tilt | Aktuelt | Arbeidslivet | Hva kan arbeidslivet lære av cheerleading?

Hva kan arbeidslivet lære av cheerleading?

onsdag 7. desember 2022 @ 07:15

I cheerleading er det ingen primadonnaer eller enere eller stjerner. Det er laget som vinner og laget som skinner.
Av Birgitte LangeViqueens unique i full utfoldelse. Foto: Birgitte Lange

Som mor til tre døtre har jeg vært tilskuer til og involvert i flere idretter gjennom årene. Da min yngste datter for syv år siden proklamerte at hun ville begynne på cheerleading ble jeg imidlertid satt ut. Jeg så for meg oversminkede duskedamer før start i amerikansk fotball, blide og med gjentagende heiarop gjennom ropert. Jeg var grunnleggende negativ der jeg googlet meg frem til cheerleading-klubber i byen vi bor.

Syv år etter er jeg stor fan av denne amerikanske sporten som på alle måter er en seriøs sport og som er så mye mer enn bildene jeg hadde i mitt fordomsfulle hode. Faktisk er jeg kommet dit at denne sporten har mye å lære meg og andre ledere, og at sporten på disse områdene skiller seg ut fra mange andre idretter:

1. Det er laget som teller

I cheerleading er det ingen primadonnaer eller enere eller stjerner. Det er laget som vinner og laget som skinner. Hvert lag har en rekke minigrupper på fire personer; flyer, base og beck og alle disse rollene er like viktige i de stuntene og kastene og formasjonen gruppen skal gjøre sammen med resten av laget. Har du spisskompetanse på ett område er det bruk for deg til enkeltoppgaver, men når vi som tilskuere ser på et cheerleading-show eller en konkurranse, er det alltid laget vi ser. Det er ingen Nora Mørk eller Erling Braut Haaland, det er laget med stor L.

2. Det er plass til og bruk for alle

I cheerleading trengs det gutter og jenter i alle størrelser og utgaver; de tynne og de kraftige, de høye og de lave, de smidige og de sterke. Det er nok oppgaver til alle. Det er innstillingen og motivasjonen din som gjelder. Fordi laget er avhengig av deg, må du stille på alle treninger – også når det er bursdager hjemme eller i klassen. Det er masse kroppskontakt og utøverne må stole på hverandre. Er det noen som tar meg imot når jeg blir kastet høyt opp i luften? Hvem er det som holder meg fast når jeg balanserer på en fot øverst i en pyramide?

3. Disiplin og ståpåvilje

Har du blitt med på et lag, forplikter du deg til å møte på alle treninger, show og konkurranser. På hver trening lærer gruppen og laget ditt noe nytt og de andre blir stående uvirksomme dersom du ikke er der. De får ikke kastet, holdt, løftet dersom en på gruppen er borte. Du må gi ditt beste på hver trening, fordi laget er avhengig av deg. Laget er ikke sterkere enn sitt svakeste ledd og alle forventes å bidra til laget så godt de klarer. Kan du ikke dobbelt salto baklengs, kan du kanskje løfte og bære.

4. Klubben og laget henger nøye sammen

I min datters klubb har de svært mange lag. De er en stor klubb. På alle show og konkurranser deltar de fleste lagene fra klubben. Tradisjonen er at alle lagene i klubben er på tribunen og heier på de andre lagene i klubben når de konkurrer. Samholdet mellom lagene i klubben er svært stor. Lagene trener sammen i en stor hall og bli inspirert av andre lag som trener på samme tid og som gjør spektakulære triks på matten og i luften.

5. Det skal være gøy

Ja, det er sminke på show og konkurranser. Det er paljetter og sløyfer og høy musikk. Det er stemning. Gåsehudstemning. Både for utøvere og publikum. Jeg blir utrolig glad hver gang jeg er på en cheerleading-trening og ser laget øve eller sitter på tribunen. Det er show, sport, glamour, musikk og fremfor alt utrolig sterk lagånd, samhold, samarbeid og godt humør.

Noe å tenke på for arbeidslivet også?

Våre ukebrev

Her kan du melde deg på et eller flere av våre ukebrev. Du kan melde deg av eller endre hva du mottar via lenker i epostene.

"*" obligatorisk felt

Navn*

Litt klokere

Ukentlige nettmøter hvor vi gjør hverandre litt klokere. Du må være logget inn som medlem for å melde deg på.

PrivacyTech

Som medlem i PrivacyTech-nettverket blir du en del av en gruppe likesinnede profesjonelle som er opptatt av GDPR, personvern, compliance og tech. Med Eva Jarbekk – en av Norges fremste eksperter på området – som fasilitator.

Partners in tilt

Vårt nettverk av «kloke hoder» (team tilt) med en bærekraftsagenda.

Del dine tanker om denne artikkelen

0 Comments

På forsiden nå

Jobb, karriére eller kall?

Jobb, karriére eller kall?

|
Er din jobb en jobb eller en karriére? Eller er den et kall? Om du lever ut ditt kall avhenger av dine holdninger, men også av ledelsen og miljøet du er i.
Bærekraftig lykke - Bhutans brutto nasjonal lykke

Bærekraftig lykke – Bhutans brutto nasjonal lykke

|
Bhutans Brutto nasjonal lykke-indeks består av 9 dimensjoner og omfatter så mye mer enn økonomiske parametre alene.
Tre tips til deg som vil motivere deg selv til endring

Tre tips til deg som vil motivere deg selv til endring

|
Vi kan ikke gjøre noe med at endringer skjer. Det vi kan gjøre noe med er hvordan vi håndterer endringer.
Den essensielle bærekraftsevnen

Den essensielle bærekraftsevnen

|
Ved å skape et miljø hvor alle føler seg trygge til å uttrykke seg, kan organisasjoner blomstre og oppnå suksess på lang sikt.
Et godt skolesystem krever at vi spiller på lag med hjernen

Et godt skolesystem krever at vi spiller på lag med hjernen

|
Det er gledelig å vite at skolen arbeider med å fjerne analfabetismen om følelser og selvfølelse.
En leders ønskeliste: 31 temaer

En leders ønskeliste: 31 temaer

|
November er mørk, men julen er nær. Og vipps er det nytt år og nye ting å lære. Hvis du skulle velge, hva ville du helst lære fra denne ønskelisten for ledere?
vinduspost med døde fluer. Utsikt mot en skolegård med lekende barn.

Det er på tide å gjøre endringer i skolesystemet

|
Vi er alle klar over hvor viktig det er med god kompetanse, men vi vet også at det er kun «GJØRINGEN» som skaper resultater - og det er dessuten under «gjøringen» vi lærer mest effektivt.
Illustrerer Sinnataggen, motstand mot digitalisering

Digital transformasjon: Mer enn teknologi

|
Som en veteran i endringsledelse og en som har ledet flere vellykkede omstillinger, står jeg noe perpleks overfor denne tilsynelatende avgrunnen mellom teori og praksis.
bilde som illustrerer de blå soner

Blue Zone: 10 prinsipper for å skape en bedre arbeidsplass

|
Forskningen på de blå sonene gir oss verdifull innsikt som er relevant for enkeltpersoner og organisasjoner som ønsker å forbedre velvære, produktivitet og ledelse på arbeidsplassen.

Pin It on Pinterest

Share This

Del dette

Delt glede er dobbelt glede. Del dette med ditt nettverk.