Å selge uten å selge

av | 23. august 2011 @ 07:49

Jeg måtte si det som det er: Jeg liker ikke å selge meg selv. Jeg vil helst at kundene skal komme til meg. Og det gjør de. Her er min metode.

Nettverket Heffalonia inviterte meg til å snakke om hvordan man selger seg selv. Jeg måtte si det som det er: Jeg liker ikke å selge meg selv. Både kalde og varme telefoner er en bøyg. Jeg vil helst at kundene skal komme til meg.

Derfor har jeg funnet min egen metode.

Jeg kaller den «Tirsdag morgen», og du utsettes for den nå.

Kilden gikk tørr

Våren 2010 var trøblete for meg. Siden jeg startet min coaching-virksomhet i 2004 hadde kundene stort sett dukket opp av seg selv, gjennom nettverket mitt og via via.

Men jeg sporet av i sideprosjekter, kilden gikk tørr, og jeg trengte å fornye kundebasen.

Jeg visste alt jeg burde gjøre for å selge mine tjenester. Prospektere, kvalifisere, initiell kontakt, be om et møte, alt det der. Men jeg ville helst slippe. Jeg lette etter en annen vei. Fantes det en måte jeg kunne selge meg selv på uten å drive klassisk salg?

Beste egenskaper

Jeg oppfordrer ofte mine kunder til å dyrke fram sine beste egenskaper. Så jeg spurte meg selv det samme spørsmålet: Hva er min beste egenskap?

Jeg vet jeg er en god coach, men jeg er også god til å skrive.

Så jeg bestemte meg for å starte skrivingen.

Jeg satte meg noen mål:

 • substans: det jeg skriver skal ha en verdi for deg i form av ny innsikt og aha-opplevelser.
 • frekvens: du skal vennes til å få produktet regelmessig. Avhengighet er bra.
 • brukervennlighet: det skal være minimalistisk i form og lett å ta til seg og lett å dele.
 • skape handling: det skal være en oppfordring til handling som bringer deg og din organisasjon videre. Hvis handlingen innebærer å engasjere meg, er det en hyggelig og tilstrebet bieffekt.

Jeg ønsket også å skape et fristed, et tidløst pusterom, løsrevet fra det generelle nyhetsbildet. Og jeg ønsket å synliggjøre min kompetanse og skape tillit. Jeg ville dessuten at det skulle ha et personlig preg, og bruker følgelig ofte meg selv og mitt liv. Det finnes mange gode eksempler på hvordan man ikke skal gjøre tingene der, men viktigere er at det bidrar til å avmystifisere coaching generelt og coach Paal spesielt.

Det ble til Tirsdag morgen, et ukebrev du og (pr i dag) 893 andre abonnenter får i epostkassen hver tirsdag morgen. Tirsdag morgen er blitt en suksess. Tilbakemeldingene jeg får hver uke gjør meg stolt, glad og takknemlig. Og det er lønnsomt. Oppdragene jeg får som følge av Tirsdag Morgen mer enn veier opp innsatsen.

Læring

«Gjør det du elsker å gjøre så godt at folk kaster penger etter deg for at du skal gjøre mer av det»

Så hva kan du lære av dette?

Nei, du skal ikke nødvendigvis starte ditt eget ukebrev. Men du kan lære at du skal synliggjøre din kompetanse. Det finnes minst ett felt hvor du er bedre enn de fleste. Sannsynligheten er stor for at akkurat dette er hva du liker aller best. Handling taler sterkere enn ord. Ikke spar på de gode handlingene, men sørg for at du er på rett sted til rett tid ved å gjøre det rette hele tiden.

Nødvendigheten av å synliggjøre hva du er god for i et kresent marked hvor personlige kvaliteter ofte er utslagsgivende gjelder enten du driver din egen virksomhet eller klatrer karriérestigen i næringsliv eller offentlig forvaltning. Hva slags fremgangsmåter som er akseptable i ulike miljøer varierer. Balansegangen er hårfin og krever en høyt utviklet fingerspitzgefühl.

