tilt | Signert | Språk som lederverktøy | Da Hedvig ble gitt bort som bryllupsgave

Da Hedvig ble gitt bort som bryllupsgave

onsdag 20. april 2022 @ 07:00

Jeg står helt stille og kjenner meg utrolig heldig som for første og trolig eneste gang i mitt liv får erfare det å bli gitt bort i bryllupsgave, og attpåtil får tilbringe deler av denne dagen i en eventyrskog.
Av Hedvig RognerudFoto: May Britt Bjørlo Henriksen

Undrumsdal, Holmestrand en tåkelagt og dryppende våt tirsdag i mars. Jeg har nettopp parkert bilen, som på kjøreturen har endret farge fra sølv- til skittengrå, på et gårdstun sterkt preget av vårløsning. Her møter jeg vertskapet Silje Herup Juvet og mannen Øistein Juvet Syvertsen for første gang, og blir ønsket hjertelig velkommen inn i varmen.

Jeg følger etter de nygifte, ferske driverne på Grøtterud gård inn i stua. De to står foran flere veivalg, og vennene som har sendt dem en bedriftsrådgiver som gave, tenker at det kan være godt å ha noen å sparre med.

Hvordan skal de bygge videre på valgene som forrige generasjon har tatt? Selv har jeg lang erfaring med samtaler rundt eierskifte og tilleggsnæring på gård, og vet at mye handler om å balansere respekten for arven de er satt til å forvalte, opp mot ønsket om å skape et godt liv fundert på egne ressurser og verdivalg.  

(Foto: May Britt Bjørlo Henriksen)

Giving Tuesday

Vi sitter foran peisen, jeg kjenner det gnistrende bålet sende varmende stråler, godt hjulpet av nytrukket kaffe i et krus jeg kan holde rundt med begge hender. I sidesynet merker jeg husets vakthund, en 40 kilo tung langlemmet russisk mynde, diskret åle seg stadig nærmere fra sofaen rett ved siden av: «Ikke bry deg om meg, jeg er så liten at du knapt kommer til å merke at jeg snart krøller meg sammen på fanget ditt..» 

Ikke bry deg om meg, jeg er så liten at du knapt kommer til å merke at jeg snart krøller meg sammen på fanget ditt.

(Vega. Stor, russisk mynde)

Det er godt å være gjest på Grøtterud gård hos Silje og Øistein, og på mange måter er det akkurat derfor jeg sitter her og tar inn inntrykk. De har nemlig venner som setter så stor pris på rausheten, gjestfriheten og vennskapet dette vennlige paret beriker dem med, at de ønsker å gi noe tilbake.

Da Silje og Øistein giftet seg høsten 2021, fikk de derfor en ganske original bryllupsgave, en dag med meg som bedriftsrådgiver. For tilt.works del var gaven en del av Giving Tuesday.

Hva er Giving Tuesday?
Giving Tuesday er den internasjonale motsatsen til Black Friday. Den første tirsdagen etter Thanksgiving, i 2021 den 30. november, skal være en dag preget av generøsitet og glede. Virksomheter, organisasjoner og selskaper oppfordres til å gi av sin kompetanse – uten betingelser.
Tilt.works bidrag til Giving Tuesday
30. november 2021 annonserte tilt.work muligheten for å gi bort hele fire tirsdager i gave, levert av fire profesjonelle knyttet til vårt nettverk. Disse fire var Catherine Lemaréchal, Hedvig Rognerud, Bjørn Z. Ekelund og Paal Leveraas. Denne artikkelen handler om da Hedvig Rognerud ble gitt bort i i gave.
Slik begynte søknadsbrevet
En vennegjeng av Silje Herup Juvet og Øistein Juvet hadde allerede bestemt seg for å gi bedriftsrådgivning i bryllupsgave til det nygifte paret med mange planer. Nå henvendte de seg til tilt.work for å supplere gaven med en kostnadsfri tirsdag. Søknadsbrevet begynte slik:
“For det første så vil jeg si at #GivingTuesday er et nydelig initiativ, og det gleder meg å se at noen går mot strømmen. Den eneste måten å skape endring og etablere et positivt fokus på er å gå foran med et godt eksempel. 

