Coaching og rådgivning | Kurs | Fagnettverk

Vi tilter arbeidslivet mot en mer bærekraftig fremtid. Se hva vi kan gjøre for din virksomhet.

Fra gründerskap til lederskap
Dere har vært gjennom mange tøffe faser. Nå skal dere bli voksne.
100 dager
Mellom 30 og 50 prosent av nye ledere er spilt ut over
Kjernekvadranten
Kjernekvadranten er et verktøy som kan gi deg og dine kolleger mange

Alle våre tjenesterVåre partnere
tilt | Signert | Øi-eblikk | Lykken kan være fire mobiltelefoner

Lykken kan være fire mobiltelefoner

tirsdag 12. juli 2022 @ 07:30

Det spiller ingen rolle hva du har. Det som betyr noe, er hvordan du opplever det du har.
Av Atle ØiFoto: Pixabay. Montasje: Jeanette Høie

All lykke er relativ. Det spiller ingen rolle hva du har. Det som betyr noe, er hvordan du opplever det du har.

Han kjøpte fire like telefoner i 1996, kunne hun fortelle.

Broren hennes var ikke så god på ny teknologi. Tanken var: Når han hadde lært seg å mestre sin mobiltelefon, var det greit å ha helt like i framtiden, når de etter hvert gikk i stykker. Han hadde fortsatt en uåpnet eske av de opprinnelige fire.

Jeg prøvde å telle hvor mange mobiltelefoner jeg selv hadde hatt siden jeg fikk min første i 1990. Jeg er ikke i nærheten av å huske hver enkelt. Men antar vi har hver mobiltelefon har en levetid på to år, blir det vel ca. 20 ulike.

Lykken er relativ

Den første jeg fikk var bærbar. Etter den sluttet man å snakke om bærbarhet, men det var på sin plass på denne. Det var en tung svær kasse jeg måtte dra på, og jeg måtte åpne vinduet på bilen for å få antenneledningen festet med magnet på taket. Jeg følte meg veldig viktig, husker jeg.

Selv om jeg ikke kjøper fire like mobiltelefoner om gangen, tilhører jeg slett ikke de mest nysgjerrige på ny teknologi. Jeg kjenner på fremmedgjøring når nye digitale produkter og tjenester dukker opp. Mine omgivelser mobber meg for alltid å ha en gammel versjon av Iphone, og det leder meg inn på temaet for denne artikkelen.

Jeg har innsett at all lykke er relativ. Det spiller ingen rolle hva du har. Det som betyr noe, er hvordan du opplever det du har. Når mobilen min går i stykker kjøper jeg alltid eldste modell av Iphone som er tilgjengelig i butikken. Den er flere år bak nyeste teknologi, men er alltid en mer moderne versjon enn den jeg hadde. Takten på utviklingen er for meg den samme som for de som alltid kjøper nyeste versjon. Jeg blir med andre ord litt mer fornøyd, på samme måte som de mest teknologifrelste. Forskjellen er pris. Min koster kanskje 5.000, mens de må ut med 13.000. Jeg sparer med andre ord 8000 kroner og har relativt sett samme lykkefølelse. Forutsetningen for å kjenne relativ lykke er at man ikke grubler over, eller finner ut av, hva man går glipp av.

LES OGSÅ: En samtale om lykke

Jeg har forsøkt å forklare dette til «mobberne», men de fnyser av slik gammelmannstenkning. De fnyser vel like mye som jeg fnyser av han som kjøpte fire like mobiltelefoner – alt er jo relativt.

Å dvele ved hva en kunne ha hatt

Å måle seg opp mot andre er farlig. For mange år siden pleide vi å feire nyttårsaften hos noen rike venner som bodde i et fantastisk hus med tilsvarende inventar. Når vi kom hjem til vårt eget rekkehus, som vi normalt var veldig fornøyd med, ble det brått litt stusselig.

Etter noen år fant våre nyttårsaftenvenner seg en rikere bekjentskapskrets og misnøyeproblemet vårt forsvant. Men hva skjedde med våre rike venner? De kom sikkert i et nyttårsselskap hvor deres flotte hus ikke lenger var det flotteste. Nå var det kanskje de som følte på misnøye når de kom hjem etter festen. Når en ser hva en kunne ha hatt, er det jo ikke så uvanlig å ønske seg det samme. Jeg liker tanken.