Du skal leve ditt liv slik: Det du gjør er det du elsker å gjøre, og det gjør du så godt at folk kaster penger etter deg for at du skal gjøre mer av det.

De gode nyhetene

Og her er de gode nyhetene: For å komme dit trenger du antagelig hjelp av en dyktig coach.

Da er du kommet til rette sted.

God tirsdag.


Paal Leveraas
Følg Paal

9 Kommentarer

 1. Anonym

  Ja, spørsmålet er hva jeg er god på. Burde kanskje prøve å finne det ut *tenksom mine*

  Svar
 2. Kari Viken Olsen

  «Du skal leve ditt liv slik: Det du gjør er det du elsker å gjøre, og det gjør du så godt at folk kaster penger etter deg for at du skal gjøre mer av det.»Wow! En inspirerende og herlig læresetning! Jeg er fullstendig tilhenger!

  *klør meg i hodet* Men synes det er en vanskelig utfordring det der med å få folk til å kaste penger etter deg (eller altså… meg 😉 ). Dørstokkmila mi er nok «å skape handling».Jeg er ikke i tvil om at man trenger litt hjelp til penge-kaste-biten, hvis man da ikke er en av de få heldige som med store øyne har sett det gå av seg selv. Og jeg vil tro at man også da kan ha nytte av hjelp til å opprettholde den gyldne situasjonen.  Jeg innser litt panikkslagen at du har noe å tilby som jeg ønsker meg. Dette må jeg tygge litt på (er «bare» en privatperson med en blogg og et budskap, så det er som alltid et spørsmål om ressurser). Foreløpig skal jeg definitivt lese på din blogg og jeg tegner aldeles øyeblikkelig et abonnement. Takk for inspirerende innlegg…og for fristelsen
  Med vennlig hilsen Kari

  Svar
  • Paal Leveraas

   Takk for hyggelig kommentar, Kari. Og takk for at du vil abonnere. 

   Og når jeg først har en ekspert som deg her, med all din kompetanse: min datter kom hjem fra Hudøy og fortalte levende og engasjert om pansergrevling. Kan du fortelle meg hva forskningen vet om dette usedvanlige dyret?

   🙂

   Svar
   • Kari Viken Olsen

    Ahhh – din datter har stiftet bekjentskap med et dyr som kryptozoologer nok kan endel om. Pansergrevlingen er i godt selskap med andre vesen som basilisk, drage, hulder, enhjørning, troll, nisse, vampyrer og for å ikke snakke om – sjøuhyrer. Bare som et apropo vil jeg bemerke at jeg i mitt slektstre har en ekte hulder. Dette er ikke dårlig selskap!

    På nrk.no sine nettsider (http://www.nrk.no/programmer/radio/nitimen/1.867493) skriver de at:  ”flere generasjoner med norske barn har lært å kjenne [pansergrevlingen] under sine feriekoloniopphold på Hudøy. Ingen har noen gang sett denne spesielle grevlingen, men det betyr ikke at ikke fins!   – Den fins i hvert fall i hodene til tusener av norske barn, og hvem kan da si at den ikke fins?”

    Og deri ligger selve kryptozoologiens kjerne. Hvem kan si at den ikke finnes?Kryptozoologi er min favoritt–ologi. Det er ”vitenskapen” om vesen/dyr som er utdødd (men kanskje ikke likevel?), vesen/dyr som aldri har eksistert (men hvem kan si at de ikke finns?) og dyr som ikke burde vært der folk mener de har sett dem. Man kan også si mystiske vesen. Det er en vitenskap for folk med all slags bakgrunn fra biologi til folklore http://www.forskning.no/artikler/2005/desember/1134370861.71.

