Livslang læring:

Nysgjerrig til du stuper

Hva Herman lærte om å lære av Stalin, Bente Sollid, Hogne Hongset, Paal Leveraas og moren til sin gamle klasseforstander

Foto: Wikimedia Commons, via Arkivverket
Moren til min tidligere klasseforstander leverte en 200 siders hovedfagsavhandling i 1979. Da var hun 78 år. Ingen kan beskylde henne for å ha vært drevet av storslagne ambisjoner om en lukrativ yrkeskarriere. Hun er et klassisk eksempel på at det er mulig å lære så lenge man er i stand til det.

av | 4. februar 2021 @ 07:15

Nettpublikasjonen du i dag besøker er et resultat av en drømmende gründer som nekter å gi seg. Paal Leveraas, som var min mentor i digi.no mot slutten av forrige århundre, bestemte seg i pandemiåret 2020 for å lage en karriére av ukebrevet han har gitt ut siden 2010.

Tiårsplanen


Tirsdag morgen er blitt til tilt.work, og Paal, med sitt enestående nettverk av hyggelige mennesker, har greid å lokke meg med på det som kan bli nok et medieeventyr.

Det spesielle er at Paal har tenkt å drive med tilt.work lenge etter at hans jevnaldrende har nådd pensjonsalderen. Den ærede Tilt-redaktør har gitt seg selv ti år – fra han er 60 til han fyller 70 – på å få mediekonseptet bærekraftig.

Kanskje er inspirasjonen for langtidsplanleggingen Sovjetunionen som i over 60 år styrte etter femårsplaner? Den første satte Stalin i gang i 1929, og den siste (1991-1995), ble aldri fullført siden Sovjet gikk i oppløsning samme år som den skulle igangsettes. Det var den 13. planen…

Best etter 70?

Kanskje Paal heller er inspirert av en annen kapasitet som ligger foran ham i løypa. Hogne Hongset debuterte som romanforfatter i en alder av 70 år og ga i perioden 2010-2012 ut en trilogi av spenningsromaner. Siden den gang er det blitt tre bokverk til, hvor hans hovedanliggende etter hvert er blitt kraftbransjen. I en alder av 73 debuterte han i tillegg som sjefredaktør i et industrimagasin kalt «På Spissen».

Nå er Hogne passert 80, men sparker fortsatt godt fra seg. Blant annet er han dypt involvert i en politisk kamp mot vindkraftbransjen, som han mener på en urimelig måte bruker klimakrisen til å rettferdiggjøre rasering av urørt, norsk natur.

Mitt forbilde i landskapet «livslang læring» er moren til min gamle klasseforstander fra videregående. Hun ble født samme året som dronning Victoria døde og fødte selv ti barn i perioden 1921 til 1943. Hennes intellektuelle nysgjerrighet ble tidlig vekket, og da helst utført gjennom lesing av slaviske bokverk om natten. Det ble hennes frisone fra en kontinuerlig barneoppdragelse.

Hun startet som vanlig student, med russisk mellomfag på Universitetet i Oslo innen temaet folkeminnevitenskap (folkloristikk), lenge etter at andre hadde inntatt horisontalen i en dyp sofa. Da hun fulgte opp med et nytt mellomfag, lærte hun seg likeså godt finsk, med et tosifret antall kasus på kjøpet. Og i 1979 gjennomanalyserte hun atferdsmønsteret til russiske gråtekoner. Den aldrende studinen kronet livsverket med en 200 siders hovedfagsavhandling om russiske kvinners sorg.

Hva Herman Berg lærte om å lære av Stalin, Bente Sollid, Hogne Hongset, Paal Leveraas og sin gamle klasseforstander

Det å ha ha mange karrierer

Livslang læring. Smak på uttrykket. Det oppstod i 1997, som et resultat av en offentlig reform, og defineres som «all organisert og uorganisert læring gjennom hele livet. Det inkluderer formell utdanning så vel som uformell læring gjennom arbeid og andre aktiviteter.»

Det er jo lett å se at en slik ambisiøs livsfilosofi kan føles hul. I tilfelle du føler tomrommet, er det smart å fylle det opp med noe meningsfylt. I våre priviligerte liv står tilbudene i kø. Det gjelder bare å løfte blikket og ta sjansen når den byr seg, gjerne langt utenfor den beryktede komfortsonen. Og lære av dem som er gått foran oss.

