Markedsdrevet marxisme

Den marxistiske amerikanske drømmen er blitt sann

av | 4. juli 1997 @ 06:00

Foto: Mary Pahlke, Pixabay. Montasje: tilt.work
Den amerikanske kapitalisme er den ideologi som er nærmest marxismens ideal-samfunn.

Det er søttende mai i Amerika i dag. Foruten å gratulere friheten, likheten og morderskapets hjemland med den store 4. juli-dagen, unnslår jeg meg ikke for denne glimrende anledning til å diskutere følgende observasjon: Den amerikanske kapitalisme er den ideologi som er nærmest marxismens ideal-samfunn.

Hæ?, sier du.

Nei, jeg tuller ikke. Jeg føler heller ikke at jeg er blitt synderlig hjerneskadet av mange års frekventering med de mange gammel-marxistene som har slått seg ned som journalister og synsere i datapressen. Min ideologiske overbevisning har heller ikke noen spesiell tyngde til høyre eller venstre, så jeg stiller med et nøytralt, dog menneskevennlig, politisk utgangspunkt.

En av Karl Marx’ viktigste hypoteser var forankret i forhold til eierskapet til produksjonsmidlene og det ferdige produktet. Menneskets grunnleggende natur, mente Marx, krever av oss at vi skal eie det vi dreper, dyrker, produserer eller gifter oss med. Å stå på et samlebånd som tilhører bygdas kapitalist og snekre disker og spikre datamaskiner som også tilhører bygdas kapitalist, er stikk i strid med våre dypeste instinkter, og representerer et svært lite gunstig utgangspunkt den dagen du blir for gammel eller syk til å tilfredsstille din føydalherre.

Det magiske trylleordet

Hvis du og dine arbeidskamerater selv eide produksjonsmidlene og de ferdige produktene derimot, da kunne du blitt rik og sikret din alderdom og din familie. Samtidig ville bevisstheten om at din egen innsats var den desidert viktigste og mest avgjørende faktoren for suksess, sørge for at parametre som kvalitet, kvantitet, sikkerhet og lønnsomhet ville ivaretas på en optimal måte.

Slik tenkte gamle Kalle-far, sterkt forenklet rimeligvis, og de fleste, enten de bekjenner seg til Tron Øgrim eller Carl I. Hagen, innser at det er en viss logikk i resonnementet. Jeg tror imidlertid ikke at Karl noensinne drømte om at hans drømmer om det ideelle samfunn skulle bli en realitet som følge av ordinære markedsmekanismer i en av klodens mest kapitalistisk orienterte forretningskulturer, og med utspring i klodens mest kapitalist-befengte industri: Silicon Valleys dataindustri.

Men slik er det altså. Jeg har nemlig lest det mellom linjene i Fortune, klodens kapitalisters eget lille illustrerte reportasjemagasin.

Det magiske trylleordet som er i ferd med å gjøre USA til et marxistisk paradis, er det samme som den norske sosialistiske regjeringen har stemplet som en uting som du skal straffes for å omgi deg med: Aksjeopsjoner.

(Kom ikke borti det ordet, det er glødende hett, og kan koste deg en million før du får snudd deg.)

Du er produksjonsmiddelet

Opsjonene rir i dag amerikansk næringsliv, fra de heiteste dataselskapene til de mest trauste dagligvarekjeder, som en (nesten udelt) velsignelse som tjener alle parter. De eneste som ikke blir tilfredsstilt av systemet er slike som syns det er bedre å tjene 10 millioner i Lotto enn på hardt arbeid og oppbygging av nye arbeidsplasser og ny virksomhet.

Du får ikke ansatt folk amerikansk høyteknologi i dag uten å gi dem opsjoner. Det amerikanske opsjonssystemet fungerer, av en rekke infløkte regnskapstekniske grunner slik at du ikke – som her til lands – beskattes for å få opsjonene. Dersom du innløser dem, beskattes du etter vanlige satser. Samtidig kan selskapet som utstedte opsjonen til deg trekke fra din gevinst som tap i egne regnskaper.

Dette er hva Fortune kaller “free money”, men som jeg kaller anvendt, markedsdrevet marxisme. Eierne av produksjonsmidlene blir deg, og du er dessuten også produksjonsmiddelet. I hjernevare-industrien sitter nemlig produksjonsmidlene fast bak pannebrasken din, og så lenge du i store trekk holder deg til leveregelen om at det er “better with a bottle in front of you, than a frontal lobotomy”, samt holder deg unna de usikre strøkene i byen din, kan du regne med et langsiktig og sikkert inntektsgrunnlag basert på din egen selv-modifiserende, biologiske CPU.

Gitt at klokkesyklusen, hurtigminne og datagjennomstrømmingsraten er på et konkurransedyktig nivå, selvsagt.

