tilt | Aktuelt | Samfunn | Var Alfred Nobel en nobel mann?

Var Alfred Nobel en nobel mann?

onsdag 17. august 2022 @ 07:00

En stor intellektuell kapasitet i kombinasjon med sterke erfaringer framstår også her som mektige drivere for videre utvikling og nye oppfinnelser.
Av Hedvig RognerudAlfred Nobels herregård Björkborn. Foto: Hedvig Rognerud

Tilfeldighet og ferietid førte meg sommeren 2022 til Karlskoga og Nobelmuseet, et besøk jeg absolutt kan anbefale! Etter å ha passert Bofors’ store industriområder, og idrettshaller, friarealer og kjøpesentra som alle hadde sett verdien av å bake Nobel inn i navnet, kom vi fram til Alfred Nobels herregård Björkborn, et av flere bosteder kjemikeren Nobel flyttet seg mellom.

Alfred Nobel beskrives i flere kilder som kjemiker, oppfinner og filantrop. Han tilbrakte store deler av arbeidslivet i våpenindustrien, først som ansatt farens i bedrift som tjente gode penger på Krimkrigen. Etter hvert registrerte han patenter på sine egne oppfinnelser, og viste seg også å være både språkmektig og en dyktig forretningsutvikler.

Store deler av formuen Alfred Nobel bygde opp, har senere kommet verden til gode gjennom 5 ulike nobelpriser.

Hodet mitt koker når vi endelig reiser videre. Hvordan går det an å tjene penger på krig og samtidig ha et filantropisk syn på livet? Alfred Nobel må ha vært en utrolig sammensatt person.

Kjemikeren

Kjemikunnskapen Alfred Nobel tilegnet seg, ser ut til å være en kombinasjon av hjemmeundervisning mens familien bodde i St. Petersburg, studieopphold i utlandet og læring i farens våpenfabrikk gjennom kompetanseoverføring.   

Sitat «Nobelavisa», et skoleprosjekt Åmot ungdomsskole:

«Alfred Nobel ble sendt på en studiereise til Tyskland, Frankrike, Italia og USA, der han fikk jobbe med kjemi på et laboratorium. Han vendte tilbake til Sverige i 1863, der han og faren forsatte å arbeide med nitroglyserin etter den italienske Sobreros’ metoder.»

Sitat Store Norske Leksikon:

«Nitroglyserin var et ustabilt og farlig stoff å arbeide med. Nobel-familien erfarte det selv på verste vis da Alfred Nobels yngste bror, Emil, og fire andre døde i en eksplosjon i farens verksted i 1864.»

Nobelmuseet. Foto: Hedvig Rognerud

Oppfinneren

En stor intellektuell kapasitet i kombinasjon med sterke, personlige erfaringer framstår også her som mektige drivere for videre utvikling og nye oppfinnelser. Det vi i dag kjenner som dynamitt, er et resultat av Alfred Nobels evne og vilje til å skape et mer stabilt og håndterbart sprengstoff, men det var ikke den eneste oppfinnelsen han patenterte.

Hans oppfinnelser og videre forretningsutvikling sto for viktige internasjonale bidrag til både entreprenører, byggebransjen og krigsindustrien.

Filantropen

Men hvor kommer filantropen inn i dette bildet?

Sitat Store Norske Leksikon:

«Alfred Nobel giftet seg aldri og fikk ingen barn, men han hadde et langvarig forhold til østerrikeren Sofie Hess som han møtte i 1876. I brevkorrespondanse han har etterlatt seg, skrev han flere ganger om ensomhet og tungsinn.»

Det fortelles at da Ludvig, en annen av Alfreds brødre, døde i 1888, ble det en feiltakelse trykket en nekrolog over Alfred i stedet for Ludvig, med overskriften «Dødens kjøpmann er død». Her ble Alfred Nobels bidrag til død og elendighet utbrodert. Dette skal ha gjort sterkt inntrykk. Var det virkelig slik verden opplevde han? Og hvis ja, hvordan kunne han fortsatt påvirke sitt eget ettermæle?

Da Nobel skrev sitt testamente i 1895, gikk hoveddelen av hans store formue til opprettelsen av det vi i dag kjenner som de fem nobelprisene innen medisin, fysikk, kjemi, litteratur og fredsarbeid. Gjennom et langt liv hadde han bygd en økonomisk plattform som ga han en mulighet til å bidra vesentlig, og han valgte med dette fondet å støtte mennesker som aktivt arbeider for å gjøre verden til et bedre sted.

Jeg vet ikke hva han grublet på eller hvor tungsinnet kom fra. Det er naturlig å tenke at han over tid slet med kvaler knyttet til den globale bruken av de oppfinnelsene han selv sto bak, og ødeleggelsene de kunne forårsake.

