Halleluja-dop og virtuelle lykkepiller

Myten om tankens kraft er betydelig overdrevet. Gerd Nilsson avkler virtuelle lykkepiller som «The Secret» som halleluja-dop.

av | 27. november 2012 @ 00:05

Myten om tankens kraft er betydelig overdrevet, fastslår Tirsdag morgens «mythbuster» Gerd Nilsson, og avkler virtuelle lykkepiller som «The Secret» som halleluja-dop: Ingen trening, ingen mening.

Ingen som har beskjeftiget seg med litteratur innen genrene personlig utvikling og lederutvikling, vært tilhører på et motivasjonsforedrag eller lest et ukeblad kan ha unngått å høre at «det sitter i hodet» – være seg suksess eller problemer. Vi leser og hører historier om mennesker som har gått fra et miserabelt til et fantastisk liv, fra dødelige sykdommer til sunnheten selv, fra tap til seier på idrettsarener og fra fiasko til suksess i næringslivet.

Alt med tankens kraft.

Budbærere av denne oppskriften er mange. Alt fra såkalte alternativbehandlere, mer eller mindre åndelige guruer, foredragsholdere, psykologer med kognitiv terapi som metode eller coacher innen idrett, næringsliv og personlig utvikling.

En av de mest kjente og ytterliggående er Ronda Byrne og hennes bestselger «The Secret». I følge hennes oppskrift er det bare å forestille seg det man ønsker seg og å tenke og føle som man allerede har det, så blir det slik. Det er universets lov.

Får du ikke hva du har bestilt hos universet, skyld på deg selv: Du gjør det ikke (opp)riktig nok.  

Det er deg det er noe feil med. Igjen.

Ville det ikke være deilig om det var så enkelt? Nesten som å ta en virtuell lykkepille. For hvem vil ikke ha suksess, god helse og et fantastisk liv? Vi elsker  visst «quick fix» oppskrifter og tar gjerne en pille hvis den fikser problemene vi måtte ha (ja, for søren – jeg kjøpte og slukte «The Secret». Men, altså ikke rått.)

Når jeg prøver å nøste i opprinnelsen til ideen om tankenes makt, dukker det opp mange tråder. Alt fra eldgammel åndelig filosofi til moderne psykologi og vitenskap. En av trådene som har hatt stor betydning her hjemme på berget er prestasjonene til våre toppidrettsutøvere og begrepet mental styrketrening. Næringslivet har adoptert både begrepet og teknikkene – ofte med gode resultater.

Som coach arbeider jeg selv i dette landskapet.  Forandring til det bedre er så avgjort mulig enten det er fra allerede god til fremragende eller fra dårlig/middelmådig til god. Å jobbe med tankestrukturer med tilhørende følelser som ligger i overbevisninger, holdninger og personlige verdier er en viktig del av det.

Vi kan for eksempel styrke selvfølelsen og troen på at suksess er mulig gjennom slike prosesser i stedet for å bli sittende fast i negative overbevisninger.

Men det kreves en innsats, og livet vil fortsatt by på både medgang og motgang. Vi kan trene oss opp til å takle motgangen på en bedre måte – og, ja – det krever trening.

Jeg er overbevist om at verken foregangsmannen Willy Railo, dagens idrettspsykologer i Olympiatoppen eller utøverne selv ville funnet på å tro at all den fysiske treningen kan droppes og  erstattes med å visualisere seg til topps på pallen. Tilsvarende vil næringslivslederne, de seriøse coachene, psykologene, foredragsholderne og rådgiverne der ute heller ikke få deg til å tro at du slipper unna å gjøre jobben.

Noen vil til og med være ærlige nok til å si at det krever beinhard jobbing og masse, masse trening å realisere våre drømmer, ønsker og mål.

De vil fortelle oss at visualisering, såkalt positiv tenkning og andre verktøy som for eksempel meditasjon kan være til stor hjelp, og til og med utgjøre en dramatisk forskjell. Men jeg både håper og tror ikke de vil si at det er alt du behøver å gjøre.