Endringsentreprenør Bente Sollid Storehaug sneiet flere ganger innom temaet på LinkedIn før jul. Hun slo fast at hun i løpet av et langt yrkesliv vil ha vært gjennom mange karrierer, til forskjell fra hennes ingeniør-far som jobbet mer enn 40 år i samme bedrift.

Enda mer ekstremt blir det for våre barn i Generasjon Prestasjon, som hele tiden må jage ny kunnskap. Arbeidslivets krav til at du kontinuerlig evner å lære superhurtig ved siden av den daglige dont, kan bli for altfor mye. Konsekvensen kan bli at unge folk hopper av jobbkarusellen, og finner lykken på andre måter. Følelsen av aldri å føle seg utlært, uansett hvilket yrke du velger, og de påfølgende konsekvensene av mangel på mestring, bør ikke undervurderes.

Derfor er livslang læring for meg langt mer lystbetont. «Herman gjør ting han ikke kan» har vel egentlig vært et mantra hele livet. Fremover blir det bare å fylle på med ny kunnskap til man blir så tung av kompetanse at man knapt klarer å røre seg.

Artikler av Herman Berg (alle)

0 kommentarer

Legg inn en kommentar

Å droppe håndhilsing er et feilgrep

Å droppe håndhilsing er et feilgrep

I dagens klimadebatt og debattklima er vi mer opptatt av hvilke fotavtrykk vi etterlater oss enn håndtrykkene vi deler ut. Det er en tabbe. Kontroll på det økologiske fotavtrykket forutsetter faste håndtrykk som forplikter.