Selv ser jeg for meg at prisene han opprettet, var hans botsøvelse, og et bidrag til en bedre verden. Samtidig er det viktig å huske at han også sto for oppfinnelsen av et mer stabilt sprengstoff til bruk i en praktisk hverdag, og dermed bidro aktivt til færre arbeidsulykker.

Å få et innblikk i en liten flik av Alfred Nobels liv, er for meg en påminner om at de færreste mennesker er endimensjonale, og at de indre spenningene vi har i oss, kan bidra til alt fra kreativitet og skaperkraft til et stort mørke. Jobben er å finne en balanse vi (og omgivelsene) kan leve med.

Om Alfred Nobel var en nobel mann, vet jeg fortsatt ikke, men jeg tenker at han har stått for noen riktig noble gjerninger.

Fant ikke noen innlegg.

Abonnement på coaching

Abonnement på coaching

Gi dine medarbeidere tilgang på personlig og profesjonell vekst og utvikling med et fleksibelt abonnement på en eller flere av våre profesjonelle coacher.

Les mer

Våre nyhetsbrev

Her kan du melde deg på et eller flere av våre ukebrev.

"*" obligatorisk felt

Navn*

PrivacyTech

Som medlem i PrivacyTech-nettverket blir du en del av en gruppe likesinnede profesjonelle som er opptatt av GDPR, personvern, compliance og tech. Med Eva Jarbekk – en av Norges fremste eksperter på området – som fasilitator.

Partners in tilt

Vårt nettverk av “kloke hoder” (team tilt) med en bærekraftsagenda.

Del dine tanker om denne artikkelen

1 Comment

  1. Ivan Hestdahl

    “A fight is going on inside me,” said an old man to his grandson. “It is a terrible fight, and it is between two wolves,” one good and one bad. So goes a version of a traditional Cherokee legend. The first wolf embodies emotions and vices such as hate, greed, arrogance, dishonesty, anger, false pride, superiority and ego. The other wolf represents values and virtues such as peace, love, hope, serenity, humility, kindness, empathy, generosity, truth and compassion. The grandson considers the metaphoric battle and asks, “Which wolf will win?”
    The grandfather answers, “The one you feed.”

På forsiden nå

Salgsbroen, alle pilarer er like viktige.

Kan du skape tillit? Da er du en selger!

|
Du skal si til deg selv: «Jeg er en selger», og du skal si det med stolthet.
Adferdslæring: Tanker skaper følelser - følelser skaper adferd - adferd skaper tanker

De ubevisste holdningene til eldre arbeidstakere

|
Det foreligger en «allmenn sannhet» om de unge «talentene»: De er fremoverlente, innovative og proaktive arbeidstakere.
Soloprenørene: Hvordan skaffe nye kunder?

Soloprenørene: Hvordan skaffe nye kunder?

|
Overraskende kundeinnsikt fra erfarne soloprenører.
Hvordan 84% av norske virksomheter skaffer nye kunder

Hvordan 84% av norske virksomheter skaffer nye kunder

|
Ukens Tirsdag morgen er skrevet spesielt til en stor gruppe mennesker jeg beundrer: soloprenørene. Dere andre: Les på eget ansvar.
Diagnose: Kan brukes til alt

Diagnose: Kan brukes til alt

|
Å kunne mer om det meste enn de fleste høres bra ut. Men i et ekspertdrevet arbeidsliv kan "multitalent" klinge mer som en diagnose.
Skal vi gni det inn, eller ikke?

Skal vi gni det inn, eller ikke?

|
De gangene jeg som barn kom over en liten rift på en tapetvegg eller i et klesplagg, var det utrolig fristende å pirke litt, og se om jeg kunne få løs en bit til, eller lage hullet litt større. Jeg hadde ikke noe ønske om å ødelegge, jeg ville bare se hva som skjedde.  
Født som leder?

Født som leder?

|
Blir man født som leder? Eller kan det læres? Jeg trodde ikke dette var et tema lenger. Jeg tok feil.
Bare 200 meter til: Små steg gjør store fremskritt

Bare 200 meter til: Små steg gjør store fremskritt

|
Hva er likheten mellom en polfarer, deg og dine ansatte?
Olivias verden

Olivias verden

|
KI er et fantastisk verktøy, og det blir mer fantastisk for hvert minutt. Fint for oss, stort sett. Men hvordan vil Olivia (8 måneder) sitt voksne liv se ut?

Pin It on Pinterest

Share This

Del dette

Delt glede er dobbelt glede. Del dette med ditt nettverk.