tilt | Aktuelt | Bli en bedre taler: Fra pustens symfoni til stemmens dynamikk

Bli en bedre taler: Fra pustens symfoni til stemmens dynamikk

tirsdag 25. juli 2023 @ 07:00

Det er tre faktorer du bør ha i mente dersom du vil mestre kunsten å bli en god og overbevisende taler: Pust, kroppsholdning og stemmebruk.
Av Helene Katarina Dick-HenriksenFoto: Steven Erixon

En blondine kommer inn i frisørsalongen og spør om hun kan få klippet håret. Frisøren svarer: «Ja, men da må du ta av deg hodetelefonen». Blondinen avslår og stryker på dør. Dagen etter er hun tilbake og spør på nytt om hårklipp. Frisøren ber henne ta av seg hodetelefonen. Denne gangen gjør hun det, men blir plutselig blålilla i ansiktet, og faller død om. Frisøren plukker opp hodetelefonen og hører: «Pust ut pust inn pust ut…».

Pusten hjelper deg til å bli en bedre taler

Pusting foregår heldigvis automatisk. Stort sett behøver vi ikke å tenke på at vi må puste. Det hadde blitt utrolig slitsomt hvis vi hele tiden måtte minne oss selv på å huske å puste inn og å puste ut.  Mennesket kan likevel til en viss grad styre pustingen. 

Jeg er utdannet klassisk sanger, og innenfor den klassiske musikksjangeren er det å kunne bruke pusten bevisst veldig viktig. Det klassiske sangrepertoaret krever at man skal kunne synge en musikalsk setning, frase, som enten varer lenge, eller kort. For å kunne synge disse frasene godt er det viktig å trene opp pusten. Vi kan trene pusten ved å velge passende repertoar, gjøre pusteøvelser og kondisjonstrening. 

Det er ikke bare sangere som har utbytte av å være bevisst på pusten. Folk som holder taler, som ønsker å ta ordet i møter eller debatter og folk som er avhengig av å legge frem saker, refleksjoner og ideer i jobben sin vil ha stor nytte av å jobbe med pusten. Bevissthet om pusten kan bidra til å redusere nervøsitet når man snakker i det offentlige rom. Ifølge psykologiprofessor Per Einar Binder er det en økende oppmerksomhet og interesse blant folk for sammenhengen mellom pust og psykisk helse. Forskning viser at pusten på ulike måter reduserer stress. Er du stresset, puster du mer overfladisk. Hvis du er bevisst dette, kan du roe ned pusten og dermed også redusere  stressnivået ditt.   

LES OGSÅ: 7 øvelser mot bedragersyndromet

Tre typer pust

Hvordan vi puster kan deles inn i tre måter: 

  1. Overfladisk pust. Det er når du så vidt får i deg pust, du fyller lungene minimalt. 
  2. Brystpusting. Her bruker du musklene mellom ribbeina til å utvide brystkassa. Da fyller du opp lungene halvveis. 
  3. Den tredje måten å puste på er når du fyller opp lungene helt med luft. Det skjer når du bruker mellomgulvsmuskelen (diaphragma). Dette er den mest gunstige måten å puste på. Den gir deg muligheten til å stresse ned. Årsakene til at denne pusten har best effekt involverer både kjemiske og muskulære faktorer, som vil være for omfattende å gå nærmere inn på her.

Her er en øvelse for deg som vil øke bevisstheten rundt pusten: Du ligger i senga enten før du skal sove eller når du våkner om morgenen. Ligg på ryggen og hold hånda på magen, trekk inn luft. Kjenn at magen løfter seg. Gjør dette noen ganger. Overfør denne øvelsen til stående, eller sittende. 

Dette er en måte å få kontakt med den dypere pusten som jeg beskrev ovenfor. Neste gang du skal snakke i et møte, holde et foredrag eller en tale, pust rolig inn gjennom nesen. Fyll opp lungene med luft, la så luften sive ut mens du sier en s. Dette vil ikke nødvendigvis hjelpe deg med å fjerne en eventuell nervøsitet, men dette hjelper deg å senke stressnivået ditt. Og husk at noe nervøsitet skader ikke.                     

Kroppsholdning

Når du skal prate foran en forsamling, enten du sitter eller står, er kroppsholdningen din viktig. Den påvirker pusten og stemmen din. Hvis du sitter eller står sammensunket med dårlig holdning, er det vanskelig å puste dypt inn og å bruke musklene som skal støtte stemmen din.  Og du oser ikke av selvtillit med en slik holdning! 

Målet er å ha en avslappet, men aktiv holdning. For eksempel, når du står, bør du  ha en skulderbreddes avstand mellom beina.  Kjenn at begge føttene er i god kontakt med gulvet, senk skuldrene, slapp av i kjeven og magen (dette gjelder særlig kvinner), men ikke synk sammen! Dette er en god utgangsposisjon. Det betyr  ikke at du skal holde hele foredraget ditt eller talen din i akkurat samme stilling. Da begynner du å ligner en statue, og det var vel i grunnen ikke meningen. Alt med måte, ikke sant?

Stemmebruk

Når du bruker stemmen din, er målet å bruke den så energieffektivt og variert som mulig. Du vil bli mindre sliten i stemmen og du vil bli mer interessant å lytte til. La oss trekke paralleller til musikkens verden og bruke begreper som dynamikk, tempo, klang og toneleie for å skape en engasjerende og kanskje til og med gripende presentasjon, tale eller foredrag. Veksle mellom sterkere og svakere stemme, hurtigere og langsommere tempo i talen, gå litt opp i toneleie, gå litt ned!

Det er viktig å bruke riktig mengde luft, ha en avspent strupe og avslappet  kjeve. Men du må også være aktiv og engasjert, selv om du er avspent. Du skal ikke være en slapp gulrot! 

Anbefalt litteratur: Profesjonell Muntlighet av Kristin Schøien og Anna – Lena Østern

Vil du bli en engasjerende taler?

30. august holder Helene Katarina Dick-Henriksen, Catherine Lemaréchal og Bente Silberg Wiik workshopen «Fornyet motivasjon, mer guts og en tydelig stemme!». Her vil du blant mye annet få praktisk innføring i pusteøvelser og dynamisk stemmebruk. Dette vil du ikke gå glipp av!

Våre ukebrev

Her kan du melde deg på et eller flere av våre ukebrev. Du kan melde deg av eller endre hva du mottar via lenker i epostene.

"*" obligatorisk felt

Navn*

Litt klokere

Ukentlige nettmøter hvor vi gjør hverandre litt klokere. Du må være logget inn som medlem for å melde deg på.

PrivacyTech

Som medlem i PrivacyTech-nettverket blir du en del av en gruppe likesinnede profesjonelle som er opptatt av GDPR, personvern, compliance og tech. Med Eva Jarbekk – en av Norges fremste eksperter på området – som fasilitator.

Partners in tilt

Vårt nettverk av «kloke hoder» (team tilt) med en bærekraftsagenda.

Del dine tanker om denne artikkelen

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

På forsiden nå

En grønn spire foran en skjerm som viser aksjekurser. Illustrerer ESG i finanssektoren.

ESG i finanssektoren: Nøkkelen til fremtidig suksess

|
Bank- og finanssektoren må aktivt omfavne ESG som et strategisk styringsverktøy for å sikre bærekraftig vekst og opprettholde relevans i en stadig skiftende verden.
Generasjon Zs umulige oppgave

Generasjon Zs umulige oppgave

|
Den generasjonen ledere som er på vei inn i arbeidslivet i dag står foran noen av de største utfordringene i sivilisasjonens historie.
Erna Solberg på talerstolen, krisestrategi

Politisk ansvar: Refleksjoner over Høyres krisestrategi

|
Høyres krisestrategi har vært å plassere all skyld på Sindre Finnes. Dette reflekterer en dyp kynisme og kan ved første øyekast virke som en strategisk nødvendighet.
sosiale medier som debattarena

Slik kan vi styrke sosiale medier som debattarena

|
Den digitale tidsalderens overfladiskhet: Fra akademisk dybde til sosiale mediers overfladiskhet
Tre bærekraftige råd til unge ledere

Tre bærekraftige råd til unge ledere

|
2x5 megatrender og 3 råd til unge ledere som vil frem i fremtidens arbeidsliv. Og harde fakta krever myke tilpasninger.
kundeopplevelse

4 steg for å reparere en dårlig kundeopplevelse

|
Hvordan et fjell av pepper kan snu en kundeopplevelse.
frykten for det ukjente

Mangfold og frykten for det ukjente

|
Refleksjoner over interkulturell forståelse i et mangfoldig samfunn: Lærdom fra profesjonsdagen ved VID.
Hva trenger næringslivet av politikerne for å bli en bedre utgave av seg selv?

Hva trenger næringslivet av politikerne for å bli en bedre utgave av seg selv?

|
Fra et bærekraftvennlig næringslivs ståsted: Hvem bør vi gi stemmeseddelen til?
utradisjonelle valg: Jeg har valgt en annen, mindre farbar sti

Utradisjonelle valg: Fra toppleder til teologi-studier

|
I et samfunn der konformitet ofte er normen, har jeg valgt en annen sti. Min karrierevei og utdanningsvalg har vært preget av både uortodokse beslutninger og en konstant tørst etter kunnskap.

Pin It on Pinterest

Share This

Del dette

Delt glede er dobbelt glede. Del dette med ditt nettverk.