tilt | Signert | Tirsdag morgen | F*ck mangfold?

F*ck mangfold?

tirsdag 15. februar 2022 @ 06:00

Vil vi egentlig lede på tvers av generasjoner, kjønn, etnisitet og funksjonsevner?
Av Paal Leveraas

Det uutnyttede potensialet som ligger i alle folka vi ikke bruker fordi de ikke er helt som oss har fascinert, frustrert og engasjert meg siden Dilek Ayhan i 2010 sendte meg ut for å intervjue unge, norske flerkulturelle ledertalenter på vegne av organisasjonen Alarga.

Verdifull ressurs

Gjennom det oppdraget gikk det opp for meg at vi som nasjon sitter på en uutnyttet og fornybar naturressurs. De få norske virksomhetene som har oppdaget dette føler at de har funnet en skatt. «Oppsiktsvekkende kompetente», var ordene daværende konserndirektør Jørgen Kildahl i Statkraft brukte for å beskrive stipendiatene for 12 år siden.

Senere var jeg mentor i NHOs «Global Future» som drev lederutvikling for kvalifiserte unge mennesker med innvandrerbakgrunn. Også her oppdaget jeg at vi har en talent-pool full av usedvanlig smarte, dyktige og hardtarbeidende unge mennesker.

Enda senere var jeg med i oppstarten av den norske avleggeren av Founder Institute som rekrutterer mennesker som har lyst til å starte for seg selv og kjører dem gjennom en heftig «boot camp». FI er ikke spesielt rettet mot innvandrere, men har likevel åpenbart en spesiell appell til denne gruppen mennesker skal man se på hvem som faktisk søker seg inn.

Urnorsk mindretall

Jeg har også, mye fundert i et varmt, bankende hjerte for gründere, hengt mye rundt på steder som Startuplab. Der er det om jeg ikke husker feil mer enn 100 nasjonaliteter representert. Urnorske gründere er antagelig i mindretall, både der og generelt i samfunnet.

Basert på alle disse driftige menneskene som jeg har blitt kjent med gjennom mange år har i det minste jeg konkludert med ikke bare er det innvandrerne som bygger det nye Norge, det er også de som gradvis vil innta lederposisjonene i det norske arbeidslivet i årene som kommer.

Men ting tar tid.

Og tid er penger.

Komfortsonen

Mangfold lønner seg (eller ikke), og for hver dag som går taper det norske samfunnet på at vi ikke fullt ut greier å nyttiggjøre oss denne ressursen. 

Og mye henger sammen med vår manglende vilje eller evne til å gå ut av komfortsonen og fjerne glassgulvet under våre føtter (som er glasstaket over andres hoder). Intensjonene kan være gode. «Vi er jo alle like mye verdt». Når det kommer til praktisk hverdag oppdager vi likevel at strukturell rasisme ikke bare er et amerikansk fenomen.

Funkiser

Men — eller óg: Mangfold er mer enn etnisitet. Mangfold er også funksjonsevne.

Hundretusenvis av mennesker er satt ut av arbeidsmarkedet fordi de har større eller mindre funksjonshemninger. Mange av de, vil jeg påstå, er hjernevasket av et velferdssystem som noen ganger er litt for velmenende og lærer dem at de ikke er i stand til å bidra. Men- om ikke alt – så er det mye som sitter i hodet. Min nå døde venn Kirsti Cath Dahle illustrerte dette gjennom livet hun levde.

Men vi diskriminerer på mer enn opphav og funksjon. Vi driver også med alderisme. En dag, forbausende tidlig, tenker mange av oss, blir fødselsdatoen din plutselig likelydende med rødt kort i arbeidslivet.

Ikke-binære

Den gjerne mest omtalte form for diskriminering er basert på kjønnsidentitet og seksuelle preferanser. Mange tiårs fokus på kjønnsdebatt har hatt den interessante effekt at stadig flere av oss anser kjønn som ikke sort eller hvitt, men noe som faller innenfor en skala. Det har gitt oss en hel regnbue av ulike kjønnsidentiteter vi kan og må forholde oss til.

