tilt | Aktuelt | Gründerskap | Om å høre til, og samtidig ikke

Om å høre til, og samtidig ikke

fredag 21. juli 2023 @ 07:20

Jeg tror at det å kjenne på utenforskap, er noe det fleste opplever i en eller flere faser av livet, og at det inntil et visst punkt, er en sunn del av vår egen dannelsesreise.
Av Hedvig Rognerud

«Jeg har aldri glemt hvor jeg kom fra».

Tankefull vender jeg siste side i Bjørn Hatteruds Mjøsa rundt med mor, ei bok som har stått på leselista mi siden den kom ut i 2020. Hatterud beskriver en varm, trygg og forutsigbar, men også trang oppvekst i Veldre, Ringsaker, en kommune der det var godt å høre til som barn, og krevende å være annerledes som ungdom.

Bjørn Hatterud har en sterk og presis penn, som evner å beskrive indre og ytre landskap både levende og usentimentalt. I dag er han en nasjonalt anerkjent forfatter og kulturpersonlighet, samtidig som han er tydelig på at han aldri har glemt hvor han kommer fra, litt sånn som Alf Prøysen.

Det er vanskelig å lese ei slik bok uten samtidig å legge ut på sin egen indre reise. Har jeg glemt hvor jeg kommer fra? Hva i min barndom har preget meg mest? Og hva med menneskene jeg møter jevnlig, i hvor stor grad er de et produkt av egen oppvekst?

Bygdebarn til alle tider

For noen er kanskje bygdas underlige mangfold den arenaen vi trenger for å utfolde oss i tidlig alder, mens konformiteten vi møter i ungdomstida, gir næring til drømmen om et fritt og urbant liv. Andre har mer åpenbare grunner til å komme seg vekk, lengst mulig unna mennesker de ikke har godt av. Andre igjen velger å bli.

Jeg tror at det å kjenne på utenforskap, er noe det fleste opplever i en eller flere faser av livet, og at det inntil et visst punkt, er en sunn del av vår egen dannelsesreise. (Da snakker jeg ikke om aktiv utestegning over tid)

Vissheten om at vi er annerledes, øker også bevisstheten rundt egne verdier, hvem vi er, hva vi drømmer om og hva vi er villige til å slåss for.  

Bygdebarn anno 2022

Sist sommer hadde jeg en slik samtale med en svartkledd 10 åring med originale Converse-sko øverst på ønskelista til neste fødselsdag: «Du, det er noe jeg lurer på. Hvorfor er det alltid skurkene som går i svarte klær på film?» Jeg ble svar skyldig, og svarte at det vet jeg faktisk ikke. Tankene spant samtidig videre til alt fra massiv påvirkning til diskret nudging ungdommene våre utsettes for daglig. 

Samme samtale, neste spørsmål: «Hvorfor er det ikke andre som meg på skolen?» Jeg svarte at det var fordi hun var modig som turte å gå sine egne veier allerede nå, og at hun ville møte flere som seg etter hvert som aksjonradiusen ble større. Det er fint å ha venner, men man kan bli sterk av å stå alene iblant også.

Utenforskap som ressurs

Jeg jobber ofte med gründere, kreative sjeler med et utrolig pågangsmot og en sterk skaperkraft. De skaper opplevelser, produkter og arbeidsplasser som beriker miljøet de er en del av, og som mange av dem selv har vokst opp i.

Når jeg følger disse over tid, begynner historiene å komme, og nesten alltid ligger det elementer av utenforskap i det de forteller. De skilte seg tidlig ut, sto ofte alene, og tok de kampene andre ikke turde kjempe.  

Selv var jeg langt fra modig på barneskolen, og kjenner meg godt igjen i Hatteruds beskrivelse av idrettsdagene som et mareritt og idealtiden som en latterlig oppfinnelse, heldigvis i kombinasjon med evnen til tidlig å kunne briljere i skriftlig og muntlig.

