tilt | Aktuelt | Arbeidslivet | Tornefull vei mot en standard for coaching

Tornefull vei mot en standard for coaching

tirsdag 30. august 2022 @ 06:00

Alle kan kalle seg coach, og «alle» har også tidvis kalt seg coach. For kundene er det ikke alltid lett å skille mellom astrologer, sjamaner, tryllekunstnere, numerologer, hva-universet-prøver-å-fortelle-deg-predikanter og coacher. Det blir snart lettere.
Av Paal Leveraas

For 2 ½ år siden var det et oppstartsmøte i Standard Norges lokaler. Hensikten var å etablere en komité som skal utarbeide en standard for coaching. Stemningen var positivt avventende, men også krydret av historisk forankret skepsis. I rommet var det for det meste representanter for ulike coaching-skoler.

Turbulent historie

Coaching har en kort og til dels turbulent historie. Vi som driver med coaching seriøst vet at det er en fantastisk metode for å hjelpe andre. Men alle kan kalle seg coach, og «alle» har også tidvis kalt seg coach. For kundene er det ikke alltid lett å skille mellom astrologer, sjamaner, tryllekunstnere, numerologer, hva-universet-prøver-å-fortelle-deg-predikanter og coacher.

Det har farget fagets omdømme og har nok også i mange tilfeller vært en barriere for mennesker og organisasjoner som kunne hatt nytte av coaching. 

Det må være uhyre frustrerende for en innkjøper som prøver å kartlegge tilbudet innen coaching. Googler du, får du en fantasillion ulike aktører som tilbyr coaching. Når du har sortert bort sjamanene og numerologene oppdager du at de som står igjen gjerne har en opplæring fra en eller annen skole. Googler du skolene, oppdager du at noen sender coacher ut i arbeid etter et weekend-kurs, andre tilbyr utdanninger over flere år. 

De ulike skolene bruker ulike begreper, og ord som mindfulness, NLP og gestalt florerer. De sertifiserer sine egne studenter og utsteder poeng og akkrediteringer, og hver i sær er helt unike på planeten. 

Standard-arbeidet

Du, som har hørt at coaching er bra, men ikke egentlig vet hva du skal forvente av en coach, tenker kanskje da at «herregud, det må da finnes en slags offisiell standard for hva jeg kan forvente av en coach?»

Svaret er inntil videre dessverre «nei». En slik standard finnes ikke. Men ulike retninger har egne standarder. Internasjonalt er nok ICF (International Coach Federation) sin standard den mest utbredte. I Norge har DNCF (Den norske coach-forening) sin standard et godt fotfeste. 

Disse to organisasjonene var også de som tok initiativ til møtet nevnt i innledningen. Møtet var preget av at flere av deltakerne var med på det første forsøket på å skape en standard. Det startet rundt 2006, men strandet etter bitter uenighet i komitéen, og det var for mange utøvere av faget en nokså flau affære da havariet ble en mediesak.

Mye på spill

Denne vinterdagen tidlig i 2020 var det derfor mye som stod på spill. Mange av de samme aktørene som ikke ble enige 15 år tidligere var tilstede. Det var likevel tydelig at det hadde skjedd en modning, og viljen til å drive dette prosjektet gjennom var sterk. 

Jeg ble selv oppildnet gjennom møtet, og ble svært overbevist om at det er viktig å forene det sprikende landskapet av coacher under en felles oppfatning om hva coaching er.

Da komitéen skulle gjøre det formelle valg av komitéleder, var det bare én kandidat som hadde meldt seg. Det var DNCFs representant. Det lå an til at en av de viktigste interessentene skulle lede en komité som skal være nøytral. Det kjentes ikke rett, så jeg rakk opp hånda og meldte meg som kandidat til ledervervet. Litt senere var jeg valgt. Jeg ante ikke hva jeg gikk til.

Les: Stillingsbeskrivelser fra h***ete

Smal og fokusert

Standarden som nå etter 2 ½ år er ute på høring er veldig smal og fokusert. Dens ambisjon er å beskrive et minstekrav til hva en kjøper kan forvente av kompetanse, utdanning og praktisk erfaring av en coach. 

Arbeidet har vært en krevende balansegang. I løpet av prosessen har representanter fått urettmessig mistillit fra egne styrer og blitt erstattet. Komitémedlemmene selv har sett fra innsiden at en norsk standard ikke kan formes i en eller flere av skolenes «bilde», men det har ikke alltid vært like lett å formidle videre til dem de representerer. 

En standard vil også alltid være et kompromiss, og kompromisser kan være tunge å svelge, særlig hvis det skal svelges i etterkant av å ha gravd frem noen hundre tusen kroner til arbeidet fra slunkne kasser. 

Siden de ulike skolene nettopp er ulike, er det ikke lykkes å komme opp med omforente mengdekrav til opplæringen. Derfor er det satt opp tre nivåer. Høringssvarene vil forhåpentlig si noe om hva markedet mener er er et minimum, og formodentlig bidra til at den endelige standarden kun har ett mengdekrav. 

Den første av flere standarder

Standarden er den første i en serie standarder. Når det er fastslått hva slags kompetanse en coach må ha for å være en «Norsk standard-coach», skal det lages standarder som stiller krav til leveranser, sertifisering og eventuelt også utdanningsinstitusjoner. Disse tre neste standardene vil kreve relativt mindre innsats, fordi grunnmuren er på plass. Målet er å få de ferdig i løpet av denne høsten. 

Flere eksisterende skoler og sertifiseringsordninger har utdanninger som langt overgår kravene standarden stiller. Det er helt i tråd med ambisjonen om å lage en standard som spesifiserer minstekrav for på den måten sikre at kjøpere kan skille sjarlataner fra seriøse utøvere.

Standarden presenteres

I dag, tirsdag 30. august, er det to nettmøter hvor standarden er tema. Det første er i regi av Standard Norge, og starter kl 8:30. Det andre er tilt.works «Litt klokere» tirsdagsmøte kl 15. 

Er du opptatt av coaching, enten som kjøper, bruker eller leverandør bør du melde deg på et eller begge. Helst begge.

God tirsdag.

Bakteppe og lenker

Arbeidet med Norsk standard for coaching er et langtidsprosjekt, men banebrytende i internasjonal sammenheng. Det kiler seg inn mellom en rekke internasjonale og nasjonale uformelle standarder skapt av private organisasjoner og virksomheter, og vil antagelig få motstand fra noen av disse, ikke minst fordi de utfordres på nivået de aksepterer av sine coacher. Spørsmålet er om lille Norge kan skape globale endringer.

Julekalender

Våre ukebrev

Her kan du melde deg på et eller flere av våre ukebrev. Du kan melde deg av eller endre hva du mottar via lenker i epostene.

"*" obligatorisk felt

Navn*

Litt klokere

Ukentlige nettmøter hvor vi gjør hverandre litt klokere. Du må være logget inn som medlem for å melde deg på.

PrivacyTech

Som medlem i PrivacyTech-nettverket blir du en del av en gruppe likesinnede profesjonelle som er opptatt av GDPR, personvern, compliance og tech. Med Eva Jarbekk – en av Norges fremste eksperter på området – som fasilitator.

Partners in tilt

Vårt nettverk av «kloke hoder» (team tilt) med en bærekraftsagenda.

Del dine tanker om denne artikkelen

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

På forsiden nå

kostbar ledelse

Kostbar ledelse

|
Den menneskelige kostnaden er alltid for høy, men vet du hva det i kroner koster å miste en person?
Kunstig intelligens endrer arbeidslivet: Hva kan vi forvente?

Kunstig intelligens endrer arbeidslivet: Hva kan vi forvente?

|
Vårt Litt klokere nettmøte den 18. april skal handle om hvordan kunstig intelligens påvirker arbeidslivet. AI-feberen har eksplodert, og teknologien har allerede stor innflytelse på hvordan vi jobber, noe denne artikkelen er et eksempel på.
Bærekraftig HR: Når mennesker, planet og profitt møtes

Bærekraftig HR: Når mennesker, planet og profitt møtes

|
Hvordan kan HR bidra til bærekraftsstrategien og selv bli bærekraftig? Modeller er ikke nok. Men de kan være et startpunkt.
Ingen grunn til panikk?

Ingen grunn til panikk?

|
En konferanse i regi av Samfunnsbedriftene og et møte med en professor har gjort meg litt mer optimistisk for et samfunn hvor alle, også næringslivet, tar ansvar for en bærekraftig fremtid.
helsestrategi for dine ansatte

Har du husket helsestrategi for dine ansatte?

|
Målet med en helsestrategi er at alle ansatte har fysisk og - ikke minst - psykisk overskudd.
myteknusing

Når en «bløff» blir «sannhet» fordi den gjentas ofte nok

|
Det er meningsløst å bringe videre en generell påstand om at 70 prosent av alle endringsinitiativ mislykkes.
Vi kan ikke overlate til andre å redde planeten

Vi kan ikke overlate til andre å redde planeten

|
Selskaper som i dag ikke har en bærekraftstrategi som de etterlever, har ikke livets rett.
Dagen før kvinnedagen: Den langsomme reisen fra én normal til en annen

Dagen før kvinnedagen: Den langsomme reisen fra én normal til en annen

|
Det er kvinnedag i morgen. Og som alltid hører vi røster som hevder at i Norge er vi nå så likestilte at kvinnedagen ikke trengs mer. Men dagen går ikke ut på dato før den gamle normalen er byttet med en ny hvor «likestilling» er en selvfølgelighet.
Varför inte tvärtom

Kunsten å tenke motsatt: Hva om vi ansatte gründerne på fastlønn?

|
Gründervirksomhet er bygget på risiko, stor fallhøyde og mulighet for store gevinster.

tilt.møteplasser

Pin It on Pinterest

Share This

Del dette

Delt glede er dobbelt glede. Del dette med ditt nettverk.