For uten handling blir tanker kun virtuelle lykkepiller og ekstatiske halleluja-rop.

Det er noe i det gamle utsagnet:

«Hvis noe er for godt til å være sant, er det som regel det»

God tirsdag.

Artikler av Gerd Jorunn Nilsson (alle)

12 Kommentarer

 1. Egil Bjørsland

  Interessant å lese for min del som Humanetiker og med vårt forbunds siste kampanje: «Ingen liker å bli lurt» friskt i minne. Paradoksene i det komplekse menneske blir veldig synlig i en slik kontekst, der vi på den ene siden som rasjonelt tenkende vesener ikke liker å bli lurt, samtidig som vi er storforbrukere av quick fix løsninger uten garanti. Jeg er jo helt enig i at jobben må gjøres selv, uansett om det er i arbeidslivet på fritida eller på hjemmefronten.

  Så blir jo spørsmålet for min del også litt i samme gate som påstanden om at ingen liker å bli lurt; Blir vi ikke litt lurt av coacher og andre forståsegpåere når deres budskap eller rettere sagt forettningside nettopp er at vi trenger hjelp til å få gjort jobben? Betyr det at en av de store utfordringene nå er at det har blitt så komplisert å være menneske at vi må ha hjelp? Mangler vi rett og slett kompetanse på å leve våre egne liv? Og hvor skulle vi eventuelt ha fått erverva oss den manglende kompetansen? Eller har livet generelt, arbeidslivet eller fritida blitt så krevende at vi er i ferd med å få ett nytt klasseskille? De som lever å takler sine liv ved hjelp av andre på den ene sida og de som trår til å famler seg fram alene på den andre sida.

  Det er jo selvsagt nivåer her som på det meste ellers. Både i forhold til ansvar og mengde kontra kompetanse og ressurser. Men det fritar vel ikke oss som mennesker ansvar for egne liv? Å tenke seg fram til en løsning er jo på mange måter en filosofisk tilnærming til problemløsning. Ofte er det en forløsende prosess uansett hvilken prosess en er inne i. Men om en mangler evnen til å sette kraft bak en beslutning om endring, eller ikke finner retning ut av en uønsket situasjon, så trenger kanskje noen av oss en person eller funksjon eller instans til å rettlede oss eller coache oss i slike situasjoner. Men er ikke det også en quick fix eller en mental pille?
  Det er ikke mulig å diskutere dette uten å berøre bakgrunnen for at mennesker trenger andre typer stimuli for å få til en endring. Om det er idrettsutøveren som må ha hjelp av en psykolog for å treffe blinken eller det er en leder som trenger hjelp av en coach for å finne fram til rett beslutning så må uansett jobben gjøres av den enkelte.
  Men en kan vel også mene at komplekse liv krever komplekse løsninger, og at ønsket om å lykkes oftere og i større grad i seg selv blir en drivkraft for å utvikle en mental lykkepille eller en quick fix.
  Men hvorfor må eller skal vi det da?
  Mangler vi kompetanse på å leve våre egne liv?

  Svar
  • Paal Leveraas

   En coach-rolle har mange likhetstrekk med din personlige trener på helsestudioet. Det handler om trening, hvilket du selvsagt utmerket godt kan gjøre selv, men kanskje velger å hente inn en støttespiller til av ulike grunner: En som driver deg fremover og gir feedback; en som kanskje vet om mer effektive måter å komme frem til resultatene; en som ikke har noen annen agenda enn at du skal nå dine mål.

   Det er et snev av luksus over det. Litt sånn «fordi jeg fortjener det». Det betyr ikke at det ikke er nyttig. Det å ha en profesjonell sparring-partner som ikke har noen egen agenda betyr også at man vet at utfordringer, press,tilbakemeldinger, ros og ris ikke dekker over en skjult agenda. Dette kombinert med en profesjonell tilnærming og god forståelse for hvordan vi mennesker er skrudd sammen, gjør at de som bruker en coach finner at dette er verdt prisen, og vel så det.