    Kryptozoologi er min favoritt–ologi. Det er ”vitenskapen” om
    vesen/dyr som er utdødd (men kanskje ikke likevel?), vesen/dyr som aldri har
    eksistert (men hvem kan si at de ikke finns?) og dyr som ikke burde vært der
    folk mener de har sett dem. Man kan også si mystiske vesen. Det er en vitenskap
    for folk med all slags bakgrunn fra biologi til folklore http://www.forskning.no/artikler/2005/desember/1134370861.71.

    Det er ikke rart det er min favoritt-ologi siden jeg er ekte engasjert i alt fra naturen rundt oss til nissen og mannen i månen.

    Og jeg har da funnet litt på nett om dens vesen – eller rykter om dens vesen i hvertfall. Den kalles visst meles meles pansero på latin og armorbadger på engelsk. Den er observert på Hudøy, men kan visst også ha vært observert andre steder. Da på vandring mot kalde områder, som den da tydeligvis foretrekker? Opprinnelig skal den ha kommet fra Sibir. Den er svært tung med sitt panser som dekker ryggen og sidene. Buken er imidlertid myk og sårbar. Den er rask, spesielt når den feller panseret. Og med eller uten panser kan den vandre over store avstander. Den er svært smidig og sterk. Noen argumenterer imidlertid med at det må være en misforståelse at de beveger seg så mye uten panser, da det er mer sannsynlig at den gjemmer seg når den er sårbar uten sitt skall og at den da venter i hi til det har grodd ut igjen. De skal ha ekstra ledd på bakbena som gjør at de kan løfte seg opp og få lengre ben når de springer (fra en samtale på et forum under dyresiden.no). Jeg fant også at det ryktes at den kan bli opp mot 7 meter lang.

    Ærlig talt så er jeg usikker på disse opplysningene. Men så mener jeg kanskje at folk kan komme til informasjon om mystiske vesen på all slags mystisk vis. Så kanskje alt er like sant? Jeg mistenker likevel at de virkelige ekspertene kommer fra Hudøy, så din datter har nok i hvertfall mer kunnskap om dem enn hva jeg har rukket å tilegne meg på denne tiden.

    Jeg håper hun fortsetter å være ekte engasjert i pansergrevling J.

    Svar
    • Kari Viken Olsen

     Jeg beklager at det ble en hikkopp som gjorde at det ene avsnittet kom to ganger. Og så glemte jeg å takke for det spennende spørsmålet :-).

     Svar
    • Paal Leveraas

     Takk for nyttig og lenge etterspurt informasjon, Kari. Jeg tror kanskje du er den første besøkende på mine nettsider med hovedfag i grevling, så jeg kunne nesten ikke la anledningen gå fra meg til å søke litt kunnskap når du først var her.

     Jeg skal formidle ditt svar videre til min datter.

     Eller kanskje ikke. 🙂

     Svar
 3. Kari Viken Olsen

  «Du skal leve ditt liv slik: Det du gjør er det du elsker å gjøre, og det gjør du så godt at folk kaster penger etter deg for at du skal gjøre mer av det.»Wow! En inspirerende og herlig læresetning! Jeg er fullstendig tilhenger!

  *klør meg i hodet* Men synes det er en vanskelig utfordring det der med å få folk til å kaste penger etter deg (eller altså… meg 😉 ). Dørstokkmila mi er nok «å skape handling».Jeg er ikke i tvil om at man trenger litt hjelp til penge-kaste-biten, hvis man da ikke er en av de få heldige som med store øyne har sett det gå av seg selv. Og jeg vil tro at man også da kan ha nytte av hjelp til å opprettholde den gyldne situasjonen.  Jeg innser litt panikkslagen at du har noe å tilby som jeg ønsker meg. Dette må jeg tygge litt på (er «bare» en privatperson med en blogg og et budskap, så det er som alltid et spørsmål om ressurser). Foreløpig skal jeg definitivt lese på din blogg og jeg tegner aldeles øyeblikkelig et abonnement. Takk for inspirerende innlegg…og for fristelsen
  Med vennlig hilsen Kari

  Svar
 4. Php

  Hei Paal, takk for positivt innspill. Det passet rett inn i min nåværende situasjon. Vil gjerne abonere på mailen fra deg.