Mitt ønske er er en coach. Ikke til meg selv, for jeg har nylig tatt del i et bedriftsutviklingsprogram med Hedvig Rognerud fra Fossekall AS som veileder, hvor jeg lærte utrolig mye som jeg jobber med å omsette i praksis. Jeg ønsker meg en coach for et vennepar som giftet seg forrige helg, som er helt i startfasen av et nytt liv på en hjort- og muflongård de nylig har tatt over. Jeg ønsker Hedvig Rognerud som coach for dem, fordi jeg tror Hedvig vil evne å se dem og behovene de har.”

Å drive i tråd med bærekraftsmål

For ett og et halvt år siden overtok Silje og Øistein gården etter Siljes far, men dette er ikke et helt vanlig generasjonsskifte på et ordinært gårdsbruk.

Faren, Morten Juvet, har tatt en serie utradisjonelle valg før dem. I tillegg til at han selv er en anerkjent kunstner, har han importert muflon-sau og startet dådyroppdrett, og også bygd om en driftsbygning til anlegg for slakt og nedskjæring. De ferske gårdbrukerne dyrker korn, og kan fortelle at de også har interesser i birøkterfaget. 

Med blikkene vendt mot sprakende vedkubber, drøfter vi ulike sider og muligheter for den videre gårdsdriften. Det er en tid for gode samtaler rundt drivkrefter og verdivalg.

Silje og Øistein er opptatt av miljøet. De setter dyrevelferd høyt, og ønsker å ta gode valg for jorda vi lever på. I tillegg er det viktig for dem å drive lønnsomt nok til å kunne utvikle gården videre, og samtidig ta vare på egen helse. Vi diskuterer hvordan de best kan balansere disse tre bærekraftmålene i et langsiktig perspektiv.

Tre bærekraftsmål:

  • Prioritere dyrevelferd og gode valg for jorda vi lever på
  • Drive lønnsomt
  • Ta vare på egen helse

Et av spørsmålene er om de skal satse på bedre utnyttelse av slakteriet, med leieslakting for andre nisjeprodusenter i nærmiljøet? De har fått sterke signaler på at kort transportvei til et lite gårdsslakteri vil være bedre for dyrevelferden enn dagens ordninger, og flere sauebønder har rettet konkrete henvendelser til dem om dette.

Eller skal de utvikle de andre aktivitetene på gården, mer eller på nye måter? Vi ser på ulike muligheter fra flere vinkler, og kartlegger hva de må vite mer om for å kunne ta kloke valg. 

Den største gaven

Det virkelig store spørsmålet krever også sin plass denne dagen. Hvilke konsekvenser vil dagens kaotiske verdensbilde med krig, uro og usikkerhet ha på vilje og evne til selvberging, interesse for lokale råvarer og på aktive verdivalg? Og hvordan påvirkes kjøpekraften?  Vil vi i et nasjonalt perspektiv ha tilgang på det vi trenger for å produsere vår egen mat?  Blir det viktigere for forbrukerne å handle lokalt og gå for trygge råvarer, eller vil det bli så dyrt å leve at vi vil måtte snu på hver krone?

Ute trenger noen få solstråler optimistisk gjennom skylaget, og Silje inviterer meg ut på vandring i den ærverdige bøkeskogen som omkranser tunet. Den russiske mynden, som jeg nå har lært at bærer navnet Vega, fører ledig an. Vi beveger oss på et mykt dekke av gammelt løv og mose mens praten fortsatt går. Luktesansen forteller meg at våren er i anmarsj. Jeg trår forsiktig og tenker på blåveisen som gjør seg klar under løvet og kan springe ut når som helst.

