tilt | Signert | Øi-eblikk | Den patetiske selvhøytideligheten

Den patetiske selvhøytideligheten

onsdag 15. juni 2022 @ 07:30

Min aversjon mot selvhøytidelighet er patetisk når jeg til stadighet tar meg selv i å være det.
Av Atle Øi

Jeg misliker selvhøytidelige mennesker. Jeg ser dem på lang avstand der de med stemmebruk, kroppsspråk og sine svulstige ord, oser av at de er høye på seg selv og sin egen begrensede verden. Ofte blottet for empati, fordi fokus på andre tar fokuset vekk fra dem selv.

Min far harselerte gjerne med selvhøytidelighet ved å si: Nei nå har vi snakket nok om meg, la meg høre litt om deg, har du lest min siste bok?

Min aversjon mot selvhøytidelighet er patetisk når jeg til stadighet tar meg i selv å være det. Jeg kjemper riktignok imot, men taper stadig. Jeg er én person av 7 milliarder mennesker som snakker et språk som nesten ingen andre snakker og min levetid er et splittsekund i verdenshistorien.

Å sette spor etter seg

Likevel går jeg rundt på jorden i et sted mellom 60 og 100 år og er opptatt av å gjøre en forskjell, bli lagt merke til, sette spor etter meg. Jeg ble født som en konsekvens av ubeskyttet sex, unngikk med et nødskrik å bli fjernet noen uker etter og kom heldigvis ut et sted i verden hvor det er relativt fredelig. Flaks, flaks, flaks.

På toppen av dette ønsker jeg å sette spor etter meg. Tenk om 7 milliarder mennesker skulle gjøre det samme – fryktelig slitsom ville det blitt. Det får holde at de setter spor i nærmeste familie og vennekrets. Vi trenger ikke 7 milliarder selvhøytidelige personer som tror de er en gave til menneskeheten.

Jeg er fyren jeg selv unngår

Det er som poet jeg øyner muligheten til å sette spor. Jeg skriver dikt, legger dem ut på sosiale medier og drømmer om å skrive dette ene diktet som alle trykker til sitt hjerte og som jeg blir sitert på i flere hundre år etter min død. Tenk så flott om folk går forbi gravstøtten min og sier, se der hviler han …

Patetisk? Ja helt opplagt, jeg er han fyren jeg selv unngår. Heldigvis er jeg ikke selvhøytidelig hele dagen og heller ikke hver dag. Det ville blitt uutholdelig. Jeg publiserer riktignok et eller annet på Facebook til stadighet. Jeg sikrer at jeg blir sett, jeg holder meg aktuell. Tenk om ingen legger merke til meg verken mens jeg er i live eller at folk, gud forby, går forbi graven min om noen år uten å vite at her hviler jeg.

Fant ikke noen innlegg.

Abonnement på coaching

Abonnement på coaching

Gi dine medarbeidere tilgang på personlig og profesjonell vekst og utvikling med et fleksibelt abonnement på en eller flere av våre profesjonelle coacher.

Les mer

Våre nyhetsbrev

Her kan du melde deg på et eller flere av våre ukebrev.

"*" obligatorisk felt

Navn*

PrivacyTech

Som medlem i PrivacyTech-nettverket blir du en del av en gruppe likesinnede profesjonelle som er opptatt av GDPR, personvern, compliance og tech. Med Eva Jarbekk – en av Norges fremste eksperter på området – som fasilitator.

Partners in tilt

Vårt nettverk av “kloke hoder” (team tilt) med en bærekraftsagenda.

Del dine tanker om denne artikkelen

0 Comments

På forsiden nå

Salgsbroen, alle pilarer er like viktige.

Kan du skape tillit? Da er du en selger!

|
Du skal si til deg selv: «Jeg er en selger», og du skal si det med stolthet.
Adferdslæring: Tanker skaper følelser - følelser skaper adferd - adferd skaper tanker

De ubevisste holdningene til eldre arbeidstakere

|
Det foreligger en «allmenn sannhet» om de unge «talentene»: De er fremoverlente, innovative og proaktive arbeidstakere.
Soloprenørene: Hvordan skaffe nye kunder?

Soloprenørene: Hvordan skaffe nye kunder?

|
Overraskende kundeinnsikt fra erfarne soloprenører.
Hvordan 84% av norske virksomheter skaffer nye kunder

Hvordan 84% av norske virksomheter skaffer nye kunder

|
Ukens Tirsdag morgen er skrevet spesielt til en stor gruppe mennesker jeg beundrer: soloprenørene. Dere andre: Les på eget ansvar.
Diagnose: Kan brukes til alt

Diagnose: Kan brukes til alt

|
Å kunne mer om det meste enn de fleste høres bra ut. Men i et ekspertdrevet arbeidsliv kan "multitalent" klinge mer som en diagnose.
Skal vi gni det inn, eller ikke?

Skal vi gni det inn, eller ikke?

|
De gangene jeg som barn kom over en liten rift på en tapetvegg eller i et klesplagg, var det utrolig fristende å pirke litt, og se om jeg kunne få løs en bit til, eller lage hullet litt større. Jeg hadde ikke noe ønske om å ødelegge, jeg ville bare se hva som skjedde.  
Født som leder?

Født som leder?

|
Blir man født som leder? Eller kan det læres? Jeg trodde ikke dette var et tema lenger. Jeg tok feil.
Bare 200 meter til: Små steg gjør store fremskritt

Bare 200 meter til: Små steg gjør store fremskritt

|
Hva er likheten mellom en polfarer, deg og dine ansatte?
Olivias verden

Olivias verden

|
KI er et fantastisk verktøy, og det blir mer fantastisk for hvert minutt. Fint for oss, stort sett. Men hvordan vil Olivia (8 måneder) sitt voksne liv se ut?

Pin It on Pinterest

Share This

Del dette

Delt glede er dobbelt glede. Del dette med ditt nettverk.