Viktige veivalg for nygift par

Da Hedvig ble gitt bort som bryllupsgave

veivalg
Foto: May Britt Bjørlo Henriksen

20. april 2022 @ 07:00

Jeg står helt stille og kjenner meg utrolig heldig som for første og trolig eneste gang i mitt liv får erfare det å bli gitt bort i bryllupsgave, og attpåtil får tilbringe deler av denne dagen i en eventyrskog.

Undrumsdal, Holmestrand en tåkelagt og dryppende våt tirsdag i mars. Jeg har nettopp parkert bilen, som på kjøreturen har endret farge fra sølv- til skittengrå, på et gårdstun sterkt preget av vårløsning. Her møter jeg vertskapet Silje Herup Juvet og mannen Øistein Juvet Syvertsen for første gang, og blir ønsket hjertelig velkommen inn i varmen.

Jeg følger etter de nygifte, ferske driverne på Grøtterud gård inn i stua. De to står foran flere veivalg, og vennene som har sendt dem en bedriftsrådgiver som gave, tenker at det kan være godt å ha noen å sparre med.

Hvordan skal de bygge videre på valgene som forrige generasjon har tatt? Selv har jeg lang erfaring med samtaler rundt eierskifte og tilleggsnæring på gård, og vet at mye handler om å balansere respekten for arven de er satt til å forvalte, opp mot ønsket om å skape et godt liv fundert på egne ressurser og verdivalg.  

(Foto: May Britt Bjørlo Henriksen)

Giving Tuesday

Vi sitter foran peisen, jeg kjenner det gnistrende bålet sende varmende stråler, godt hjulpet av nytrukket kaffe i et krus jeg kan holde rundt med begge hender. I sidesynet merker jeg husets vakthund, en 40 kilo tung langlemmet russisk mynde, diskret åle seg stadig nærmere fra sofaen rett ved siden av: «Ikke bry deg om meg, jeg er så liten at du knapt kommer til å merke at jeg snart krøller meg sammen på fanget ditt..» 

Ikke bry deg om meg, jeg er så liten at du knapt kommer til å merke at jeg snart krøller meg sammen på fanget ditt.

(Vega. Stor, russisk mynde)

Det er godt å være gjest på Grøtterud gård hos Silje og Øistein, og på mange måter er det akkurat derfor jeg sitter her og tar inn inntrykk. De har nemlig venner som setter så stor pris på rausheten, gjestfriheten og vennskapet dette vennlige paret beriker dem med, at de ønsker å gi noe tilbake.

Da Silje og Øistein giftet seg høsten 2021, fikk de derfor en ganske original bryllupsgave, en dag med meg som bedriftsrådgiver. For tilt.works del var gaven en del av Giving Tuesday.

Hva er Giving Tuesday?
Giving Tuesday er den internasjonale motsatsen til Black Friday. Den første tirsdagen etter Thanksgiving, i 2021 den 30. november, skal være en dag preget av generøsitet og glede. Virksomheter, organisasjoner og selskaper oppfordres til å gi av sin kompetanse – uten betingelser.
Tilt.works bidrag til Giving Tuesday
30. november 2021 annonserte tilt.work muligheten for å gi bort hele fire tirsdager i gave, levert av fire profesjonelle knyttet til vårt nettverk. Disse fire var Catherine Lemaréchal, Hedvig Rognerud, Bjørn Z. Ekelund og Paal Leveraas. Denne artikkelen handler om da Hedvig Rognerud ble gitt bort i i gave.
Slik begynte søknadsbrevet
En vennegjeng av Silje Herup Juvet og Øistein Juvet hadde allerede bestemt seg for å gi bedriftsrådgivning i bryllupsgave til det nygifte paret med mange planer. Nå henvendte de seg til tilt.work for å supplere gaven med en kostnadsfri tirsdag. Søknadsbrevet begynte slik:
«For det første så vil jeg si at #GivingTuesday er et nydelig initiativ, og det gleder meg å se at noen går mot strømmen. Den eneste måten å skape endring og etablere et positivt fokus på er å gå foran med et godt eksempel. 

Mitt ønske er er en coach. Ikke til meg selv, for jeg har nylig tatt del i et bedriftsutviklingsprogram med Hedvig Rognerud fra Fossekall AS som veileder, hvor jeg lærte utrolig mye som jeg jobber med å omsette i praksis. Jeg ønsker meg en coach for et vennepar som giftet seg forrige helg, som er helt i startfasen av et nytt liv på en hjort- og muflongård de nylig har tatt over. Jeg ønsker Hedvig Rognerud som coach for dem, fordi jeg tror Hedvig vil evne å se dem og behovene de har.»

Å drive i tråd med bærekraftsmål

For ett og et halvt år siden overtok Silje og Øistein gården etter Siljes far, men dette er ikke et helt vanlig generasjonsskifte på et ordinært gårdsbruk.

Faren, Morten Juvet, har tatt en serie utradisjonelle valg før dem. I tillegg til at han selv er en anerkjent kunstner, har han importert muflon-sau og startet dådyroppdrett, og også bygd om en driftsbygning til anlegg for slakt og nedskjæring. De ferske gårdbrukerne dyrker korn, og kan fortelle at de også har interesser i birøkterfaget. 

Med blikkene vendt mot sprakende vedkubber, drøfter vi ulike sider og muligheter for den videre gårdsdriften. Det er en tid for gode samtaler rundt drivkrefter og verdivalg.

Silje og Øistein er opptatt av miljøet. De setter dyrevelferd høyt, og ønsker å ta gode valg for jorda vi lever på. I tillegg er det viktig for dem å drive lønnsomt nok til å kunne utvikle gården videre, og samtidig ta vare på egen helse. Vi diskuterer hvordan de best kan balansere disse tre bærekraftmålene i et langsiktig perspektiv.

Tre bærekraftsmål:

  • Prioritere dyrevelferd og gode valg for jorda vi lever på
  • Drive lønnsomt
  • Ta vare på egen helse

Et av spørsmålene er om de skal satse på bedre utnyttelse av slakteriet, med leieslakting for andre nisjeprodusenter i nærmiljøet? De har fått sterke signaler på at kort transportvei til et lite gårdsslakteri vil være bedre for dyrevelferden enn dagens ordninger, og flere sauebønder har rettet konkrete henvendelser til dem om dette.

Eller skal de utvikle de andre aktivitetene på gården, mer eller på nye måter? Vi ser på ulike muligheter fra flere vinkler, og kartlegger hva de må vite mer om for å kunne ta kloke valg. 

Den største gaven

Det virkelig store spørsmålet krever også sin plass denne dagen. Hvilke konsekvenser vil dagens kaotiske verdensbilde med krig, uro og usikkerhet ha på vilje og evne til selvberging, interesse for lokale råvarer og på aktive verdivalg? Og hvordan påvirkes kjøpekraften?  Vil vi i et nasjonalt perspektiv ha tilgang på det vi trenger for å produsere vår egen mat?  Blir det viktigere for forbrukerne å handle lokalt og gå for trygge råvarer, eller vil det bli så dyrt å leve at vi vil måtte snu på hver krone?

Ute trenger noen få solstråler optimistisk gjennom skylaget, og Silje inviterer meg ut på vandring i den ærverdige bøkeskogen som omkranser tunet. Den russiske mynden, som jeg nå har lært at bærer navnet Vega, fører ledig an. Vi beveger oss på et mykt dekke av gammelt løv og mose mens praten fortsatt går. Luktesansen forteller meg at våren er i anmarsj. Jeg trår forsiktig og tenker på blåveisen som gjør seg klar under løvet og kan springe ut når som helst.

«Hysj!» Silje stopper opp og peker mot horisonten. Langt borte kan vi skimte en duvende bølge av løpende dåhjort på vei mot en urørt del av det store matfatet de har tilgang på mellom gamle bøketrær.  Jeg står helt stille og kjenner meg utrolig heldig som for første og trolig eneste gang i mitt liv får erfare det å bli gitt bort i bryllupsgave, og attpåtil får tilbringe deler av denne dagen i en eventyrskog.

Hvis du skulle gitt bort en tirsdag, hvem ville du gitt den til?  Paal Leveraas sier det så klokt: «Det er ikke mottakeren, men giveren, som får den største gaven.»

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte saker

På forsiden nå

sykefravær

Start aldri med å gi hele hånda

|
I min tid som ansatt i bedriftshelsetjeneste, spurte jeg min leder og lege hvorfor han hadde valgt denne karrierevegen foran allmennpraksis? Han smilte og svarte på sitt finurlige vis: «Fordi jeg som fastlege må spørre folk hva som feiler dem, men her kan jeg spørre hvor friske de er.»
Den kunstige intelligensens spådommer om 2023

Den kunstige intelligensens spådommer om 2023

|
Hva tenker du om status quo i vår skakkjørte verden mot slutten av 2022? Hva er gode 2023-strategier fra ditt ståsted? Hva sier den kunstige intelligensen?
"Hei, du! Hva er det med roller du ikke forstår?"

«Hei, du! Hva er det med roller du ikke forstår?»

|
Roller og rolleforståelse er et tilbakevendende tema i teamsamlinger. Her er noen observasjoner og refleksjoner som kanskje kan gi deg noen aha-opplevelser.
omstillingsprosess

Endringsmodellen i et 12-timers perspektiv

|
Det foregår harde forhandlinger i eget hode på hvor sympatisk man er forpliktet til å opptre i kaotiske situasjoner.
finn ditt hvorfor

Du har lært teorien. Er du nå klar til å handle? 

|
Selv ved små endringer er det ingen som spør «hvordan» det er med energien og følelsene i og mellom menneskene som blir påvirket.
Å snu krise til mulighet

Å snu krise til mulighet

|
Det er krig, det er klimakrise, nye virusvarianter dukker opp, prisene stiger, boligverdiene synker, aksjemarkedet er uforutsigbart. Yess!!!
katedral

Jakten på en meningsfylt jobb

|
Løfter du blikket og ser ting i et større perspektiv, vil ofte det meningsfulle utfolde seg.
bærekraftig ledelse

Hva er bærekraftig ledelse?

|
Det er mitt håp at begrepet bærekraftig ledelse blir forstått og akseptert som en grunnleggende rød tråd i fremtidig ledelse.
Fra bekymring til begeistring

Fra bekymring til begeistring

|
Vi trenger å snu pessimisme og avmakt til optimisme og konstruktivitet. Først når vi er i en tilstand hvor vi tror det er mulig å gjøre noe, blir det mulig å gjøre noe.