller ikke?

Skal vi gni det inn, eller ikke?

|
De gangene jeg som barn kom over en liten rift på en tapetvegg eller i et klesplagg, var det utrolig fristende å pirke litt, og se om jeg kunne få løs en bit til, eller lage hullet litt større. Jeg hadde ikke noe ønske om å ødelegge, jeg ville bare se hva som skjedde.  
Født som leder?

Født som leder?

|
Blir man født som leder? Eller kan det læres? Jeg trodde ikke dette var et tema lenger. Jeg tok feil.
Bare 200 meter til: Små steg gjør store fremskritt

Bare 200 meter til: Små steg gjør store fremskritt

|
Hva er likheten mellom en polfarer, deg og dine ansatte?
Olivias verden

Olivias verden

|
KI er et fantastisk verktøy, og det blir mer fantastisk for hvert minutt. Fint for oss, stort sett. Men hvordan vil Olivia (8 måneder) sitt voksne liv se ut?
Darwin, dating og dommedag

Darwin, dating og dommedag

|
Det går en rød tråd fra Simen Velle til armageddon. Men det er ikke kvinnekampen som har skylda. Ei heller datingappene. Det er Darwin.
Snyltekapitalismen

Snyltekapitalismen

|
De har sugd seg inn i verdiskapningen i det meste som foregår på planeten. Nå begynner de å spise av velferdssamfunnets grunnmur også.
vektorgrafikk eldre i aktivitet

Farvel til alderismen. Eldre som livsbejaende, verdiskapende borgere

|
Den offentlige samtalen har et sterkt fokus på eldre som et problem og en kostnad. Skal vi snu samtalen til å handle om eldre som en livsbejaende ressurs, må det en holdningsendring til – også hos eldre.
Du skal få din lønn i vaffeljernet

Du skal få din lønn i vaffeljernet

|
Den ultimate lederutfordringen: Det eneste du kan tilby av motivasjon er vafler. Tusenvis står i det hver dag.

Pin It on Pinterest

Share This

Del dette

Delt glede er dobbelt glede. Del dette med ditt nettverk.