Vår egen dannelsesreise

Ja, både nederlagene og seirene i oppveksten former oss, men det viktigste jeg tok med meg inn i voksenlivet, var verdiene jeg vokste opp med hjemme. Verdien av en åpen dør og en god og respektfull dialog rundt kjøkkenbordet, respekten for at andres valg var like gode som våre egne, og det mor kalte «bevisst naivitet», å tro på det gode til det motsatte var bevist. I likhet med Bjørn Hatterud var jeg heldig med valg av foreldre.

Om forfatteren

I tilt.work skriver Hedvig om språk og ledelse. Hun inviterer til egenrefleksjon og større bevissthet rundt hvordan små justeringer kan gjøre stor forskjell. Hun holder også foredrag om respektfull kommunikasjon.

Våre ukebrev

Her kan du melde deg på et eller flere av våre ukebrev. Du kan melde deg av eller endre hva du mottar via lenker i epostene.

"*" obligatorisk felt

Navn*

Litt klokere

Ukentlige nettmøter hvor vi gjør hverandre litt klokere. Du må være logget inn som medlem for å melde deg på.

PrivacyTech

Som medlem i PrivacyTech-nettverket blir du en del av en gruppe likesinnede profesjonelle som er opptatt av GDPR, personvern, compliance og tech. Med Eva Jarbekk – en av Norges fremste eksperter på området – som fasilitator.

Partners in tilt

Vårt nettverk av «kloke hoder» (team tilt) med en bærekraftsagenda.

Del dine tanker om denne artikkelen

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

På forsiden nå

En grønn spire foran en skjerm som viser aksjekurser. Illustrerer ESG i finanssektoren.

ESG i finanssektoren: Nøkkelen til fremtidig suksess

|
Bank- og finanssektoren må aktivt omfavne ESG som et strategisk styringsverktøy for å sikre bærekraftig vekst og opprettholde relevans i en stadig skiftende verden.
Generasjon Zs umulige oppgave

Generasjon Zs umulige oppgave

|
Den generasjonen ledere som er på vei inn i arbeidslivet i dag står foran noen av de største utfordringene i sivilisasjonens historie.
Erna Solberg på talerstolen, krisestrategi

Politisk ansvar: Refleksjoner over Høyres krisestrategi

|
Høyres krisestrategi har vært å plassere all skyld på Sindre Finnes. Dette reflekterer en dyp kynisme og kan ved første øyekast virke som en strategisk nødvendighet.
sosiale medier som debattarena

Slik kan vi styrke sosiale medier som debattarena

|
Den digitale tidsalderens overfladiskhet: Fra akademisk dybde til sosiale mediers overfladiskhet
Tre bærekraftige råd til unge ledere

Tre bærekraftige råd til unge ledere

|
2x5 megatrender og 3 råd til unge ledere som vil frem i fremtidens arbeidsliv. Og harde fakta krever myke tilpasninger.
kundeopplevelse

4 steg for å reparere en dårlig kundeopplevelse

|
Hvordan et fjell av pepper kan snu en kundeopplevelse.
frykten for det ukjente

Mangfold og frykten for det ukjente

|
Refleksjoner over interkulturell forståelse i et mangfoldig samfunn: Lærdom fra profesjonsdagen ved VID.
Hva trenger næringslivet av politikerne for å bli en bedre utgave av seg selv?

Hva trenger næringslivet av politikerne for å bli en bedre utgave av seg selv?

|
Fra et bærekraftvennlig næringslivs ståsted: Hvem bør vi gi stemmeseddelen til?
utradisjonelle valg: Jeg har valgt en annen, mindre farbar sti

Utradisjonelle valg: Fra toppleder til teologi-studier

|
I et samfunn der konformitet ofte er normen, har jeg valgt en annen sti. Min karrierevei og utdanningsvalg har vært preget av både uortodokse beslutninger og en konstant tørst etter kunnskap.

Pin It on Pinterest

Share This

Del dette

Delt glede er dobbelt glede. Del dette med ditt nettverk.