Hvert år er det Norway Cup. Da finansierer vi gjerne transport og opphold for noen utvalgte lag fra slumområder, som får komme til Norge for å spille fotball. Disse lagene får ofte mye spilletid, de kommer jo ofte helt til finalen i sin klasse. En kan jo undre seg over hva godt dette gjør for lag og lagledere. Vi byr på en uke med informasjon om hva de går glipp av i årets øvrige 51 uker. Hvor snilt er det?

Levestandard og lykke

Hvor vil jeg hen med dette? Jo, noe svært viktig. En drivkraft i mennesket er å jobbe for økt levestandard. Dette måles gjerne i materielle goder. Verden går imidlertid under om alle skal ha like mye som oss i vesten. For miljøet er det rett og slett ikke bærekraftig.

Tiden for å tenke alternativt på hva begrepet levestandard bør romme er overmoden, men jeg må ærlig innrømme at det er lettere sagt enn gjort. Jeg prøver å tenke fornuftig, men alt er relativt.

Fant ikke noen innlegg.

Abonnement på coaching

Abonnement på coaching

Gi dine medarbeidere tilgang på personlig og profesjonell vekst og utvikling med et fleksibelt abonnement på en eller flere av våre profesjonelle coacher.

Les mer

Våre nyhetsbrev

Her kan du melde deg på et eller flere av våre ukebrev.

"*" obligatorisk felt

Navn*

PrivacyTech

Som medlem i PrivacyTech-nettverket blir du en del av en gruppe likesinnede profesjonelle som er opptatt av GDPR, personvern, compliance og tech. Med Eva Jarbekk – en av Norges fremste eksperter på området – som fasilitator.

Partners in tilt

Vårt nettverk av “kloke hoder” (team tilt) med en bærekraftsagenda.

Del dine tanker om denne artikkelen

0 Comments

På forsiden nå

Salgsbroen, alle pilarer er like viktige.

Kan du skape tillit? Da er du en selger!

|
Du skal si til deg selv: «Jeg er en selger», og du skal si det med stolthet.
Adferdslæring: Tanker skaper følelser - følelser skaper adferd - adferd skaper tanker

De ubevisste holdningene til eldre arbeidstakere

|
Det foreligger en «allmenn sannhet» om de unge «talentene»: De er fremoverlente, innovative og proaktive arbeidstakere.
Soloprenørene: Hvordan skaffe nye kunder?

Soloprenørene: Hvordan skaffe nye kunder?

|
Overraskende kundeinnsikt fra erfarne soloprenører.
Hvordan 84% av norske virksomheter skaffer nye kunder

Hvordan 84% av norske virksomheter skaffer nye kunder

|
Ukens Tirsdag morgen er skrevet spesielt til en stor gruppe mennesker jeg beundrer: soloprenørene. Dere andre: Les på eget ansvar.
Diagnose: Kan brukes til alt

Diagnose: Kan brukes til alt

|
Å kunne mer om det meste enn de fleste høres bra ut. Men i et ekspertdrevet arbeidsliv kan "multitalent" klinge mer som en diagnose.
Skal vi gni det inn, eller ikke?

Skal vi gni det inn, eller ikke?

|
De gangene jeg som barn kom over en liten rift på en tapetvegg eller i et klesplagg, var det utrolig fristende å pirke litt, og se om jeg kunne få løs en bit til, eller lage hullet litt større. Jeg hadde ikke noe ønske om å ødelegge, jeg ville bare se hva som skjedde.  
Født som leder?

Født som leder?

|
Blir man født som leder? Eller kan det læres? Jeg trodde ikke dette var et tema lenger. Jeg tok feil.
Bare 200 meter til: Små steg gjør store fremskritt

Bare 200 meter til: Små steg gjør store fremskritt

|
Hva er likheten mellom en polfarer, deg og dine ansatte?
Olivias verden

Olivias verden

|
KI er et fantastisk verktøy, og det blir mer fantastisk for hvert minutt. Fint for oss, stort sett. Men hvordan vil Olivia (8 måneder) sitt voksne liv se ut?

Pin It on Pinterest

Share This