tilt | Aktuelt | Samfunn | Tradisjonelle yrkesfag for en bærekraftig fremtid

Tradisjonelle yrkesfag for en bærekraftig fremtid

mandag 17. juli 2023 @ 07:15

Vi må lære de kommende generasjonene om verdien av kvalitetsarbeid, gjenbruk og restaurering, og om hvordan disse prinsippene kan bidra til en mer bærekraftig verden.
Av Glenn HoleFoto: Quino Al, Unsplash.com

I møte med dagens globale utfordringer er det ingen tvil om at bærekraft er nøkkelen til vår overlevelse og velstand. Dette begrepet har funnet veien inn i mange aspekter av livene våre – fra politikken vi følger, til bedrifters målsetninger, til de produkter vi velger å kjøpe.

Men en viktig sektor som har forblitt relativt uutforsket, er bærekraft-potensialet som ligger i tradisjonelle yrkesfag. Disse yrkene, som snekring, skreddersøm, skomakeri og smedarbeid, besitter gammel kunnskap og teknikker som kan hjelpe oss i vår søken etter en mer bærekraftig livsstil. Ved å gjenoppdage og gjenopplive disse fagene, kan vi nyttiggjøre oss av deres bærekraftige praksiser og begynne å bygge en mer robust, sirkulær økonomi.

Bærekraftighet gjennom gjenbruk og restaurering

Tradisjonelle yrkesfag, med deres vekt på håndverk og høy kvalitet, gir en naturlig plattform for gjenbruk og restaurering. Møbelsnekkere, skreddere, skomakere og smeder kan alle bidra til å forlenge livet til varer ved å reparere og restaurere dem, snarere enn å erstatte dem. Dette hjelper ikke bare med å redusere avfall og bevare ressurser, men opprettholder også håndverkets estetikk og historie.

Viktigheten av gjenbruk og restaurering er tydelig eksemplifisert i tv-programmer som «Salvage Hunters». Her ser vi hvordan antikke møbler og gjenstander blir reparert og restaurert til sin tidligere glans, noe som gir dem en ny sjanse til å bli verdsatt og brukt. Denne tilnærmingen oppfordrer til en mer bærekraftig livsstil ved å fremme en sirkulær økonomi, der varer kan gjenbrukes og resirkuleres i stedet for å bli kastet.

Utdanning for bærekraft

Det er ikke nok å bare gjenkjenne og sette pris på potensialet som ligger i tradisjonelle yrkesfag. For at disse yrkene skal kunne blomstre og bidra til en bærekraftig fremtid, er det avgjørende å utvikle utdanningsprogrammer som oppmuntrer og støtter læring innen disse feltene. Dette betyr å legge større vekt på yrkesfag i skoler, og å fremme kunnskap om og forståelse for disse fagene blant unge mennesker. Vi må lære de kommende generasjonene om verdien av kvalitetsarbeid, gjenbruk og restaurering, og om hvordan disse prinsippene kan bidra til en mer bærekraftig verden.

En reform av utdanningssystemet er nødvendig, der det legges større vekt på yrkesfag og praktisk kunnskap. Dette innebærer også et sterkere samarbeid mellom utdanningsinstitusjoner og næringsliv, for å sikre at studentene er godt forberedt på å møte behovene og utfordringene i den moderne verden med bærekraft som en viktig drivkraft.

Forbrukeratferd og politisk handling

Selv med riktig utdanning og en gjenoppliving av yrkesfag, kan vi ikke nå våre bærekraftige mål uten betydelige endringer i forbrukeratferd og politisk handling. Vi lever i en «bruk og kast»-kultur, hvor det er mer sannsynlig at ødelagte ting blir kastet og erstattet enn å bli reparert. For å bekjempe denne mentaliteten, må vi som forbrukere begynne å sette pris på kvalitet over kvantitet, og lære å verne om og ta vare på de tingene vi har.

Politikken har også en viktig rolle å spille i denne endringsprosessen. Regjeringer kan vedta politikk og reguleringer som fremmer bærekraftig utdanning, oppmuntrer til mer bærekraftig forbruk, og støtter sirkulær økonomi. De kan også bidra til å fremme tradisjonelle yrkesfag, ved å gi incentiver og støtte til utdanningsprogrammer og bedrifter som fokuserer på disse områdene.