«Hysj!» Silje stopper opp og peker mot horisonten. Langt borte kan vi skimte en duvende bølge av løpende dåhjort på vei mot en urørt del av det store matfatet de har tilgang på mellom gamle bøketrær.  Jeg står helt stille og kjenner meg utrolig heldig som for første og trolig eneste gang i mitt liv får erfare det å bli gitt bort i bryllupsgave, og attpåtil får tilbringe deler av denne dagen i en eventyrskog.

Hvis du skulle gitt bort en tirsdag, hvem ville du gitt den til?  Paal Leveraas sier det så klokt: «Det er ikke mottakeren, men giveren, som får den største gaven.»

Fant ikke noen innlegg.

Abonnement på coaching

Abonnement på coaching

Gi dine medarbeidere tilgang på personlig og profesjonell vekst og utvikling med et fleksibelt abonnement på en eller flere av våre profesjonelle coacher.

Les mer

Våre nyhetsbrev

Her kan du melde deg på et eller flere av våre ukebrev.

"*" obligatorisk felt

Navn*

PrivacyTech

Som medlem i PrivacyTech-nettverket blir du en del av en gruppe likesinnede profesjonelle som er opptatt av GDPR, personvern, compliance og tech. Med Eva Jarbekk – en av Norges fremste eksperter på området – som fasilitator.

Partners in tilt

Vårt nettverk av “kloke hoder” (team tilt) med en bærekraftsagenda.

Del dine tanker om denne artikkelen

0 Comments

På forsiden nå

Salgsbroen, alle pilarer er like viktige.

Kan du skape tillit? Da er du en selger!

|
Du skal si til deg selv: «Jeg er en selger», og du skal si det med stolthet.
Adferdslæring: Tanker skaper følelser - følelser skaper adferd - adferd skaper tanker

De ubevisste holdningene til eldre arbeidstakere

|
Det foreligger en «allmenn sannhet» om de unge «talentene»: De er fremoverlente, innovative og proaktive arbeidstakere.
Soloprenørene: Hvordan skaffe nye kunder?

Soloprenørene: Hvordan skaffe nye kunder?

|
Overraskende kundeinnsikt fra erfarne soloprenører.
Hvordan 84% av norske virksomheter skaffer nye kunder

Hvordan 84% av norske virksomheter skaffer nye kunder

|
Ukens Tirsdag morgen er skrevet spesielt til en stor gruppe mennesker jeg beundrer: soloprenørene. Dere andre: Les på eget ansvar.
Diagnose: Kan brukes til alt

Diagnose: Kan brukes til alt

|
Å kunne mer om det meste enn de fleste høres bra ut. Men i et ekspertdrevet arbeidsliv kan "multitalent" klinge mer som en diagnose.
Skal vi gni det inn, eller ikke?

Skal vi gni det inn, eller ikke?

|
De gangene jeg som barn kom over en liten rift på en tapetvegg eller i et klesplagg, var det utrolig fristende å pirke litt, og se om jeg kunne få løs en bit til, eller lage hullet litt større. Jeg hadde ikke noe ønske om å ødelegge, jeg ville bare se hva som skjedde.  
Født som leder?

Født som leder?

|
Blir man født som leder? Eller kan det læres? Jeg trodde ikke dette var et tema lenger. Jeg tok feil.
Bare 200 meter til: Små steg gjør store fremskritt

Bare 200 meter til: Små steg gjør store fremskritt

|
Hva er likheten mellom en polfarer, deg og dine ansatte?
Olivias verden

Olivias verden

|
KI er et fantastisk verktøy, og det blir mer fantastisk for hvert minutt. Fint for oss, stort sett. Men hvordan vil Olivia (8 måneder) sitt voksne liv se ut?

Pin It on Pinterest

Share This

Del dette

Delt glede er dobbelt glede. Del dette med ditt nettverk.