Værekraft, eller prøve å finne meg sjæl

værekraft
Foto: Heiko Stein, Pixabay
Vi har alle vært der, og ikke minst har vi tatt tak i venner, kunder, kjærester og kolleger når de slutter å puste med magen og fester øynene på et mål langt der borte i horisonten.  Når de slutter å være nærværende.

Første feriedag. Mjøsa glitrer som sølv i sollyset, og juni byr på blomsterprakt i alle regnbuens farger. Det blåser friskt, trær og planter beveger seg rolig fram og tilbake med vinden.  Fra nabotomta høres glade hyl fra lekende barn, akkompagnert av trampolineduken som knirker lett under vekten av hvert eneste hopp.

Sommeren har kommet til øya vår.

Du sier du har så mye å gjøre

«Du sier stadig at du har det travelt, at du har så mye å gjøre». Det har falt flere slike kommentarer de siste ukene, og med god grunn. Selv har jeg merket at det har skjedd en endring hos meg denne våren, en flytting av fokus. Ord som skulle, burde og må huske har tatt større og større plass, og min egen oppmerksomhet har i økende grad rettet seg mot alt jeg bare må rekke før sommeren kommer.

Det er lett å dra på smilebåndet av denne tilstanden. Vi har alle vært der, og ikke minst har vi tatt tak i venner, kunder, kjærester og kolleger når de slutter å puste med magen og fester øynene på et mål langt der borte i horisonten.  Når de slutter å være nærværende. Men hvor lett er det å se seg selv utenfra?

Evnen til å lytte fram andres historier

Psykolog og historieforteller Hilde Johanne Aafoss har lært meg uttrykket «å lytte fram andres historier». Jeg vet at dette er en evne eller et talent jeg har, og noe jeg også behersker godt når rammene ligger til rette for det.

Å lytte fram historier handler om tilstedeværelse og oppmerksomhet, om å puste rolig og ta inn det som skjer i rommet, uten tanke på etterpå. Det handler også om å lytte til stemme, kroppsspråk, ordvalg og kunstpauser, og vise oppriktig interesse for den personen det gjelder, og for det hun eller han har å formidle.

Det første vi risikerer å miste i det hektiske «skulle/burde/må huske»-livet, er denne evnen til å lytte, evnen til å ta inn signaler. Vi skal bare videre, og passerer ufortalte historier og uforløst potensial både hos oss selv og andre på vegen, uten en gang å legge merke til hva vi går glipp av.

Nærkontakt med egne følelser

Vi kan også miste nærkontakt med egne følelser, hvorfor de dukker opp og hva de forteller oss. Vi er mange i den risikogruppen.

I møte med andre hektiske mennesker tar jeg ofte inn den følelsen de har av ensomhet. De føler seg bundet opp i egne valg og prioriteringer, og opplever at de blir stående alene igjen med en oppgave som er for stor for dem. Likevel bretter de ermene opp og gyver løs på det ugjorte, samtidig som de sender stikk til høyre og venstre om at de føler seg sviktet der de er nå.

Et åpenhjertig «Jeg føler meg ensom i dette, kan du hjelpe meg?» ville trolig gitt langt større positiv effekt på den vi ønsker oss hjelp fra.

Værekraften

Når en for stor del av hverdagen vår går med til å rekke, levere og prestere, vil vi på sikt miste kontakten med vår egen værekraft, kraften til å være i stillheten, og i livet, uten at det må skje noe.

Det er her vi prosesserer og sorterer alt vi opplever i en hektisk hverdag.

I værekraften finnes rom for indre ro, sanseinntrykk, refleksjon og kreativitet.  

For meg handler værekraft om å gå barbeint i gresset, kjenne på solgangsbrisen, drikke en kopp kaffe på trappa og skrive ned tankene mine. Eller å «prøve å finne meg sjæl», som Finn Kalvik ville sagt det.

Det er ferie og tid for å finne igjen den helsebringende værekraften.
God værekraftig sommer til deg!

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte saker

På forsiden nå

sykefravær

Start aldri med å gi hele hånda

|
I min tid som ansatt i bedriftshelsetjeneste, spurte jeg min leder og lege hvorfor han hadde valgt denne karrierevegen foran allmennpraksis? Han smilte og svarte på sitt finurlige vis: «Fordi jeg som fastlege må spørre folk hva som feiler dem, men her kan jeg spørre hvor friske de er.»
Den kunstige intelligensens spådommer om 2023

Den kunstige intelligensens spådommer om 2023

|
Hva tenker du om status quo i vår skakkjørte verden mot slutten av 2022? Hva er gode 2023-strategier fra ditt ståsted? Hva sier den kunstige intelligensen?
"Hei, du! Hva er det med roller du ikke forstår?"

«Hei, du! Hva er det med roller du ikke forstår?»

|
Roller og rolleforståelse er et tilbakevendende tema i teamsamlinger. Her er noen observasjoner og refleksjoner som kanskje kan gi deg noen aha-opplevelser.
omstillingsprosess

Endringsmodellen i et 12-timers perspektiv

|
Det foregår harde forhandlinger i eget hode på hvor sympatisk man er forpliktet til å opptre i kaotiske situasjoner.
finn ditt hvorfor

Du har lært teorien. Er du nå klar til å handle? 

|
Selv ved små endringer er det ingen som spør «hvordan» det er med energien og følelsene i og mellom menneskene som blir påvirket.
Å snu krise til mulighet

Å snu krise til mulighet

|
Det er krig, det er klimakrise, nye virusvarianter dukker opp, prisene stiger, boligverdiene synker, aksjemarkedet er uforutsigbart. Yess!!!
katedral

Jakten på en meningsfylt jobb

|
Løfter du blikket og ser ting i et større perspektiv, vil ofte det meningsfulle utfolde seg.
bærekraftig ledelse

Hva er bærekraftig ledelse?

|
Det er mitt håp at begrepet bærekraftig ledelse blir forstått og akseptert som en grunnleggende rød tråd i fremtidig ledelse.
Fra bekymring til begeistring

Fra bekymring til begeistring

|
Vi trenger å snu pessimisme og avmakt til optimisme og konstruktivitet. Først når vi er i en tilstand hvor vi tror det er mulig å gjøre noe, blir det mulig å gjøre noe.