Konkusjon – tradisjonelle yrkesfag et kraftig vertøy for bærekraft

Bærekraft er ikke et enkelt mål som kan oppnås gjennom en enkelt handling eller politikk. Det krever en multifasettert tilnærming, som tar hensyn til alle aspekter av livene våre, fra hvordan vi utdanner våre barn, til hvordan vi bruker og tar vare på våre ressurser, til hvordan vi verdsetter og bevarer vår kulturelle arv.

Gjenoppdagelsen av tradisjonelle yrkesfag kan være et kraftig verktøy i denne prosessen, og kan bidra til å pave veien mot en mer bærekraftig fremtid. Ved å forstå og utnytte den inneboende bærekraften i disse yrkene, kan vi begynne å bygge et samfunn som er både miljømessig og kulturelt bærekraftig. Dette er et langvarig prosjekt, men med riktig tilnærming og engasjement, kan vi alle bidra til å gjøre en forskjell.

Våre ukebrev

Her kan du melde deg på et eller flere av våre ukebrev. Du kan melde deg av eller endre hva du mottar via lenker i epostene.

"*" obligatorisk felt

Navn*

Litt klokere

Ukentlige nettmøter hvor vi gjør hverandre litt klokere. Du må være logget inn som medlem for å melde deg på.

PrivacyTech

Som medlem i PrivacyTech-nettverket blir du en del av en gruppe likesinnede profesjonelle som er opptatt av GDPR, personvern, compliance og tech. Med Eva Jarbekk – en av Norges fremste eksperter på området – som fasilitator.

Partners in tilt

Vårt nettverk av «kloke hoder» (team tilt) med en bærekraftsagenda.

Del dine tanker om denne artikkelen

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

På forsiden nå

En grønn spire foran en skjerm som viser aksjekurser. Illustrerer ESG i finanssektoren.

ESG i finanssektoren: Nøkkelen til fremtidig suksess

|
Bank- og finanssektoren må aktivt omfavne ESG som et strategisk styringsverktøy for å sikre bærekraftig vekst og opprettholde relevans i en stadig skiftende verden.
Generasjon Zs umulige oppgave

Generasjon Zs umulige oppgave

|
Den generasjonen ledere som er på vei inn i arbeidslivet i dag står foran noen av de største utfordringene i sivilisasjonens historie.
Erna Solberg på talerstolen, krisestrategi

Politisk ansvar: Refleksjoner over Høyres krisestrategi

|
Høyres krisestrategi har vært å plassere all skyld på Sindre Finnes. Dette reflekterer en dyp kynisme og kan ved første øyekast virke som en strategisk nødvendighet.
sosiale medier som debattarena

Slik kan vi styrke sosiale medier som debattarena

|
Den digitale tidsalderens overfladiskhet: Fra akademisk dybde til sosiale mediers overfladiskhet
Tre bærekraftige råd til unge ledere

Tre bærekraftige råd til unge ledere

|
2x5 megatrender og 3 råd til unge ledere som vil frem i fremtidens arbeidsliv. Og harde fakta krever myke tilpasninger.
kundeopplevelse

4 steg for å reparere en dårlig kundeopplevelse

|
Hvordan et fjell av pepper kan snu en kundeopplevelse.
frykten for det ukjente

Mangfold og frykten for det ukjente

|
Refleksjoner over interkulturell forståelse i et mangfoldig samfunn: Lærdom fra profesjonsdagen ved VID.
Hva trenger næringslivet av politikerne for å bli en bedre utgave av seg selv?

Hva trenger næringslivet av politikerne for å bli en bedre utgave av seg selv?

|
Fra et bærekraftvennlig næringslivs ståsted: Hvem bør vi gi stemmeseddelen til?
utradisjonelle valg: Jeg har valgt en annen, mindre farbar sti

Utradisjonelle valg: Fra toppleder til teologi-studier

|
I et samfunn der konformitet ofte er normen, har jeg valgt en annen sti. Min karrierevei og utdanningsvalg har vært preget av både uortodokse beslutninger og en konstant tørst etter kunnskap.

Pin It on Pinterest

Share This

Del dette

Delt glede er dobbelt glede. Del dette med ditt nettverk.