   En profesjonell coach overtar for øvrig ikke ansvaret for kundens liv, snarere tvert imot, han eller hun ansvarliggjør kunden for hvordan livet leves.

   Svar
  • Gerd Jorunn Nilsson

   Takk for tankevekkende og interessante refleksjoner, Egil. Jeg er fullt og fast overbevist om at den mest kompetente personen på eget liv er personen selv. Og ja, vi er 100% ansvarlig for oss selv. Noen ganger har vi problemer som andre kan hjelpe oss til å finne ut av. Ikke ved å gi svarene, men ved å hjelpe oss å finne våre egne svar. I naturen selv, og derved menneskene, ligger en indre drivkraft til utvikling. Men, vi møter på hindere eller sperrer som vi kanskje ikke ser så godt. Da er det også godt at det finnes noen som kan hjelpe oss å se og finne de ressursene vi har glemt – eller ikke vet at vi har.

   Svar
  • Asle Gundersby

   Jeg liker det du skriver om å ha/ta ansvar for egne liv.
   Ansvar kan deles opp i to: Betinget og ubetinget.

   De fleste av oss, undertegnede inkludert, er ganske god på førstnevnte og litt mindre god på sistnevnte.

   Samfunnets økende komplektistet og informasjonsmengde, gjør at vi raskere beveger oss mellom situasjoner. Hver situasjon krever nye mestringsstrategier. Jeg tør påstå at vi i dagens samfunn utvikler flere delpersonligheter som følge av dette, og derfor også lettere og oftere kommer i konflikt med oss selv (og andre).
   Å sy disse delpersonlighetene sammen til et hele er ikke lenger trivielt, og kanskje er det forklaringen på at det i dag er et større marked for profesjonell hjelp enn det var for, si 100 år siden. Ikke for det, for 100 år siden, var det også mer naturlig å hjelpe hverandre. Den gang (har jeg blitt fortalt 😉 hadde vi tid.

   Det mest vesentlige vi kan gjøre som ubetingede ansvarsfulle mennesker er å løsrive oss fra pendlervirksomheten mellom forfengelighet og selvmedlidenhet. Å bli bevisst at det finnes et perspektiv utenfor disse kan være en aha-opplevelse for mange – og jeg tør driste meg til å si: det nærmeste vi kommer en quick fix.

   Svar
 2. Kristin A. Norenberg

  Jeg er veldig enig i dine betraktninger. Ingenting skjer uten innsats, men som NLP Coach opplever jeg at det ofte er relativt lite som skal til for å bli mer bevisst og ta ansvar for eget liv. I perioder av livet føler mange seg «lost», og vet ikke hvordan de skal komme seg ut av det. Da er det godt å få litt hjelp og støtte til å finne veien videre, og få noen tips og ideer på hva man kan jobbe med for å skape positiv endring.

  Svar
  • Gerd Jorunn Nilsson

   Takk for din kommentar, Kristin. Det du skriver stemmer godt med mine erfaringer.

   Svar
 3. EliSiv H Skjei

  Jeg er åpen og ikke spesielt skeptisk av meg. Har «testet ut» the secret’s teori på noe så enkelt som fisking. Og det hjalp ingenting at jeg tenkte, følte, visualiserte og konsentrerte meg om fisken på kroken. Fisken beit ikke den dagen, men den hjalp meg til å velge hva jeg skal tro.

  Svar
 4. Per-Egill Frostmann

  Godt å lese at også andre tar tak i den overfladiske (og overflødige) selvhjelpsbransjen. Hardt arbeid og trening: absolutt. Du må sannsynligvis trene i minst 10 000 timer for å bli skikkelig god i noe (M. Gladwell; Outliers). Det gjelder selvsagt også coacher og mentale trenere. Stå på!