Systemet medfører at den potensielle gevinsten kompenserer den meget høye risikoen du tar. Går det bra, blir du rik, går det dårlig, så skitt la gå og bedre lykke neste gang. Produksjonsmidlet sitter fremdeles like fastlåst på dine skuldre, og du kan ta det med deg dit du går.

Sosialismens regelverk er til hinder

Opsjonsraset i Silicon Valley startet allerede for 30 år siden, i 1957, da åtte unge halvleder-magikere ikke gadd å spise i seg den arrogante, tradisjonsbundne drittsekksjef-rollen som nobelprisvinneren William Shockley inntok overfor dem. Etter å ha bidratt med oppfinnelsen av transistoren i Bell Labs i 1947, flyttet han til Palo Alto for å starte Shockley Semiconductor Laboratories. Han hyrte inn en gjeng unge ingeniører, men de ble lei av ham.

Derfor hoppet åtte av dem av, og startet det som i historisk perspektiv nå anses som starten på eventyret i Silicon Valley: Fairchild Semiconductor. De etablerte en bedriftskultur hvor alle skulle anses som likemenn. Det var usedvanlig den gangen. Etter to år realiserte guttene $250.000 hver, tilsvarende vel $1,35 millioner pr idag.

I 1992 oppdaget en analytiker på Wall Street at Microsoft, som hadde kjørt opsjoner hele tiden, huset ikke mindre enn 2.200 arbeidstakere som hver eide opsjoner verdt fra en million dollar og oppover. Microsoft hadde 11.000 ansatte den gangen, så vel hver sjette ansatt var faktisk dollarmillionær.

Det var da den marxistiske revolusjon virkelig begynte å skyte fart. I dag, bare fem år etter, går det altså ikke an å hyre inn mennesker i det amerikanske næringslivet uten å gi dem et løfte om å kjøpe seg inn i virksomheten dersom den tar av.

Vinner guttene og jentene ti millioner i Lotto, er det skattefritt; dersom de får seg tildelt et potensial for en tilsvarende gevinst for å arbeide i dette selskapet i noen år fremover, må de betale skatt for “fordelen” ved å ta en slik risiko.

Det kapitalistisk-sosialistiske Norge har det altså ikke like greit. Ingen ansatte i eksempelvis Internett Kanal 1 kan få opsjoner til en gunstigere pris pr aksje enn det koster i det åpne marked, uten å måtte ta opp lån for å betale skatt på opsjonene. Uansett hvor gjerne jeg, som gründer i denne butikken, ønsker å investere i selskapets produksjonsmidler, spredd rundt omkring i kontorene her til alle døgnets tider, så hindrer sosialismens regelverk meg i å gjøre det.

Vinner guttene og jentene ti millioner i Lotto, er det skattefritt; dersom de får seg tildelt et potensial for en tilsvarende gevinst for å arbeide i dette selskapet i noen år fremover, må de betale skatt for “fordelen” ved å ta en slik risiko.

Survival of the fattest?

Karl Marx og Charles Darwin har visse likhetstrekk. Marx sa at arbeiderne skal eie produksjonsmidlene. I kapitalismens høyborg USA lar de det skje. Charles Darwin sa at naturens lov tilsier “the survival of the fittest”. Det funker også ganske bra i Junaiten. Her i vikinglandet har noen misforstått et sted i oversettelsen.

De trodde han sa “survival of the fattest”.

Kunne noen være så snill å rette opp misforståelsen!

(Originalt publisert i digi.no den 4.07.1997)
Paal Leveraas
Følg Paal
Artikler av Paal Leveraas (alle)

