Er bloggere blyge?

av | 25. mai 2006 @ 19:00

Som journalist har jeg lenge fulgt bloggsfæren ganske tett. Gjennom artikler, særlig i Neste Klikk, har jeg tidligere fokusert på konkrete blogger i den nå hvilende ‘Norskbloggen‘, og på den […]

Som journalist har jeg lenge fulgt bloggsfæren ganske tett. Gjennom artikler, særlig i Neste Klikk, har jeg tidligere fokusert på konkrete blogger i den nå hvilende ‘Norskbloggen‘, og på den måten vært med å dra talenter fram i lyset. Nylig har jeg også startet en artikkelserie under vignetten ‘Mennesket bak bloggen‘, hvor tanken er å presentere – ja, mennesket bak bloggen.

Serien ble startet med et intervju med Heidi Lunde, også kjent som VamPus, og fortsatte med et intervju med Eskil Åsmul, som står bak bloggen ‘Esquil røler om‘.

Det som forundrer meg, og faktisk gjør at jeg nøler med å lage flere slike intervjuer, er at responsen er så mikroskopisk. I kjølvannet av de to intervjuene registrerer jeg praktisk talt ingen interesse fra bloggerne. Jeg er ganske sikker på at svært mange har lest sakene (det ser jeg av trafikktallene), men bloggsfæren later av ukjente grunner som om den ikke er interessert. Ikke engang de intervjuede bloggerne har nevnt og/eller lenket til saken på egen blogg.

Hva kommer dette av, tro?

Jeg kan skissere noen hypoteser:

 1. Bloggsfæren har så sterk selvjustis og styres så til de grader av Janteloven, at de som blir presentert ikke tør å fortelle det av frykt for å bli stemplet som skrytete og selvopptatte.
 2. Bloggerne syns det er flaut å ha ‘fraternisert’ med et medlem av ‘MSM’, og forsøker å tie tabben ihjel.
 3. Bloggerne har ikke lest intervjuene.
 4. Bloggerne er blitt så vant med å profileres i profilintervjuer, at dette blir ‘just-another’.
 5. Intervjuene avslører mer enn de profilerte føler seg komfortable med, og de forsøker derfor å tie det ihjel.
 6. Bloggerne er blyge
 7. Annet ______ (skriv inn ditt forslag i kommentarfeltet)

Fortell hva du mener i kommentarfeltet, eller vær med å stemme over saken. Eller begge deler.

(Avstemmingsboks fjernet fordi den skapte trøbbel på siden. Stem heller her)

Paal Leveraas
Følg Paal
Artikler av Paal Leveraas (alle)

14 Kommentarer

 1. VamPus

  Mja – jeg har da linket opp intervjuet m.flere under “Navlelo” – men jeg skrev ikke om det som eget innlegg da jeg tenkte det får da være måte på med selvopptatthet. Men det virker jo som at intervjuer med bloggere er populære – tidligere på bloggblogg og nå på sonitus, i tillegg til de du skriver. Men den som intervjues legger kanskje ikke ut det selv nettopp fordi man ikke vil fremstå som selvopptatt?

  Svar
 2. paal

  Jeg ser poenget ditt, Vampus. Det handler altså om selvjustis, slik jeg tolker det.

  Men la meg her i kommentarfeltet stille et annet spørsmål: Er dette interessant stoff? For det er nok slik at i utgangspunktet synes bloggestoff ikke å være spesielt interessant for andre enn bloggere. Men dersom en voksende skare av bloggere syns det er spennende å lese om blogging – og andre bloggere – så er det verdt det likevel, Men hvis selv ikke bloggere finner det særlig interessant, kan man kanskje heller skrive om andre spennende mennesker og trender …

  Så ta dette som en oppfordring til å oppfordre meg til å skrive mer om dette. Eller holde kjeft. 🙂

  Svar
 3. Esquil

  Jeg har først og fremst ikke lenket til det fordi det faktisk ER en hemmelighet det du skriver om … men det vet du jo. Jeg er ellers veldig fornøyd med det intervjuet, det var meget godt håndverk fra din side og det er et tap for bloggebyen hvis du ikke gjør flere av den typen. (Men var jeg deg ville jeg plukket neste objekt selv istedet for å la forrige intervjuobjekt bestemme. Det er jo halve moroa for deg.)

