tilt | Aktuelt | Arbeidslivet | Motiverende samspill øker din ROI – Return on Involvement

Motiverende samspill øker din ROI – Return on Involvement

fredag 3. mars 2023 @ 07:14

Det skal så lite til for at en medarbeider opplever å bli sett, mens effekten ofte er stor.
Av Catherine LemaréchalFoto: artesitalia, Pixabay (CC0)

Hva får oss til å ønske å hente frem det beste i oss selv?

Riccardo Muti var dirigent ved La Scala i Milano. En dag fikk han et brev signert av 700 ansatte, med følgende beskjed: «You’re a great conductor. We don’t want to work with you, please resign. Why? Because you don’t let us develop. You’re using us as instruments, not as partners».

Musikerne hadde mistet gleden ved å spille. Han måtte gå.

Dirigenten Carlos Kleiber hadde en helt annen lederstil og utstråling enn Muti. På bilder og opptak av konserter ser vi grunnleggende forskjeller mellom de to. Øynene og kroppsspråket til Kleiber er lekent og åpent. Gjennom å invitere til samspill får han musikerne til å ønske å bringe fram sitt beste. Partnerskapet mellom dirigent og orkester er lystbetont og gjensidig forsterkende.

X- og Y-ledelse

Det minner meg om teori X og Y innen ledelse. Douglas McGregor var en amerikansk professor i ledelse ved MIT Sloan School of Management. I sin bok «Mennesket og bedriften» lanserte han teori X og Y. Muti ville falt innenfor hans teori X, som beskriver en hemmende, autoritær og kontrollerende leder, som ikke gir utviklingsmuligheter til sine ansatte. Teori Y derimot oppleves som frigjørende. Lederen viser tillit, gir ansvar og rom for utvikling.

Hvor motiverende er du?

Ledere forventer motiverte medarbeidere, men hvor motiverende er lederne? Det skal så lite til for at en medarbeider opplever å bli sett, mens effekten ofte er stor.

Jeg opplevde en gang at min leder uanmeldt kom inn på kontoret mitt og dumpet ned i gjestestolen. Han spurte: Hvordan går det Catherine? Vi hadde en 10-15 minutters samtale om ulike prosjekter jeg jobbet med. Jeg husker den dag i dag hvor motivert jeg følte meg av at han viste slik interesse. Jeg opplevde at han ikke hadde noen annen agenda enn bare å høre hvordan jeg hadde det. Det gjorde et dypt inntrykk, og minner meg om et sitat av forfatter Annette Simmons hentet fra boken The Story Factor: Husk at alle du møter opplever et underskudd på oppmerksomhet. Det har jeg tenkt på mange ganger, og det har inspirert meg til å vise litt ekstra oppmerksomhet til andre.

Et annet eksempel leste jeg om i The Happiness Advantage av Shawn Achor. Han skriver om lederen som bestemte seg for å starte hver dag med å sende en hyggelig e-post eller tekstmelding til en person i sitt team. Det kunne være en takk for god innsats eller noe han satte pris på hos vedkommende. Det tok ham to minutter og på kort tid økte produktiviteten i avdelingen med 31 prosent. En liten investering ga en uforholdsmessig stor avkastning.

Return on Involvement

Vi har alle hørt om ROI – Return on Investment – men hva med Return On Involvement?Det er så enkelt, men få gjør det. Sett av noen minutter hver dag til å vise andre oppriktig interesse og oppmerksomhet. Ta en uformell prat med en medarbeider, vis interesse og lytt aktivt. Legg merke til hvilken «Return On Involvement» du får. Det motiverer, gir energi og skaper engasjement. Det beste er at det blir en vinn-vinn-situasjon, begge parter får glede av det.

Avslutningsvis vil jeg gjerne dele foredraget av Itay Talgam som historien over er hentet fra: «Lead like the great conductors». Jeg ble tipset om videoen av en tidligere kollega og god venninne, og ble betatt! Klippet illustrerer så godt forskjellen som gjør en forskjell innen ledelse. Gled deg til å la deg inspirere.

You do a very small gesture and suddenly, out of the chaos, order. Noise becomes music.

Itay Talgam

Om forfatteren

Catherine Lemaréchal er rådgiver innen kommunikasjon, merkevarebygging og tidsmestring. Hun brenner for å hjelpe andre å få til mer enn de tror de kan.

Våre ukebrev

Her kan du melde deg på et eller flere av våre ukebrev. Du kan melde deg av eller endre hva du mottar via lenker i epostene.

"*" obligatorisk felt

Navn*

Litt klokere

Ukentlige nettmøter hvor vi gjør hverandre litt klokere. Du må være logget inn som medlem for å melde deg på.

PrivacyTech

Som medlem i PrivacyTech-nettverket blir du en del av en gruppe likesinnede profesjonelle som er opptatt av GDPR, personvern, compliance og tech. Med Eva Jarbekk – en av Norges fremste eksperter på området – som fasilitator.

Partners in tilt

Vårt nettverk av «kloke hoder» (team tilt) med en bærekraftsagenda.

Del dine tanker om denne artikkelen

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

På forsiden nå

kostbar ledelse

Kostbar ledelse

|
Den menneskelige kostanden er alltid for høy, men vet du hva det i kroner koster å miste en person?
Kunstig intelligens endrer arbeidslivet: Hva kan vi forvente?

Kunstig intelligens endrer arbeidslivet: Hva kan vi forvente?

|
Vårt Litt klokere nettmøte den 18. april skal handle om hvordan kunstig intelligens påvirker arbeidslivet. AI-feberen har eksplodert, og teknologien har allerede stor innflytelse på hvordan vi jobber, noe denne artikkelen er et eksempel på.
Bærekraftig HR: Når mennesker, planet og profitt møtes

Bærekraftig HR: Når mennesker, planet og profitt møtes

|
Hvordan kan HR bidra til bærekraftsstrategien og selv bli bærekraftig? Modeller er ikke nok. Men de kan være et startpunkt.
Ingen grunn til panikk?

Ingen grunn til panikk?

|
En konferanse i regi av Samfunnsbedriftene og et møte med en professor har gjort meg litt mer optimistisk for et samfunn hvor alle, også næringslivet, tar ansvar for en bærekraftig fremtid.
helsestrategi for dine ansatte

Har du husket helsestrategi for dine ansatte?

|
Målet med en helsestrategi er at alle ansatte har fysisk og - ikke minst - psykisk overskudd.
myteknusing

Når en «bløff» blir «sannhet» fordi den gjentas ofte nok

|
Det er meningsløst å bringe videre en generell påstand om at 70 prosent av alle endringsinitiativ mislykkes.
Vi kan ikke overlate til andre å redde planeten

Vi kan ikke overlate til andre å redde planeten

|
Selskaper som i dag ikke har en bærekraftstrategi som de etterlever, har ikke livets rett.
Dagen før kvinnedagen: Den langsomme reisen fra én normal til en annen

Dagen før kvinnedagen: Den langsomme reisen fra én normal til en annen

|
Det er kvinnedag i morgen. Og som alltid hører vi røster som hevder at i Norge er vi nå så likestilte at kvinnedagen ikke trengs mer. Men dagen går ikke ut på dato før den gamle normalen er byttet med en ny hvor «likestilling» er en selvfølgelighet.
Varför inte tvärtom

Kunsten å tenke motsatt: Hva om vi ansatte gründerne på fastlønn?

|
Gründervirksomhet er bygget på risiko, stor fallhøyde og mulighet for store gevinster.

tilt.møteplasser

Pin It on Pinterest

Share This

Del dette

Delt glede er dobbelt glede. Del dette med ditt nettverk.