Vår skribent Jan-Erik Sandberg, som er CISO og CTO i Q-Free, fortalte i høst kolleger og verden forøvrig om sin ikke-binæritet. Jan-Erik er opptatt av at det skal og må være plass til ulike kjønnsidentiteter i arbeidslivet, ikke først og fremst av rettferdighet, men av nødvendighet og lønnsomhet. Det er hans viktigste motivasjon for å løfte dette temaet.

Jan-Erik er en av de som blir med på vårt «Litt klokere hver tirsdag ettermiddag» i dag, 15.02.22, kl 15.00. Da er temaet – ta-da! — mangfoldsledelse.

Les mer og meld deg på.

Håper jeg ser deg der.

God tirsdag.

Våre ukebrev

Her kan du melde deg på et eller flere av våre ukebrev. Du kan melde deg av eller endre hva du mottar via lenker i epostene.

"*" obligatorisk felt

Navn*

Litt klokere

Ukentlige nettmøter hvor vi gjør hverandre litt klokere. Du må være logget inn som medlem for å melde deg på.

PrivacyTech

Som medlem i PrivacyTech-nettverket blir du en del av en gruppe likesinnede profesjonelle som er opptatt av GDPR, personvern, compliance og tech. Med Eva Jarbekk – en av Norges fremste eksperter på området – som fasilitator.

Partners in tilt

Vårt nettverk av «kloke hoder» (team tilt) med en bærekraftsagenda.

Del dine tanker om denne artikkelen

0 Comments

På forsiden nå

Jobb, karriére eller kall?

Jobb, karriére eller kall?

|
Er din jobb en jobb eller en karriére? Eller er den et kall? Om du lever ut ditt kall avhenger av dine holdninger, men også av ledelsen og miljøet du er i.
Bærekraftig lykke - Bhutans brutto nasjonal lykke

Bærekraftig lykke – Bhutans brutto nasjonal lykke

|
Bhutans Brutto nasjonal lykke-indeks består av 9 dimensjoner og omfatter så mye mer enn økonomiske parametre alene.
Tre tips til deg som vil motivere deg selv til endring

Tre tips til deg som vil motivere deg selv til endring

|
Vi kan ikke gjøre noe med at endringer skjer. Det vi kan gjøre noe med er hvordan vi håndterer endringer.
Den essensielle bærekraftsevnen

Den essensielle bærekraftsevnen

|
Ved å skape et miljø hvor alle føler seg trygge til å uttrykke seg, kan organisasjoner blomstre og oppnå suksess på lang sikt.
Et godt skolesystem krever at vi spiller på lag med hjernen

Et godt skolesystem krever at vi spiller på lag med hjernen

|
Det er gledelig å vite at skolen arbeider med å fjerne analfabetismen om følelser og selvfølelse.
En leders ønskeliste: 31 temaer

En leders ønskeliste: 31 temaer

|
November er mørk, men julen er nær. Og vipps er det nytt år og nye ting å lære. Hvis du skulle velge, hva ville du helst lære fra denne ønskelisten for ledere?
vinduspost med døde fluer. Utsikt mot en skolegård med lekende barn.

Det er på tide å gjøre endringer i skolesystemet

|
Vi er alle klar over hvor viktig det er med god kompetanse, men vi vet også at det er kun «GJØRINGEN» som skaper resultater - og det er dessuten under «gjøringen» vi lærer mest effektivt.
Illustrerer Sinnataggen, motstand mot digitalisering

Digital transformasjon: Mer enn teknologi

|
Som en veteran i endringsledelse og en som har ledet flere vellykkede omstillinger, står jeg noe perpleks overfor denne tilsynelatende avgrunnen mellom teori og praksis.
bilde som illustrerer de blå soner

Blue Zone: 10 prinsipper for å skape en bedre arbeidsplass

|
Forskningen på de blå sonene gir oss verdifull innsikt som er relevant for enkeltpersoner og organisasjoner som ønsker å forbedre velvære, produktivitet og ledelse på arbeidsplassen.

Pin It on Pinterest

Share This

Del dette

Delt glede er dobbelt glede. Del dette med ditt nettverk.