  Til dine hypoteser er for min del 1,5,6 inne på noe og 2,3,4 skivebom. Det ligger også andre intervjuer på nett jeg ikke lenker til. Jeg liker oppmerksomhet, men jeg liker ikke å fremheve meg selv. Og det går ikke på jantelov og frykt, det kommer fra hjertet, noe ydmykhet er viktig for at jeg skal føle meg i balanse som menneske. Når det er sagt blir nok dette intervjuet linket til en gang.

  Det var over 8000 som leste det, en link fra meg ville neppe forandret de to første sifrene i tallet. Og jeg ER fornøyd, faktisk imponert. Så jeg syns ikke du skal fokusere så mye på akkurat den biten.

  Og det er sunt for oss at du kritiserer miljøet fra ditt ståsted!

  Svar
 4. Øystein Lund

  Tja, en del kommer vel an på bloggerns motivasjon for å skrive på nett? Hele halve hurven på VGB og Dagblo’ er jo såpass selvrefererende at det går over alle kosteskaft. Selv om det er litt morsomt når VG-bloggerne nesten helt automagisk sier “vi bloggere” og mener “vi VG-bloggere” – og minst en av dem fikk hakeslepp da jeg refererte til bloggen hennes “utenfra bloggsfæren”.

  Altså, utenfra den interne VGB-gjengen.

  VamPus har jo litt mer ambisjoner enn å sludre litt med venner og bekjente på nett har jeg skjønt, selv om VamPus er en litt Nemifisert utgave av Frk. Lunde så er vel ikke blyghet den første assosiasjonen som slår meg..

  Det slår meg at det bloggsfæren i Norge egentlig mangler er en form for nettverksbygging – fra mitt noe uinvidde ståsted ser det ut som om VGB og Dagbla’ har skapt to selvrefererende miljøer som svært skjelden kommuniserer med “folk utenfra” de respektive inngjerda hagene. Og så bruker folk i alt for liten grad Technorati har jeg sett – det kommer vel litt av at hverken VG eller Dagbladet har noen som helst interesse av å slippe det trafikk-grunnlaget de har opparbeidet seg ut på det videre nettet.

  Øh, tror jeg har mista tråden litt her nå – men en del av spørsmålet er kanskje om intervjuet passer inn i merkevaren den individuelle bloggeren har utviklet?

  Svar
 5. Vox populi

  Jeg tror punkt 1 i din analyse er den viktigste årsaken. Det ligger dypt nedfelt i vår bevissthet, dessverre. De du har intervjuet har ingen grunn til å være blyge, tvert imot. Jeg synes de er gode representanter for bloggsfæren og synes godt de kan skryte litt av det. De gir oss “amatørene” noe å strekke oss etter.

  Om det samme hadde vært gjort i USA, så hadde egenmarkedsføringen sett litt annerledes ut, men for mye og for lite osv.

  “Hos mennesker med begrenset begavelse er beskjedenhet ganske enkelt ærlighet. Hos dem med store talenter er det hykleri”
  Arthur Schopenhauer

  Svar
 6. Esquil

  hyggelig sagt, vox populi! Ikke så dypt nedfelt hos deg selv altså 🙂

  jeg er dog amatør da…

  Men til paal: jeg vet ikke om det har relevans, men jeg har også jobbet som journalist og smakt denne rungende tausheten. Jeg har jobbet i tre publikasjoner med opplag over 80.000, det var svært sjelden noen sa noe om det jeg skrev. Det gikk greit å takle fordi vi i redaksjonen støttet hverandre, fordi jeg var ung og forventet lite, og fordi jeg i Teknisk Ukeblad knapt kjente noen av leserne.

  MEN så begynte jeg å jobbe for orienteringsbladet i Norge, hvor jeg skrev om det miljøet jeg vanket i til daglig. Da ble tausheten mye verre å takle, for jeg visste at alle rundt meg hadde lest det, at folk hadde meninger, men ikke sa en puck. Dessuten var jeg korrespondent, uten kolleger rundt meg, jeg sendte artiklene og bildene i posten. Postkassa stod helt inntil søppelkassa, og jeg husker jeg følte at livet mitt ville vært helt likt om jeg hadde “postet” artiklene i den i stedet.