  Svar
 5. Susann Gjerde

  Hei Gerd, Takk for myth-busting! Jeg har også lest the Secret og tror det trengs mer enn gode tanker 🙂 Ville bare si at kognitiv terapi på ingen måte tror at bare man endrer tanken er alt løst. Man snakker gjerne om den «kognitive tre-enighet» bestående av tanke, atferd og følelse. Så tanke alene vil ikke skape endring. Endrer man derimot tanken, vil man lettere kunne påvirke atferd i en riktigere retning enn tidligere, og følelsen endrer seg og når tanken endres.

  Og når det gjelder 10.000 timer for å bli ekspert, så holder det ikke med kvantitet alene (det vet jeg du vet Per-Egill, ville bare understreke det). Det skal være bevisst øvelse (deliberate practice). Derfor tror jeg at å reflektere over egen praksis/arbeidsinnsats/ rolle/identitet sammen med en objektiv tredje part som bla støtter, utfordrer og gir tilbakemelding, mens man øver kan føre mye godt med seg. Ikke fordi vi må det for å mestre eget liv eller jobb, men fordi det er lettere å gjøre sammen med andre enn alene.

  Svar
  • Gerd Jorunn Nilsson

   Mange takk for din kommentar, Susann. Fint at du belyser den «kognitive tre-enighet».

   Svar
 6. Kristin Eggen

  Jeg leste dette innlegget med stor glede. Ja, jeg har the Secret og tankens makt langt oppe i halsen. Ja, man kan endre negative tankemønstre, og ja, vi trenger trening. Men det er som å plassere mennesket midt i en øy, og la ham eller henne klare seg som best hun kan. Vi overser det nettet vi er i, av historie, kultur, politikk. Jeg blir minst like provosert av troen på at du kan føle/tenke deg syk, og føle/tenke deg frisk. Vennligst fortell det til nyfødte barn av HIV-positive mødre i fattigere deler av verden. Eller til han som nettopp har fått beskjed om at han lider av en uhelbredelig sykdom. Hvorfor ikke tillate alle kreftfremkallende stoffer i mat/emballasje, produkter vi omgir oss med? Vi tenker oss jo syke likevel, ikke sant? Ah! Det var godt å få sagt det!

  Svar

Legg inn en kommentar

Bli en karriedesigner

Bli en karriedesigner

En gang var karriere noe du tok stilling til én gang i livet. I dag kan det være lurt å være en karrieredesigner.

forsiden

Værekraft, eller prøve å finne meg sjæl

Værekraft, eller prøve å finne meg sjæl

Vi har alle vært der, og ikke minst har vi tatt tak i venner, kunder, kjærester og kolleger når de slutter å puste med magen og fester øynene på et mål langt der borte i horisonten.  Når de slutter å være nærværende.

