tilt | Aktuelt | Gründerskap | Om å høre til, og samtidig ikke

Om å høre til, og samtidig ikke

fredag 21. juli 2023 @ 07:20

Jeg tror at det å kjenne på utenforskap, er noe det fleste opplever i en eller flere faser av livet, og at det inntil et visst punkt, er en sunn del av vår egen dannelsesreise.
Av Hedvig Rognerud

«Jeg har aldri glemt hvor jeg kom fra».

Tankefull vender jeg siste side i Bjørn Hatteruds Mjøsa rundt med mor, ei bok som har stått på leselista mi siden den kom ut i 2020. Hatterud beskriver en varm, trygg og forutsigbar, men også trang oppvekst i Veldre, Ringsaker, en kommune der det var godt å høre til som barn, og krevende å være annerledes som ungdom.

Bjørn Hatterud har en sterk og presis penn, som evner å beskrive indre og ytre landskap både levende og usentimentalt. I dag er han en nasjonalt anerkjent forfatter og kulturpersonlighet, samtidig som han er tydelig på at han aldri har glemt hvor han kommer fra, litt sånn som Alf Prøysen.

Det er vanskelig å lese ei slik bok uten samtidig å legge ut på sin egen indre reise. Har jeg glemt hvor jeg kommer fra? Hva i min barndom har preget meg mest? Og hva med menneskene jeg møter jevnlig, i hvor stor grad er de et produkt av egen oppvekst?

Bygdebarn til alle tider

For noen er kanskje bygdas underlige mangfold den arenaen vi trenger for å utfolde oss i tidlig alder, mens konformiteten vi møter i ungdomstida, gir næring til drømmen om et fritt og urbant liv. Andre har mer åpenbare grunner til å komme seg vekk, lengst mulig unna mennesker de ikke har godt av. Andre igjen velger å bli.

Jeg tror at det å kjenne på utenforskap, er noe det fleste opplever i en eller flere faser av livet, og at det inntil et visst punkt, er en sunn del av vår egen dannelsesreise. (Da snakker jeg ikke om aktiv utestegning over tid)

Vissheten om at vi er annerledes, øker også bevisstheten rundt egne verdier, hvem vi er, hva vi drømmer om og hva vi er villige til å slåss for.  

Bygdebarn anno 2022

Sist sommer hadde jeg en slik samtale med en svartkledd 10 åring med originale Converse-sko øverst på ønskelista til neste fødselsdag: «Du, det er noe jeg lurer på. Hvorfor er det alltid skurkene som går i svarte klær på film?» Jeg ble svar skyldig, og svarte at det vet jeg faktisk ikke. Tankene spant samtidig videre til alt fra massiv påvirkning til diskret nudging ungdommene våre utsettes for daglig. 

Samme samtale, neste spørsmål: «Hvorfor er det ikke andre som meg på skolen?» Jeg svarte at det var fordi hun var modig som turte å gå sine egne veier allerede nå, og at hun ville møte flere som seg etter hvert som aksjonradiusen ble større. Det er fint å ha venner, men man kan bli sterk av å stå alene iblant også.

Utenforskap som ressurs

Jeg jobber ofte med gründere, kreative sjeler med et utrolig pågangsmot og en sterk skaperkraft. De skaper opplevelser, produkter og arbeidsplasser som beriker miljøet de er en del av, og som mange av dem selv har vokst opp i.

Når jeg følger disse over tid, begynner historiene å komme, og nesten alltid ligger det elementer av utenforskap i det de forteller. De skilte seg tidlig ut, sto ofte alene, og tok de kampene andre ikke turde kjempe.  

Selv var jeg langt fra modig på barneskolen, og kjenner meg godt igjen i Hatteruds beskrivelse av idrettsdagene som et mareritt og idealtiden som en latterlig oppfinnelse, heldigvis i kombinasjon med evnen til tidlig å kunne briljere i skriftlig og muntlig.

Vår egen dannelsesreise

Ja, både nederlagene og seirene i oppveksten former oss, men det viktigste jeg tok med meg inn i voksenlivet, var verdiene jeg vokste opp med hjemme. Verdien av en åpen dør og en god og respektfull dialog rundt kjøkkenbordet, respekten for at andres valg var like gode som våre egne, og det mor kalte «bevisst naivitet», å tro på det gode til det motsatte var bevist. I likhet med Bjørn Hatterud var jeg heldig med valg av foreldre.

