Test ut dine idéer før du forplikter deg

Vær en karriereturist!

test ut jobben
Foto: Gerd Altmann, Pixabay

11. mai 2022 @ 07:00

Har du tanker om å endre retning eller rolle? Er du i tvil? Test det ut!

Mange tester ut en ny jobbrolle eller et nytt studie først når de starter, men det kan vise seg å bli en kostbar erfaring om det viser seg å ikke passe. Har du tanker om å endre retning eller rolle, bør du teste ut dine antagelser og hypoteser før du forplikter deg.

Innen innovasjon er det viktig å teste ut nye idéer til tjenester og produkter så tidlig som mulig før det investeres tid og ressurser til videre utvikling. Det kan du også gjøre med valg du står overfor i din karriere. Prøv ut dine idéer og antagelser i den virkelige verden, da du kan lære uten å investere for mye. Det innebærer å møte nye mennesker, utforske andres karrierer og andres jobber. Jeg kaller det å være karriereturist, og det er noe du kan gjøre parallelt med det du gjør i dag. Eller du kan se på det som en øvelse der du øver på ditt fremtidige jeg.

Mulig du nå er nysgjerrig på en rolle, yrke, studie, kurs, prosjekt eller annet? Kanskje lurer du på å bli gründer? Det er flere måter du kan teste dette ut på for å finne ut om det passer for deg. Her kommer noen tips til hvordan du kan gjøre et karriereintervju eller erfare en jobbrolle selv.

Karriereintervju

Et karriereintervju handler om å snakke med noen som for eksempel har en rolle, yrke eller går på et studie du er nysgjerrig på. Dette er en lavterskel måte å få informasjon der du raskt får innsikt i hva for eksempel en jobbrolle går ut på. Bruk nettverket ditt til å komme i kontakt med personer som er aktuelle å snakke med. Inviter deg selv til en samtale. Vær litt ydmyk og spør om du kan få lov til å invitere på en kopp kaffe og be om råd. Fortell at du er nysgjerrig på rollen, yrket eller studiet. Og snakk gjerne med flere, for de vil ha ulike perspektiver. Aktuelle spørsmål som du kan stille kan være:

 • Hvordan kom du dit du er i dag?
 • Hva er dine ansvarsområder og oppgaver?
 • Hvordan ser en dag og en uke ut?
 • Ville du valgt det samme igjen?
 • Hva liker du best, og minst?
 • Hva skal til for å lykkes i denne rollen? Selskapet?
 • Hva kreves av erfaringer og kompetanser?
 • Kan du anbefale noen kurs eller lignende?
 • Hva vet du nå som du ikke visste før du startet?
 • Hvordan ser arbeidsmarkedet ut innen dette feltet?
 • Er det andre du vil anbefale meg å snakke med?
 • Har du noen råd til meg?

Takk for hjelpen og send gjerne en mail i etterkant der du gir status på rådene du har fått.

Egne erfaringer

En annen måte å teste på er å erfare det selv og ikke bare høre hva andre sier om et område. Det vil gi deg innsikt der du kanskje mister noen interesser, men også kan finne nye når du ser hva det innebærer. Det er ulike måter å skaffe seg egne erfaringer på. Studenter kan ta et internship-program, som er en midlertidig ansettelse over noen uker hvor man få innsikt i ansvar og oppgaver. Har du mer erfaring, kan du kanskje prøve et vikariat internt eller eksternt, eller kanskje frilansarbeid. Hvis du har fast jobb i dag, er det kanskje ikke like lett. Da kan du prøve å bli med på et relevant prosjekt på jobben, eller jobbskygge en kollega for å se hvordan en arbeidsdag eller -uke ser ut. Kan du hjelpe en kollega i en annen del av organisasjonen? En annen mulighet er å prøve ut ting på fritiden, gjennom frivillighet eller gratisarbeid i en organisasjon. Du kan også ta fag, emner eller kurs for å øke innsikten din.

Ved å teste deg selv under ulike omstendigheter er en læringsreise der du vil bli overrasket over hva du vil lære, hvilke interesser du vil miste og hvilke du vil oppdage. Kanskje du finner ut at du har flere kompetanser enn du trodde, eller at du trenger å fylle på med mer. Det er en måte å minimere risiko for feilbeslutninger, der du samtidig eksperimenterer med ulike versjoner av deg selv. Så har du tanker om å endre retning eller rolle? Er du i tvil? Test det ut!

Lykke til på din reise som karriereturist!

Denne formidlingsartikkelen er et redigert utdrag fra Ellingsen, Agnethe (2020): Karrieredesign. Meningsfull karriere i et foranderlig arbeidsliv. Universitetsforlaget.

Kilder:
Harrington, B. og D., T. Hall (2007). Career Management & Work-Life Integration. Using Self-Assessment to Navigate Contemporary Careers. Thousand Oaks, California: Sage Publications, Inc.

Clark, D. (2013). Reinventing you. Define your brand. Imagine your future. Boston: Harvard Business Press
 

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte saker

Våre ukebrev

Her kan du melde deg på et eller flere av våre ukebrev. Du kan melde deg av eller endre hva du mottar via lenker i epostene.

 

"*" indicates required fields

Navn*

På forsiden nå

meningsfull jobb

En meningsfull jobb – hva er egentlig det?

|
Mange av oss surrer rundt i jobber vi har vokst fra eller kjeder oss i. Vi blir i jobben av gammel vane, på grunn av frykt, fordi vi ikke vet hva vi egentlig vil eller vet hva som er meningsfullt for oss.
vente på motivasjon

Motivasjon med englestøv

|
Mange av oss tilbringer livet med å vente på inspirasjon og motivasjon - en liten Tingeling som kaster sitt englestøv over oss. Men motivasjon er ikke noe du får, det er noe du tar.
sykefravær

Start aldri med å gi hele hånda

|
I min tid som ansatt i bedriftshelsetjeneste, spurte jeg min leder og lege hvorfor han hadde valgt denne karrierevegen foran allmennpraksis? Han smilte og svarte på sitt finurlige vis: «Fordi jeg som fastlege må spørre folk hva som feiler dem, men her kan jeg spørre hvor friske de er.»
Den kunstige intelligensens spådommer om 2023

Den kunstige intelligensens spådommer om 2023

|
Hva tenker du om status quo i vår skakkjørte verden mot slutten av 2022? Hva er gode 2023-strategier fra ditt ståsted? Hva sier den kunstige intelligensen?
"Hei, du! Hva er det med roller du ikke forstår?"

«Hei, du! Hva er det med roller du ikke forstår?»

|
Roller og rolleforståelse er et tilbakevendende tema i teamsamlinger. Her er noen observasjoner og refleksjoner som kanskje kan gi deg noen aha-opplevelser.
omstillingsprosess

Endringsmodellen i et 12-timers perspektiv

|
Det foregår harde forhandlinger i eget hode på hvor sympatisk man er forpliktet til å opptre i kaotiske situasjoner.
finn ditt hvorfor

Du har lært teorien. Er du nå klar til å handle? 

|
Selv ved små endringer er det ingen som spør «hvordan» det er med energien og følelsene i og mellom menneskene som blir påvirket.
Å snu krise til mulighet

Å snu krise til mulighet

|
Det er krig, det er klimakrise, nye virusvarianter dukker opp, prisene stiger, boligverdiene synker, aksjemarkedet er uforutsigbart. Yess!!!
katedral

Jakten på en meningsfylt jobb

|
Løfter du blikket og ser ting i et større perspektiv, vil ofte det meningsfulle utfolde seg.