tilt | Aktuelt | Arbeidslivet | Sosialisering i den hybride hverdag

Sosialisering i den hybride hverdag

torsdag 13. januar 2022 @ 07:00

Den hybride hverdag krever at ledere og HR-ansvarlige klarer å skape en felles kultur for læring og at ansatte er villige til å reflektere over sine egne verdisett.
Av Bjørn Z. EkelundFoto: Gerd Altmann, Pixabay

Av Bjørn Z. Ekelund og Jeanette Høie

Jobbe alene eller sammen med andre? I den hybride hverdag sier vi : Takk, begge deler. Men, for HR og ledere er det samarbeidskulturen som kan være den avgjørende faktor for at den enkelte yter bedre, ikke den enkeltes arbeidsprestasjon når de arbeider alene.

Den nye normalen med hybrid hverdag har handlet om balansen mellom hjemmekontor og tilstedeværelse på arbeidsplassen. Det nye er at vi har fått betydelig mer erfaring med hjemmekontor og hybride løsninger. De virtuelle plattformene har utviklet seg i et rivende tempo og med stadig bredere funksjonalitet. To år ut i pandemien er den viktigste forandringen at det er så mange medarbeidere som har opplevd denne utviklingen samtidig og i fellesskap.

Forventer fleksibilitet

Vi har også fått en større andel av medarbeidere som har forventning om fleksibilitet med hensyn til hvor de skal arbeide. Utfordringen for HR og ledere i den nye hybride hverdagen, er å få mest mulig ut av tiden ansatte er i samme rom.

Utfordringen for HR og ledere i den nye hybride hverdagen er å få mest mulig ut av tiden ansatte er i samme rom.

Et sentralt konkurransefortrinn kan være å skape en organisasjonskultur som fremmer læring gjennom samarbeid i et fysisk arbeidsfellesskap.

Hvordan skal vi komme dit? Hvilke ferdigheter er viktige både hos den ansatte og i det arbeidsmiljøet vi skaper? Det er to ferdigheter det er essensielt å trekke frem her:

  • For den enkelte medarbeider er evnen til å reflektere over sin egen verdiplattform essensielt.
  • For organisasjonen er det viktig å utvikle en felles kultur der læring verdsettes.

Egen verdiplattform

Det skrevne ord, det vi finner i lærebøker og artikler, kalles gjerne eksplisitt kunnskap. Den eksplisitte kunnskap kan formidles i ord, i kontrast til implisitt og taus kunnskap. Når mennesker møtes, handler det ikke bare om informasjon, men også om at folk har ulike interesser og verdisyn. Det gjør at vi innpasser informasjon og perspektiver ulikt i våre liv. Til slutt blir det en del av den vi er, våre ubevisste verdier og holdninger. Det blir etter hvert en del av vår verdiplattform.

Den implisitte og tause kunnskapen kan kun avdekkes i mellommenneskelig praksis. For nyansatte er deltagelse i et sosialt fellesskap forutsetningen for å lære seg denne delen av organisasjonskulturen. Onboardingprosesser har vært en utfordring under pandemien, og kommer til å bli mer avgjørende når medarbeiderne i varierende grad er fysisk til stede.

Å være klar over vår integrerte, ubevisste plattform er en viktig del av det å kjenne seg selv – men også viktig for å forstå hvordan man kan bidra på en konstruktiv måte for en annen. Andre har også, selvsagt, ubevisste verdier og holdninger. Disse ubevisste elementene er det lettest å forstå når man ser det utenfra, når man ser andres non-verbale språk, dedikasjon og emosjonalitet.

Å se seg selv utenfra krever en sosial arena

Vi understreker her: Det er lettest for andre å se dette. Skal man få tilgang til mer verdi-ladede deler av seg selv og andre, forutsetter det sosial samhandling. Skal du kunne se deg selv utenfra, forutsetter det en sosial arena. Styrker du evnen til å se og snakke om egen og andres verdiplattform, vil det bringe glede og ny innsikt både hos deg selv og andre.

Deling av erfaringer og kreativitet mellom arbeidstakere er en vesentlig del av kunnskapsutvekslingen på arbeidsplassen. Hvis man ikke tar med seg den implisitte og tause kunnskapen, blir det en begrenset form for kreativitet og innovasjon. Det blir løsninger som hvem som helst kan kopiere som har lest bøkene.

Utvikle en felles kultur der læring verdsettes

Som HR-ansvarlig og leder er dere ansvarlig for å lage de sosiale arenaene der denne form for kommunikasjon og læring blir mulig. Dere har ansvar for å utvikle en kultur hvor denne type læring verdsettes.

For oss som jobber med personalutvikling betyr det å gi medarbeiderne verktøyene som trengs for å snakke sammen på tvers av ulike verdiplattformer og ulik kompetanse. Det er sentralt å oppmuntre til bevisstgjøring av egne og andres verdier.

Lysten til å lære av andre, den positive nysgjerrigheten på andres ståsted, blir en viktig kvalitet.
Det fordrer både nysgjerrighet, kompetanse til å stille gode spørsmål, en evne til å ha et åpent sinn – og ikke minst en praksis der man verdsetter hverandres tilstedeværelse og deltagelse. Som HR-ansvarlig og leder kan dette lettes fremmes ved å gå foran som godt eksempel. På den måten kan dere skape en fysisk arbeidsplass preget av attraktivitet og kreativitet.

En del virksomheter lykkes ikke i å skape denne kulturen. Skal man vinne kampen om attraktiv arbeidskraft, må man ha med seg verdiskapningspotensiale som ligger i det gode fysiske og mellommenneskelige arbeidsmiljø. I en hverdag hvor vi er færre dager på felles arbeidsplass, er kvaliteten på tiden vi tilbringer sammen på arbeidsplassen viktigere enn noensinne. Ledere må bruke denne tiden klokt.

[starbox id=”46,67″] 

Fant ikke noen innlegg.

Abonnement på coaching

Abonnement på coaching

Gi dine medarbeidere tilgang på personlig og profesjonell vekst og utvikling med et fleksibelt abonnement på en eller flere av våre profesjonelle coacher.

Les mer

Coaching-teknikker for prosjektledere

Coachende prosjektledelse

En coach-veteran avslører nyttige teknikker spesielt tilrettelagt for deg som leder prosjekter.

Dette kurset gir deg grunnleggende coaching-verktøy som er anvendelige i mange situasjoner. I kurset lærer du gjennom teori og øvelser som gir deg håndfast kroppslig læring. Kurset er et samarbeid mellom tilt.work og Computerworld Academy.


Våre nyhetsbrev

Her kan du melde deg på et eller flere av våre ukebrev.

"*" obligatorisk felt

Navn*

PrivacyTech

Som medlem i PrivacyTech-nettverket blir du en del av en gruppe likesinnede profesjonelle som er opptatt av GDPR, personvern, compliance og tech. Med Eva Jarbekk – en av Norges fremste eksperter på området – som fasilitator.

Partners in tilt

Vårt nettverk av “kloke hoder” (team tilt) med en bærekraftsagenda.

Del dine tanker om denne artikkelen

0 Comments

På forsiden nå

Diagnose: Kan brukes til alt

Diagnose: Kan brukes til alt

|
Å kunne mer om det meste enn de fleste høres bra ut. Men i et ekspertdrevet arbeidsliv kan "multitalent" klinge mer som en diagnose.
Skal vi gni det inn, eller ikke?

Skal vi gni det inn, eller ikke?

|
De gangene jeg som barn kom over en liten rift på en tapetvegg eller i et klesplagg, var det utrolig fristende å pirke litt, og se om jeg kunne få løs en bit til, eller lage hullet litt større. Jeg hadde ikke noe ønske om å ødelegge, jeg ville bare se hva som skjedde.  
Født som leder?

Født som leder?

|
Blir man født som leder? Eller kan det læres? Jeg trodde ikke dette var et tema lenger. Jeg tok feil.
Bare 200 meter til: Små steg gjør store fremskritt

Bare 200 meter til: Små steg gjør store fremskritt

|
Hva er likheten mellom en polfarer, deg og dine ansatte?
Olivias verden

Olivias verden

|
KI er et fantastisk verktøy, og det blir mer fantastisk for hvert minutt. Fint for oss, stort sett. Men hvordan vil Olivia (8 måneder) sitt voksne liv se ut?
Darwin, dating og dommedag

Darwin, dating og dommedag

|
Det går en rød tråd fra Simen Velle til armageddon. Men det er ikke kvinnekampen som har skylda. Ei heller datingappene. Det er Darwin.
Snyltekapitalismen

Snyltekapitalismen

|
De har sugd seg inn i verdiskapningen i det meste som foregår på planeten. Nå begynner de å spise av velferdssamfunnets grunnmur også.
vektorgrafikk eldre i aktivitet

Farvel til alderismen. Eldre som livsbejaende, verdiskapende borgere

|
Den offentlige samtalen har et sterkt fokus på eldre som et problem og en kostnad. Skal vi snu samtalen til å handle om eldre som en livsbejaende ressurs, må det en holdningsendring til – også hos eldre.
Du skal få din lønn i vaffeljernet

Du skal få din lønn i vaffeljernet

|
Den ultimate lederutfordringen: Det eneste du kan tilby av motivasjon er vafler. Tusenvis står i det hver dag.

Pin It on Pinterest

Share This

Del dette

Delt glede er dobbelt glede. Del dette med ditt nettverk.