Om forfatteren

I tilt.work skriver Hedvig om språk og ledelse. Hun inviterer til egenrefleksjon og større bevissthet rundt hvordan små justeringer kan gjøre stor forskjell. Hun holder også foredrag om respektfull kommunikasjon.

Fant ikke noen innlegg.

Coaching-teknikker for prosjektledere

Coachende prosjektledelse

En coach-veteran avslører nyttige teknikker spesielt tilrettelagt for deg som leder prosjekter.

Dette kurset gir deg grunnleggende coaching-verktøy som er anvendelige i mange situasjoner. I kurset lærer du gjennom teori og øvelser som gir deg håndfast kroppslig læring. Kurset er et samarbeid mellom tilt.work og Computerworld Academy.


Abonnement på coaching

Abonnement på coaching

Gi dine medarbeidere tilgang på personlig og profesjonell vekst og utvikling med et fleksibelt abonnement på en eller flere av våre profesjonelle coacher.

Les mer

Våre nyhetsbrev

Her kan du melde deg på et eller flere av våre ukebrev.

"*" obligatorisk felt

Navn*

PrivacyTech

Som medlem i PrivacyTech-nettverket blir du en del av en gruppe likesinnede profesjonelle som er opptatt av GDPR, personvern, compliance og tech. Med Eva Jarbekk – en av Norges fremste eksperter på området – som fasilitator.

Partners in tilt

Vårt nettverk av “kloke hoder” (team tilt) med en bærekraftsagenda.

Del dine tanker om denne artikkelen

0 Comments

På forsiden nå

Diagnose: Kan brukes til alt

Diagnose: Kan brukes til alt

|
Å kunne mer om det meste enn de fleste høres bra ut. Men i et ekspertdrevet arbeidsliv kan "multitalent" klinge mer som en diagnose.
Skal vi gni det inn, eller ikke?

Skal vi gni det inn, eller ikke?

|
De gangene jeg som barn kom over en liten rift på en tapetvegg eller i et klesplagg, var det utrolig fristende å pirke litt, og se om jeg kunne få løs en bit til, eller lage hullet litt større. Jeg hadde ikke noe ønske om å ødelegge, jeg ville bare se hva som skjedde.  
Født som leder?

Født som leder?

|
Blir man født som leder? Eller kan det læres? Jeg trodde ikke dette var et tema lenger. Jeg tok feil.
Bare 200 meter til: Små steg gjør store fremskritt

Bare 200 meter til: Små steg gjør store fremskritt

|
Hva er likheten mellom en polfarer, deg og dine ansatte?
Olivias verden

Olivias verden

|
KI er et fantastisk verktøy, og det blir mer fantastisk for hvert minutt. Fint for oss, stort sett. Men hvordan vil Olivia (8 måneder) sitt voksne liv se ut?
Darwin, dating og dommedag

Darwin, dating og dommedag

|
Det går en rød tråd fra Simen Velle til armageddon. Men det er ikke kvinnekampen som har skylda. Ei heller datingappene. Det er Darwin.
Snyltekapitalismen

Snyltekapitalismen

|
De har sugd seg inn i verdiskapningen i det meste som foregår på planeten. Nå begynner de å spise av velferdssamfunnets grunnmur også.
vektorgrafikk eldre i aktivitet

Farvel til alderismen. Eldre som livsbejaende, verdiskapende borgere

|
Den offentlige samtalen har et sterkt fokus på eldre som et problem og en kostnad. Skal vi snu samtalen til å handle om eldre som en livsbejaende ressurs, må det en holdningsendring til – også hos eldre.
Du skal få din lønn i vaffeljernet

Du skal få din lønn i vaffeljernet

|
Den ultimate lederutfordringen: Det eneste du kan tilby av motivasjon er vafler. Tusenvis står i det hver dag.

Pin It on Pinterest

Share This

Del dette

Delt glede er dobbelt glede. Del dette med ditt nettverk.