tilt | Aktuelt | Når blir arkene blanke nok?

Når blir arkene blanke nok?

onsdag 26. juli 2023 @ 07:30

Klarer vi å la være å bruke «gammel dritt» mot andre i en strid? Klarer vi å sette holdbarhetsdato på kritikk?
Av Atle Øi

Sommerens avsløringer av politikere på tur i det politiske landskap uten kart og kompass har fått meg til å reflektere. Det har ikke manglet på ulike vinklinger i pressen og jeg skal ikke bidra med mer av det samme. Alt fra total fordømmelse til «det er menneskelig å feile» har kommet fra ulikt hold.

Jeg la ut en syrlig melding på Facebook noen minutter etter at Borten Moe sto frem og sa «Jeg er uhyre lei meg». «Vi er egentlig veldig lei deg vi også», var min kommentar. Målet var å flagge mitt synspunkt på en litt slagkraftig og vittig måte. En venn av meg kommenterte raskt: «Ville du, Atle – dersom du fikk spm – blitt med i en regjering? Det er jo nettopp “vanlige” som blir spurt, og bør spørres — men ville du da eventuelt turt å ta den utfordringen?»

Forholdsmessige reaksjoner

Slike spørsmål som får meg til å reflektere. Svaret er at jeg ikke kunne våget å ta utfordringen. En gravende journalist ville med litt innsats funnet ting på meg som ville avdekket tidvis manglende dømmekraft. Nå har jeg ingen ambisjoner om stå i offentlighetens søkelys i åra som kommer, så det hele blir hypotetisk. Men om vi løfter blikket: Er grove feilvurderinger tidligere i livet diskvalifiserende for å kunne ta posisjoner hvor en blir «etterforsket»?

I enkelte land får man hendene kappet av om man blir tatt i å stjele. I vår del av verden blir dette sett på som barbarisk. Heldigvis for Moxnes, kan jeg jo ikke dy meg for å skrive. Nok en gang faller jeg for fristelsen til å flagge et synspunkt på en ironisk måte. Poenget mitt er at det vi må søke mot er forholdsmessige reaksjoner. I det ligger det at feilgrep må få konsekvenser. Det er slik vi oppdrar barn. Vi er opptatt av at de må lære noe når de gjør noe feil. Vi vil være tydelige, men selvsagt tilgir vi dem. Straffen er tidsbestemt, straffen er avpasset og vi legger ting bak oss, dog ikke umiddelbart.

Blanke ark og fargestifter tel

Det er der jeg har landet. Politikere og alle oss andre må leve med konsekvensene av våre handlinger. Politikere må gå av, de må gå i «skammekroken» og vi andre må leve med selvbebreidelse en viss tid. Det kan være ille nok det, men det er også viktig å si som Prøysen: «blanke ark og fargestifter tel». Trettebergstuen, Moxnes, Borten Moe, Brenna, meg selv og en haug med andre kjente og ukjente fjes må vite at etter konsekvensene er det blanke ark som venter.

Lettere sagt enn gjort. Mange vil nok være enig med meg men klarer vi å la være å bruke «gammel dritt» mot andre i en strid? Klarer vi å sette holdbarhetsdato på kritikk. Når er arkene blanke nok?

Jeg skal ikke forsøke å si når nok er nok. Jeg vet ikke når du skal slutte å fleipe med solbrillene til Moxnes. Det må du selv bestemme – kanskje verdt en refleksjon?

Fant ikke noen innlegg.

Coaching-teknikker for prosjektledere

Coachende prosjektledelse

En coach-veteran avslører nyttige teknikker spesielt tilrettelagt for deg som leder prosjekter.

Dette kurset gir deg grunnleggende coaching-verktøy som er anvendelige i mange situasjoner. I kurset lærer du gjennom teori og øvelser som gir deg håndfast kroppslig læring. Kurset er et samarbeid mellom tilt.work og Computerworld Academy.


Abonnement på coaching

Abonnement på coaching

Gi dine medarbeidere tilgang på personlig og profesjonell vekst og utvikling med et fleksibelt abonnement på en eller flere av våre profesjonelle coacher.

Les mer

Våre nyhetsbrev

Her kan du melde deg på et eller flere av våre ukebrev.

"*" obligatorisk felt

Navn*

PrivacyTech

Som medlem i PrivacyTech-nettverket blir du en del av en gruppe likesinnede profesjonelle som er opptatt av GDPR, personvern, compliance og tech. Med Eva Jarbekk – en av Norges fremste eksperter på området – som fasilitator.

Partners in tilt

Vårt nettverk av “kloke hoder” (team tilt) med en bærekraftsagenda.

Del dine tanker om denne artikkelen

0 Comments

På forsiden nå

Diagnose: Kan brukes til alt

Diagnose: Kan brukes til alt

|
Å kunne mer om det meste enn de fleste høres bra ut. Men i et ekspertdrevet arbeidsliv kan "multitalent" klinge mer som en diagnose.
Skal vi gni det inn, eller ikke?

Skal vi gni det inn, eller ikke?

|
De gangene jeg som barn kom over en liten rift på en tapetvegg eller i et klesplagg, var det utrolig fristende å pirke litt, og se om jeg kunne få løs en bit til, eller lage hullet litt større. Jeg hadde ikke noe ønske om å ødelegge, jeg ville bare se hva som skjedde.  
Født som leder?

Født som leder?

|
Blir man født som leder? Eller kan det læres? Jeg trodde ikke dette var et tema lenger. Jeg tok feil.
Bare 200 meter til: Små steg gjør store fremskritt

Bare 200 meter til: Små steg gjør store fremskritt

|
Hva er likheten mellom en polfarer, deg og dine ansatte?
Olivias verden

Olivias verden

|
KI er et fantastisk verktøy, og det blir mer fantastisk for hvert minutt. Fint for oss, stort sett. Men hvordan vil Olivia (8 måneder) sitt voksne liv se ut?
Darwin, dating og dommedag

Darwin, dating og dommedag

|
Det går en rød tråd fra Simen Velle til armageddon. Men det er ikke kvinnekampen som har skylda. Ei heller datingappene. Det er Darwin.
Snyltekapitalismen

Snyltekapitalismen

|
De har sugd seg inn i verdiskapningen i det meste som foregår på planeten. Nå begynner de å spise av velferdssamfunnets grunnmur også.
vektorgrafikk eldre i aktivitet

Farvel til alderismen. Eldre som livsbejaende, verdiskapende borgere

|
Den offentlige samtalen har et sterkt fokus på eldre som et problem og en kostnad. Skal vi snu samtalen til å handle om eldre som en livsbejaende ressurs, må det en holdningsendring til – også hos eldre.
Du skal få din lønn i vaffeljernet

Du skal få din lønn i vaffeljernet

|
Den ultimate lederutfordringen: Det eneste du kan tilby av motivasjon er vafler. Tusenvis står i det hver dag.

Pin It on Pinterest

Share This

Del dette

Delt glede er dobbelt glede. Del dette med ditt nettverk.