tilt | Aktuelt | Samfunn | Tradisjonelle yrkesfag for en bærekraftig fremtid

Tradisjonelle yrkesfag for en bærekraftig fremtid

mandag 17. juli 2023 @ 07:15

Vi må lære de kommende generasjonene om verdien av kvalitetsarbeid, gjenbruk og restaurering, og om hvordan disse prinsippene kan bidra til en mer bærekraftig verden.
Av Glenn Agung HoleFoto: Quino Al, Unsplash.com

I møte med dagens globale utfordringer er det ingen tvil om at bærekraft er nøkkelen til vår overlevelse og velstand. Dette begrepet har funnet veien inn i mange aspekter av livene våre – fra politikken vi følger, til bedrifters målsetninger, til de produkter vi velger å kjøpe.

Men en viktig sektor som har forblitt relativt uutforsket, er bærekraft-potensialet som ligger i tradisjonelle yrkesfag. Disse yrkene, som snekring, skreddersøm, skomakeri og smedarbeid, besitter gammel kunnskap og teknikker som kan hjelpe oss i vår søken etter en mer bærekraftig livsstil. Ved å gjenoppdage og gjenopplive disse fagene, kan vi nyttiggjøre oss av deres bærekraftige praksiser og begynne å bygge en mer robust, sirkulær økonomi.

Bærekraftighet gjennom gjenbruk og restaurering

Tradisjonelle yrkesfag, med deres vekt på håndverk og høy kvalitet, gir en naturlig plattform for gjenbruk og restaurering. Møbelsnekkere, skreddere, skomakere og smeder kan alle bidra til å forlenge livet til varer ved å reparere og restaurere dem, snarere enn å erstatte dem. Dette hjelper ikke bare med å redusere avfall og bevare ressurser, men opprettholder også håndverkets estetikk og historie.

Viktigheten av gjenbruk og restaurering er tydelig eksemplifisert i tv-programmer som «Salvage Hunters». Her ser vi hvordan antikke møbler og gjenstander blir reparert og restaurert til sin tidligere glans, noe som gir dem en ny sjanse til å bli verdsatt og brukt. Denne tilnærmingen oppfordrer til en mer bærekraftig livsstil ved å fremme en sirkulær økonomi, der varer kan gjenbrukes og resirkuleres i stedet for å bli kastet.

Utdanning for bærekraft

Det er ikke nok å bare gjenkjenne og sette pris på potensialet som ligger i tradisjonelle yrkesfag. For at disse yrkene skal kunne blomstre og bidra til en bærekraftig fremtid, er det avgjørende å utvikle utdanningsprogrammer som oppmuntrer og støtter læring innen disse feltene. Dette betyr å legge større vekt på yrkesfag i skoler, og å fremme kunnskap om og forståelse for disse fagene blant unge mennesker. Vi må lære de kommende generasjonene om verdien av kvalitetsarbeid, gjenbruk og restaurering, og om hvordan disse prinsippene kan bidra til en mer bærekraftig verden.

En reform av utdanningssystemet er nødvendig, der det legges større vekt på yrkesfag og praktisk kunnskap. Dette innebærer også et sterkere samarbeid mellom utdanningsinstitusjoner og næringsliv, for å sikre at studentene er godt forberedt på å møte behovene og utfordringene i den moderne verden med bærekraft som en viktig drivkraft.

Forbrukeratferd og politisk handling

Selv med riktig utdanning og en gjenoppliving av yrkesfag, kan vi ikke nå våre bærekraftige mål uten betydelige endringer i forbrukeratferd og politisk handling. Vi lever i en «bruk og kast»-kultur, hvor det er mer sannsynlig at ødelagte ting blir kastet og erstattet enn å bli reparert. For å bekjempe denne mentaliteten, må vi som forbrukere begynne å sette pris på kvalitet over kvantitet, og lære å verne om og ta vare på de tingene vi har.

Politikken har også en viktig rolle å spille i denne endringsprosessen. Regjeringer kan vedta politikk og reguleringer som fremmer bærekraftig utdanning, oppmuntrer til mer bærekraftig forbruk, og støtter sirkulær økonomi. De kan også bidra til å fremme tradisjonelle yrkesfag, ved å gi incentiver og støtte til utdanningsprogrammer og bedrifter som fokuserer på disse områdene.

