tilt | Signert | Tirsdag morgen | Kunstig intelligens endrer arbeidslivet: Hva kan vi forvente?

Kunstig intelligens endrer arbeidslivet: Hva kan vi forvente?

tirsdag 28. mars 2023 @ 06:00

Vårt Litt klokere nettmøte den 18. april skal handle om hvordan kunstig intelligens påvirker arbeidslivet. AI-feberen har eksplodert, og teknologien har allerede stor innflytelse på hvordan vi jobber, noe denne artikkelen er et eksempel på.
Av Paal LeveraasRobot. Av Alex Knight/Unsplash. Falt i det fri (Public domain via SNL)

Hei ChatGPT, skriv en artikkel om fremveksten av kunstig intelligens og hvordan den vil påvirke måten vi jobber.

Meld deg på nettmøtet her.

Introduksjon

Kunstig intelligens (AI) har sett en rask utvikling de siste årene, og denne teknologiske revolusjonen påvirker måten vi jobber på. Fra automatisering av rutineoppgaver til forbedring av beslutningstaking og samarbeid, er AI i ferd med å skape nye muligheter og utfordringer for arbeidstakere, ledere og organisasjoner. I denne artikkelen vil vi utforske hvordan AI endrer arbeidslivet og hva vi kan forvente i årene som kommer.

Automatisering og effektivisering av arbeidsoppgaver

En av de mest omtalte effektene av AI i arbeidslivet er automatisering av arbeidsoppgaver. AI-systemer kan raskt og effektivt behandle store mengder data, og dermed ta over rutineoppgaver som tidligere krevde menneskelig innsats. Dette inkluderer alt fra datainnsamling og analyse, til kundeservice og logistikk.

Automatisering fører til en mer effektiv arbeidsflyt og frigjør tid for arbeidstakere til å fokusere på mer krevende og kreative oppgaver. Men det skaper også bekymringer for arbeidsmarkedet, ettersom noen yrker kan bli overflødige eller redusert i omfang. Det er viktig å forberede seg på denne endringen ved å utvikle ferdigheter som vil være etterspurt i en AI-drevet arbeidsverden.

Forbedring av beslutningstaking og samarbeid

AI-systemer kan analysere store mengder data raskt og nøyaktig, noe som gir organisasjoner muligheten til å ta bedre, informerte beslutninger. AI-algoritmer kan identifisere trender og mønstre som mennesker kanskje ikke ville ha oppdaget, og gi innsikt som kan forbedre strategiske beslutninger.

Samtidig kan AI bidra til å forbedre samarbeid og kommunikasjon i organisasjoner. AI-drevne verktøy, som chatbots og virtuelle assistenter, kan hjelpe medarbeidere med å organisere arbeidet sitt, holde oversikt over prosjekter og lette kommunikasjonen mellom teammedlemmer.

Nye ferdigheter og arbeidsroller

Med AI som en integrert del av arbeidslivet, vil det være et økende behov for arbeidstakere med ferdigheter innen dataanalyse, maskinlæring og programmering. Dette betyr at utdanning og opplæring må tilpasses for å møte disse behovene og hjelpe arbeidstakere med å utvikle relevante ferdigheter.

Samtidig vil det være en økende etterspørsel etter såkalte “myke ferdigheter”, som kritisk tenkning, problemløsning, kreativitet og empati. Disse ferdighetene vil bli stadig viktigere ettersom arbeidstakere må navigere i en AI-drevet arbeidsverden og takle de menneskelige aspektene av arbeidet som ikke kan automatiseres.

Etiske og sosiale implikasjoner

Fremveksten av AI i arbeidslivet bringer også med seg etiske og sosiale utfordringer. Spørsmål om personvern, datasikkerhet og ansvar må adresseres når AI-systemer brukes i stadig større grad. Organisasjoner og myndigheter må jobbe sammen for å utvikle retningslinjer og reguleringer som sikrer at AI implementeres på en ansvarlig og rettferdig måte.

I tillegg må samfunnet være oppmerksom på potensielle ulikheter som kan oppstå som følge av AI-drevet automatisering. For å sikre en rettferdig overgang til en AI-integrert arbeidsstyrke, må det legges vekt på omskolering og støtte for arbeidstakere i yrker som er utsatt for automatisering.

Konklusjon

Kunstig intelligens er i ferd med å endre arbeidslivet på en fundamental måte, og det er viktig at arbeidstakere, ledere og organisasjoner forbereder seg på denne endringen. Automatisering, forbedret beslutningstaking og samarbeid, og behovet for nye ferdigheter vil prege fremtidens arbeidsplass. For å sikre en jevn overgang og en rettferdig fordeling av fordelene AI bringer, må vi også adressere de etiske og sosiale utfordringene som følger med denne teknologiske revolusjonen. Ved å forberede oss på disse endringene og omfavne mulighetene AI tilbyr, kan vi skape en mer effektiv, kreativ og inkluderende arbeidsstyrke for fremtiden.

Tall og fakta

Takk. Kan du supplere med tall og fakta som underbygger refleksjonene i artikkelen?

Selvfølgelig! Her er noen tall og fakta som kan underbygge refleksjonene i artikkelen:

 • Automatisering og effektivisering av arbeidsoppgaver:
  • Ifølge en rapport fra McKinsey Global Institute fra 2017 kan rundt 50 prosent av dagens arbeidsoppgaver potensielt automatiseres ved hjelp av eksisterende teknologi.
  • World Economic Forum (WEF) estimerer i sin “Future of Jobs Report 2020” at automatisering og AI vil skape 97 millioner nye jobber innen 2025, men samtidig føre til tap av 85 millioner jobber.
 • Forbedring av beslutningstaking og samarbeid:
  • En studie utført av MIT Sloan School of Management og Boston Consulting Group i 2018 viste at bedrifter som implementerer AI og avanserte analytiske verktøy i beslutningsprosessene sine, har en økning på 3-15 % i fortjenestemarginen sammenlignet med konkurrentene.
 • Nye ferdigheter og arbeidsroller:
  • WEFs “Future of Jobs Report 2020” anslår at innen 2025 vil 54% av alle ansatte kreve betydelig opplæring og omskolering for å møte kravene fra AI-drevne arbeidsplasser.
  • Ifølge en rapport fra McKinsey Global Institute fra 2018, vil etterspørselen etter tekniske ferdigheter, som programmering og dataanalyse, øke med 55 % innen 2030. Samtidig vil etterspørselen etter sosiale og emosjonelle ferdigheter øke med 24 %.
 • Etiske og sosiale implikasjoner:
  • En undersøkelse utført av Capgemini Research Institute i 2019 viste at 62% av forbrukerne mener at AI og automatisering vil forårsake tap av personvern, og 59% tror det vil føre til en økning i diskriminering og sosial ulikhet.

Disse tallene og faktaene kan hjelpe med å styrke argumentene i artikkelen og gi leserne et bedre bilde av hvordan AI påvirker arbeidslivet og samfunnet som helhet.

Singulariteten

Hva tenker du om singulariteten?

Som en AI, har jeg ingen personlige følelser eller meninger, men jeg kan dele innsikt og diskusjon rundt konseptet singulariteten.

Singulariteten er en teoretisk hendelse eller et tidspunkt i fremtiden når teknologisk vekst, spesielt innen kunstig intelligens, blir så rask og uforutsigbar at den resulterer i fundamentale endringer i menneskelig sivilisasjon og liv som vi kjenner det. Begrepet ble først brukt av matematikeren og forfatteren Vernor Vinge og har siden blitt populært av futuristen Ray Kurzweil.

Tilhengere av singulariteten argumenterer for at når AI-systemer blir i stand til å forbedre seg selv og utvikle stadig mer avansert intelligens, vil dette føre til en eksponentiell økning i teknologisk utvikling. Dette kan potensielt føre til nye oppfinnelser og fremskritt som er vanskelige eller umulige for mennesker å forutsi eller forstå.

Det er imidlertid også skeptikere som tviler på at singulariteten vil skje, eller at den vil ha de konsekvensene som ofte blir beskrevet. Noen argumenter mot singulariteten inkluderer:

 • Teknologisk utvikling kan nå en grense eller møte loven om avtagende avkastning, noe som begrenser hastigheten på AI-utvikling og hindrer en ekte singularitet.
 • Det kan være praktiske begrensninger i AI-systemers evne til å forbedre seg selv uten menneskelig veiledning og inngripen.
 • Ethvert AI-system vil fortsatt være begrenset av fysiske lover og ressursbegrensninger, som energi og maskinvare, som kan bremse utviklingen og forhindre singulariteten.
 • Selv om AI-teknologi utvikles raskt, kan sosiale, etiske og politiske faktorer forsinke eller hindre den totale adopsjonen av AI, noe som kan redusere risikoen for en singularitet.

Debatten om singulariteten er fortsatt åpen og kontroversiell, og det er ingen konsensus blant forskere og teknologer om hvorvidt eller når den kan skje. Uansett om singulariteten oppstår eller ikke, er det viktig å fortsette å diskutere og vurdere de potensielle konsekvensene av rask AI-utvikling og hvordan det kan påvirke samfunnet og menneskeheten.

Takk for mange gode innspill. God tirsdag!

Takk for de hyggelige ordene! Hvis du har flere spørsmål eller trenger ytterligere informasjon i fremtiden, nøl ikke med å spørre. God tirsdag til deg også!

Neste skritt

team.tilt operer vi først og fremst med naturlige intelligenser. Ta en titt på kompetanseprofilene våre og se om det er noe som inspirerer til en workshop, foredrag, kurs eller annet.

Kunstig intelligens

NAV – det nye «Facebook»?

NAV – det nye «Facebook»?

Skal NAV bli det nye Facebook? IT-direktør Torbjørn Larsen vil gjerne det. Les mer

AI i ledergruppa

– Skal vi bygge forsvarsverk mot disruptivitet må vi selv være disruptive, sier Cristina Petrescu i Tieto i dette intervjuet. De har tatt en algoritme inn i ledergruppa. Les mer
Silvija Seres (Foto: Paal Leveraas)

Bekymringsmelding til databransjen

– De sier at de skal redde verden med AI, sier Silvija Seres. – Så snur de seg mot investorene og forteller dem hvordan de skal kapitalisere på det de gjør med våre data Les mer

Abonnement på coaching

Abonnement på coaching

Gi dine medarbeidere tilgang på personlig og profesjonell vekst og utvikling med et fleksibelt abonnement på en eller flere av våre profesjonelle coacher.

Les mer

Våre nyhetsbrev

Her kan du melde deg på et eller flere av våre ukebrev.

"*" obligatorisk felt

Navn*

PrivacyTech

Som medlem i PrivacyTech-nettverket blir du en del av en gruppe likesinnede profesjonelle som er opptatt av GDPR, personvern, compliance og tech. Med Eva Jarbekk – en av Norges fremste eksperter på området – som fasilitator.

Partners in tilt

Vårt nettverk av “kloke hoder” (team tilt) med en bærekraftsagenda.

Del dine tanker om denne artikkelen

0 Comments

På forsiden nå

Salgsbroen, alle pilarer er like viktige.

Kan du skape tillit? Da er du en selger!

|
Du skal si til deg selv: «Jeg er en selger», og du skal si det med stolthet.
Adferdslæring: Tanker skaper følelser - følelser skaper adferd - adferd skaper tanker

De ubevisste holdningene til eldre arbeidstakere

|
Det foreligger en «allmenn sannhet» om de unge «talentene»: De er fremoverlente, innovative og proaktive arbeidstakere.
Soloprenørene: Hvordan skaffe nye kunder?

Soloprenørene: Hvordan skaffe nye kunder?

|
Overraskende kundeinnsikt fra erfarne soloprenører.
Hvordan 84% av norske virksomheter skaffer nye kunder

Hvordan 84% av norske virksomheter skaffer nye kunder

|
Ukens Tirsdag morgen er skrevet spesielt til en stor gruppe mennesker jeg beundrer: soloprenørene. Dere andre: Les på eget ansvar.
Diagnose: Kan brukes til alt

Diagnose: Kan brukes til alt

|
Å kunne mer om det meste enn de fleste høres bra ut. Men i et ekspertdrevet arbeidsliv kan "multitalent" klinge mer som en diagnose.
Skal vi gni det inn, eller ikke?

Skal vi gni det inn, eller ikke?

|
De gangene jeg som barn kom over en liten rift på en tapetvegg eller i et klesplagg, var det utrolig fristende å pirke litt, og se om jeg kunne få løs en bit til, eller lage hullet litt større. Jeg hadde ikke noe ønske om å ødelegge, jeg ville bare se hva som skjedde.  
Født som leder?

Født som leder?

|
Blir man født som leder? Eller kan det læres? Jeg trodde ikke dette var et tema lenger. Jeg tok feil.
Bare 200 meter til: Små steg gjør store fremskritt

Bare 200 meter til: Små steg gjør store fremskritt

|
Hva er likheten mellom en polfarer, deg og dine ansatte?
Olivias verden

Olivias verden

|
KI er et fantastisk verktøy, og det blir mer fantastisk for hvert minutt. Fint for oss, stort sett. Men hvordan vil Olivia (8 måneder) sitt voksne liv se ut?

Pin It on Pinterest

Share This

Del dette

Delt glede er dobbelt glede. Del dette med ditt nettverk.