  Mvh
  Pål Pedersen
  php@BetterLife.as

  Svar
  • Paal Leveraas

   Hei Pål, takk for tilbakemelding. Jeg har nå lagt deg inn i mailing-listen, og du får nok ikke det første brevet før i januar. Tirsdag morgen tar tenkepause i julen.

   Svar

Trackback/Tilbaketråkk

 1. Plant et frø og la naturen gå sin gang | Tirsdag morgen - […] Les også: Å selge uten å selge […]

Legg inn en kommentar

Noen av våre forfattere

686 posts
Paal Leveraas er sjefreflektør og -redaktør i tilt.work og gründer av blant annet tilt work AS, digi.no og Leveraas AS. Ta kontakt med Paal enten du trenger et foredrag, en sparringpartner i ditt lederskap eller en som kan hjelpe deg å få budskapet ut i verden. Eller alt over.
View Posts →
57 posts
Hedvig Rognerud er forretningsutvikler, ledercoach, prosessleder og foredragsholder i Fossekall AS på Lillehammer. Hedvig skriver om språk som lederverktøy for tilt.work.
View Posts →
33 posts
Atle skriver om coaching og kommunikasjon.
View Posts →
25 posts
Bjørn Z. Ekelund er psykolog. Han står bak "Diversity Icebreaker". Han skriver jevnlig for tilt.work, og er en del av ekspertpanelet.
View Posts →
18 posts
Herman Berg er redaksjonssjef i tilt work AS.
View Posts →
14 posts
Tom Georg Olsen skriver jevnlig om ledelse med fokus på tillitsbasert ledelse. Han er konserntjener i Miles, og sitter også i styret i tilt work AS.
View Posts →
13 posts
Thomas Nygaard er daglig leder i tilt work AS. Han er mangeårig leder i forlagsbransjen, hvor han to ganger har eliminert sin egen jobb. Han er blitt ekspert på å omstrukturere virksomheter på en måte som ivaretar verdiene.
View Posts →
12 posts
Hans Jacob Christensen har lang fartstid i norsk og internasjonal HR. Her i tilt.work vil han utforske kjernen i HR, utfordre noen etablerte sannheter i faget og gjerne skape debatt.
View Posts →
11 posts
Walaa Abuelmagd skriver om mangfold i tilt.work.
View Posts →
7 posts
Jan-Erik Sandberg skriver om hvordan vi kan gjøre mangfold i arbeidslivet til et aktivum. Han lever hva han lærer som "ikke helt A4 selv".
View Posts →
7 posts
Gerd Jorunns misjon som skribent i tilt.work og Tirsdag morgen har vært å avlive myter om ledelse.
View Posts →
7 posts
Mai-Britt jobber med rekruttering i en internasjonal organisasjon. Hun skriver om rekruttering og ledelse i tilt.work.
View Posts →
6 posts
Catherine Lemaréchal eier og driver Ticato AS. Hun er rådgiver og NLP-coach og skriver om kommunikasjon, merkevarebygging og tidsmestring. Catherine kan hjelpe deg å oppnå mer enn du tror du kan. Hun holder kurs og foredrag, og mest populært nå for tiden er kurset: Gi f*** for flinke piker.
View Posts →
5 posts
Rune skriver om medarbeiderskap.
View Posts →
5 posts
Elin Ulset er en engasjert og nær leder som er levende opptatt av kommunikasjon, ledelse og adferd. Elin har vokst opp i HR-kommunikasjon, både fra Aftenposten, digitale medier og mediebyrå. Hun balanserer det faglige med lederskap, og lederskap med familie, og hun trives godt i alle sfærene.
View Posts →
5 posts
Ph.d. og professor II Glenn Hole er direktør i IT-selskapet Skill. Han skriver om mangfold i arbeidslivet.
View Posts →
5 posts
Eva Jarbekk er en av våre fremste juridiske eksperter på personvern og GDPR.
View Posts →
4 posts
