tilt | Aktuelt | Å tilte på hodet

Å tilte på hodet

fredag 14. juli 2023 @ 07:30

Sansing, undring og refleksjon i møte med stillheten i naturen kan lede til livgivende innsikt, visdom og sinnsro.
Av Harald Bratland CarlsenFoto: Harald Bratland Carlsen

En onsdag i slutten av april gikk jeg langs Alnaelva gjennom Lodalen i Oslo, blid og fornøyd før et møte med nettverket der jeg nå figurerer som en av 18 partnere.

Været var vakkert, og elva var så flomstor at lyden av den kamuflerte slikt som menneskeprat og mekanisk støy. Under slike forhold kjenner jeg at andre sanser enn hørselen begynner å jobbe hardere.

Elvebruset ble litt fjernere da jeg tok steget inn i Kværnerbyen, men blikket mitt vandra fremdeles våkent i alle retninger der jeg gikk – og brått måtte jeg ta et steg tilbake og kikke ned mot bakken igjen. 

Jeg la hodet på skakke, tilta det litt over mot venstre, og da dukka hjertet opp. Det hadde nok festa seg i bevisstheten min et lite sekund tidligere, og der var det altså igjen – når jeg la hodet litt på skakke.

Det digre gamle kumlokket av betong hadde to stålhåndtak, og ett av dem lente seg lett bakover i det sterke sollyset og kasta en symmetrisk skygge.

Et tiltende fellesskap

Det handler av og til om å bevege seg langsomt nok – og stoppe opp eller ta et steg til siden når noe påkaller oppmerksomheten din.

Da jeg kom tilbake fra en lengre utenlandsvandring sist høst, hadde jeg behov for å knytte til meg ny mennesker og utvide kontaktnettet mitt. Jeg hadde behov for å ta et steg til siden. Etter å ha fulgt tilt.work på sidelinja en stund, tok jeg det første forsiktige steget inn i et tilt-nettverk for soloprenører (sånne som meg som har etablert en enmannsbedrift), deretter starta arbeidet med å revidere virksomheten min. Og for å gjøre en langsom historie litt kjappere: Etter sommerferien vil nyskapningen “Partners in Tilt” – der jeg altså er en av 18 – i stadig større grad synliggjøre produkter og tjenester som nettverket tilbyr.

Paal Leveraas, med-gründer, coach og sjefreflektør i tilt.work beskriver det slik: «Partners in Tilt er et nettverk av mennesker som har en felles visjon om at vi gjennom det arbeidet vi gjør mot eller i nærings-, organisasjonslivet og offentlig sektor kan påvirke til positiv endring, til glede for planeten, samfunnet, de ansatte, kundene, eierne og andre interessenter.»

Naturopplevelser som tilter hoder

Min innfallsvinkel til å påvirke i positiv og bærekraftig retning er nært knyttet til naturen og stillhetsopplevelser. Jeg ønsker å sette søkelys på hvordan nøysomhet, åpen undring og stillferdige menneskemøter kan forenes i en bærekraftig naturpakt. Naturnærvær som gir god forebyggende folkehelse er min visjon.

Å lede mindre grupper inn i naturen kan gi gode, og kanskje overraskende, effekter for teamutviklingen eller en virksomhets kulturbygging. Sansing, undring og refleksjon i møte med stillheten i naturen kan lede til livgivende innsikt, visdom og sinnsro.

Vi tror kanskje at slike opplevelser krever at vi fjerner oss langt unna urbane omgivelser. Jeg vet bedre enn mange hvordan man finner fram til overraskende stille steder et konglekast eller to unna støyen i Oslo. Og nettopp her tror jeg det kan skapes innsikter som tilter hoder mot bærekraftig endring, til beste for både naturen og menneskene.

Om forfatteren

Harald Bratland Carlsen er vandringsmann, historieforteller og stillhetsformidler.

Fant ikke noen innlegg.

Coaching-teknikker for prosjektledere

Coachende prosjektledelse

En coach-veteran avslører nyttige teknikker spesielt tilrettelagt for deg som leder prosjekter.

Dette kurset gir deg grunnleggende coaching-verktøy som er anvendelige i mange situasjoner. I kurset lærer du gjennom teori og øvelser som gir deg håndfast kroppslig læring. Kurset er et samarbeid mellom tilt.work og Computerworld Academy.


Abonnement på coaching

Abonnement på coaching

Gi dine medarbeidere tilgang på personlig og profesjonell vekst og utvikling med et fleksibelt abonnement på en eller flere av våre profesjonelle coacher.

Les mer

Våre nyhetsbrev

Her kan du melde deg på et eller flere av våre ukebrev.

"*" obligatorisk felt

Navn*

PrivacyTech

Som medlem i PrivacyTech-nettverket blir du en del av en gruppe likesinnede profesjonelle som er opptatt av GDPR, personvern, compliance og tech. Med Eva Jarbekk – en av Norges fremste eksperter på området – som fasilitator.

Partners in tilt

Vårt nettverk av “kloke hoder” (team tilt) med en bærekraftsagenda.

Del dine tanker om denne artikkelen

0 Comments

På forsiden nå

Diagnose: Kan brukes til alt

Diagnose: Kan brukes til alt

|
Å kunne mer om det meste enn de fleste høres bra ut. Men i et ekspertdrevet arbeidsliv kan "multitalent" klinge mer som en diagnose.
Skal vi gni det inn, eller ikke?

Skal vi gni det inn, eller ikke?

|
De gangene jeg som barn kom over en liten rift på en tapetvegg eller i et klesplagg, var det utrolig fristende å pirke litt, og se om jeg kunne få løs en bit til, eller lage hullet litt større. Jeg hadde ikke noe ønske om å ødelegge, jeg ville bare se hva som skjedde.  
Født som leder?

Født som leder?

|
Blir man født som leder? Eller kan det læres? Jeg trodde ikke dette var et tema lenger. Jeg tok feil.
Bare 200 meter til: Små steg gjør store fremskritt

Bare 200 meter til: Små steg gjør store fremskritt

|
Hva er likheten mellom en polfarer, deg og dine ansatte?
Olivias verden

Olivias verden

|
KI er et fantastisk verktøy, og det blir mer fantastisk for hvert minutt. Fint for oss, stort sett. Men hvordan vil Olivia (8 måneder) sitt voksne liv se ut?
Darwin, dating og dommedag

Darwin, dating og dommedag

|
Det går en rød tråd fra Simen Velle til armageddon. Men det er ikke kvinnekampen som har skylda. Ei heller datingappene. Det er Darwin.
Snyltekapitalismen

Snyltekapitalismen

|
De har sugd seg inn i verdiskapningen i det meste som foregår på planeten. Nå begynner de å spise av velferdssamfunnets grunnmur også.
vektorgrafikk eldre i aktivitet

Farvel til alderismen. Eldre som livsbejaende, verdiskapende borgere

|
Den offentlige samtalen har et sterkt fokus på eldre som et problem og en kostnad. Skal vi snu samtalen til å handle om eldre som en livsbejaende ressurs, må det en holdningsendring til – også hos eldre.
Du skal få din lønn i vaffeljernet

Du skal få din lønn i vaffeljernet

|
Den ultimate lederutfordringen: Det eneste du kan tilby av motivasjon er vafler. Tusenvis står i det hver dag.

Pin It on Pinterest

Share This

Del dette

Delt glede er dobbelt glede. Del dette med ditt nettverk.