tilt | Aktuelt | Samfunn | Mangfold og frykten for det ukjente

Mangfold og frykten for det ukjente

onsdag 6. september 2023 @ 07:30

Refleksjoner over interkulturell forståelse i et mangfoldig samfunn: Lærdom fra profesjonsdagen ved VID.
Av Glenn Agung HoleFoto: Marius Ciutacu

I et samfunn hvor kulturell mangfoldighet vokser, er det viktigere enn noen gang å forstå betydningen av interkulturell forståelse. Profesjonsdagen ved VID vitenskapelige høgskole er et middel mot frykten for det ukjente. Arrangementet vitnet om viktigheten av denne forståelsen og presenterte nøkkelfaktorer som fremmer samarbeid og harmoni mellom ulike kulturelle grupper.

Kristne og muslimer i Kamerun

I en tid hvor religiøse konflikter fremheves på den globale scenen, fremstår Kamerun som et godt eksempel. Historiene om kristne og muslimer som lever side om side i denne nasjonen, med gjensidig respekt og toleranse, er ikke bare inspirerende, men også en påminnelse om hva som er mulig. Det underbygger behovet for å bryte fordommer og fremme interkulturell dialog, selv i samfunn som er så tett sammensatt som Norge.

Mangfold og frykten for det ukjente

Men å forstå kulturelt mangfold går utover geografiske og religiøse grenser. Vi står overfor utfordringer relatert til alder, kjønn, seksuell orientering, funksjonshemninger og nevrodiversitet. Uansett form, kan diskriminering ofte spores tilbake til frykt for det ukjente.

Nevrodiversitet, som inkluderer tilstander som autisme og ADHD, blir ofte misforstått, noe som fører til stereotypier. Eldre blir ofte oversett, betraktet som mindre kapable eller til og med utdaterte i sine evner, til tross for sin verdifulle livserfaring.

Veien fremover

Det er klart at utdanning spiller en kritisk rolle for å fremme mangfold og motvirke frykten for det ukjente. Skoler og institusjoner som VID kan innlemme programmer som fokuserer på disse mangfoldige aspektene av menneskelig erfaring. Workshops, seminarer, og mentorprogrammer kan hjelpe folk med å forstå og verne om den unike identiteten til hver enkelt. Kunst og media kan også tjene som effektive verktøy, da de ofte speiler samfunnets hjerte og sjel.

Konklusjon

Norge, som ethvert annet samfunn, står overfor utfordringer når det gjelder å fremme interkulturell forståelse. Men med inspirasjon fra steder som Kamerun og innsikt fra arrangementer som profesjonsdagen ved VID, kan vi jobbe sammen for å skape et inkluderende og forståelsesfullt samfunn. Et samfunn der diskriminering, uansett form, blir et tilbakelagt kapittel i vår kollektive historie.

Våre ukebrev

Her kan du melde deg på et eller flere av våre ukebrev. Du kan melde deg av eller endre hva du mottar via lenker i epostene.

"*" obligatorisk felt

Navn*

Litt klokere

Ukentlige nettmøter hvor vi gjør hverandre litt klokere. Du må være logget inn som medlem for å melde deg på.

PrivacyTech

Som medlem i PrivacyTech-nettverket blir du en del av en gruppe likesinnede profesjonelle som er opptatt av GDPR, personvern, compliance og tech. Med Eva Jarbekk – en av Norges fremste eksperter på området – som fasilitator.

Partners in tilt

Vårt nettverk av «kloke hoder» (team tilt) med en bærekraftsagenda.

Del dine tanker om denne artikkelen

0 Comments

På forsiden nå

vektorgrafikk eldre i aktivitet

Farvel til alderismen. Eldre som livsbejaende, verdiskapende borgere

|
Den offentlige samtalen har et sterkt fokus på eldre som et problem og en kostnad. Skal vi snu samtalen til å handle om eldre som en livsbejaende ressurs, må det en holdningsendring til – også hos eldre.
Du skal få din lønn i vaffeljernet

Du skal få din lønn i vaffeljernet

|
Den ultimate lederutfordringen: Det eneste du kan tilby av motivasjon er vafler. Tusenvis står i det hver dag.
Kvinne holde en presentasjon foran et publikum.

Kunsten å skape engasjement i møter og på kurs

|
VIVA er en huskeregel for den som vil skape engasjerende kurs som huskes.
Utsikten fra elfenbenstårnet

Utsikten fra elfenbenstårnet

|
Å se det store bildet er bra, men hvis det er det eneste vi ser, mister vi kontakten med virkeligheten.
Nøkkelen til vekst: Lærdommer fra åkeren til kontoret

Nøkkelen til vekst: Lærdommer fra åkeren til kontoret

|
Visdommen jeg arvet fra min kjære bestefar, en visdom som strekker seg langt utover åkrene og inn i livets mange aspekter, er en uvurderlig guide i forståelsen av likhetene mellom lederskap og bondekunnskap.
Norge under lupen, Datatilsynets tilsyn med kommuner ang personvern

Læringspunkter fra Datatilsynets tilsyn med kommuner

|
Datatilsynets rapport etter tilsyn med flere kommuner i Norge, gir oss nyttig læring.
Vektorgrafikk med to personer foran en tavle som viser elementer for god GDPR. Illustrerer viktigheten av å bygge en god personvernkultur.

12 bud for å bygge en robust personvernkultur

|
GDPR og IT-sikkerhet er ikke et engangsoppsett. Det krever konstant fokus og kontinuerlig oppdatering. Her er 12 gode råd for å bygge en varig personvernkultur.
Toppliste med pallplassene 1, 2 og 3.

Disse artiklene ble mest lest i 2023

|
Er artikkel om bærekraftig IT og grønn koding ble den mest leste artikkelen i 2023.
Lederskap bor i oss alle

Lederskap bor i oss alle

|
Jeg ønsker at vi reflekterer mer over hva lederskap egentlig er og hvilket mangfold av lederskap vi ønsker.

Pin It on Pinterest

Share This

Del dette

Delt glede er dobbelt glede. Del dette med ditt nettverk.