tilt | For deg som jobber i ... | Ledelse | Problemet med styrkebasert ledelse

Problemet med styrkebasert ledelse

onsdag 12. januar 2022 @ 07:00

Parolen «kartlegg dine styrker og bygg videre på egenskaper du allerede er god på» er lettsolgt. Latskap er lett å like.
Av Erik SlinningFoto: Dubier Mauricio Castaño Silva, Pixabay

«Ingen fortjener ros for sin godhet om han ikke også har styrke til å være slem; alle andre former for godhet er som oftest bare latskap eller manglende viljestyrke

Francois de La Rochefoucauld

Sukk hjerte, men brist ikke

Jeg sitter ved kjøkkenbordet til Annar Aasheim. Snakker om trender i lederopplæring. Annar har drevet med ledertrening lengre enn noen andre jeg vet om. Vært i USA før vietnamkrigen, hjulpet Lego og andre store og små organisasjoner som virkelig har lykkes. Ikke bare blaff, men over lengre tidsrom. Annar er som den syvende far i huset. Han henger definitivt ikke i hornet, men er minst like klok. Jeg stoler på Annar.

Jeg deler mitt hjertesukk over styrkebasert ledelse. Trenden som de siste årene har blåst konfetti og karameller gjennom korridorene i de fleste norske organisasjoner. Fordommene mine er sterke, for mye søtsaker gjør meg kvalm. Jeg forbinder det med krampaktig smilende menn i fotformsko som alltid nikker og forstår, eller ampre damer med lilla skjerf og sterk parfyme. Jeg vet. Det er slemt. Det er fælt av meg.

Der det bare er solskinn, blir det ørken

Parolen «kartlegg dine styrker og bygg videre på egenskaper du allerede er god på» er lettsolgt. Latskap er lett å like, spesielt når du kan ligge i sofaen, overlate husarbeidet til andre. Noen øyeblikk fester seg sterkere enn andre. Ett av mine var da jeg for noen år siden intervjuet Sigrun Vågeng og hun sa «der det bare er solskinn blir det ørken». Fra da av har jeg vurdert ensidig styrkebasert fokus som ufullstendig, til og med som destruktivt for en arbeidskultur. Der svakheter skal ignoreres, feies under teppet. Himmelen skal lovprises, helvete aldri nevnes. Trosbekjennelsen er at det er blasfemi å kikke på det onde, sine skyggesider. Organisasjoner eksisterer for at andre skal lyse opp vårt mørke, kompensere for våre mangler, være lykkelige familier. Fasade før ærlighet.

Evidensbasert søndagsskole

Min skepsis skyldes barndommen på Vestlandet med en far som var kommunelege og psykiater. Han nevnte ofte at «selv beinbrudd er psykosomatisk». Min søndagsskolelærer fortalte oss småtasser, i fullt alvor, at om vi bannet ville djevelen selv komme på tungen. Hjemme gikk jeg rett opp på badekrakken for å se meg i speilet. Strakk ut tungen og kikket på den. Skrek ut «fy faen, fy faen, fy faen!». Stakk ut tungen igjen og kikket lenge og nøye. Ingen djevel konstaterte jeg skuffet. «Test selv, stol ikke blindt på andre», var ryggraden i min oppdragelse. Etter den dagen sliter jeg fremdeles med arrogante autoriteter.


Minste motstands vei har flest gatelys

Minste motstands vei har alltid flest gatelys, virker forlokkende og frister mer enn dunkle grusveier. Mange rekker opp hånda når noen spør om de vil «gi slipp på problemenes bagasje, bare dans naken (byttes ofte ut med «ekte» eller «autentisk») gjennom dine utfordringer». En av landets mest kjente forfatterinner innen styrkebasert tilnærming til ledelse løftet blikket og hvisket til meg: «jeg skulle ønske jeg ikke skrev den første boka, den ble fryktelig misforstått».

Øvelse: «For mye av det gode»

«Se her», oppfordrer Annar meg og river meg ut av tankespinnet. Han rydder bort kaffekoppene våre og legger frem en lang liste med styrker. Uff, tenker jeg, nå skal han også overbevise meg om denne religionen. Jeg fikk flashbacks tilbake til bedehus på Vestlandet. Tvilere er som honning for fluer. Ikke rart folk flest holder sin tro og uenighet for seg selv, det blir jo bare mas.

«Se på denne listen med styrker. Se nøye. Det er fire grupper med fem styrker i hver. Tenk etter og sett ett, bare ett, kryss ved siden av én styrke for hver gruppe», instruerte Annar.

