tilt | Signert | Kjernen i HR | Den greske forvandling

Den greske forvandling

fredag 25. august 2023 @ 07:30

Empati er altså den rene ondskap?
Av Hans Jacob ChristensenFoto: Yusuf Dündar, Unsplash.com

Utallige besøk har gitt meg et nært og kjært forhold til Hellas.

For meg er Hellas synonymt med backpacking. For 40 år siden var Hellas var langt borte. Eksotisk. Og det første landet jeg reiste i på egenhånd. Det var i Hellas jeg lærte å reise.

Dernest fordi jeg fikk familie i Hellas. Min svigerinne, norsk nordkvinne fra Bergen (de er jo som kjent ikke fra Norge…), har i en kvinnsalder vært gift med en gresk greker fra «Grekenland» (som bestemor sa), og bodd midt i pulserende Athen.

Den totale forvirring

I sommer har vi vært sammen i fine lille Galaxidi i Korintgulfen, hjembyen til min svogers familie. Da blir det ofte livlige middager. Ved en anledning snakket vi om arbeidsliv, og som HR-person uttrykte jeg et eller annet om empati som lederkvalitet.

Reaksjonen uteble ikke hos den greske delegasjonen. Man kunne da ikke anse empati som en lederkvalitet? Det å ha følelser mot noen? Skjermbilder fra greske digitale ordbøker og henvisninger til professor Babiniotis understøttet deres påstander.

Den totale forvirring oppstod i den norske leiren. Empati betyr da vitterlig det motsatte? Selv om våre greske venners troverdighet aldri var trukket i tvil, måtte vi allikevel komme til bunns i saken.

Jeg kunne lene meg på Store norske leksikon, som forteller at empati er «evnen til å oppdage og erkjenne andres følelser og tanker» og «og kunne sette seg inn i den andres opplevelse av en situasjon».

Det sistnevnte er vesentlig. Ikke bare å forstå, men den gjengse forståelse er også å leve seg inn i andre følelser.

Den viktige professor Babiniotis

På nettet finner man at empati, som utallige andre ord, kommer fra det gammelgreske empatheia. Det består av em – «i»/«ved» – og patheia. Det siste gjenkjenner vi som patos. Da tenker vi på følelser og lidenskap, men kan også bety lidelse.

Googlingen tok oss etter hvert høyere enn Olympen. Det viser seg at empati gjennom historien har hatt en rekke betydninger, i særdeleshet i det greske språk. Noen av disse er innbyrdes motstridende. Gjennom historien har både de boklærde og oss dødelige har vært uenige i betydninger.

Begrepet har inkludert det å ha omsorg for andre og et ønske om å hjelpe ved andres behov, som er en mye brukt forståelse av empati vi har. Også medlidenhet.

Nygresk begynte å utvikle seg etter bysantinernes fall for rundt 500 år siden. På et tidspunkt i utviklingen av nygresken kom også et skifte i betydningen av ordet. Og nå blir professor Babiniotis svært sentral.

Georgios Babiniotis (84) er det greske svaret på språkrøkterne Vinje, Guttu eller Uri. Babiniotis var lingvist og filolog, og ble i ung alder professor i lingvistikk på universitet i Athen, hvor han senere ble rektor. Han har også vært utdanningsminister, men er mest kjent som forfatteren av Dictionary of Modern Greek (1998).

Empati = ondskap

Fra gammelgresk til nygresk har betydningen skiftet fra å være positiv til negativ. På nygresk forstår man empatheia som ondskap, sågar hat. Man har sterke følelser mot noe eller noen. For min del tenker jeg heller på antipati. Det interessante er at da vi søkte på Wiktionary på våre respektive mobiltelefoner ga den greske og norske diametralt motsatte definisjoner.

Empati betyr ondskap på moderne gresk.

Det er mulig jeg i fremtiden ikke kan la være å tenke på dette når ordet empati dukker opp. Det får så være. Om enn ikke annet forblir dette fun facts fra en underholdende middag en sen varm sommerkveld, og litt artig at forvirringen rundt et gresk ord skjedde nettopp i Hellas.

Grekerne velger å stå ibsensk alene med sin betydning. Selv om de har tapt det globale slaget om definisjonsmakten. Den globale betydning er så avgjort sementert til å omfatte det å føle med noen.

– Å, du mener sympatheia, svarte svoger.

Om forfatteren

Hans Jacob Christensen er daglig leder i People & Organisation AS. Han bistår eiere, styrer eller ledelsen i små og mellomstore selskaper med å skape bærekraftige verdier for eiere og andre interessenter.

Fant ikke noen innlegg.

Abonnement på coaching

Abonnement på coaching

Gi dine medarbeidere tilgang på personlig og profesjonell vekst og utvikling med et fleksibelt abonnement på en eller flere av våre profesjonelle coacher.

Les mer

Coaching-teknikker for prosjektledere

Coachende prosjektledelse

En coach-veteran avslører nyttige teknikker spesielt tilrettelagt for deg som leder prosjekter.

Dette kurset gir deg grunnleggende coaching-verktøy som er anvendelige i mange situasjoner. I kurset lærer du gjennom teori og øvelser som gir deg håndfast kroppslig læring. Kurset er et samarbeid mellom tilt.work og Computerworld Academy.


Våre nyhetsbrev

Her kan du melde deg på et eller flere av våre ukebrev.

"*" obligatorisk felt

Navn*

PrivacyTech

Som medlem i PrivacyTech-nettverket blir du en del av en gruppe likesinnede profesjonelle som er opptatt av GDPR, personvern, compliance og tech. Med Eva Jarbekk – en av Norges fremste eksperter på området – som fasilitator.

Partners in tilt

Vårt nettverk av “kloke hoder” (team tilt) med en bærekraftsagenda.

Del dine tanker om denne artikkelen

0 Comments

På forsiden nå

Diagnose: Kan brukes til alt

Diagnose: Kan brukes til alt

|
Å kunne mer om det meste enn de fleste høres bra ut. Men i et ekspertdrevet arbeidsliv kan "multitalent" klinge mer som en diagnose.
Skal vi gni det inn, eller ikke?

Skal vi gni det inn, eller ikke?

|
De gangene jeg som barn kom over en liten rift på en tapetvegg eller i et klesplagg, var det utrolig fristende å pirke litt, og se om jeg kunne få løs en bit til, eller lage hullet litt større. Jeg hadde ikke noe ønske om å ødelegge, jeg ville bare se hva som skjedde.  
Født som leder?

Født som leder?

|
Blir man født som leder? Eller kan det læres? Jeg trodde ikke dette var et tema lenger. Jeg tok feil.
Bare 200 meter til: Små steg gjør store fremskritt

Bare 200 meter til: Små steg gjør store fremskritt

|
Hva er likheten mellom en polfarer, deg og dine ansatte?
Olivias verden

Olivias verden

|
KI er et fantastisk verktøy, og det blir mer fantastisk for hvert minutt. Fint for oss, stort sett. Men hvordan vil Olivia (8 måneder) sitt voksne liv se ut?
Darwin, dating og dommedag

Darwin, dating og dommedag

|
Det går en rød tråd fra Simen Velle til armageddon. Men det er ikke kvinnekampen som har skylda. Ei heller datingappene. Det er Darwin.
Snyltekapitalismen

Snyltekapitalismen

|
De har sugd seg inn i verdiskapningen i det meste som foregår på planeten. Nå begynner de å spise av velferdssamfunnets grunnmur også.
vektorgrafikk eldre i aktivitet

Farvel til alderismen. Eldre som livsbejaende, verdiskapende borgere

|
Den offentlige samtalen har et sterkt fokus på eldre som et problem og en kostnad. Skal vi snu samtalen til å handle om eldre som en livsbejaende ressurs, må det en holdningsendring til – også hos eldre.
Du skal få din lønn i vaffeljernet

Du skal få din lønn i vaffeljernet

|
Den ultimate lederutfordringen: Det eneste du kan tilby av motivasjon er vafler. Tusenvis står i det hver dag.

Pin It on Pinterest

Share This

Del dette

Delt glede er dobbelt glede. Del dette med ditt nettverk.