De siste artiklene

Ukebrevet

Bli en tilter

Noen av våre forfattere

696 posts
Paal Leveraas er sjefreflektør og -redaktør i tilt.work og gründer av blant annet tilt work AS, digi.no og Leveraas AS. Ta kontakt med Paal enten du trenger et foredrag, en sparringpartner i ditt lederskap eller en som kan hjelpe deg å få budskapet ut i verden. Eller alt over.
View Posts →
63 posts
Hedvig Rognerud er forretningsutvikler, ledercoach, prosessleder og foredragsholder i Fossekall AS på Lillehammer. Hedvig skriver om språk som lederverktøy for tilt.work.
View Posts →
36 posts
Bjørn Z. Ekelund er psykolog. Han står bak "Diversity Icebreaker". Han skriver jevnlig for tilt.work, og er en del av ekspertpanelet. Som en ledende ekspert på team og samarbeid holder han foredrag, leder seminarer og gir veiledning.
View Posts →
33 posts
Atle skriver om coaching og kommunikasjon.
View Posts →
18 posts
Herman Berg er redaksjonssjef i tilt work AS.
View Posts →
15 posts
Hans Jacob Christensen har lang fartstid i norsk og internasjonal HR. Her i tilt.work vil han utforske kjernen i HR, utfordre noen etablerte sannheter i faget og gjerne skape debatt.
View Posts →
14 posts
Tom Georg Olsen skriver jevnlig om ledelse med fokus på tillitsbasert ledelse. Han er konserntjener i Miles, og sitter også i styret i tilt work AS.
View Posts →
13 posts
Thomas Nygaard er daglig leder i tilt work AS. Han er mangeårig leder i forlagsbransjen, hvor han to ganger har eliminert sin egen jobb. Han er blitt ekspert på å omstrukturere virksomheter på en måte som ivaretar verdiene.
View Posts →
11 posts
Walaa Abuelmagd skriver om mangfold i tilt.work.
View Posts →
9 posts
Erik Slinning er Managing partner i Great Leadership Institute®. Har spesialisert seg innen aksjonsorientert ledergruppeutvikling. Har også skrevet boken «Helsefremmende Lederskap – slik leder de beste» (Gyldendal Akademisk) og «Ledergruppen – fra meg og mitt til vi og vårt» (Kommuneforlaget).
View Posts →
8 posts
Catherine Lemaréchal eier og driver Ticato AS. Hun er rådgiver og NLP-coach og skriver om kommunikasjon, merkevarebygging og tidsmestring. Catherine kan hjelpe deg å oppnå mer enn du tror du kan. Hun holder kurs og foredrag, og mest populært nå for tiden er kurset: Gi f*** for flinke piker.
View Posts →
7 posts
Jan-Erik Sandberg skriver om hvordan vi kan gjøre mangfold i arbeidslivet til et aktivum. Han lever hva han lærer som "ikke helt A4 selv".
View Posts →
7 posts
Gerd Jorunns misjon som skribent i tilt.work og Tirsdag morgen har vært å avlive myter om ledelse.
View Posts →
7 posts
Mai-Britt jobber med rekruttering i en internasjonal organisasjon. Hun skriver om rekruttering og ledelse i tilt.work.
View Posts →
7 posts
Eva Jarbekk er en av våre fremste juridiske eksperter på personvern og GDPR.
View Posts →
6 posts
Rune skriver om medarbeiderskap.
View Posts →
6 posts
Annar er en nestor i norsk lederutvikling med mer enn 30 års fartstid.
View Posts →
5 posts
Elin Ulset er en engasjert og nær leder som er levende opptatt av kommunikasjon, ledelse og adferd. Elin har vokst opp i HR-kommunikasjon, både fra Aftenposten, digitale medier og mediebyrå. Hun balanserer det faglige med lederskap, og lederskap med familie, og hun trives godt i alle sfærene.
View Posts →
5 posts
Ph.d. og professor II Glenn Hole er direktør i IT-selskapet Skill. Han skriver om mangfold i arbeidslivet.
View Posts →
4 posts
Jeanette Høie er desksjef i tilt.work. Hun har lang fartstid som journalist og vaktsjef i dagspressen. Hun har godt grep om ulike digitale fortellerteknikker, og tar oppdrag innen content managment og innholdsproduksjon.
View Posts →
3 posts
Esben Keim driver rådgivingsselskapene Vital Few og OSS. Han skriver om presterende team, resultatledelse/OKR, mangfold og kundefokus her på tilt.work.
View Posts →
3 posts
Arne Jensen er generalsekretær i Norsk redaktørforening.
View Posts →
2 posts
Isabelle er senterleder for kraftsentret Forandringhuset. Hun er mentor og utviklingsansvarlig for ungdommer i Oslo.
View Posts →
2 posts
Jørgen Lund jobber med endringsledelse gjennom eget selskap.
View Posts →
2 posts
Ola hjelper virksomheter å jobbe med temaer rundt helse, kulturbygging og spons og tilbyr også underholdende, bevisstgjørende og motiverende foredrag/webinar.
View Posts →
2 posts
Sissel Naustdal leder MadeToGrow og er brennende engasjert i utvikling av menneskers potensial
View Posts →
2 posts
Anne 🌱 Reknes hjelper mennesker med å finne, få eller skape sin drømmejobb, og deler tips, tricks, teknikker, verktøy og metoder her i tilt.work.
View Posts →
2 posts
Christine er kursutvikler og foredragsholder med et stort lærerhjerte og masse kjærlighet til god tekst. Hun driver firmaet Tekstdoktor og underviser i digital markedsføring og journalistikk på Høyskolen Kristiania.
View Posts →
2 posts
Stikkordet for Cathrines arbeid med lederutvikling er "praktisk hverdagsledelse".
View Posts →
2 posts
