Levereglene du må kunne

Slik kan hjemmekontoret overleve pandemien

hjemmekontor
Illustrasjon: Mudassar Iqbal
Av

19. april 2022 @ 07:00

Pandemien viste noe mange av oss har ment i mange år. Med mindre du er spesielt stedbunden (kokk, frisør o.l.) kan du jobbe hvor sin helst i korte eller lengre perioder.

Vel overstått påske. Eller? Hadde det vært behagelig med et par dager ekstra hvor enn du var?

Jeg liker ikke å skrive om «hjemmekontor». Fordi resten av verden gjør det. Og fordi jeg er altfor liberal hva angår å jobbe på avstand.

LES OGSÅ: Jippi! Endelig tilbake på hjemmekontoret. Eller?

Imidlertid hevder bekjente i økende grad at «hjemmekontoret» er under press. «Jeg måtte ty til en av de gamle dårlige unnskyldningene for å jobbe hjemmefra», var det en som sa. Lyder kjent?

Forvitrer fleksibiliteten og friheten pandemien ga oss? I så fall er det ikke bra for livskvaliteten hverken til ansatte eller virksomheter.

For meg er «å jobbe på avstand» et spørsmål tillit og forventningsavklaring og fleksibilitet!

Vær synlig og tilgjengelig

Det banale først. Nesten barnslige. Vær synlig og tilgjengelig mellom åtte og fire, men ikke overdriv. Send en epost om morgenen. Legg teamsprater eller telefoner til morgenen. Vær ærlig på at du tar en skitur i lunsjen, for blir du tatt med nikkersen nede er troverdigheten blåst vekk. Den er skjørere på hjemmekontor. Folk danner seg lett oppfatninger. Om andre! «Mot verdens flokk så ubønnhørlig, men mot seg selv så lett medgjørlig!» (Brand).

Sett av tid for tilbakemeldinger, diskusjoner og oppfølging til de du skal levere til. Ta initiativet, be linjeleder om tid. Og har du ikke noe å melde så er det tilbakemeldingen. Vis at du eksisterer. Ellers tror man lett du er på gjemmekontor. Folk er rare.

Kjenn din linjeleders triggere. Hva får vedkommende til å forvente «alle mann på dekk»? Bedre kjent som øyeblikkstyranni. Vær fleksibel! Ta tak i utfordringen, fortell når du melder tilbake. Sett en forventning, ta deg en skitur i lunsjen og lever innen tiden. Folk er rare.

Ringer en kunde svarer du, selvfølgelig. Om så andpusten på 2.000 moh. I motsatt fall ringer kunden linjeleder. Da kan man først som sist sette seg i bilen og kjøre tilbake til kontoret. Av flere grunner.

Lag milepælplaner og avtal tid, sted og form for fremdriftsrapportering. Ikke avvik for mye. Finn en rytme. Vis hva du gjør og bekreft fremdrift i henhold til omfang, tid, budsjett og kundenes tilfredshet. Kort, konsis. Ingen lange «dorull-eposter», de kan lett gi inntrykk av du bruker mer tid på å skrive internt enn å levere eksternt.

Kvintessensen er klare og definerte mål og leveranser. Det gir oss rammene vi trenger for å styre egen tid, innsats og prioriteringer. Autonomi er vinn-vinn. Det gjelder for så vidt uansett hvor du jobber. Suksessformelen er å levere, og som avtalt. Å være relevant.

Tillit er fundamentet

Pandemien viste noe mange av oss har ment i mange år. Med mindre du er spesielt stedbunden (kokk, frisør o.l.) kan du jobbe hvor sin helst i korte eller lengre perioder. Spesielt i vår digitale tidsalder. Også utilgjengelig i tidslommer av akseptabel lenge. Det meste kan planlegges.

Jeg har vært for det meste vært svært velsignet med sjefer som tillot periodisk avstand. Hva om Sjefen helst vil se deg i kontorene og ikke ute av syne (se bort fra kontrollfreaker og mikroledere) – er det en grunn til det?

Man kan overbevise linjeleder med gode fremstillinger om fordelene ved å kunne jobbe på avstand 1-2-3 dager i uken. Høyere produktivitet på avstand for oppgaver som ikke krever interaksjon. Bedre kvalitet på leveransene. Du kan love høyere fleksibilitet hvis påkrevd. Avstandsjobbing skal ikke gå ut over driften. Først forsiktig, en dag i uken, men ikke mandager eller fredager. Eksperimentere. Kompromisse.

Til den empatiske leder kan man selge inn et bedre privat- og familieliv. En lykkelig ansatt er bedre for virksomheten. Du opplevde det under pandemien. Du sov bedre, du trente mer, spiste bedre, var mer sammen med barna.

Alt dette er forhandling. Du kan sukre pillen for begge parter og nå frem med budskapet. Folk er rare.

Hva du ikke kan forhandle om er tilliten. En linjeleders vilje til å innvilge avstandsjobbing vil alltid være proporsjonal med hva en har levert i fortid. Og selv de man stoler på følges med et snev av årvåkenhet. Ute av syne, men aldri ute av sinn.

Folk er kanskje ikke så rare allikevel?

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte saker

På forsiden nå

sykefravær

Start aldri med å gi hele hånda

|
I min tid som ansatt i bedriftshelsetjeneste, spurte jeg min leder og lege hvorfor han hadde valgt denne karrierevegen foran allmennpraksis? Han smilte og svarte på sitt finurlige vis: «Fordi jeg som fastlege må spørre folk hva som feiler dem, men her kan jeg spørre hvor friske de er.»
Den kunstige intelligensens spådommer om 2023

Den kunstige intelligensens spådommer om 2023

|
Hva tenker du om status quo i vår skakkjørte verden mot slutten av 2022? Hva er gode 2023-strategier fra ditt ståsted? Hva sier den kunstige intelligensen?
"Hei, du! Hva er det med roller du ikke forstår?"

«Hei, du! Hva er det med roller du ikke forstår?»

|
Roller og rolleforståelse er et tilbakevendende tema i teamsamlinger. Her er noen observasjoner og refleksjoner som kanskje kan gi deg noen aha-opplevelser.
omstillingsprosess

Endringsmodellen i et 12-timers perspektiv

|
Det foregår harde forhandlinger i eget hode på hvor sympatisk man er forpliktet til å opptre i kaotiske situasjoner.
finn ditt hvorfor

Du har lært teorien. Er du nå klar til å handle? 

|
Selv ved små endringer er det ingen som spør «hvordan» det er med energien og følelsene i og mellom menneskene som blir påvirket.
Å snu krise til mulighet

Å snu krise til mulighet

|
Det er krig, det er klimakrise, nye virusvarianter dukker opp, prisene stiger, boligverdiene synker, aksjemarkedet er uforutsigbart. Yess!!!
katedral

Jakten på en meningsfylt jobb

|
Løfter du blikket og ser ting i et større perspektiv, vil ofte det meningsfulle utfolde seg.
bærekraftig ledelse

Hva er bærekraftig ledelse?

|
Det er mitt håp at begrepet bærekraftig ledelse blir forstått og akseptert som en grunnleggende rød tråd i fremtidig ledelse.
Fra bekymring til begeistring

Fra bekymring til begeistring

|
Vi trenger å snu pessimisme og avmakt til optimisme og konstruktivitet. Først når vi er i en tilstand hvor vi tror det er mulig å gjøre noe, blir det mulig å gjøre noe.