Konkusjon – tradisjonelle yrkesfag et kraftig vertøy for bærekraft

Bærekraft er ikke et enkelt mål som kan oppnås gjennom en enkelt handling eller politikk. Det krever en multifasettert tilnærming, som tar hensyn til alle aspekter av livene våre, fra hvordan vi utdanner våre barn, til hvordan vi bruker og tar vare på våre ressurser, til hvordan vi verdsetter og bevarer vår kulturelle arv.

Gjenoppdagelsen av tradisjonelle yrkesfag kan være et kraftig verktøy i denne prosessen, og kan bidra til å pave veien mot en mer bærekraftig fremtid. Ved å forstå og utnytte den inneboende bærekraften i disse yrkene, kan vi begynne å bygge et samfunn som er både miljømessig og kulturelt bærekraftig. Dette er et langvarig prosjekt, men med riktig tilnærming og engasjement, kan vi alle bidra til å gjøre en forskjell.

Fant ikke noen innlegg.

Abonnement på coaching

Abonnement på coaching

Gi dine medarbeidere tilgang på personlig og profesjonell vekst og utvikling med et fleksibelt abonnement på en eller flere av våre profesjonelle coacher.

Les mer

Våre nyhetsbrev

Her kan du melde deg på et eller flere av våre ukebrev.

"*" obligatorisk felt

Navn*

PrivacyTech

Som medlem i PrivacyTech-nettverket blir du en del av en gruppe likesinnede profesjonelle som er opptatt av GDPR, personvern, compliance og tech. Med Eva Jarbekk – en av Norges fremste eksperter på området – som fasilitator.

Partners in tilt

Vårt nettverk av “kloke hoder” (team tilt) med en bærekraftsagenda.

Del dine tanker om denne artikkelen

0 Comments

På forsiden nå

Salgsbroen, alle pilarer er like viktige.

Kan du skape tillit? Da er du en selger!

|
Du skal si til deg selv: «Jeg er en selger», og du skal si det med stolthet.
Adferdslæring: Tanker skaper følelser - følelser skaper adferd - adferd skaper tanker

De ubevisste holdningene til eldre arbeidstakere

|
Det foreligger en «allmenn sannhet» om de unge «talentene»: De er fremoverlente, innovative og proaktive arbeidstakere.
Soloprenørene: Hvordan skaffe nye kunder?

Soloprenørene: Hvordan skaffe nye kunder?

|
Overraskende kundeinnsikt fra erfarne soloprenører.
Hvordan 84% av norske virksomheter skaffer nye kunder

Hvordan 84% av norske virksomheter skaffer nye kunder

|
Ukens Tirsdag morgen er skrevet spesielt til en stor gruppe mennesker jeg beundrer: soloprenørene. Dere andre: Les på eget ansvar.
Diagnose: Kan brukes til alt

Diagnose: Kan brukes til alt

|
Å kunne mer om det meste enn de fleste høres bra ut. Men i et ekspertdrevet arbeidsliv kan "multitalent" klinge mer som en diagnose.
Skal vi gni det inn, eller ikke?

Skal vi gni det inn, eller ikke?

|
De gangene jeg som barn kom over en liten rift på en tapetvegg eller i et klesplagg, var det utrolig fristende å pirke litt, og se om jeg kunne få løs en bit til, eller lage hullet litt større. Jeg hadde ikke noe ønske om å ødelegge, jeg ville bare se hva som skjedde.  
Født som leder?

Født som leder?

|
Blir man født som leder? Eller kan det læres? Jeg trodde ikke dette var et tema lenger. Jeg tok feil.
Bare 200 meter til: Små steg gjør store fremskritt

Bare 200 meter til: Små steg gjør store fremskritt

|
Hva er likheten mellom en polfarer, deg og dine ansatte?
Olivias verden

Olivias verden

|
KI er et fantastisk verktøy, og det blir mer fantastisk for hvert minutt. Fint for oss, stort sett. Men hvordan vil Olivia (8 måneder) sitt voksne liv se ut?

Pin It on Pinterest

Share This

Del dette

Delt glede er dobbelt glede. Del dette med ditt nettverk.