Ole Kristian Sivertsen er CEO i selskapet Desert Control. Han har lang fartstid fra selskap som Citrix, RES Software, Sun Microsystems, Telenor, EVRY og Global Eagle. I dag har han dedikert seg til teknologi som løser klimautfordringer.
View Posts →
2 posts
Jostein Borgmo er til daglig eier og kreativ direktør i Suburbia og har dessuten nesten 80.000 følgere på Instagram.
View Posts →
1 posts
Herminia Ibarra er professor ved London Business School og forfatter av fagbøker om ledelse og organisasjonsutvikling.
View Posts →
1 posts
Umid skriver om tjenende lederskap og selvledelse.
View Posts →
1 posts
Nils Petter Nordskar er tidligere reklamemann. I dag holder han kurs, foredrag og utgir dessuten nyhetsbrevet "Lykkes med ideer".
View Posts →
1 posts
Ingar Roggen er sosiolog og beskrives som en av de europeiske pionerene for sosial informatikk. Arbeidsfeltet omfatter blant annet det sosiale aspektet av det virtuelle rommet, sosial analyse av internett og samspillet mellom menneske og datamaskin. I 1996 introduserte han sosiologien på nettet, websosiologi, som en nettvitenskap.
View Posts →
1 posts
Håkon er opptatt av personlig utvikling, drivkraft og glede. Han er sertifisert NLP Master Practitioner, og skriver og tilbyr tjenester for personlig vekst.
View Posts →
1 posts
Jan Sollid Storehaug er digital strategirådgiver. Han er også en mye brukt foredragsholder.
View Posts →
1 posts
Bjørn O- Hopland er eier og daglig leder av Smart Endring AS.
View Posts →
1 posts
Eli jobber i Fossekall AS. Hun har siden 2001 også drevet eget idé- og kommunikasjonsbyrå. Hun brenner for vekst og utvikling i bedrifter, og ser raskt muligheter og det unike. Hun veileder bedrifter i strategiprosesser, fremtidens bærekraftige forretningsmodeller, produkt/ markedsoptimalisering, forbedrer verdiløfter, bedriftskultur og innovasjonsskapende faktorer/team.
View Posts →
1 posts
Kevin er Corporate Storyteller, Content Strategist og Awareness@Work Consultant. Han skriver om nærværingslivet her i tilt.work.
View Posts →
1 posts
Hodejeger, arbeidslivsekspert og Managing Partner i Hammer & Hanborg. Trine Larsen har over 15 års erfaring med rekruttering av ledere og spesialister, og er en tydelig stemme i samfunnsdebatten om fremtidens arbeidsliv. Hun leder den norske delen av det nordiske rekrutterings- og konsulenthuset Hammer & Hanborg.
View Posts →
1 posts
Cathrine Foss Stene er en erfaren team- og lederutvikler og har jobbet med og i mange av de største norske virksomhetene.
View Posts →
1 posts
Kari har en bachelor i statsvitenskap med fordypning i menneskerettigheter og flerkulturell forståelse. Hun går nå en modulbasert master i voksnes læring på NTNU. Hun er utdannet NLP Business Practitioner (Kreativ Ledelse og Coaching nivå A) hos UiA/Coachteam.
View Posts →
1 posts
Kathra er COO i oppstartselskapet Generation Mobility samt teamleder i bydel Gamle Oslo.
View Posts →
1 posts
Kristin er partner og markedssjef i MetaResource. Hun beskriver seg som en stolt "potet" som kan mye om mye og ofte finner løsninger eller nettverk som kan bidra. Hun skriver om mentale muskler i hverdagen.
View Posts →
1 posts
Thor Ivar Forsland er coach og karriereveileder hos Frisk Utvikling.
View Posts →
1 posts
Data Scientist med bred, internasjonal bakgrunn.
View Posts →
1 posts
Thomas skriver om tankesett, metoder og verktøy for morgendagens ledere.
View Posts →
1 posts
Jørn Bue Olsen er rådgiver og forfatter i ledelse og etikk Ekon, Dr., siv.ing. og førsteamanuensis ved Oslomet (Etikk og bedriftenes samfunnsansvar). Olsen skrev doktorgrad om etiske dilemmaer for ledere i konkurranseutsatt virksomhet der Hauge-caset er eksempel på kombinasjon av lønnsom verdiskapning og anvendt etikk. Olsen holder foredrag om «Hauge som fyrtårn for norske bedrifter i dag». Utga i 2020 ny bok, «Næringslivsetikk og samfunnsansvar», i samarbeid med Henrik Syse. Leif-Runar Forseth er rådgiver og forfatter innen ledelse, gründervirksomhet og etikk. Han har doktorgrad i teoretisk fysikk og mastergrad i filosofi, tema etikk og lederskap. Ny bok, "Naturlig lederskap", kom i 2020.
View Posts →
1 posts
Jeanette Luytkis er sertifisert profesjonell coach og ledelsesrådgiver. Hun leverer individuelle coaching og treningsopplegg, med spesialisering på lederskap, personlig vekst og innovativ forretningsutvikling.
View Posts →
1 posts
Per Spektiv er, som navnet antyder, en person som er i stand til å se ting fra mange sider, og det er også hans jobb her i tilt.work.
View Posts →

Litt klokere hver tirsdag?

Få en ukentlig mental vitamininnsprøytning rett i din innboks. 

Gratulerer! Du står på listen. Ses på tirsdag!

Tirsdag er A-HA!-dag

Tirsdag er A-HA!-dag

Hver tirsdag siden 2010 har tusenvis av abonnenter fått ukebrevet Tirsdag morgen i sin innboks. Noen blir inspirert, noen blir provosert, mange får en eller flere a-ha!-opplevelser. Meld deg på her. Det er gratis. 

Fantastisk! Sjekk mailen din for en ekstra bekreftelse. Så ses vi på tirsdag.

%d bloggere liker dette: