tilt | Signert | Tirsdag morgen | Vidunderlige nye intelligens: Hva kan vi bruke deg til?

Vidunderlige nye intelligens: Hva kan vi bruke deg til?

tirsdag 22. august 2023 @ 06:00

Hva kan vi egentlig bruke KI til? Hvordan kan det gjøre arbeidshverdagen enklere? Kan vi stole på at det som kommer ut er korrekt?
Av Paal Leveraas

Det siste året har vi fått et vidunderlig nytt leketøy: Kunstige intelligenser som kan gjøre hjemmeleksene dine, skrive foredraget du skal holde, søke på jobber for deg og fortelle deg små, hvite løgner om hvem du er. Pluss mye, mye mer.

Mange av oss er med rette fascinert, imponert og kanskje litt skremt av verktøy som ChatGPT.

Litt klokere: Hvordan nyttiggjøre seg kunstig intelligens?

Men etterhvert som nyhetens interesse dempes, er det også mange som spør seg selv: Hva kan jeg egentlig bruke dette til? Hvordan kan det gjøre arbeidshverdagen min enklere? Kan vi stole på at det som kommer ut er korrekt?

La oss ta det siste spørsmålet først. Og mitt svar er nei, du kan ikke stole på at det er korrekt. Den beste måten å oppdage det på er å spørre om ting du vet svaret på. Selv har jeg testet det ved å spørre et grunnleggende, eksistensielt spørsmål: Hvem er Paal Leveraas?

Det er jo et spørsmål som er vanskelig nok å svare på etter å ha levd 62 år i denne kroppen, så det er kanskje ikke å forvente at jeg skal få veldig presise svar fra en KI som strengt tatt er en fremmed. Men unøyaktigheten og påståeligheten har til tider vært så ekstrem at man kan lure på om den kunstige intelligensen hallusinerer.

Og hvis den fantaserer og hallusinerer på dette området, kan vi regne med at den gjør det samme på andre områder?

Ung, umoden

Samtidig er KI åpenbart en ung, umoden skapning som øyensynlig lærer superraskt fra minutt til minutt. Du får ikke nødvendigvis samme svar fra ChatGPT i morgen som du gjorde i går. (På spørsmålet om hvem jeg er, er jeg for tiden nedgradert fra å være en kjent forfatter og mere til, til å være en person man ikke vet noe om. Sikkert klok av skade.)

Som skrivende har jeg forsøkt å få KI til å skrive artikler for meg. Men det funker dårlig. Faktamessig er det interessant, hvis du kan stole på faktaene den legger frem. Men innholdet blir merkelig oppstyltet og sjelløst.

Hva tenker du for eksempel om de følgende avsnittene, som er KI-generert ved at jeg skrev “Fortsett denne artikkelen”?

Bla, bla, bla

KI kan være et nyttig verktøy på mange områder. Men det er viktig å huske at det ikke er en erstatning for menneskelig tenkning og vurdering. Det kan være nyttig å bruke KI til oppgaver som krever mye dataanalyse eller repetitivt arbeid. Men når det kommer til kreativ tenkning og problemløsning, er det fortsatt menneskelig intelligens som er overlegen.

Det er også viktig å være klar over begrensningene til KI. Som nevnt tidligere, kan man ikke alltid stole på at svarene som kommer ut er korrekte. Det er viktig å være kritisk og stille spørsmål når man bruker KI.

KI vil trolig endre måten vi jobber på i fremtiden, men det er fremdeles mye som gjenstår å utforske og utvikle. Det er spennende å tenke på hva som vil være mulig i fremtiden med hjelp av KI, men vi må huske på å være forsiktige og kritiske i vår bruk av denne teknologien.

Vi kan bruke KI til å forbedre helsevesenet, utvikle bedre teknologi, og forbedre effektiviteten i mange bransjer. Men vi må også huske på å tenke på konsekvensene av vår bruk av KI. Det er viktig å ha etisk refleksjon rundt bruken av KI, og å sørge for at den blir brukt til det beste for samfunnet som helhet.

Så, hva kan vi bruke KI til? Svaret er: mye. Men vi må huske på at det ikke er en erstatning for menneskelig intelligens, og at vi må være kritiske og forsiktige i vår bruk av teknologien.

Bla bla bla.

Jeg har også sett jobbsøknader som åpenbart er skrevet av en AI. De faller gjennom umiddelbart.

Ludditt?

Jeg fremstår kanskje nå som en smule ludditt. Det kan jeg ikke være bekjent av denne Tirsdag morgen. Tilbake til utgangspunktet: Det er fascinerende, og formodentlig er vi bare i den spede begynnelsen av KI-revolusjonen. Hva er de mest lavthengende fruktene for oss som jobber i eller leder en liten eller mellomstor bedrift?

Jeg vil gjerne lære av deg og andre kloke hoder fra Tirsdag morgens leserkrets. Derfor inviterer jeg til diskusjon tirsdag 22. august, hvor temaet er praktisk bruk av kunstig intelligens for oss som ikke har millionbudsjetter som kan sprøytes inn i egne anvendelser av teknologien.

22.08 kl 15:00 – Litt klokere: Hvordan nyttiggjøre seg kunstig intelligens?

God tirsdag.

Kunstig intelligens

En helt alminnelig dag på jobben

En helt alminnelig dag på jobben

Vi befinner oss i den fjerde industrielle revolusjon. Det betyr antagelig at det fjerde arbeidsliv også vil vokse frem. Om dette skal jeg holde et foredrag. I arbeidet med foredraget har jeg lekt med noen scenarier. Her er «scenario Lars».  Les mer
Olivias verden

Olivias verden

KI er et fantastisk verktøy, og det blir mer fantastisk for hvert minutt. Fint for oss, stort sett. Men hvordan vil Olivia (8 måneder) sitt voksne liv se ut? Les mer
Silvija Seres (Foto: Paal Leveraas)

Bekymringsmelding til databransjen

– De sier at de skal redde verden med AI, sier Silvija Seres. – Så snur de seg mot investorene og forteller dem hvordan de skal kapitalisere på det de gjør med våre data Les mer

Abonnement på coaching

Abonnement på coaching

Gi dine medarbeidere tilgang på personlig og profesjonell vekst og utvikling med et fleksibelt abonnement på en eller flere av våre profesjonelle coacher.

Les mer

Coaching-teknikker for prosjektledere

Coachende prosjektledelse

En coach-veteran avslører nyttige teknikker spesielt tilrettelagt for deg som leder prosjekter.

Dette kurset gir deg grunnleggende coaching-verktøy som er anvendelige i mange situasjoner. I kurset lærer du gjennom teori og øvelser som gir deg håndfast kroppslig læring. Kurset er et samarbeid mellom tilt.work og Computerworld Academy.


Våre nyhetsbrev

Her kan du melde deg på et eller flere av våre ukebrev.

"*" obligatorisk felt

Navn*

PrivacyTech

Som medlem i PrivacyTech-nettverket blir du en del av en gruppe likesinnede profesjonelle som er opptatt av GDPR, personvern, compliance og tech. Med Eva Jarbekk – en av Norges fremste eksperter på området – som fasilitator.

Partners in tilt

Vårt nettverk av “kloke hoder” (team tilt) med en bærekraftsagenda.

Del dine tanker om denne artikkelen

0 Comments

På forsiden nå

Hvordan 84% av norske virksomheter skaffer nye kunder

Hvordan 84% av norske virksomheter skaffer nye kunder

|
Ukens Tirsdag morgen er skrevet spesielt til en stor gruppe mennesker jeg beundrer: soloprenørene. Dere andre: Les på eget ansvar.
Diagnose: Kan brukes til alt

Diagnose: Kan brukes til alt

|
Å kunne mer om det meste enn de fleste høres bra ut. Men i et ekspertdrevet arbeidsliv kan "multitalent" klinge mer som en diagnose.
Skal vi gni det inn, eller ikke?

Skal vi gni det inn, eller ikke?

|
De gangene jeg som barn kom over en liten rift på en tapetvegg eller i et klesplagg, var det utrolig fristende å pirke litt, og se om jeg kunne få løs en bit til, eller lage hullet litt større. Jeg hadde ikke noe ønske om å ødelegge, jeg ville bare se hva som skjedde.  
Født som leder?

Født som leder?

|
Blir man født som leder? Eller kan det læres? Jeg trodde ikke dette var et tema lenger. Jeg tok feil.
Bare 200 meter til: Små steg gjør store fremskritt

Bare 200 meter til: Små steg gjør store fremskritt

|
Hva er likheten mellom en polfarer, deg og dine ansatte?
Olivias verden

Olivias verden

|
KI er et fantastisk verktøy, og det blir mer fantastisk for hvert minutt. Fint for oss, stort sett. Men hvordan vil Olivia (8 måneder) sitt voksne liv se ut?
Darwin, dating og dommedag

Darwin, dating og dommedag

|
Det går en rød tråd fra Simen Velle til armageddon. Men det er ikke kvinnekampen som har skylda. Ei heller datingappene. Det er Darwin.
Snyltekapitalismen

Snyltekapitalismen

|
De har sugd seg inn i verdiskapningen i det meste som foregår på planeten. Nå begynner de å spise av velferdssamfunnets grunnmur også.
vektorgrafikk eldre i aktivitet

Farvel til alderismen. Eldre som livsbejaende, verdiskapende borgere

|
Den offentlige samtalen har et sterkt fokus på eldre som et problem og en kostnad. Skal vi snu samtalen til å handle om eldre som en livsbejaende ressurs, må det en holdningsendring til – også hos eldre.

Pin It on Pinterest

Share This

Del dette

Delt glede er dobbelt glede. Del dette med ditt nettverk.