Her er listen, gjør det samme:

«Hva så Annar, dette vet jeg jo», sa jeg når jeg hadde plassert mine fire kryss. «Selvfølgelig», fortsatte Annar, «poenget mitt er å la deg kikke nærmere på dine styrker. Hva skjer når du bruker dem for mye eller for ofte, har de et overslag? Kan det være slik at dine styrker faktisk kan bli til svakheter?».

For noe reinspikka tull, tenkte jeg først. Men, når Annar la en ny liste med «overslaget» ved siden av mine «styrker» fikk jeg en støkk. Alle mine styrker, strukket for langt, var mine gjenkjennelige svakheter. Jeg så på dem og hørte bruddstykker av hva folk har sagt til meg når jeg har gjort dem irritert eller forbannet. Det traff meg midt i magen!

Under er «styrkene» kombinert med noen «overslag». Kjenner du deg igjen? Fortvil om du ikke gjør det. Bare halvparten, de dyktige ledere, ser en sammenheng.

Fersk forskning

Robert E. Kaplan og Rob Kaiser tok et dypdykk i omfanget av «styrker-blir-til-svakheter»-hypotesen. De kombinerte en 360° metode med en smart vurderingsskala. Når de samlet inn vurderinger fra ledere, kolleger og underordnede byttet de ut den antikverte femdelte svarskalaen (du vet, den med fra «svært uenig» til «svært enig» som alltid forutsetter at «mer er bedre») med en skala med spennvidde fra «for lite» via «riktig mengde» til «for mye». På denne måten kunne respondenter indikere om de opplevde at lederen beskjedent viste frem sine sterke sider, overforbrukte dem eller om de opplevde, som fornøyde Gullhår i eventyret, at grøten ble servert akkurat passe temperert.

Tradisjonelt har vi, som de høflige søndagsskolebarna vi er, tatt for god fisk at styrker er noe vi maksimerer hele veien til himmelriket. Pga. generelle og plumpe måleverktøy* har vi gitt applaus, bløtkake og bonus til ledere som viser frem slike plott som på den linære figuren under (ikke rart de fortsetter å bestille dem):

* OBS – Medarbeiderundersøkelser med alt. 1 – 5, en advarsel

Medarbeiderundersøkelser som bruker femdelt svarskala og som forutsetter at resultatet alltid skal maksimeres bør trigge blendende røde lys og øredøvende sirener. Når leverandører påstår at fem er beste verdi, men at snittverdien «helst bør ligge litt under» kjøper du katta i sekken.

Da sier du ikke «la oss prøve», da roper du «få penga tilbake!». For dette garanterer feilaktige og i praksis ubrukelige resultater. På sitt beste fremskaffer det dyrekjøpte samtaletemaer med et sveisent foredrag og tørre baguetter. Vanligvis skaper det kloremerker, kattejammer og fresing gjennom hele organisasjonen.

Bare søndagsskolelærere som lever av blind tro, autoritet og kollekt, misfornøyde medarbeidere som elsker å være anonyme nettroll og forsmådde tillitsvalgte evner å se deg rett inn i øynene uten å blunke og mene at slike undersøkelser er nyttige, troverdige og danner grunnlag for fornuftige utviklingstiltak.

Dødehavsrullene som endret Bibelen

Her er forskningsbomben som burde legges inn i salmeboken til styrkebasert ledelse-menigheten. Kaiser og Kaplan fant at sammenhengen mellom leders atferd og resultatet (produktivitet, effektivitet og engasjement) var kurvelinært. I alle tilfeller var resultatet lavere for ledere med «for lite», resultatkurvetoppen besto av ledere som hadde «akkurat passe», og ledere som ble «for mye» fikk overslag med tilhørende resultatkrakk. Styrker har destruktive overslag, for mye er like ille som for lite!

Hele 55 % av lederne ble vurdert av sine kolleger til å fremvise «for mye» innen en eller flere styrkedimensjoner. Det mest skremmende: 47 prosent av lederne som overforbrukte sine styrker sa seg uenige i vurderingen! «Too much»-folka er attpåtil blindebukker! Du er den typen leder andre opplever deg til å være. Punktum.

5 prosent av lederne var «for mye» innen en eller flere styrkedimensjoner. 47 prosent av disse sa seg uenige i vurderingen.

For tiden er det populært å snakke om at overdrevet måling og kontroll demotiverer, sannsynligvis er moderat kontroll midt i blinken. Langt sjeldnere hører vi om for mye autonomi som fører til apati. Vis meg dine styrker og jeg skal vise deg overslaget. Er dere mestringsorientert? bare vent, i kjølvannet kommer sykefraværet. Er dere spesiellt opptatt av sosial tilhørighet? når du minst venter det oppstår et mytteri. Noen har også navngitt demokratiets overslag: «Donald Trump». Det er fryktelig vrient å forstå at for mye av noe bra kan bli katastrofe.

Lær deg å justere ditt ledervolum

Kaplan og Kaiser fant at «jo høyere tre, desto lengre skygge». Ledere hadde fem ganger høyere sannsynlighet for å overdrive atferd knyttet til sine naturlige styrker enn områder de var dårligere på.

Se tilbake på «styrkene» du plukket ut i øvelsen over og funder litt på dine «overslag». Tenk tilbake på krevende ledersituasjoner du har opplevd, skyldes det «for lite» eller «for mye» av noe?

Evnen til å justere dine styrker og svakheter som en volumkontroll krever sosial sensitivitet, trikset er å være sansevåken nok til å kunne justere voluminnstillingen tilpasset situasjonen. Gjør den enkle øvelsen over sammen med ledergruppen din, overslaget gir selvinnsikt.

Våre ukebrev

Her kan du melde deg på et eller flere av våre ukebrev. Du kan melde deg av eller endre hva du mottar via lenker i epostene.

"*" obligatorisk felt

Navn*

Litt klokere

Ukentlige nettmøter hvor vi gjør hverandre litt klokere. Du må være logget inn som medlem for å melde deg på.

PrivacyTech

Som medlem i PrivacyTech-nettverket blir du en del av en gruppe likesinnede profesjonelle som er opptatt av GDPR, personvern, compliance og tech. Med Eva Jarbekk – en av Norges fremste eksperter på området – som fasilitator.

Partners in tilt

Vårt nettverk av «kloke hoder» (team tilt) med en bærekraftsagenda.

Del dine tanker om denne artikkelen

0 Comments

På forsiden nå

Tre tips til deg som vil motivere deg selv til endring

Tre tips til deg som vil motivere deg selv til endring

|
Vi kan ikke gjøre noe med at endringer skjer. Det vi kan gjøre noe med er hvordan vi håndterer endringer.
Den essensielle bærekraftsevnen

Den essensielle bærekraftsevnen

|
Ved å skape et miljø hvor alle føler seg trygge til å uttrykke seg, kan organisasjoner blomstre og oppnå suksess på lang sikt.
Et godt skolesystem krever at vi spiller på lag med hjernen

Et godt skolesystem krever at vi spiller på lag med hjernen

|
Det er gledelig å vite at skolen arbeider med å fjerne analfabetismen om følelser og selvfølelse.
En leders ønskeliste: 31 temaer

En leders ønskeliste: 31 temaer

|
November er mørk, men julen er nær. Og vipps er det nytt år og nye ting å lære. Hvis du skulle velge, hva ville du helst lære fra denne ønskelisten for ledere?
vinduspost med døde fluer. Utsikt mot en skolegård med lekende barn.

Det er på tide å gjøre endringer i skolesystemet

|
Vi er alle klar over hvor viktig det er med god kompetanse, men vi vet også at det er kun «GJØRINGEN» som skaper resultater - og det er dessuten under «gjøringen» vi lærer mest effektivt.
Illustrerer Sinnataggen, motstand mot digitalisering

Digital transformasjon: Mer enn teknologi

|
Som en veteran i endringsledelse og en som har ledet flere vellykkede omstillinger, står jeg noe perpleks overfor denne tilsynelatende avgrunnen mellom teori og praksis.
bilde som illustrerer de blå soner

Blue Zone: 10 prinsipper for å skape en bedre arbeidsplass

|
Forskningen på de blå sonene gir oss verdifull innsikt som er relevant for enkeltpersoner og organisasjoner som ønsker å forbedre velvære, produktivitet og ledelse på arbeidsplassen.
kompetanse og livserfaring, illustrasjon av eldre dame foran pc

Systematisk nedvurdering av kompetanse og livserfaring

|
Det er essensielt for samfunnet å revurdere og omdefinere hva som betraktes som verdifull kompetanse og kunnskap.
Magefølelsen som foretrukket beslutningsform

Magefølelsen som foretrukket beslutningsform

|
For å skaffe oss tilstrekkelig innsikt slik at vi kan ta kloke valg, er det helt avgjørende å sette sammen ulik kompetanse.

Pin It on Pinterest

Share This

Del dette

Delt glede er dobbelt glede. Del dette med ditt nettverk.