0 kommentarer

Legg inn en kommentar

Noen av våre forfattere

682 posts
Paal Leveraas er sjefreflektør og -redaktør i tilt.work og gründer av blant annet tilt work AS, digi.no og Leveraas AS. Ta kontakt med Paal enten du trenger et foredrag, en sparringpartner i ditt lederskap eller en som kan hjelpe deg å få budskapet ut i verden. Eller alt over.
View Posts →
55 posts
Hedvig Rognerud er forretningsutvikler, ledercoach, prosessleder og foredragsholder i Fossekall AS på Lillehammer. Hedvig skriver om språk som lederverktøy for tilt.work.
View Posts →
32 posts
Atle skriver om coaching og kommunikasjon.
View Posts →
25 posts
Bjørn Z. Ekelund er psykolog. Han står bak "Diversity Icebreaker". Han skriver jevnlig for tilt.work, og er en del av ekspertpanelet.
View Posts →
18 posts
Herman Berg er redaksjonssjef i tilt work AS.
View Posts →
14 posts
Tom Georg Olsen skriver jevnlig om ledelse med fokus på tillitsbasert ledelse. Han er konserntjener i Miles, og sitter også i styret i tilt work AS.
View Posts →
13 posts
Thomas Nygaard er daglig leder i tilt work AS. Han er mangeårig leder i forlagsbransjen, hvor han to ganger har eliminert sin egen jobb. Han er blitt ekspert på å omstrukturere virksomheter på en måte som ivaretar verdiene.
View Posts →
12 posts
Hans Jacob Christensen har lang fartstid i norsk og internasjonal HR. Her i tilt.work vil han utforske kjernen i HR, utfordre noen etablerte sannheter i faget og gjerne skape debatt.
View Posts →
11 posts
Walaa Abuelmagd skriver om mangfold i tilt.work.
View Posts →
7 posts
Jan-Erik Sandberg skriver om hvordan vi kan gjøre mangfold i arbeidslivet til et aktivum. Han lever hva han lærer som "ikke helt A4 selv".
View Posts →
7 posts
Gerd Jorunns misjon som skribent i tilt.work og Tirsdag morgen har vært å avlive myter om ledelse.
View Posts →
7 posts
Mai-Britt jobber med rekruttering i en internasjonal organisasjon. Hun skriver om rekruttering og ledelse i tilt.work.
View Posts →
5 posts
Rune skriver om medarbeiderskap.
View Posts →
5 posts
Elin Ulset er en engasjert og nær leder som er levende opptatt av kommunikasjon, ledelse og adferd. Elin har vokst opp i HR-kommunikasjon, både fra Aftenposten, digitale medier og mediebyrå. Hun balanserer det faglige med lederskap, og lederskap med familie, og hun trives godt i alle sfærene.
View Posts →
5 posts
Catherine Lemaréchal eier og driver Ticato AS. Hun er rådgiver og NLP-coach og skriver om kommunikasjon, merkevarebygging og tidsmestring. Catherine kan hjelpe deg å oppnå mer enn du tror du kan. Hun holder kurs og foredrag, og mest populært nå for tiden er kurset: Gi f*** for flinke piker.
View Posts →
5 posts
Ph.d. og professor II Glenn Hole er direktør i IT-selskapet Skill. Han skriver om mangfold i arbeidslivet.
View Posts →
4 posts
Annar er en nestor i norsk lederutvikling med mer enn 30 års fartstid.
View Posts →
4 posts
Eva Jarbekk er en av våre fremste juridiske eksperter på personvern og GDPR.
View Posts →
3 posts
Esben Keim driver rådgivingsselskapene Vital Few og OSS. Han skriver om presterende team, resultatledelse/OKR, mangfold og kundefokus her på tilt.work.
View Posts →
3 posts
Jeanette Høie er desksjef i tilt.work. Hun har lang fartstid som journalist og vaktsjef i dagspressen. Hun har godt grep om ulike digitale fortellerteknikker. I tillegg er hun gründer-in-spe.
View Posts →
3 posts
Arne Jensen er generalsekretær i Norsk redaktørforening.
View Posts →
2 posts
Isabelle er senterleder for kraftsentret Forandringhuset. Hun er mentor og utviklingsansvarlig for ungdommer i Oslo.
View Posts →
2 posts
Sissel Naustdal leder MadeToGrow og er brennende engasjert i utvikling av menneskers potensial
View Posts →
2 posts
Anne 🌱 Reknes hjelper mennesker med å finne, få eller skape sin drømmejobb, og deler tips, tricks, teknikker, verktøy og metoder her i tilt.work.
View Posts →
2 posts
Christine er kursutvikler og foredragsholder med et stort lærerhjerte og masse kjærlighet til god tekst. Hun driver firmaet Tekstdoktor og underviser i digital markedsføring og journalistikk på Høyskolen Kristiania.
View Posts →
2 posts
Stikkordet for Cathrines arbeid med lederutvikling er "praktisk hverdagsledelse".
View Posts →
2 posts
Ole Kristian Sivertsen er CEO i selskapet Desert Control. Han har lang fartstid fra selskap som Citrix, RES Software, Sun Microsystems, Telenor, EVRY og Global Eagle. I dag har han dedikert seg til teknologi som løser klimautfordringer.
View Posts →
2 posts
Jostein Borgmo er til daglig eier og kreativ direktør i Suburbia og har dessuten nesten 80.000 følgere på Instagram.
View Posts →
1 posts
Herminia Ibarra er professor ved London Business School og forfatter av fagbøker om ledelse og organisasjonsutvikling.
View Posts →
1 posts
Umid skriver om tjenende lederskap og selvledelse.
View Posts →
1 posts
Nils Petter Nordskar er tidligere reklamemann. I dag holder han kurs, foredrag og utgir dessuten nyhetsbrevet "Lykkes med ideer".
View Posts →
1 posts
Paal Leveraas startet Tirsdag morgen i 2010 og jobber sammen med en rekke dyktige partnere for å videreføre dette til tilt.work i 2020.
View Posts →
1 posts
Ingar Roggen er sosiolog og beskrives som en av de europeiske pionerene for sosial informatikk. Arbeidsfeltet omfatter blant annet det sosiale aspektet av det virtuelle rommet, sosial analyse av internett og samspillet mellom menneske og datamaskin. I 1996 introduserte han sosiologien på nettet, websosiologi, som en nettvitenskap.
View Posts →
1 posts
Håkon er opptatt av personlig utvikling, drivkraft og glede. Han er sertifisert NLP Master Practitioner, og skriver og tilbyr tjenester for personlig vekst.
View Posts →
1 posts
Jørgen Lund jobber med endringsledelse gjennom eget selskap.
View Posts →
1 posts
Jan Sollid Storehaug er digital strategirådgiver. Han er også en mye brukt foredragsholder.
View Posts →
1 posts
Ola hjelper virksomheter å jobbe med temaer rundt helse, kulturbygging og spons og tilbyr også underholdende, bevisstgjørende og motiverende foredrag/webinar.
View Posts →
1 posts
Bjørn O- Hopland er eier og daglig leder av Smart Endring AS.
View Posts →
1 posts
Eli jobber i Fossekall AS. Hun har siden 2001 også drevet eget idé- og kommunikasjonsbyrå. Hun brenner for vekst og utvikling i bedrifter, og ser raskt muligheter og det unike. Hun veileder bedrifter i strategiprosesser, fremtidens bærekraftige forretningsmodeller, produkt/ markedsoptimalisering, forbedrer verdiløfter, bedriftskultur og innovasjonsskapende faktorer/team.
View Posts →
1 posts
Kevin er Corporate Storyteller, Content Strategist og Awareness@Work Consultant. Han skriver om nærværingslivet her i tilt.work.
View Posts →
1 posts
Cathrine Foss Stene er en erfaren team- og lederutvikler og har jobbet med og i mange av de største norske virksomhetene.
View Posts →
1 posts
Kari har en bachelor i statsvitenskap med fordypning i menneskerettigheter og flerkulturell forståelse. Hun går nå en modulbasert master i voksnes læring på NTNU. Hun er utdannet NLP Business Practitioner (Kreativ Ledelse og Coaching nivå A) hos UiA/Coachteam.
View Posts →
1 posts
Kathra er COO i oppstartselskapet Generation Mobility samt teamleder i bydel Gamle Oslo.
View Posts →
1 posts
Kristin er partner og markedssjef i MetaResource. Hun beskriver seg som en stolt "potet" som kan mye om mye og ofte finner løsninger eller nettverk som kan bidra. Hun skriver om mentale muskler i hverdagen.
View Posts →
1 posts
Thor Ivar Forsland er coach og karriereveileder hos Frisk Utvikling.
View Posts →
1 posts
Data Scientist med bred, internasjonal bakgrunn.
View Posts →
1 posts
Thomas skriver om tankesett, metoder og verktøy for morgendagens ledere.
View Posts →
1 posts
Jørn Bue Olsen er rådgiver og forfatter i ledelse og etikk Ekon, Dr., siv.ing. og førsteamanuensis ved Oslomet (Etikk og bedriftenes samfunnsansvar). Olsen skrev doktorgrad om etiske dilemmaer for ledere i konkurranseutsatt virksomhet der Hauge-caset er eksempel på kombinasjon av lønnsom verdiskapning og anvendt etikk. Olsen holder foredrag om «Hauge som fyrtårn for norske bedrifter i dag». Utga i 2020 ny bok, «Næringslivsetikk og samfunnsansvar», i samarbeid med Henrik Syse. Leif-Runar Forseth er rådgiver og forfatter innen ledelse, gründervirksomhet og etikk. Han har doktorgrad i teoretisk fysikk og mastergrad i filosofi, tema etikk og lederskap. Ny bok, "Naturlig lederskap", kom i 2020.
View Posts →
1 posts
Jeanette Luytkis er sertifisert profesjonell coach og ledelsesrådgiver. Hun leverer individuelle coaching og treningsopplegg, med spesialisering på lederskap, personlig vekst og innovativ forretningsutvikling.
View Posts →

Tirsdag er A-HA!-dag

Tirsdag er A-HA!-dag

Hver tirsdag siden 2010 har tusenvis av abonnenter fått ukebrevet Tirsdag morgen i sin innboks. Noen blir inspirert, noen blir provosert, mange får en eller flere a-ha!-opplevelser. Meld deg på her. Det er gratis. 

Fantastisk! Sjekk mailen din for en ekstra bekreftelse. Så ses vi på tirsdag.

Pin It on Pinterest

Share This
%d bloggere liker dette: