tilt | Signert | Øi-eblikk | Den patetiske selvhøytideligheten

Den patetiske selvhøytideligheten

onsdag 15. juni 2022 @ 07:30

Min aversjon mot selvhøytidelighet er patetisk når jeg til stadighet tar meg selv i å være det.
Av Atle Øi

Jeg misliker selvhøytidelige mennesker. Jeg ser dem på lang avstand der de med stemmebruk, kroppsspråk og sine svulstige ord, oser av at de er høye på seg selv og sin egen begrensede verden. Ofte blottet for empati, fordi fokus på andre tar fokuset vekk fra dem selv.

Min far harselerte gjerne med selvhøytidelighet ved å si: Nei nå har vi snakket nok om meg, la meg høre litt om deg, har du lest min siste bok?

Min aversjon mot selvhøytidelighet er patetisk når jeg til stadighet tar meg i selv å være det. Jeg kjemper riktignok imot, men taper stadig. Jeg er én person av 7 milliarder mennesker som snakker et språk som nesten ingen andre snakker og min levetid er et splittsekund i verdenshistorien.

Å sette spor etter seg

Likevel går jeg rundt på jorden i et sted mellom 60 og 100 år og er opptatt av å gjøre en forskjell, bli lagt merke til, sette spor etter meg. Jeg ble født som en konsekvens av ubeskyttet sex, unngikk med et nødskrik å bli fjernet noen uker etter og kom heldigvis ut et sted i verden hvor det er relativt fredelig. Flaks, flaks, flaks.

På toppen av dette ønsker jeg å sette spor etter meg. Tenk om 7 milliarder mennesker skulle gjøre det samme – fryktelig slitsom ville det blitt. Det får holde at de setter spor i nærmeste familie og vennekrets. Vi trenger ikke 7 milliarder selvhøytidelige personer som tror de er en gave til menneskeheten.

Jeg er fyren jeg selv unngår

Det er som poet jeg øyner muligheten til å sette spor. Jeg skriver dikt, legger dem ut på sosiale medier og drømmer om å skrive dette ene diktet som alle trykker til sitt hjerte og som jeg blir sitert på i flere hundre år etter min død. Tenk så flott om folk går forbi gravstøtten min og sier, se der hviler han …

Patetisk? Ja helt opplagt, jeg er han fyren jeg selv unngår. Heldigvis er jeg ikke selvhøytidelig hele dagen og heller ikke hver dag. Det ville blitt uutholdelig. Jeg publiserer riktignok et eller annet på Facebook til stadighet. Jeg sikrer at jeg blir sett, jeg holder meg aktuell. Tenk om ingen legger merke til meg verken mens jeg er i live eller at folk, gud forby, går forbi graven min om noen år uten å vite at her hviler jeg.

Våre ukebrev

Her kan du melde deg på et eller flere av våre ukebrev. Du kan melde deg av eller endre hva du mottar via lenker i epostene.

"*" obligatorisk felt

Navn*

Litt klokere

Ukentlige nettmøter hvor vi gjør hverandre litt klokere. Du må være logget inn som medlem for å melde deg på.

PrivacyTech

Som medlem i PrivacyTech-nettverket blir du en del av en gruppe likesinnede profesjonelle som er opptatt av GDPR, personvern, compliance og tech. Med Eva Jarbekk – en av Norges fremste eksperter på området – som fasilitator.

Partners in tilt

Vårt nettverk av «kloke hoder» (team tilt) med en bærekraftsagenda.

Del dine tanker om denne artikkelen

0 Comments

På forsiden nå

Vi er likere enn vi liker å tro

Vi er likere enn vi liker å tro

|
Følger vi virkelig vår egen sti, eller lar vi oss drive med av strømmen?
En grønn spire foran en skjerm som viser aksjekurser. Illustrerer ESG i finanssektoren.

ESG i finanssektoren: Nøkkelen til fremtidig suksess

|
Bank- og finanssektoren må aktivt omfavne ESG som et strategisk styringsverktøy for å sikre bærekraftig vekst og opprettholde relevans i en stadig skiftende verden.
Generasjon Zs umulige oppgave

Generasjon Zs umulige oppgave

|
Den generasjonen ledere som er på vei inn i arbeidslivet i dag står foran noen av de største utfordringene i sivilisasjonens historie.
Erna Solberg på talerstolen, krisestrategi

Politisk ansvar: Refleksjoner over Høyres krisestrategi

|
Høyres krisestrategi har vært å plassere all skyld på Sindre Finnes. Dette reflekterer en dyp kynisme og kan ved første øyekast virke som en strategisk nødvendighet.
sosiale medier som debattarena

Slik kan vi styrke sosiale medier som debattarena

|
Den digitale tidsalderens overfladiskhet: Fra akademisk dybde til sosiale mediers overfladiskhet
Tre bærekraftige råd til unge ledere

Tre bærekraftige råd til unge ledere

|
2x5 megatrender og 3 råd til unge ledere som vil frem i fremtidens arbeidsliv. Og harde fakta krever myke tilpasninger.
kundeopplevelse

4 steg for å reparere en dårlig kundeopplevelse

|
Hvordan et fjell av pepper kan snu en kundeopplevelse.
frykten for det ukjente

Mangfold og frykten for det ukjente

|
Refleksjoner over interkulturell forståelse i et mangfoldig samfunn: Lærdom fra profesjonsdagen ved VID.
Hva trenger næringslivet av politikerne for å bli en bedre utgave av seg selv?

Hva trenger næringslivet av politikerne for å bli en bedre utgave av seg selv?

|
Fra et bærekraftvennlig næringslivs ståsted: Hvem bør vi gi stemmeseddelen til?

Pin It on Pinterest

Share This

Del dette

Delt glede er dobbelt glede. Del dette med ditt nettverk.