tilt | Aktuelt | Arbeidslivet | Open Art og kunsten å møte kolleger med et åpent sinn

Open Art og kunsten å møte kolleger med et åpent sinn

torsdag 11. august 2022 @ 07:00

De færreste av oss går rundt med en liten plakat med forklaring, eller en bruksanvisning til utdeling. Dermed er vi prisgitt det mottakeren tar inn av hvem vi er, og hvilke intensjoner vi har bak det vi sier og gjør.
Av Hedvig RognerudKunstverket Zatsuran av Photographerhal. Foto: Hedvig Rognerud

Jeg har tilbrakt noen glade feriedager i Örebro, en vakker by som denne sommeren er vertskap for Openart 2022. Openart er Skandinavias største utendørs biennal, der besøkende noen få sommermåneder har fri tilgang til kunst fra hele verden overalt i bybildet. Ved hver av de 82 installasjonene kan vi finne en liten tekst med kunstnerens navn og tanken bak akkurat denne installasjonen.

«Er det ikke rart», undrer min venninne, «hver gang jeg leser forklaringen, har jeg allerede rukket å danne meg et helt annet bilde av hva kunstneren ønsker å formidle». Jeg nikker. Vi står foran en fotoserie der det gjennomgående temaet er to mennesker og en rekke fargerike gjenstander pakket tett sammen i plast. Der kunstneren vil illustrere helhet, sammenheng og tilhørighet, har våre tanker gått i retning massekonsum og vår felles klodes usikre framtid.

Vi er alle vandrende kunstverk

Turen gjennom byen fortsetter å berøre, men vår lille samtale slipper ikke taket i meg. For er det ikke slik med menneskemøter også, at intensjon og tolkning ikke alltid går hånd i hånd?

De færreste av oss går rundt med en liten plakat med forklaring, eller en bruksanvisning til utdeling. Dermed er vi prisgitt det mottakeren tar inn av hvem vi er og hvilke intensjoner vi har bak det vi sier og gjør. Dette igjen er preget av den andres bagasje, holdninger og verdier, og hvilke ferske erfaringer han eller hun har med seg inn i sitt møte med oss.

Vi er alle vandrende, og til tider ubegripelige kunstverk. Velger vi en stille tilnærming, kan fire ulike personer oppleve oss som henholdsvis sjenert, arrogant, uinteressert eller avventende. Går vi aktivt inn i samtalen, kan vi på samme måte oppleves imøtekommende, dominerende, engasjert eller fargerik, alt ut fra hvem som ser.

Nysgjerrighet og respekt

Denne innsikten er viktig å ta med seg inn i høst og arbeidsliv når vi igjen møter kolleger, konkurrenter, kunder, klienter eller brukere. Hver eneste en av dem er et kunstverk på sitt eget vis, selv om alle ikke er like vakre.  Etter all sannsynlighet har de flere lag, og et ønske om å levere ut fra sine forutsetninger. Det du ser og hører, er sjelden hele historien, og kanskje har du som oss, misforstått noe grunnleggende rundt hva denne unike varianten av et menneske ønsker å formidle.

Akkurat som kunstneren, eier alle sin egen, mangfoldige historie. Derfor vil vi være tjent med å møte ulike mennesker med et åpent sinn, og aller helst nysgjerrighet på hva det er vi ikke ser ved første øyekast.

Der både jeg og min venninne i Örebro så en skremmende verden av plast, var det opprinnelige budskapet kjærlighet.

Fant ikke noen innlegg.

Abonnement på coaching

Abonnement på coaching

Gi dine medarbeidere tilgang på personlig og profesjonell vekst og utvikling med et fleksibelt abonnement på en eller flere av våre profesjonelle coacher.

Les mer

Våre nyhetsbrev

Her kan du melde deg på et eller flere av våre ukebrev.

"*" obligatorisk felt

Navn*

PrivacyTech

Som medlem i PrivacyTech-nettverket blir du en del av en gruppe likesinnede profesjonelle som er opptatt av GDPR, personvern, compliance og tech. Med Eva Jarbekk – en av Norges fremste eksperter på området – som fasilitator.

Partners in tilt

Vårt nettverk av “kloke hoder” (team tilt) med en bærekraftsagenda.

Del dine tanker om denne artikkelen

0 Comments

På forsiden nå

Salgsbroen, alle pilarer er like viktige.

Kan du skape tillit? Da er du en selger!

|
Du skal si til deg selv: «Jeg er en selger», og du skal si det med stolthet.
Adferdslæring: Tanker skaper følelser - følelser skaper adferd - adferd skaper tanker

De ubevisste holdningene til eldre arbeidstakere

|
Det foreligger en «allmenn sannhet» om de unge «talentene»: De er fremoverlente, innovative og proaktive arbeidstakere.
Soloprenørene: Hvordan skaffe nye kunder?

Soloprenørene: Hvordan skaffe nye kunder?

|
Overraskende kundeinnsikt fra erfarne soloprenører.
Hvordan 84% av norske virksomheter skaffer nye kunder

Hvordan 84% av norske virksomheter skaffer nye kunder

|
Ukens Tirsdag morgen er skrevet spesielt til en stor gruppe mennesker jeg beundrer: soloprenørene. Dere andre: Les på eget ansvar.
Diagnose: Kan brukes til alt

Diagnose: Kan brukes til alt

|
Å kunne mer om det meste enn de fleste høres bra ut. Men i et ekspertdrevet arbeidsliv kan "multitalent" klinge mer som en diagnose.
Skal vi gni det inn, eller ikke?

Skal vi gni det inn, eller ikke?

|
De gangene jeg som barn kom over en liten rift på en tapetvegg eller i et klesplagg, var det utrolig fristende å pirke litt, og se om jeg kunne få løs en bit til, eller lage hullet litt større. Jeg hadde ikke noe ønske om å ødelegge, jeg ville bare se hva som skjedde.  
Født som leder?

Født som leder?

|
Blir man født som leder? Eller kan det læres? Jeg trodde ikke dette var et tema lenger. Jeg tok feil.
Bare 200 meter til: Små steg gjør store fremskritt

Bare 200 meter til: Små steg gjør store fremskritt

|
Hva er likheten mellom en polfarer, deg og dine ansatte?
Olivias verden

Olivias verden

|
KI er et fantastisk verktøy, og det blir mer fantastisk for hvert minutt. Fint for oss, stort sett. Men hvordan vil Olivia (8 måneder) sitt voksne liv se ut?

Pin It on Pinterest

Share This

Del dette

Delt glede er dobbelt glede. Del dette med ditt nettverk.