  Kanskje føler du også noe av dette, fordi du også er i bloggmiljøet?

  Det du da skal vite er at om du senere når skikkelig bunnen av samfunnet, Gud forby, så vil tidligere tause støtte deg. Da vil du innse at du hadde mer respekt blant folk enn de ga uttrykk for da du var “på topp”. Og at menneskene egentlig ikke er så ille. 🙂

  PS1: Jeg synes intervjuer med bloggere er skikkelig godt stoff.
  PS2: Voten din manglet det selvsagte svaret, blankt nei.

  Svar
 7. Rambukk

  Som relativt fersk i denne sfæren er det særlig en ting som utpeker seg som et karakteristisk blogg-personlighetstrekk hos mange. (Dette personlighetstrekket er også under utvikling hos undertegnede)

  Det handler om et sterkt og genuint ønske om å bli lest, og enda mer om å så et frø til kommentarer, debatt, gjenkjennelse og følelser hos (begge) leserne. Samtidig er de fleste av oss noviser og fuskere i faget. Noen færre har ydmykhet nok til å innse dette, og ønsker ikke å fremstå som navlebeskuende og pompøse. Vi ønsker å bli lest, men gjerne av lesere som finner veien selv. Paradoks.

  Både Vampus og Esquil har selvironi, humor og bakkekontakt nok til å kunne referere til intervjuene i bloggene sine, uten å fremstå som patetiske. Men grensen er hårfin.

  Jo, intervjuene ble lest med interesse. Som blogger blir man nysgjerrig på menneskene bak nicket, bak meningene og bak formuleringene. Esquil ble faktisk besøkt for første gang via linken i intervjuet.

  Fortsett Paal, dette er godt stoff, vi surrer rundt med en påtatt likegyldighet, og kaster oss over det med en gang ingen ser oss!

  Svar
 8. Drusilla

  Jeg synes intervjuene dine er morsomt lesestoff. Og tydeligvis flere med meg, det ser du på statistikken. At man så ikke skriver noe om det tror jeg ikke du skal tolke som manglende interesse. Det handler vel mer om at man ikke har noe spesielt å føye til eller bidra med. Intervjuer er jo ikke stoff som innbyr til debatt.

  Svar
 9. paal

  Dette var moro å lese. Har vært å sett Slipp Jimmy fri (der handler det virkelig om bunnen av samfunnet, Esquil), og gikk hjem fra Colosseum med en guffen følelse som jeg ikke var riktig sikker på skyldtes filmen eller tanken på at jeg hadde postet denne posten før jeg gikk. Noe med å stikke hue fram, igjen. Smittet av den samme selvjustisen? Bittelitt over den hårfine grensen Rambukk peker på?

  Esquil, jeg har selv jobbet i papirmedier i mange år, og skriver fremdeles frilans for flere ulike magasiner og blader, blant dem Teknisk Ukeblad, som er et av dem du viser til. Jeg forventer ingen respons på det jeg skriver der, det skjer sjelden eller aldri i papirmediene. Nettet er totalt annerledes der, og papir-journalister som “debuterer” på nett opplever stort sett alle sammen et respons-sjokk. At leserne kan gi tilbakemeldinger som er så umiddelbare og direkte er noe man må venne seg til.

  Svar
 10. Iversen

  Jeg likte Norskbloggen fryktelig godt, fint lesestoff for oss som liker anmeldelser, blogglesing og å finne nye blogger. Dvs, jeg fant vel aldri noe nytt der – men anmeldelsene var gøyale.

  Hvorvidt bloggere er blyge eller ei avhenger jo av mennesket man spør, men jeg tror nok punkt 1. har mer å si enn mange vil innrømme. Ikke nødvendigvis fordi andre bloggere faktisk vil synes at vedkommende er selvopptatt eller full av selvskryt, men hva man føler selv betyr jo ofte mer enn hva realiteten er. Jeg tror for eksempel ikke noen ville reagert negativt om Esquil og VamPus hadde laget en helt egen post hvor de peker til intervjuene sine på NK.

