tilt | Aktuelt | Bli en bedre taler: Fra pustens symfoni til stemmens dynamikk

Bli en bedre taler: Fra pustens symfoni til stemmens dynamikk

tirsdag 25. juli 2023 @ 07:00

Det er tre faktorer du bør ha i mente dersom du vil mestre kunsten å bli en god og overbevisende taler: Pust, kroppsholdning og stemmebruk.
Av Helene Katarina Dick-HenriksenFoto: Steven Erixon

En blondine kommer inn i frisørsalongen og spør om hun kan få klippet håret. Frisøren svarer: «Ja, men da må du ta av deg hodetelefonen». Blondinen avslår og stryker på dør. Dagen etter er hun tilbake og spør på nytt om hårklipp. Frisøren ber henne ta av seg hodetelefonen. Denne gangen gjør hun det, men blir plutselig blålilla i ansiktet, og faller død om. Frisøren plukker opp hodetelefonen og hører: «Pust ut pust inn pust ut…».

Pusten hjelper deg til å bli en bedre taler

Pusting foregår heldigvis automatisk. Stort sett behøver vi ikke å tenke på at vi må puste. Det hadde blitt utrolig slitsomt hvis vi hele tiden måtte minne oss selv på å huske å puste inn og å puste ut.  Mennesket kan likevel til en viss grad styre pustingen. 

Jeg er utdannet klassisk sanger, og innenfor den klassiske musikksjangeren er det å kunne bruke pusten bevisst veldig viktig. Det klassiske sangrepertoaret krever at man skal kunne synge en musikalsk setning, frase, som enten varer lenge, eller kort. For å kunne synge disse frasene godt er det viktig å trene opp pusten. Vi kan trene pusten ved å velge passende repertoar, gjøre pusteøvelser og kondisjonstrening. 

Det er ikke bare sangere som har utbytte av å være bevisst på pusten. Folk som holder taler, som ønsker å ta ordet i møter eller debatter og folk som er avhengig av å legge frem saker, refleksjoner og ideer i jobben sin vil ha stor nytte av å jobbe med pusten. Bevissthet om pusten kan bidra til å redusere nervøsitet når man snakker i det offentlige rom. Ifølge psykologiprofessor Per Einar Binder er det en økende oppmerksomhet og interesse blant folk for sammenhengen mellom pust og psykisk helse. Forskning viser at pusten på ulike måter reduserer stress. Er du stresset, puster du mer overfladisk. Hvis du er bevisst dette, kan du roe ned pusten og dermed også redusere  stressnivået ditt.   

LES OGSÅ: 7 øvelser mot bedragersyndromet

Tre typer pust

Hvordan vi puster kan deles inn i tre måter: 

  1. Overfladisk pust. Det er når du så vidt får i deg pust, du fyller lungene minimalt. 
  2. Brystpusting. Her bruker du musklene mellom ribbeina til å utvide brystkassa. Da fyller du opp lungene halvveis. 
  3. Den tredje måten å puste på er når du fyller opp lungene helt med luft. Det skjer når du bruker mellomgulvsmuskelen (diaphragma). Dette er den mest gunstige måten å puste på. Den gir deg muligheten til å stresse ned. Årsakene til at denne pusten har best effekt involverer både kjemiske og muskulære faktorer, som vil være for omfattende å gå nærmere inn på her.

Her er en øvelse for deg som vil øke bevisstheten rundt pusten: Du ligger i senga enten før du skal sove eller når du våkner om morgenen. Ligg på ryggen og hold hånda på magen, trekk inn luft. Kjenn at magen løfter seg. Gjør dette noen ganger. Overfør denne øvelsen til stående, eller sittende. 

Dette er en måte å få kontakt med den dypere pusten som jeg beskrev ovenfor. Neste gang du skal snakke i et møte, holde et foredrag eller en tale, pust rolig inn gjennom nesen. Fyll opp lungene med luft, la så luften sive ut mens du sier en s. Dette vil ikke nødvendigvis hjelpe deg med å fjerne en eventuell nervøsitet, men dette hjelper deg å senke stressnivået ditt. Og husk at noe nervøsitet skader ikke.                     

Kroppsholdning

Når du skal prate foran en forsamling, enten du sitter eller står, er kroppsholdningen din viktig. Den påvirker pusten og stemmen din. Hvis du sitter eller står sammensunket med dårlig holdning, er det vanskelig å puste dypt inn og å bruke musklene som skal støtte stemmen din.  Og du oser ikke av selvtillit med en slik holdning! 

Målet er å ha en avslappet, men aktiv holdning. For eksempel, når du står, bør du  ha en skulderbreddes avstand mellom beina.  Kjenn at begge føttene er i god kontakt med gulvet, senk skuldrene, slapp av i kjeven og magen (dette gjelder særlig kvinner), men ikke synk sammen! Dette er en god utgangsposisjon. Det betyr  ikke at du skal holde hele foredraget ditt eller talen din i akkurat samme stilling. Da begynner du å ligner en statue, og det var vel i grunnen ikke meningen. Alt med måte, ikke sant?

