tilt | Aktuelt | Arbeidslivet | Vær en karriereturist!

Vær en karriereturist!

onsdag 11. mai 2022 @ 07:00

Har du tanker om å endre retning eller rolle? Er du i tvil? Test det ut!
Av Agnethe EllingsenFoto: Gerd Altmann, Pixabay

Mange tester ut en ny jobbrolle eller et nytt studie først når de starter, men det kan vise seg å bli en kostbar erfaring om det viser seg å ikke passe. Har du tanker om å endre retning eller rolle, bør du teste ut dine antagelser og hypoteser før du forplikter deg.

Innen innovasjon er det viktig å teste ut nye idéer til tjenester og produkter så tidlig som mulig før det investeres tid og ressurser til videre utvikling. Det kan du også gjøre med valg du står overfor i din karriere. Prøv ut dine idéer og antagelser i den virkelige verden, da du kan lære uten å investere for mye. Det innebærer å møte nye mennesker, utforske andres karrierer og andres jobber. Jeg kaller det å være karriereturist, og det er noe du kan gjøre parallelt med det du gjør i dag. Eller du kan se på det som en øvelse der du øver på ditt fremtidige jeg.

Mulig du nå er nysgjerrig på en rolle, yrke, studie, kurs, prosjekt eller annet? Kanskje lurer du på å bli gründer? Det er flere måter du kan teste dette ut på for å finne ut om det passer for deg. Her kommer noen tips til hvordan du kan gjøre et karriereintervju eller erfare en jobbrolle selv.

Karriereintervju

Et karriereintervju handler om å snakke med noen som for eksempel har en rolle, yrke eller går på et studie du er nysgjerrig på. Dette er en lavterskel måte å få informasjon der du raskt får innsikt i hva for eksempel en jobbrolle går ut på. Bruk nettverket ditt til å komme i kontakt med personer som er aktuelle å snakke med. Inviter deg selv til en samtale. Vær litt ydmyk og spør om du kan få lov til å invitere på en kopp kaffe og be om råd. Fortell at du er nysgjerrig på rollen, yrket eller studiet. Og snakk gjerne med flere, for de vil ha ulike perspektiver. Aktuelle spørsmål som du kan stille kan være:

 • Hvordan kom du dit du er i dag?
 • Hva er dine ansvarsområder og oppgaver?
 • Hvordan ser en dag og en uke ut?
 • Ville du valgt det samme igjen?
 • Hva liker du best, og minst?
 • Hva skal til for å lykkes i denne rollen? Selskapet?
 • Hva kreves av erfaringer og kompetanser?
 • Kan du anbefale noen kurs eller lignende?
 • Hva vet du nå som du ikke visste før du startet?
 • Hvordan ser arbeidsmarkedet ut innen dette feltet?
 • Er det andre du vil anbefale meg å snakke med?
 • Har du noen råd til meg?

Takk for hjelpen og send gjerne en mail i etterkant der du gir status på rådene du har fått.

Egne erfaringer

En annen måte å teste på er å erfare det selv og ikke bare høre hva andre sier om et område. Det vil gi deg innsikt der du kanskje mister noen interesser, men også kan finne nye når du ser hva det innebærer. Det er ulike måter å skaffe seg egne erfaringer på. Studenter kan ta et internship-program, som er en midlertidig ansettelse over noen uker hvor man få innsikt i ansvar og oppgaver. Har du mer erfaring, kan du kanskje prøve et vikariat internt eller eksternt, eller kanskje frilansarbeid. Hvis du har fast jobb i dag, er det kanskje ikke like lett. Da kan du prøve å bli med på et relevant prosjekt på jobben, eller jobbskygge en kollega for å se hvordan en arbeidsdag eller -uke ser ut. Kan du hjelpe en kollega i en annen del av organisasjonen? En annen mulighet er å prøve ut ting på fritiden, gjennom frivillighet eller gratisarbeid i en organisasjon. Du kan også ta fag, emner eller kurs for å øke innsikten din.

Ved å teste deg selv under ulike omstendigheter er en læringsreise der du vil bli overrasket over hva du vil lære, hvilke interesser du vil miste og hvilke du vil oppdage. Kanskje du finner ut at du har flere kompetanser enn du trodde, eller at du trenger å fylle på med mer. Det er en måte å minimere risiko for feilbeslutninger, der du samtidig eksperimenterer med ulike versjoner av deg selv. Så har du tanker om å endre retning eller rolle? Er du i tvil? Test det ut!

Lykke til på din reise som karriereturist!

Denne formidlingsartikkelen er et redigert utdrag fra Ellingsen, Agnethe (2020): Karrieredesign. Meningsfull karriere i et foranderlig arbeidsliv. Universitetsforlaget.

Kilder:
Harrington, B. og D., T. Hall (2007). Career Management & Work-Life Integration. Using Self-Assessment to Navigate Contemporary Careers. Thousand Oaks, California: Sage Publications, Inc.

Clark, D. (2013). Reinventing you. Define your brand. Imagine your future. Boston: Harvard Business Press
 

Fant ikke noen innlegg.

Abonnement på coaching

Abonnement på coaching

Gi dine medarbeidere tilgang på personlig og profesjonell vekst og utvikling med et fleksibelt abonnement på en eller flere av våre profesjonelle coacher.

Les mer

Våre nyhetsbrev

Her kan du melde deg på et eller flere av våre ukebrev.

"*" obligatorisk felt

Navn*

PrivacyTech

Som medlem i PrivacyTech-nettverket blir du en del av en gruppe likesinnede profesjonelle som er opptatt av GDPR, personvern, compliance og tech. Med Eva Jarbekk – en av Norges fremste eksperter på området – som fasilitator.

Partners in tilt

Vårt nettverk av “kloke hoder” (team tilt) med en bærekraftsagenda.

Del dine tanker om denne artikkelen

0 Comments

På forsiden nå

Salgsbroen, alle pilarer er like viktige.

Kan du skape tillit? Da er du en selger!

|
Du skal si til deg selv: «Jeg er en selger», og du skal si det med stolthet.
Adferdslæring: Tanker skaper følelser - følelser skaper adferd - adferd skaper tanker

De ubevisste holdningene til eldre arbeidstakere

|
Det foreligger en «allmenn sannhet» om de unge «talentene»: De er fremoverlente, innovative og proaktive arbeidstakere.
Soloprenørene: Hvordan skaffe nye kunder?

Soloprenørene: Hvordan skaffe nye kunder?

|
Overraskende kundeinnsikt fra erfarne soloprenører.
Hvordan 84% av norske virksomheter skaffer nye kunder

Hvordan 84% av norske virksomheter skaffer nye kunder

|
Ukens Tirsdag morgen er skrevet spesielt til en stor gruppe mennesker jeg beundrer: soloprenørene. Dere andre: Les på eget ansvar.
Diagnose: Kan brukes til alt

Diagnose: Kan brukes til alt

|
Å kunne mer om det meste enn de fleste høres bra ut. Men i et ekspertdrevet arbeidsliv kan "multitalent" klinge mer som en diagnose.
Skal vi gni det inn, eller ikke?

Skal vi gni det inn, eller ikke?

|
De gangene jeg som barn kom over en liten rift på en tapetvegg eller i et klesplagg, var det utrolig fristende å pirke litt, og se om jeg kunne få løs en bit til, eller lage hullet litt større. Jeg hadde ikke noe ønske om å ødelegge, jeg ville bare se hva som skjedde.  
Født som leder?

Født som leder?

|
Blir man født som leder? Eller kan det læres? Jeg trodde ikke dette var et tema lenger. Jeg tok feil.
Bare 200 meter til: Små steg gjør store fremskritt

Bare 200 meter til: Små steg gjør store fremskritt

|
Hva er likheten mellom en polfarer, deg og dine ansatte?
Olivias verden

Olivias verden

|
KI er et fantastisk verktøy, og det blir mer fantastisk for hvert minutt. Fint for oss, stort sett. Men hvordan vil Olivia (8 måneder) sitt voksne liv se ut?

Pin It on Pinterest

Share This

Del dette

Delt glede er dobbelt glede. Del dette med ditt nettverk.