  Svar
 11. VamPus

  Helt ærlig – når nesten 18000 har klikket seg inn på “View complete profile” for å få mer informasjon om lille meg så må det jo være nok av nøkkelhullskikkere der ute. Men det ser jo ut til at du fikk svar på tiltale av FishEye…

  Svar
 12. Hjorthen

  Tja, hva slags respons hadde du forventet da? De som ble intervjuet kunne selvfølgelig kommentert det på egne blogger hvis de følte for det, men for oss andre så er det kanskje ikke så mye å respondere på?

  Men intervjuer med bloggere er godt stoff, ihvertfall for andre bloggere, og jeg antar vi alle sammen er takknemlige for den ekstra eksponeringen vi av og til får gjennom ditt arbeide for Neste Klikk. De intervjuene vi gjør på Sonitus når jo neppe ut til særlig mange utenfor “bloggrevy-klikken”, så jeg håper for all del at du fortsetter. Dessuten håper jeg at utvalget av intervjuede bloggere går litt utenom “the usual suspects” innimellom også.

  Svar
 13. RennyBA

  Interessant to artikler med påfølgende kommentarer/debatt Paal. Selv har jeg blogget et halvt års tid og selvsagt er jeg sugen på lesere, hvorfor skulle jeg ellers blogge? Det som kanskje er enda mer interessant er alle kommentarene. Siden jeg blogger på engelsk – som mange visstnok syntes er blærete – får jeg dem fra hele verden. Det er interessant å se hvor lite man vet om lille Norge og hvor nysgjerrig man er på vårt eksotiske kalde nord. Hertil kommer at jeg har familie fra over dammen og dermed får de også sitt av vårt dagligliv.

  Jeg er ofte i Cyber Space, men jaggu er det godt å hilse på noen i “den virkelig verden” også. VamPus kom uanmeldt inn på kontoret mitt en dag. Det gjør det enda mer interessant å lese når man har sett blogger’n i kvitøyet 🙂

  Svar
 14. Lady_Keira

  Tror mange bloggere er litt blyge, de skjemmes over å snoke i andres saker. særlig hvis det er litt sensitivt.

  Svar

Trackback/Tilbaketråkk

 1. sonitus.org » Blog Archive » Blyge bloggere - [...] Leveraas.no [...]

Legg inn en kommentar

Noen av våre forfattere

682 posts
Paal Leveraas er sjefreflektør og -redaktør i tilt.work og gründer av blant annet tilt work AS, digi.no og Leveraas AS. Ta kontakt med Paal enten du trenger et foredrag, en sparringpartner i ditt lederskap eller en som kan hjelpe deg å få budskapet ut i verden. Eller alt over.
View Posts →
55 posts
Hedvig Rognerud er forretningsutvikler, ledercoach, prosessleder og foredragsholder i Fossekall AS på Lillehammer. Hedvig skriver om språk som lederverktøy for tilt.work.
View Posts →
32 posts
Atle skriver om coaching og kommunikasjon.
View Posts →
25 posts
Bjørn Z. Ekelund er psykolog. Han står bak "Diversity Icebreaker". Han skriver jevnlig for tilt.work, og er en del av ekspertpanelet.
View Posts →
18 posts
Herman Berg er redaksjonssjef i tilt work AS.
View Posts →
14 posts
Tom Georg Olsen skriver jevnlig om ledelse med fokus på tillitsbasert ledelse. Han er konserntjener i Miles, og sitter også i styret i tilt work AS.
View Posts →
13 posts
Thomas Nygaard er daglig leder i tilt work AS. Han er mangeårig leder i forlagsbransjen, hvor han to ganger har eliminert sin egen jobb. Han er blitt ekspert på å omstrukturere virksomheter på en måte som ivaretar verdiene.
View Posts →
12 posts
Hans Jacob Christensen har lang fartstid i norsk og internasjonal HR. Her i tilt.work vil han utforske kjernen i HR, utfordre noen etablerte sannheter i faget og gjerne skape debatt.
View Posts →
11 posts
Walaa Abuelmagd skriver om mangfold i tilt.work.
View Posts →
7 posts
Jan-Erik Sandberg skriver om hvordan vi kan gjøre mangfold i arbeidslivet til et aktivum. Han lever hva han lærer som "ikke helt A4 selv".
View Posts →
7 posts
Gerd Jorunns misjon som skribent i tilt.work og Tirsdag morgen har vært å avlive myter om ledelse.
View Posts →
7 posts
Mai-Britt jobber med rekruttering i en internasjonal organisasjon. Hun skriver om rekruttering og ledelse i tilt.work.
View Posts →
5 posts
Rune skriver om medarbeiderskap.
View Posts →
5 posts
Elin Ulset er en engasjert og nær leder som er levende opptatt av kommunikasjon, ledelse og adferd. Elin har vokst opp i HR-kommunikasjon, både fra Aftenposten, digitale medier og mediebyrå. Hun balanserer det faglige med lederskap, og lederskap med familie, og hun trives godt i alle sfærene.
View Posts →
5 posts
Catherine Lemaréchal eier og driver Ticato AS. Hun er rådgiver og NLP-coach og skriver om kommunikasjon, merkevarebygging og tidsmestring. Catherine kan hjelpe deg å oppnå mer enn du tror du kan. Hun holder kurs og foredrag, og mest populært nå for tiden er kurset: Gi f*** for flinke piker.
View Posts →
5 posts
Ph.d. og professor II Glenn Hole er direktør i IT-selskapet Skill. Han skriver om mangfold i arbeidslivet.
View Posts →
4 posts
Annar er en nestor i norsk lederutvikling med mer enn 30 års fartstid.
View Posts →
4 posts
Eva Jarbekk er en av våre fremste juridiske eksperter på personvern og GDPR.
View Posts →
3 posts
Esben Keim driver rådgivingsselskapene Vital Few og OSS. Han skriver om presterende team, resultatledelse/OKR, mangfold og kundefokus her på tilt.work.
View Posts →
3 posts
Jeanette Høie er desksjef i tilt.work. Hun har lang fartstid som journalist og vaktsjef i dagspressen. Hun har godt grep om ulike digitale fortellerteknikker. I tillegg er hun gründer-in-spe.
View Posts →
3 posts
Arne Jensen er generalsekretær i Norsk redaktørforening.
View Posts →
2 posts
Isabelle er senterleder for kraftsentret Forandringhuset. Hun er mentor og utviklingsansvarlig for ungdommer i Oslo.
View Posts →
2 posts
Sissel Naustdal leder MadeToGrow og er brennende engasjert i utvikling av menneskers potensial
View Posts →
2 posts
Anne 🌱 Reknes hjelper mennesker med å finne, få eller skape sin drømmejobb, og deler tips, tricks, teknikker, verktøy og metoder her i tilt.work.
View Posts →
2 posts
Christine er kursutvikler og foredragsholder med et stort lærerhjerte og masse kjærlighet til god tekst. Hun driver firmaet Tekstdoktor og underviser i digital markedsføring og journalistikk på Høyskolen Kristiania.
View Posts →
2 posts
Stikkordet for Cathrines arbeid med lederutvikling er "praktisk hverdagsledelse".
View Posts →
2 posts
Ole Kristian Sivertsen er CEO i selskapet Desert Control. Han har lang fartstid fra selskap som Citrix, RES Software, Sun Microsystems, Telenor, EVRY og Global Eagle. I dag har han dedikert seg til teknologi som løser klimautfordringer.
View Posts →
2 posts
Jostein Borgmo er til daglig eier og kreativ direktør i Suburbia og har dessuten nesten 80.000 følgere på Instagram.
View Posts →
1 posts
Herminia Ibarra er professor ved London Business School og forfatter av fagbøker om ledelse og organisasjonsutvikling.
View Posts →
1 posts
Umid skriver om tjenende lederskap og selvledelse.
View Posts →
1 posts
Nils Petter Nordskar er tidligere reklamemann. I dag holder han kurs, foredrag og utgir dessuten nyhetsbrevet "Lykkes med ideer".
View Posts →
1 posts
Paal Leveraas startet Tirsdag morgen i 2010 og jobber sammen med en rekke dyktige partnere for å videreføre dette til tilt.work i 2020.
View Posts →
1 posts
Ingar Roggen er sosiolog og beskrives som en av de europeiske pionerene for sosial informatikk. Arbeidsfeltet omfatter blant annet det sosiale aspektet av det virtuelle rommet, sosial analyse av internett og samspillet mellom menneske og datamaskin. I 1996 introduserte han sosiologien på nettet, websosiologi, som en nettvitenskap.
View Posts →
1 posts
Håkon er opptatt av personlig utvikling, drivkraft og glede. Han er sertifisert NLP Master Practitioner, og skriver og tilbyr tjenester for personlig vekst.
View Posts →
1 posts
Jørgen Lund jobber med endringsledelse gjennom eget selskap.
View Posts →
1 posts
Jan Sollid Storehaug er digital strategirådgiver. Han er også en mye brukt foredragsholder.
View Posts →
1 posts
Ola hjelper virksomheter å jobbe med temaer rundt helse, kulturbygging og spons og tilbyr også underholdende, bevisstgjørende og motiverende foredrag/webinar.
View Posts →
1 posts
Bjørn O- Hopland er eier og daglig leder av Smart Endring AS.
View Posts →
1 posts
Eli jobber i Fossekall AS. Hun har siden 2001 også drevet eget idé- og kommunikasjonsbyrå. Hun brenner for vekst og utvikling i bedrifter, og ser raskt muligheter og det unike. Hun veileder bedrifter i strategiprosesser, fremtidens bærekraftige forretningsmodeller, produkt/ markedsoptimalisering, forbedrer verdiløfter, bedriftskultur og innovasjonsskapende faktorer/team.
View Posts →
1 posts
Kevin er Corporate Storyteller, Content Strategist og Awareness@Work Consultant. Han skriver om nærværingslivet her i tilt.work.
View Posts →
1 posts
Cathrine Foss Stene er en erfaren team- og lederutvikler og har jobbet med og i mange av de største norske virksomhetene.
View Posts →
1 posts
Kari har en bachelor i statsvitenskap med fordypning i menneskerettigheter og flerkulturell forståelse. Hun går nå en modulbasert master i voksnes læring på NTNU. Hun er utdannet NLP Business Practitioner (Kreativ Ledelse og Coaching nivå A) hos UiA/Coachteam.
View Posts →
1 posts
Kathra er COO i oppstartselskapet Generation Mobility samt teamleder i bydel Gamle Oslo.
View Posts →
1 posts
Kristin er partner og markedssjef i MetaResource. Hun beskriver seg som en stolt "potet" som kan mye om mye og ofte finner løsninger eller nettverk som kan bidra. Hun skriver om mentale muskler i hverdagen.
View Posts →
1 posts
Thor Ivar Forsland er coach og karriereveileder hos Frisk Utvikling.
View Posts →
1 posts
Data Scientist med bred, internasjonal bakgrunn.
View Posts →
1 posts
Thomas skriver om tankesett, metoder og verktøy for morgendagens ledere.
View Posts →
1 posts
Jørn Bue Olsen er rådgiver og forfatter i ledelse og etikk Ekon, Dr., siv.ing. og førsteamanuensis ved Oslomet (Etikk og bedriftenes samfunnsansvar). Olsen skrev doktorgrad om etiske dilemmaer for ledere i konkurranseutsatt virksomhet der Hauge-caset er eksempel på kombinasjon av lønnsom verdiskapning og anvendt etikk. Olsen holder foredrag om «Hauge som fyrtårn for norske bedrifter i dag». Utga i 2020 ny bok, «Næringslivsetikk og samfunnsansvar», i samarbeid med Henrik Syse. Leif-Runar Forseth er rådgiver og forfatter innen ledelse, gründervirksomhet og etikk. Han har doktorgrad i teoretisk fysikk og mastergrad i filosofi, tema etikk og lederskap. Ny bok, "Naturlig lederskap", kom i 2020.
View Posts →
1 posts
Jeanette Luytkis er sertifisert profesjonell coach og ledelsesrådgiver. Hun leverer individuelle coaching og treningsopplegg, med spesialisering på lederskap, personlig vekst og innovativ forretningsutvikling.
View Posts →

Tirsdag er A-HA!-dag

Tirsdag er A-HA!-dag

Hver tirsdag siden 2010 har tusenvis av abonnenter fått ukebrevet Tirsdag morgen i sin innboks. Noen blir inspirert, noen blir provosert, mange får en eller flere a-ha!-opplevelser. Meld deg på her. Det er gratis. 

Fantastisk! Sjekk mailen din for en ekstra bekreftelse. Så ses vi på tirsdag.

Pin It on Pinterest

Share This
%d bloggere liker dette: