tilt | Signert | Bjørn Z. | Jippi! Endelig tilbake på kontoret. Eller?

Jippi! Endelig tilbake på kontoret. Eller?

onsdag 16. juni 2021 @ 06:00

Etablerte uformelle maktsystemer var ikke lenger til stede. De var satt ut av funksjon. Det kom nye spilleregler. Det kom fram nye helter.
Av Bjørn Z. EkelundIllustrasjon: Joseph Mucira, Pixabay

Når vi nå gradvis skal vende tilbake på kontoret, vil ansatte ha ulike behov og meninger. Vi har innsett at arbeidslivet ikke vil bli som det var. Sammen skal vi utforme den Nye normalen.

Jeg har hatt den gleden av å lede de første seminarene med ansatte som ikke har møtt hverandre fysisk det siste året. Både gleden og spenningen var til å ta og føle på. Noen hadde satt på flere vekkerklokker for å være sikre på at de våknet. Nystrøkne klær var lagt fram dagen i forveien. Noen hadde sovet dårlig om natten. En person brukte en time på eget kontor alene, for å gjenkjenne kroppen i sitt rette element før han skulle treffe de andre. «Det var som om det skulle være første dag på skolen,» var det en som sa.

Det Nye normale

Når vi kommer tilbake på skolen etter en lang sommerferie spør vi hverandre: Hva har du gjort i ferien? Vi har lyst til å høre fra våre venner om det ble noe av drømmene og planene som ble lagt før ferien. Men vi har ikke vært på en årlig planlagt sommerferie. Mange av oss har hatt et års fravær av det fysiske arbeidsfellesskapet. Og, dette året startet ikke med planer og drømmer. Det kom brått. Vi ble utsatt for noe ingen hadde på ønskelisten. Sjokk, vantro, benekting var de vanlige reaksjonene. Man så fram til at det skulle gå over. I stedet ble det gjentagne utsettelser av tilbakevending til det normale.

Etter hvert forsto vi at det ble ikke en tilbakevending til det normale. Vi snakket om det Nye normale. Vi forsto at det store antallet av hjemmekontorister, den lange varigheten av fraværet og de nye teknologiske plattformene gjorde at vi ikke kom til å vende tilbake til hvordan det var. Vi hadde kollektivt fått et masse-kurs i praksisbasert læring i virtuelt samarbeid. Noen meldte seg ut av denne læringen, noen falt av, andre slet seg gjennom møter og ble vant til å høre «Du må «unmute». Andre igjen så dette som en anledning til å briljere med sin teknologiske kompetanse. Etablerte uformelle maktsystemer var ikke lenger til stede. De var satt ut av funksjon. Det kom nye spilleregler. Det kom fram nye helter.

Vi er forskjellige

Vi har hatt en felles erfaring i form av fravær på arbeidsplassen. Vi har delt informasjon, men samtidig levd et år i forskjellige virkelighetsverdener. Noen har levd mye alene, andre har funnet fram til større åpenhet og nærhet til de nærmeste i familien. Noen har fått bedre tid til å fokusere på sine egne arbeidsoppgaver, andre mistet den sosiale arenaen som definerte hvem de var og hva de var gode for.

Vi har hatt forskjellig hjemmemiljø. Vi er forskjellige mennesker som ser, oppfatter og verdsetter forskjellig. Når vi da har hatt ulike erfaringer, hver av oss i vårt eget hjemmekontor-univers, er det sannsynlig at medlemmene av organisasjonen har ulike ønsker med basis i den unike læringsprosess de har vært gjennom.

Det har vært sagt i mange år at den digitale verden vil være det stedet der de introverte endelig kunne få større innflytelse. Det synes å bli et allment krav om at hvis det er mulig å arbeide hjemmefra – så bør det være anledning til å gjøre det noen dager i uken. Hvilke oppgaver egner seg på hjemmekontor – og hvilke oppgaver foretrekker vi å gjøre på arbeidsplassen? Og, er det forskjell på disse ønskene avhengig av grad av utadvendhet?

