tilt | Signert | Øi-eblikk | Den patetiske selvhøytideligheten

Den patetiske selvhøytideligheten

onsdag 15. juni 2022 @ 07:30

Min aversjon mot selvhøytidelighet er patetisk når jeg til stadighet tar meg selv i å være det.
Av Atle Øi

Jeg misliker selvhøytidelige mennesker. Jeg ser dem på lang avstand der de med stemmebruk, kroppsspråk og sine svulstige ord, oser av at de er høye på seg selv og sin egen begrensede verden. Ofte blottet for empati, fordi fokus på andre tar fokuset vekk fra dem selv.

Min far harselerte gjerne med selvhøytidelighet ved å si: Nei nå har vi snakket nok om meg, la meg høre litt om deg, har du lest min siste bok?

Min aversjon mot selvhøytidelighet er patetisk når jeg til stadighet tar meg i selv å være det. Jeg kjemper riktignok imot, men taper stadig. Jeg er én person av 7 milliarder mennesker som snakker et språk som nesten ingen andre snakker og min levetid er et splittsekund i verdenshistorien.

Å sette spor etter seg

Likevel går jeg rundt på jorden i et sted mellom 60 og 100 år og er opptatt av å gjøre en forskjell, bli lagt merke til, sette spor etter meg. Jeg ble født som en konsekvens av ubeskyttet sex, unngikk med et nødskrik å bli fjernet noen uker etter og kom heldigvis ut et sted i verden hvor det er relativt fredelig. Flaks, flaks, flaks.

På toppen av dette ønsker jeg å sette spor etter meg. Tenk om 7 milliarder mennesker skulle gjøre det samme – fryktelig slitsom ville det blitt. Det får holde at de setter spor i nærmeste familie og vennekrets. Vi trenger ikke 7 milliarder selvhøytidelige personer som tror de er en gave til menneskeheten.

Jeg er fyren jeg selv unngår

Det er som poet jeg øyner muligheten til å sette spor. Jeg skriver dikt, legger dem ut på sosiale medier og drømmer om å skrive dette ene diktet som alle trykker til sitt hjerte og som jeg blir sitert på i flere hundre år etter min død. Tenk så flott om folk går forbi gravstøtten min og sier, se der hviler han …

Patetisk? Ja helt opplagt, jeg er han fyren jeg selv unngår. Heldigvis er jeg ikke selvhøytidelig hele dagen og heller ikke hver dag. Det ville blitt uutholdelig. Jeg publiserer riktignok et eller annet på Facebook til stadighet. Jeg sikrer at jeg blir sett, jeg holder meg aktuell. Tenk om ingen legger merke til meg verken mens jeg er i live eller at folk, gud forby, går forbi graven min om noen år uten å vite at her hviler jeg.

Våre ukebrev

Her kan du melde deg på et eller flere av våre ukebrev. Du kan melde deg av eller endre hva du mottar via lenker i epostene.

"*" obligatorisk felt

Navn*

Litt klokere

Ukentlige nettmøter hvor vi gjør hverandre litt klokere. Du må være logget inn som medlem for å melde deg på.

PrivacyTech

Som medlem i PrivacyTech-nettverket blir du en del av en gruppe likesinnede profesjonelle som er opptatt av GDPR, personvern, compliance og tech. Med Eva Jarbekk – en av Norges fremste eksperter på området – som fasilitator.

Partners in tilt

Vårt nettverk av «kloke hoder» (team tilt) med en bærekraftsagenda.

Del dine tanker om denne artikkelen

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

På forsiden nå

kostbar ledelse

Kostbar ledelse

|
Den menneskelige kostnaden er alltid for høy, men vet du hva det i kroner koster å miste en person?
Kunstig intelligens endrer arbeidslivet: Hva kan vi forvente?

Kunstig intelligens endrer arbeidslivet: Hva kan vi forvente?

|
Vårt Litt klokere nettmøte den 18. april skal handle om hvordan kunstig intelligens påvirker arbeidslivet. AI-feberen har eksplodert, og teknologien har allerede stor innflytelse på hvordan vi jobber, noe denne artikkelen er et eksempel på.
Bærekraftig HR: Når mennesker, planet og profitt møtes

Bærekraftig HR: Når mennesker, planet og profitt møtes

|
Hvordan kan HR bidra til bærekraftsstrategien og selv bli bærekraftig? Modeller er ikke nok. Men de kan være et startpunkt.
Ingen grunn til panikk?

Ingen grunn til panikk?

|
En konferanse i regi av Samfunnsbedriftene og et møte med en professor har gjort meg litt mer optimistisk for et samfunn hvor alle, også næringslivet, tar ansvar for en bærekraftig fremtid.
helsestrategi for dine ansatte

Har du husket helsestrategi for dine ansatte?

|
Målet med en helsestrategi er at alle ansatte har fysisk og - ikke minst - psykisk overskudd.
myteknusing

Når en «bløff» blir «sannhet» fordi den gjentas ofte nok

|
Det er meningsløst å bringe videre en generell påstand om at 70 prosent av alle endringsinitiativ mislykkes.
Vi kan ikke overlate til andre å redde planeten

Vi kan ikke overlate til andre å redde planeten

|
Selskaper som i dag ikke har en bærekraftstrategi som de etterlever, har ikke livets rett.
Dagen før kvinnedagen: Den langsomme reisen fra én normal til en annen

Dagen før kvinnedagen: Den langsomme reisen fra én normal til en annen

|
Det er kvinnedag i morgen. Og som alltid hører vi røster som hevder at i Norge er vi nå så likestilte at kvinnedagen ikke trengs mer. Men dagen går ikke ut på dato før den gamle normalen er byttet med en ny hvor «likestilling» er en selvfølgelighet.
Varför inte tvärtom

Kunsten å tenke motsatt: Hva om vi ansatte gründerne på fastlønn?

|
Gründervirksomhet er bygget på risiko, stor fallhøyde og mulighet for store gevinster.

tilt.møteplasser

Pin It on Pinterest

Share This

Del dette

Delt glede er dobbelt glede. Del dette med ditt nettverk.