Stemmebruk

Når du bruker stemmen din, er målet å bruke den så energieffektivt og variert som mulig. Du vil bli mindre sliten i stemmen og du vil bli mer interessant å lytte til. La oss trekke paralleller til musikkens verden og bruke begreper som dynamikk, tempo, klang og toneleie for å skape en engasjerende og kanskje til og med gripende presentasjon, tale eller foredrag. Veksle mellom sterkere og svakere stemme, hurtigere og langsommere tempo i talen, gå litt opp i toneleie, gå litt ned!

Det er viktig å bruke riktig mengde luft, ha en avspent strupe og avslappet  kjeve. Men du må også være aktiv og engasjert, selv om du er avspent. Du skal ikke være en slapp gulrot! 

Anbefalt litteratur: Profesjonell Muntlighet av Kristin Schøien og Anna – Lena Østern

Vil du bli en engasjerende taler?

30. august holder Helene Katarina Dick-Henriksen, Catherine Lemaréchal og Bente Silberg Wiik workshopen “Fornyet motivasjon, mer guts og en tydelig stemme!”. Her vil du blant mye annet få praktisk innføring i pusteøvelser og dynamisk stemmebruk. Dette vil du ikke gå glipp av!

Fant ikke noen innlegg.

Abonnement på coaching

Abonnement på coaching

Gi dine medarbeidere tilgang på personlig og profesjonell vekst og utvikling med et fleksibelt abonnement på en eller flere av våre profesjonelle coacher.

Les mer

Coaching-teknikker for prosjektledere

Coachende prosjektledelse

En coach-veteran avslører nyttige teknikker spesielt tilrettelagt for deg som leder prosjekter.

Dette kurset gir deg grunnleggende coaching-verktøy som er anvendelige i mange situasjoner. I kurset lærer du gjennom teori og øvelser som gir deg håndfast kroppslig læring. Kurset er et samarbeid mellom tilt.work og Computerworld Academy.


Våre nyhetsbrev

Her kan du melde deg på et eller flere av våre ukebrev.

"*" obligatorisk felt

Navn*

PrivacyTech

Som medlem i PrivacyTech-nettverket blir du en del av en gruppe likesinnede profesjonelle som er opptatt av GDPR, personvern, compliance og tech. Med Eva Jarbekk – en av Norges fremste eksperter på området – som fasilitator.

Partners in tilt

Vårt nettverk av “kloke hoder” (team tilt) med en bærekraftsagenda.

Del dine tanker om denne artikkelen

0 Comments

På forsiden nå

Diagnose: Kan brukes til alt

Diagnose: Kan brukes til alt

|
Å kunne mer om det meste enn de fleste høres bra ut. Men i et ekspertdrevet arbeidsliv kan "multitalent" klinge mer som en diagnose.
Skal vi gni det inn, eller ikke?

Skal vi gni det inn, eller ikke?

|
De gangene jeg som barn kom over en liten rift på en tapetvegg eller i et klesplagg, var det utrolig fristende å pirke litt, og se om jeg kunne få løs en bit til, eller lage hullet litt større. Jeg hadde ikke noe ønske om å ødelegge, jeg ville bare se hva som skjedde.  
Født som leder?

Født som leder?

|
Blir man født som leder? Eller kan det læres? Jeg trodde ikke dette var et tema lenger. Jeg tok feil.
Bare 200 meter til: Små steg gjør store fremskritt

Bare 200 meter til: Små steg gjør store fremskritt

|
Hva er likheten mellom en polfarer, deg og dine ansatte?
Olivias verden

Olivias verden

|
KI er et fantastisk verktøy, og det blir mer fantastisk for hvert minutt. Fint for oss, stort sett. Men hvordan vil Olivia (8 måneder) sitt voksne liv se ut?
Darwin, dating og dommedag

Darwin, dating og dommedag

|
Det går en rød tråd fra Simen Velle til armageddon. Men det er ikke kvinnekampen som har skylda. Ei heller datingappene. Det er Darwin.
Snyltekapitalismen

Snyltekapitalismen

|
De har sugd seg inn i verdiskapningen i det meste som foregår på planeten. Nå begynner de å spise av velferdssamfunnets grunnmur også.
vektorgrafikk eldre i aktivitet

Farvel til alderismen. Eldre som livsbejaende, verdiskapende borgere

|
Den offentlige samtalen har et sterkt fokus på eldre som et problem og en kostnad. Skal vi snu samtalen til å handle om eldre som en livsbejaende ressurs, må det en holdningsendring til – også hos eldre.
Du skal få din lønn i vaffeljernet

Du skal få din lønn i vaffeljernet

|
Den ultimate lederutfordringen: Det eneste du kan tilby av motivasjon er vafler. Tusenvis står i det hver dag.

Pin It on Pinterest

Share This

Del dette

Delt glede er dobbelt glede. Del dette med ditt nettverk.