Annar er en nestor i norsk lederutvikling med mer enn 30 års fartstid.
View Posts →
3 posts
Esben Keim driver rådgivingsselskapene Vital Few og OSS. Han skriver om presterende team, resultatledelse/OKR, mangfold og kundefokus her på tilt.work.
View Posts →
3 posts
Erik Slinning er Managing partner i Great Leadership Institute®. Har spesialisert seg innen aksjonsorientert ledergruppeutvikling. Har også skrevet boken «Helsefremmende Lederskap – slik leder de beste» (Gyldendal Akademisk) og «Ledergruppen – fra meg og mitt til vi og vårt» (Kommuneforlaget).
View Posts →
3 posts
Jeanette Høie er desksjef i tilt.work. Hun har lang fartstid som journalist og vaktsjef i dagspressen. Hun har godt grep om ulike digitale fortellerteknikker. I tillegg er hun gründer-in-spe.
View Posts →
3 posts
Arne Jensen er generalsekretær i Norsk redaktørforening.
View Posts →
2 posts
Isabelle er senterleder for kraftsentret Forandringhuset. Hun er mentor og utviklingsansvarlig for ungdommer i Oslo.
View Posts →
2 posts
Jørgen Lund jobber med endringsledelse gjennom eget selskap.
View Posts →
2 posts
Sissel Naustdal leder MadeToGrow og er brennende engasjert i utvikling av menneskers potensial
View Posts →
2 posts
Anne 🌱 Reknes hjelper mennesker med å finne, få eller skape sin drømmejobb, og deler tips, tricks, teknikker, verktøy og metoder her i tilt.work.
View Posts →
2 posts
Christine er kursutvikler og foredragsholder med et stort lærerhjerte og masse kjærlighet til god tekst. Hun driver firmaet Tekstdoktor og underviser i digital markedsføring og journalistikk på Høyskolen Kristiania.
View Posts →
2 posts
Stikkordet for Cathrines arbeid med lederutvikling er "praktisk hverdagsledelse".
View Posts →
2 posts
Ole Kristian Sivertsen er CEO i selskapet Desert Control. Han har lang fartstid fra selskap som Citrix, RES Software, Sun Microsystems, Telenor, EVRY og Global Eagle. I dag har han dedikert seg til teknologi som løser klimautfordringer.
View Posts →
2 posts
Jostein Borgmo er til daglig eier og kreativ direktør i Suburbia og har dessuten nesten 80.000 følgere på Instagram.
View Posts →
1 posts
Herminia Ibarra er professor ved London Business School og forfatter av fagbøker om ledelse og organisasjonsutvikling.
View Posts →
1 posts
Umid skriver om tjenende lederskap og selvledelse.
View Posts →
1 posts
Nils Petter Nordskar er tidligere reklamemann. I dag holder han kurs, foredrag og utgir dessuten nyhetsbrevet "Lykkes med ideer".
View Posts →
1 posts
Paal Leveraas startet Tirsdag morgen i 2010 og jobber sammen med en rekke dyktige partnere for å videreføre dette til tilt.work i 2020.
View Posts →
1 posts
Ingar Roggen er sosiolog og beskrives som en av de europeiske pionerene for sosial informatikk. Arbeidsfeltet omfatter blant annet det sosiale aspektet av det virtuelle rommet, sosial analyse av internett og samspillet mellom menneske og datamaskin. I 1996 introduserte han sosiologien på nettet, websosiologi, som en nettvitenskap.
View Posts →
1 posts
Håkon er opptatt av personlig utvikling, drivkraft og glede. Han er sertifisert NLP Master Practitioner, og skriver og tilbyr tjenester for personlig vekst.
View Posts →
1 posts
Jan Sollid Storehaug er digital strategirådgiver. Han er også en mye brukt foredragsholder.
View Posts →
1 posts
Ola hjelper virksomheter å jobbe med temaer rundt helse, kulturbygging og spons og tilbyr også underholdende, bevisstgjørende og motiverende foredrag/webinar.
View Posts →
1 posts
Bjørn O- Hopland er eier og daglig leder av Smart Endring AS.
View Posts →
1 posts
Eli jobber i Fossekall AS. Hun har siden 2001 også drevet eget idé- og kommunikasjonsbyrå. Hun brenner for vekst og utvikling i bedrifter, og ser raskt muligheter og det unike. Hun veileder bedrifter i strategiprosesser, fremtidens bærekraftige forretningsmodeller, produkt/ markedsoptimalisering, forbedrer verdiløfter, bedriftskultur og innovasjonsskapende faktorer/team.
View Posts →
1 posts
Kevin er Corporate Storyteller, Content Strategist og Awareness@Work Consultant. Han skriver om nærværingslivet her i tilt.work.
View Posts →
1 posts
Cathrine Foss Stene er en erfaren team- og lederutvikler og har jobbet med og i mange av de største norske virksomhetene.
View Posts →
1 posts
Kari har en bachelor i statsvitenskap med fordypning i menneskerettigheter og flerkulturell forståelse. Hun går nå en modulbasert master i voksnes læring på NTNU. Hun er utdannet NLP Business Practitioner (Kreativ Ledelse og Coaching nivå A) hos UiA/Coachteam.
View Posts →
1 posts
Kathra er COO i oppstartselskapet Generation Mobility samt teamleder i bydel Gamle Oslo.
View Posts →
1 posts
Kristin er partner og markedssjef i MetaResource. Hun beskriver seg som en stolt "potet" som kan mye om mye og ofte finner løsninger eller nettverk som kan bidra. Hun skriver om mentale muskler i hverdagen.
View Posts →
1 posts
Thor Ivar Forsland er coach og karriereveileder hos Frisk Utvikling.
View Posts →
1 posts
Data Scientist med bred, internasjonal bakgrunn.
View Posts →
1 posts
Thomas skriver om tankesett, metoder og verktøy for morgendagens ledere.
View Posts →
1 posts
Jørn Bue Olsen er rådgiver og forfatter i ledelse og etikk Ekon, Dr., siv.ing. og førsteamanuensis ved Oslomet (Etikk og bedriftenes samfunnsansvar). Olsen skrev doktorgrad om etiske dilemmaer for ledere i konkurranseutsatt virksomhet der Hauge-caset er eksempel på kombinasjon av lønnsom verdiskapning og anvendt etikk. Olsen holder foredrag om «Hauge som fyrtårn for norske bedrifter i dag». Utga i 2020 ny bok, «Næringslivsetikk og samfunnsansvar», i samarbeid med Henrik Syse. Leif-Runar Forseth er rådgiver og forfatter innen ledelse, gründervirksomhet og etikk. Han har doktorgrad i teoretisk fysikk og mastergrad i filosofi, tema etikk og lederskap. Ny bok, "Naturlig lederskap", kom i 2020.
View Posts →
1 posts
Jeanette Luytkis er sertifisert profesjonell coach og ledelsesrådgiver. Hun leverer individuelle coaching og treningsopplegg, med spesialisering på lederskap, personlig vekst og innovativ forretningsutvikling.
View Posts →

Alltid på en tirsdag

«Jeg har fått en slags tirsdagsforventning», sa en abonnent. tilt.works ukebrev Tirsdag morgen er antagelig en smule vanedannende, men gode vaner kan man gjerne legge tll seg. Skaff deg selv en god ukentlig vane i dag — rett i din innboks! Alltid på en tirsdag, men aldri ellers i uka.

Fantastisk! Sjekk mailen din for en ekstra bekreftelse. Så ses vi på tirsdag.

Pin It on Pinterest

Share This
%d bloggere liker dette: