tilt | Signert | Tirsdag morgen | F*ck mangfold?

F*ck mangfold?

tirsdag 15. februar 2022 @ 06:00

Vil vi egentlig lede på tvers av generasjoner, kjønn, etnisitet og funksjonsevner?
Av Paal Leveraas

Det uutnyttede potensialet som ligger i alle folka vi ikke bruker fordi de ikke er helt som oss har fascinert, frustrert og engasjert meg siden Dilek Ayhan i 2010 sendte meg ut for å intervjue unge, norske flerkulturelle ledertalenter på vegne av organisasjonen Alarga.

Verdifull ressurs

Gjennom det oppdraget gikk det opp for meg at vi som nasjon sitter på en uutnyttet og fornybar naturressurs. De få norske virksomhetene som har oppdaget dette føler at de har funnet en skatt. «Oppsiktsvekkende kompetente», var ordene daværende konserndirektør Jørgen Kildahl i Statkraft brukte for å beskrive stipendiatene for 12 år siden.

Senere var jeg mentor i NHOs «Global Future» som drev lederutvikling for kvalifiserte unge mennesker med innvandrerbakgrunn. Også her oppdaget jeg at vi har en talent-pool full av usedvanlig smarte, dyktige og hardtarbeidende unge mennesker.

Enda senere var jeg med i oppstarten av den norske avleggeren av Founder Institute som rekrutterer mennesker som har lyst til å starte for seg selv og kjører dem gjennom en heftig «boot camp». FI er ikke spesielt rettet mot innvandrere, men har likevel åpenbart en spesiell appell til denne gruppen mennesker skal man se på hvem som faktisk søker seg inn.

Urnorsk mindretall

Jeg har også, mye fundert i et varmt, bankende hjerte for gründere, hengt mye rundt på steder som Startuplab. Der er det om jeg ikke husker feil mer enn 100 nasjonaliteter representert. Urnorske gründere er antagelig i mindretall, både der og generelt i samfunnet.

Basert på alle disse driftige menneskene som jeg har blitt kjent med gjennom mange år har i det minste jeg konkludert med ikke bare er det innvandrerne som bygger det nye Norge, det er også de som gradvis vil innta lederposisjonene i det norske arbeidslivet i årene som kommer.

Men ting tar tid.

Og tid er penger.

Komfortsonen

Mangfold lønner seg (eller ikke), og for hver dag som går taper det norske samfunnet på at vi ikke fullt ut greier å nyttiggjøre oss denne ressursen. 

Og mye henger sammen med vår manglende vilje eller evne til å gå ut av komfortsonen og fjerne glassgulvet under våre føtter (som er glasstaket over andres hoder). Intensjonene kan være gode. «Vi er jo alle like mye verdt». Når det kommer til praktisk hverdag oppdager vi likevel at strukturell rasisme ikke bare er et amerikansk fenomen.

Funkiser

Men — eller óg: Mangfold er mer enn etnisitet. Mangfold er også funksjonsevne.

Hundretusenvis av mennesker er satt ut av arbeidsmarkedet fordi de har større eller mindre funksjonshemninger. Mange av de, vil jeg påstå, er hjernevasket av et velferdssystem som noen ganger er litt for velmenende og lærer dem at de ikke er i stand til å bidra. Men- om ikke alt – så er det mye som sitter i hodet. Min nå døde venn Kirsti Cath Dahle illustrerte dette gjennom livet hun levde.

Men vi diskriminerer på mer enn opphav og funksjon. Vi driver også med alderisme. En dag, forbausende tidlig, tenker mange av oss, blir fødselsdatoen din plutselig likelydende med rødt kort i arbeidslivet.

Ikke-binære

Den gjerne mest omtalte form for diskriminering er basert på kjønnsidentitet og seksuelle preferanser. Mange tiårs fokus på kjønnsdebatt har hatt den interessante effekt at stadig flere av oss anser kjønn som ikke sort eller hvitt, men noe som faller innenfor en skala. Det har gitt oss en hel regnbue av ulike kjønnsidentiteter vi kan og må forholde oss til.

Vår skribent Jan-Erik Sandberg, som er CISO og CTO i Q-Free, fortalte i høst kolleger og verden forøvrig om sin ikke-binæritet. Jan-Erik er opptatt av at det skal og må være plass til ulike kjønnsidentiteter i arbeidslivet, ikke først og fremst av rettferdighet, men av nødvendighet og lønnsomhet. Det er hans viktigste motivasjon for å løfte dette temaet.

Jan-Erik er en av de som blir med på vårt «Litt klokere hver tirsdag ettermiddag» i dag, 15.02.22, kl 15.00. Da er temaet – ta-da! — mangfoldsledelse.

Les mer og meld deg på.

Håper jeg ser deg der.

God tirsdag.

Våre ukebrev

Her kan du melde deg på et eller flere av våre ukebrev. Du kan melde deg av eller endre hva du mottar via lenker i epostene.

"*" obligatorisk felt

Navn*

tilt.møteplasser

Siste artikler

Del dine tanker om denne artikkelen

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

På forsiden nå

Bærekraftig HR: Når mennesker, planet og profitt møtes

Bærekraftig HR: Når mennesker, planet og profitt møtes

|
Hvordan kan HR bidra til bærekraftsstrategien og selv bli bærekraftig? Modeller er ikke nok. Men de kan være et startpunkt.
Ingen grunn til panikk?

Ingen grunn til panikk?

|
En konferanse i regi av Samfunnsbedriftene og et møte med en professor har gjort meg litt mer optimistisk for et samfunn hvor alle, også næringslivet, tar ansvar for en bærekraftig fremtid.
helsestrategi for dine ansatte

Har du husket helsestrategi for dine ansatte?

|
Målet med en helsestrategi er at alle ansatte har fysisk og - ikke minst - psykisk overskudd.
myteknusing

Når en «bløff» blir «sannhet» fordi den gjentas ofte nok

|
Det er meningsløst å bringe videre en generell påstand om at 70 prosent av alle endringsinitiativ mislykkes.
Vi kan ikke overlate til andre å redde planeten

Vi kan ikke overlate til andre å redde planeten

|
Selskaper som i dag ikke har en bærekraftstrategi som de etterlever, har ikke livets rett.
Dagen før kvinnedagen: Den langsomme reisen fra én normal til en annen

Dagen før kvinnedagen: Den langsomme reisen fra én normal til en annen

|
Det er kvinnedag i morgen. Og som alltid hører vi røster som hevder at i Norge er vi nå så likestilte at kvinnedagen ikke trengs mer. Men dagen går ikke ut på dato før den gamle normalen er byttet med en ny hvor «likestilling» er en selvfølgelighet.
Varför inte tvärtom

Kunsten å tenke motsatt: Hva om vi ansatte gründerne på fastlønn?

|
Gründervirksomhet er bygget på risiko, stor fallhøyde og mulighet for store gevinster.
Return on Involvement

Motiverende samspill øker din ROI – Return on Involvement

|
Det skal så lite til for at en medarbeider opplever å bli sett, mens effekten ofte er stor.
ytringseffektivitet

Ytringsklima + lytteklima = ytringseffektivitet

|
Det å kunne uttrykke seg musikalsk, enten via et piano eller med en stemme, handler om å uttrykke noe på en slik måte at de som lytter kan få noe ut av det.

Pin It on Pinterest

Share This

Del dette

Delt glede er dobbelt glede. Del dette med ditt nettverk.