Noen av våre forfattere

701 posts
Paal Leveraas er sjefreflektør og -redaktør i tilt.work og gründer av blant annet tilt work AS, digi.no og Leveraas AS. Ta kontakt med Paal enten du trenger et foredrag, en sparringpartner i ditt lederskap eller en som kan hjelpe deg å få budskapet ut i verden. Eller alt over.
View Posts →
70 posts
Hedvig Rognerud er forretningsutvikler, ledercoach, prosessleder og foredragsholder i Fossekall AS på Lillehammer. Hedvig skriver om språk som lederverktøy for tilt.work.
View Posts →
42 posts
Bjørn Z. Ekelund er psykolog. Han står bak "Diversity Icebreaker". Han skriver jevnlig for tilt.work, og er en del av ekspertpanelet. Som en ledende ekspert på team og samarbeid holder han foredrag, leder seminarer og gir veiledning.
View Posts →
40 posts
Atle Øi er sertifisert DNCF-coach. Han har jobbet store deler av karrieren i media - radio, TV, utelivreklame, nett. Han har gitt ut to diktsamlinger. Han underviser i språk, og også på OsloMet i markedsføring.
View Posts →
18 posts
Herman Berg er journalist. Han sitter i tilt.works advisory board.
View Posts →
14 posts
Catherine Lemaréchal eier og driver Ticato AS. Hun er rådgiver og NLP-coach og skriver om kommunikasjon, merkevarebygging og tidsmestring. Catherine kan hjelpe deg å oppnå mer enn du tror du kan. Hun holder kurs og foredrag, og mest populært nå for tiden er kurset: Gi f*** for flinke piker.
View Posts →
14 posts
Tom Georg Olsen skriver jevnlig om ledelse med fokus på tillitsbasert ledelse. Han er konserntjener i Miles, og sitter også i styret i tilt work AS.
View Posts →
13 posts
Thomas Nygaard er daglig leder i tilt work AS. Han er mangeårig leder i forlagsbransjen, hvor han to ganger har eliminert sin egen jobb. Han er blitt ekspert på å omstrukturere virksomheter på en måte som ivaretar verdiene.
View Posts →
11 posts
Eva Jarbekk er en av våre fremste juridiske eksperter på personvern og GDPR.
View Posts →
11 posts
Walaa Abuelmagd skriver om mangfold i tilt.work.
View Posts →
9 posts
Erik Slinning er Managing partner i Great Leadership Institute®. Har spesialisert seg innen aksjonsorientert ledergruppeutvikling. Har også skrevet boken «Helsefremmende Lederskap – slik leder de beste» (Gyldendal Akademisk) og «Ledergruppen – fra meg og mitt til vi og vårt» (Kommuneforlaget).
View Posts →
9 posts
Annar Aasheim er en nestor i norsk lederutvikling med mer enn 30 års fartstid. Han driver selskapet Kompetanseunion som blant annet utvikler nye metoder for medarbeidersamtaler og -undersøkelser.
View Posts →
7 posts
Jan-Erik Sandberg skriver om hvordan vi kan gjøre mangfold i arbeidslivet til et aktivum. Han lever hva han lærer som "ikke helt A4 selv".
View Posts →
7 posts
Gerd Jorunns misjon som skribent i tilt.work og Tirsdag morgen har vært å avlive myter om ledelse.
View Posts →
7 posts
Mai-Britt jobber med rekruttering i en internasjonal organisasjon. Hun skriver om rekruttering og ledelse i tilt.work.
View Posts →
6 posts
Rune skriver om medarbeiderskap.
View Posts →
6 posts
Jeanette Høie er desksjef i tilt.work. Hun har lang fartstid som journalist og vaktsjef i dagspressen. Hun har godt grep om ulike digitale fortellerteknikker og tar oppdrag innen content management og innholdsproduksjon.
View Posts →
5 posts
Elin Ulset er en engasjert og nær leder som er levende opptatt av kommunikasjon, ledelse og adferd. Elin har vokst opp i HR-kommunikasjon, både fra Aftenposten, digitale medier og mediebyrå. Hun balanserer det faglige med lederskap, og lederskap med familie, og hun trives godt i alle sfærene.
View Posts →
5 posts
Ph.d. og professor II Glenn Hole er direktør i IT-selskapet Skill. Han skriver om mangfold i arbeidslivet.
View Posts →
4 posts
Arne Jensen er generalsekretær i Norsk redaktørforening.
View Posts →
3 posts
Esben Keim driver rådgivingsselskapene Vital Few og OSS. Han skriver om presterende team, resultatledelse/OKR, mangfold og kundefokus her på tilt.work.
View Posts →
3 posts
Coach og organisasjonsutvikler @StadigBedre :: management for hire :: kultur og strukturbygger :: Levende opptatt av å skape prestasjonsfremmende rammer gjennom menneskeorientert ledelse.
View Posts →
2 posts
Ola hjelper virksomheter å jobbe med temaer rundt helse, kulturbygging og spons og tilbyr også underholdende, bevisstgjørende og motiverende foredrag/webinar.
View Posts →
2 posts
Jørgen Lund jobber med endringsledelse gjennom eget selskap.
View Posts →
2 posts
Sissel Naustdal leder MadeToGrow og er brennende engasjert i utvikling av menneskers potensial
View Posts →
2 posts
Anne 🌱 Reknes hjelper mennesker med å finne, få eller skape sin drømmejobb, og deler tips, tricks, teknikker, verktøy og metoder her i tilt.work.
View Posts →
2 posts
Christine er kursutvikler og foredragsholder med et stort lærerhjerte og masse kjærlighet til god tekst. Hun driver firmaet Tekstdoktor og underviser i digital markedsføring og journalistikk på Høyskolen Kristiania.
View Posts →
2 posts
Stikkordet for Cathrines arbeid med lederutvikling er "praktisk hverdagsledelse".
View Posts →
2 posts
Ole Kristian Sivertsen er CEO i selskapet Desert Control. Han har lang fartstid fra selskap som Citrix, RES Software, Sun Microsystems, Telenor, EVRY og Global Eagle. I dag har han dedikert seg til teknologi som løser klimautfordringer.
View Posts →
2 posts
Per Spektiv er, som navnet antyder, en person som er i stand til å se ting fra mange sider, og det er også hans jobb her i tilt.work.
View Posts →
2 posts
Jostein Borgmo er til daglig eier og kreativ direktør i Suburbia og har dessuten nesten 80.000 følgere på Instagram.
View Posts →
2 posts
Isabelle er senterleder for kraftsentret Forandringhuset. Hun er mentor og utviklingsansvarlig for ungdommer i Oslo.
View Posts →
1 posts
Nils Petter Nordskar er tidligere reklamemann. I dag holder han kurs, foredrag og utgir dessuten nyhetsbrevet "Lykkes med ideer".
View Posts →
1 posts
Håkon er opptatt av personlig utvikling, drivkraft og glede. Han er sertifisert NLP Master Practitioner, og skriver og tilbyr tjenester for personlig vekst.
View Posts →
1 posts
Jan Sollid Storehaug er digital strategirådgiver. Han er også en mye brukt foredragsholder.
View Posts →
1 posts
Eli jobber i Fossekall AS. Hun har siden 2001 også drevet eget idé- og kommunikasjonsbyrå. Hun brenner for vekst og utvikling i bedrifter, og ser raskt muligheter og det unike. Hun veileder bedrifter i strategiprosesser, fremtidens bærekraftige forretningsmodeller, produkt/ markedsoptimalisering, forbedrer verdiløfter, bedriftskultur og innovasjonsskapende faktorer/team.
View Posts →
1 posts
Bjørn O- Hopland er eier og daglig leder av Smart Endring AS.
View Posts →
1 posts
Hodejeger, arbeidslivsekspert og Managing Partner i Hammer & Hanborg. Trine Larsen har over 15 års erfaring med rekruttering av ledere og spesialister, og er en tydelig stemme i samfunnsdebatten om fremtidens arbeidsliv. Hun leder den norske delen av det nordiske rekrutterings- og konsulenthuset Hammer & Hanborg.
View Posts →
1 posts
Kevin er Corporate Storyteller, Content Strategist og Awareness@Work Consultant. Han skriver om nærværingslivet her i tilt.work.
View Posts →
1 posts
Cathrine Foss Stene er en erfaren team- og lederutvikler og har jobbet med og i mange av de største norske virksomhetene.
View Posts →
1 posts
Kari har en bachelor i statsvitenskap med fordypning i menneskerettigheter og flerkulturell forståelse. Hun går nå en modulbasert master i voksnes læring på NTNU. Hun er utdannet NLP Business Practitioner (Kreativ Ledelse og Coaching nivå A) hos UiA/Coachteam.
View Posts →
1 posts
Hans E. Anonsen har bred erfaring fra seniorposisjoner i næringsliv og finans. Han har ledet omfattende prosjekter, som har vært kritiske for store bedrifters overlevelse. Han har også vært styreformann og styremedlem i diverse organisasjoner. Siden 1999 har forfatteren vært partner i Concern d.a. - et svensk-norsk partnerskap, som har jobbet med svensk og norsk næringsliv. Han har coachet et stort antall ledere og medarbeidere. Målet har hele tiden vært å utvikle deres evne til å håndtere sammenhengen mellom tanker og følelser, kultur og holdninger, business og økonomi.
View Posts →
1 posts
Kathra er COO i oppstartselskapet Generation Mobility samt teamleder i bydel Gamle Oslo.
View Posts →
1 posts
Thor Ivar Forsland er coach og karriereveileder hos Frisk Utvikling.
View Posts →
1 posts
Kristin er partner og markedssjef i MetaResource. Hun beskriver seg som en stolt "potet" som kan mye om mye og ofte finner løsninger eller nettverk som kan bidra. Hun skriver om mentale muskler i hverdagen.
View Posts →
1 posts
Agnethe har jobbet med lederutvikling siden 2005. Hun har undervist på høyskolenivå, og har utgitt karrierebøkene «100-dagerskoden" og "Karrieredesign". Av bakgrunn har hun en tverrfaglig utdanning innen blant annet teknologi, ledelse og innovasjon. Agnethe er også internasjonalt sertifisert coach og organisasjonscoach.
View Posts →
1 posts
Lori er en pionér innen coaching. Hun har gjennom flere tiår skapt opplevelsesbaserte treningsprogram og har jobbet med hundrevis av ledere verden over. Hun er opptatt av nevrovitenskap, og var blant de første til å integrere dette i ledertrening.
View Posts →
1 posts
Jørn Bue Olsen er rådgiver og forfatter i ledelse og etikk Ekon, Dr., siv.ing. og førsteamanuensis ved Oslomet (Etikk og bedriftenes samfunnsansvar). Olsen skrev doktorgrad om etiske dilemmaer for ledere i konkurranseutsatt virksomhet der Hauge-caset er eksempel på kombinasjon av lønnsom verdiskapning og anvendt etikk. Olsen holder foredrag om «Hauge som fyrtårn for norske bedrifter i dag». Utga i 2020 ny bok, «Næringslivsetikk og samfunnsansvar», i samarbeid med Henrik Syse. Leif-Runar Forseth er rådgiver og forfatter innen ledelse, gründervirksomhet og etikk. Han har doktorgrad i teoretisk fysikk og mastergrad i filosofi, tema etikk og lederskap. Ny bok, "Naturlig lederskap", kom i 2020.
View Posts →
1 posts
Lori Shook og Frode Svensen driver selskapet shooksvensen ltd. Lori er en pionér innen internasjonal coaching. Frode er en erfaren leder som i dag trener andre ledere. shooksvensen er partnere med tilt.work.
View Posts →
1 posts
Data Scientist med bred, internasjonal bakgrunn.
View Posts →
1 posts
Thomas skriver om tankesett, metoder og verktøy for morgendagens ledere.
View Posts →
1 posts
Jeanette Luytkis er sertifisert profesjonell coach og ledelsesrådgiver. Hun leverer individuelle coaching og treningsopplegg, med spesialisering på lederskap, personlig vekst og innovativ forretningsutvikling.
View Posts →
1 posts
Umid skriver om tjenende lederskap og selvledelse.
View Posts →
1 posts
Frode tror på kraften i gode historier. Han har hele sitt liv jobbet med å utvikle mennesker, blant annet som leder i ExxonMobil og i Capgemini. De siste tiårene har han jobbet som coach og lederutvikler.
View Posts →
1 posts
Herminia Ibarra er professor ved London Business School og forfatter av fagbøker om ledelse og organisasjonsutvikling.
View Posts →
1 posts
Ingar Roggen er sosiolog og beskrives som en av de europeiske pionerene for sosial informatikk. Arbeidsfeltet omfatter blant annet det sosiale aspektet av det virtuelle rommet, sosial analyse av internett og samspillet mellom menneske og datamaskin. I 1996 introduserte han sosiologien på nettet, websosiologi, som en nettvitenskap.
View Posts →
%d bloggere liker dette: