tilt | Aktuelt | Arbeidslivet | Hva kan arbeidslivet lære av cheerleading?

Hva kan arbeidslivet lære av cheerleading?

onsdag 7. desember 2022 @ 07:15

I cheerleading er det ingen primadonnaer eller enere eller stjerner. Det er laget som vinner og laget som skinner.
Av Birgitte LangeViqueens unique i full utfoldelse. Foto: Birgitte Lange

Som mor til tre døtre har jeg vært tilskuer til og involvert i flere idretter gjennom årene. Da min yngste datter for syv år siden proklamerte at hun ville begynne på cheerleading ble jeg imidlertid satt ut. Jeg så for meg oversminkede duskedamer før start i amerikansk fotball, blide og med gjentagende heiarop gjennom ropert. Jeg var grunnleggende negativ der jeg googlet meg frem til cheerleading-klubber i byen vi bor.

Syv år etter er jeg stor fan av denne amerikanske sporten som på alle måter er en seriøs sport og som er så mye mer enn bildene jeg hadde i mitt fordomsfulle hode. Faktisk er jeg kommet dit at denne sporten har mye å lære meg og andre ledere, og at sporten på disse områdene skiller seg ut fra mange andre idretter:

1. Det er laget som teller

I cheerleading er det ingen primadonnaer eller enere eller stjerner. Det er laget som vinner og laget som skinner. Hvert lag har en rekke minigrupper på fire personer; flyer, base og beck og alle disse rollene er like viktige i de stuntene og kastene og formasjonen gruppen skal gjøre sammen med resten av laget. Har du spisskompetanse på ett område er det bruk for deg til enkeltoppgaver, men når vi som tilskuere ser på et cheerleading-show eller en konkurranse, er det alltid laget vi ser. Det er ingen Nora Mørk eller Erling Braut Haaland, det er laget med stor L.

2. Det er plass til og bruk for alle

I cheerleading trengs det gutter og jenter i alle størrelser og utgaver; de tynne og de kraftige, de høye og de lave, de smidige og de sterke. Det er nok oppgaver til alle. Det er innstillingen og motivasjonen din som gjelder. Fordi laget er avhengig av deg, må du stille på alle treninger – også når det er bursdager hjemme eller i klassen. Det er masse kroppskontakt og utøverne må stole på hverandre. Er det noen som tar meg imot når jeg blir kastet høyt opp i luften? Hvem er det som holder meg fast når jeg balanserer på en fot øverst i en pyramide?

3. Disiplin og ståpåvilje

Har du blitt med på et lag, forplikter du deg til å møte på alle treninger, show og konkurranser. På hver trening lærer gruppen og laget ditt noe nytt og de andre blir stående uvirksomme dersom du ikke er der. De får ikke kastet, holdt, løftet dersom en på gruppen er borte. Du må gi ditt beste på hver trening, fordi laget er avhengig av deg. Laget er ikke sterkere enn sitt svakeste ledd og alle forventes å bidra til laget så godt de klarer. Kan du ikke dobbelt salto baklengs, kan du kanskje løfte og bære.

4. Klubben og laget henger nøye sammen

I min datters klubb har de svært mange lag. De er en stor klubb. På alle show og konkurranser deltar de fleste lagene fra klubben. Tradisjonen er at alle lagene i klubben er på tribunen og heier på de andre lagene i klubben når de konkurrer. Samholdet mellom lagene i klubben er svært stor. Lagene trener sammen i en stor hall og bli inspirert av andre lag som trener på samme tid og som gjør spektakulære triks på matten og i luften.

5. Det skal være gøy

Ja, det er sminke på show og konkurranser. Det er paljetter og sløyfer og høy musikk. Det er stemning. Gåsehudstemning. Både for utøvere og publikum. Jeg blir utrolig glad hver gang jeg er på en cheerleading-trening og ser laget øve eller sitter på tribunen. Det er show, sport, glamour, musikk og fremfor alt utrolig sterk lagånd, samhold, samarbeid og godt humør.

Noe å tenke på for arbeidslivet også?

Fant ikke noen innlegg.

Abonnement på coaching

Abonnement på coaching

Gi dine medarbeidere tilgang på personlig og profesjonell vekst og utvikling med et fleksibelt abonnement på en eller flere av våre profesjonelle coacher.

Les mer

Våre nyhetsbrev

Her kan du melde deg på et eller flere av våre ukebrev.

"*" obligatorisk felt

Navn*

PrivacyTech

Som medlem i PrivacyTech-nettverket blir du en del av en gruppe likesinnede profesjonelle som er opptatt av GDPR, personvern, compliance og tech. Med Eva Jarbekk – en av Norges fremste eksperter på området – som fasilitator.

Partners in tilt

Vårt nettverk av “kloke hoder” (team tilt) med en bærekraftsagenda.

Del dine tanker om denne artikkelen

0 Comments

På forsiden nå

Salgsbroen, alle pilarer er like viktige.

Kan du skape tillit? Da er du en selger!

|
Du skal si til deg selv: «Jeg er en selger», og du skal si det med stolthet.
Adferdslæring: Tanker skaper følelser - følelser skaper adferd - adferd skaper tanker

De ubevisste holdningene til eldre arbeidstakere

|
Det foreligger en «allmenn sannhet» om de unge «talentene»: De er fremoverlente, innovative og proaktive arbeidstakere.
Soloprenørene: Hvordan skaffe nye kunder?

Soloprenørene: Hvordan skaffe nye kunder?

|
Overraskende kundeinnsikt fra erfarne soloprenører.
Hvordan 84% av norske virksomheter skaffer nye kunder

Hvordan 84% av norske virksomheter skaffer nye kunder

|
Ukens Tirsdag morgen er skrevet spesielt til en stor gruppe mennesker jeg beundrer: soloprenørene. Dere andre: Les på eget ansvar.
Diagnose: Kan brukes til alt

Diagnose: Kan brukes til alt

|
Å kunne mer om det meste enn de fleste høres bra ut. Men i et ekspertdrevet arbeidsliv kan "multitalent" klinge mer som en diagnose.
Skal vi gni det inn, eller ikke?

Skal vi gni det inn, eller ikke?

|
De gangene jeg som barn kom over en liten rift på en tapetvegg eller i et klesplagg, var det utrolig fristende å pirke litt, og se om jeg kunne få løs en bit til, eller lage hullet litt større. Jeg hadde ikke noe ønske om å ødelegge, jeg ville bare se hva som skjedde.  
Født som leder?

Født som leder?

|
Blir man født som leder? Eller kan det læres? Jeg trodde ikke dette var et tema lenger. Jeg tok feil.
Bare 200 meter til: Små steg gjør store fremskritt

Bare 200 meter til: Små steg gjør store fremskritt

|
Hva er likheten mellom en polfarer, deg og dine ansatte?
Olivias verden

Olivias verden

|
KI er et fantastisk verktøy, og det blir mer fantastisk for hvert minutt. Fint for oss, stort sett. Men hvordan vil Olivia (8 måneder) sitt voksne liv se ut?

Pin It on Pinterest

Share This

Del dette

Delt glede er dobbelt glede. Del dette med ditt nettverk.