Dette var spørsmål som vi i Human Factors As ønsket å finne ut av. Vi har en tradisjon der vi bruker en psykologisk test som forteller om kommunikasjonspreferanser. I vår språkverden snakker vi om Rød, Blå og Grønne preferanser. Vår forskning viser at de Røde er de mest ekstroverte, de Blå mest introverte og de Grønne er midt imellom. Vi tror at det å samsnakke om forventinger og ønsker om samarbeid når vi nå kommer tilbake til den nye normalen, tilbake til kontoret, vil blir formet av slike preferanser. Vi gjennomførte derfor en kundeundersøkelse med ca. 50 deltakere i april.

LES OGSÅ: Hva betyr din personlighetstype for hvordan du mestrer hjemmekontoret?

To hovedspørsmål

Det vokste fram to hovedspørsmål for vår undersøkelse:

  1. Hva er samspillet og balansen mellom virtuelle og fysiske samhandlingsarenaer?
  2. Hvordan kunne samspillet føre til at ansatte ønsket å arbeide hjemmefra og ikke på arbeidsplassen?

Vi spurte om preferanser for de ulike oppgavene med tanke på hjemmekontor eller på arbeidsplassen. De oppgavene som fikk høyest rangering som best egnede til fysisk arbeidsplass var knyttet til å:

  • bygge fellesskap
  • bygge relasjoner til kolleger
  • skape psykologisk trygghet
  • håndtering av person-konflikter
  • kreativitets- og endringsprosesser.

Vi ser her den klare favoriseringen av de sosiale prosessene som viktig i et fysisk arbeidsfellesskap.

Undersøkelse fordeler med hjemme-/virtuelt kontor.
Undersøkelse utført av Enalyzer/Human Factors.

Fra et hjemmekontor var det en tydelig favorisering av utføring av oppgaver og det å arbeide fokusert. Det var også en stor åpenhet for å gjennomføre en del møter i en virtuell setting.

Når det gjelder de personlige forskjellene fant vi at introverte gjerne ville løse både person- og sakskonflikter på arbeidsplassen, mens ekstroverte ikke var like opptatt av det.

Ekstroverte bør tenke over adferd

Å be om hjelp og uttrykke uenighet mente mange introverte kunne gjøres på en ok måte både hjemmefra og i arbeidsfellesskapet. De introverte ga også uttrykk for at de i større grad kunne være seg selv i en hjemmesituasjon enn i et kontorfellesskap. Dette kan tyde på at de utadvendte skaper normer i det sosiale fellesskapet som setter begrensninger på introvertes anledning til å by på seg selv. Dette er et læringspunkt med tanke på psykologisk trygghet og kreativitet på arbeidsplassen. Det illustrerer at ekstroverte bør være oppmerksomme på hvordan egen atferd kan påvirke andre.

Dette var en liten undersøkelse med ca. 50 personer. Derfor er det en undersøkelse til ettertanke og refleksjon. Den peker på noen problemstillinger og muligheter der man må forvente at ansatte har ulike meninger. Enhver organisasjon og avdeling må finne fram til en balanse som passer deres oppgaver og ansattes ønsker når flere skal tilbake på kontoret. Store variasjoner i ønsker og praksis behøver ikke å være et problem så lenge deltakerne finner en god rolle i samspill med andre – og at det samtidig er en omforent forståelse av disse forskjellene og det ideelle samspillet.

Lykke til med samtalene for å finne fram til deres egen lokale forståelse av den nye normalen.

Min egen opplevelse

Jeg hørte til de som mistet den sosiale rollen som seminarleder i et rom med mennesker i rask interaksjon. Jeg var vant til en hverdag der forståelse av blikk-kontakt og non-verbale signaler var sentralt. Observasjon av samspill mellom deltakerne ga meg en unik anledning til å forstå det som egentlig skjedde bak ordene. Jeg brukte min kropp, bevisst og ubevisst, når jeg instruerte og inviterte til dialog og deltakelse.

Å være seminarleder er en praksisbasert yrkesrolle der timene preges av kroppslig og intellektuell mestring, overraskelser, humor og improvisasjon. Det kjentes på kroppen når jeg hadde min første dag. Det kjentes på kroppen at den kom tilbake i sitt naturlige habitat. I den setting kunne jeg bruke hele meg. Jeg er nok litt mer ekstrovert enn introvert.

Fant ikke noen innlegg.

Abonnement på coaching

Abonnement på coaching

Gi dine medarbeidere tilgang på personlig og profesjonell vekst og utvikling med et fleksibelt abonnement på en eller flere av våre profesjonelle coacher.

Les mer

Coaching-teknikker for prosjektledere

Coachende prosjektledelse

En coach-veteran avslører nyttige teknikker spesielt tilrettelagt for deg som leder prosjekter.

Dette kurset gir deg grunnleggende coaching-verktøy som er anvendelige i mange situasjoner. I kurset lærer du gjennom teori og øvelser som gir deg håndfast kroppslig læring. Kurset er et samarbeid mellom tilt.work og Computerworld Academy.


Våre nyhetsbrev

Her kan du melde deg på et eller flere av våre ukebrev.

"*" obligatorisk felt

Navn*

PrivacyTech

Som medlem i PrivacyTech-nettverket blir du en del av en gruppe likesinnede profesjonelle som er opptatt av GDPR, personvern, compliance og tech. Med Eva Jarbekk – en av Norges fremste eksperter på området – som fasilitator.

Partners in tilt

Vårt nettverk av “kloke hoder” (team tilt) med en bærekraftsagenda.

Del dine tanker om denne artikkelen

0 Comments

På forsiden nå

Diagnose: Kan brukes til alt

Diagnose: Kan brukes til alt

|
Å kunne mer om det meste enn de fleste høres bra ut. Men i et ekspertdrevet arbeidsliv kan "multitalent" klinge mer som en diagnose.
Skal vi gni det inn, eller ikke?

Skal vi gni det inn, eller ikke?

|
De gangene jeg som barn kom over en liten rift på en tapetvegg eller i et klesplagg, var det utrolig fristende å pirke litt, og se om jeg kunne få løs en bit til, eller lage hullet litt større. Jeg hadde ikke noe ønske om å ødelegge, jeg ville bare se hva som skjedde.  
Født som leder?

Født som leder?

|
Blir man født som leder? Eller kan det læres? Jeg trodde ikke dette var et tema lenger. Jeg tok feil.
Bare 200 meter til: Små steg gjør store fremskritt

Bare 200 meter til: Små steg gjør store fremskritt

|
Hva er likheten mellom en polfarer, deg og dine ansatte?
Olivias verden

Olivias verden

|
KI er et fantastisk verktøy, og det blir mer fantastisk for hvert minutt. Fint for oss, stort sett. Men hvordan vil Olivia (8 måneder) sitt voksne liv se ut?
Darwin, dating og dommedag

Darwin, dating og dommedag

|
Det går en rød tråd fra Simen Velle til armageddon. Men det er ikke kvinnekampen som har skylda. Ei heller datingappene. Det er Darwin.
Snyltekapitalismen

Snyltekapitalismen

|
De har sugd seg inn i verdiskapningen i det meste som foregår på planeten. Nå begynner de å spise av velferdssamfunnets grunnmur også.
vektorgrafikk eldre i aktivitet

Farvel til alderismen. Eldre som livsbejaende, verdiskapende borgere

|
Den offentlige samtalen har et sterkt fokus på eldre som et problem og en kostnad. Skal vi snu samtalen til å handle om eldre som en livsbejaende ressurs, må det en holdningsendring til – også hos eldre.
Du skal få din lønn i vaffeljernet

Du skal få din lønn i vaffeljernet

|
Den ultimate lederutfordringen: Det eneste du kan tilby av motivasjon er vafler. Tusenvis står i det hver dag.

Pin It on Pinterest

Share This

Del dette

Delt glede er dobbelt glede. Del dette med ditt nettverk.