IT-jus nr. 5

mandag 15. november 2021 @ 11:26

Personvern og it-sikkerhet er i vinden som aldri før. Knapt en måned har gått siden sist nyhetsbrev, og antallet innfall, utfall, innspill og utspill – lokalt som globalt – ser bare ut til å øke. Her er et knippe av de sakene som har vært omtalt de siste ukene og som jeg har bitt meg […]
Av Eva Jarbekk

Personvern og it-sikkerhet er i vinden som aldri før. Knapt en måned har gått siden sist nyhetsbrev, og antallet innfall, utfall, innspill og utspill – lokalt som globalt – ser bare ut til å øke. Her er et knippe av de sakene som har vært omtalt de siste ukene og som jeg har bitt meg merke i. Det ser ikke ut til at aktiviteten på dette området har tenkt til å roe seg med det første! God lesning!

Hilsen Eva.

Facebook sletter ansiktsgjenkjenningsdata

Heller ikke denne måneden kommer vi unna nyheter om Facebook (snart Meta) og deres håndtering av personvernspørsmål: Ganske så overraskende har de besluttet å slette all ansiktsgjenkjenningsdata. Skjønt det er kanskje ikke så rart at de har fattet den beslutningen, gitt den stadig voksende kritikken av hvordan de håndterer de data de samler inn. Deres omdømme står på spill.


Amazon godtar ikke bot:

En annen av de store tech-bedriftene, Amazon, ble som kjent nylig varslet en bot på 746 millioner Euro av datatilsynet i Luxemburg. Det er vel ingen stor nyhetsbombe at Amazon nå har besvart varselet og hevder sin uskyld.


Stor bot til Sky Italia, ansiktsgjenkjenning i Skottland, personvern i Saudi Arabia:

Også i Italia begynner det nå å bli en viss størrelse på bøtene som datatilsynet der varsler. Denne gangen er det TV-stasjonen Sky Italia som har blitt varslet om en bot på 3,3 millioner Euro for misbruk av persondata i markedsførings-øyemed. Skjønt, summen utgjør likevel kun 2,5 prosent av det de potensielt kunne ha ilagt.

Britene har som tidligere nevnt erstattet GDPR med en egen personvernlov, som på vesentlige områder svekker personvernet i forhold til det vern som GDPR skal sikre. Dette får nå konkrete konsekvenser, så som at det tydeligvis er helt ok å benytte seg av ansiktsgjenkjennings-teknologi i kafeteriaene ved universiteter og høyskoler i Skottland. Naturlig nok, har dette skapt reaksjoner.

Kodifisering av personvern er en global trend. Nå har også Saudi Arabia innført personvernlovgivning med særlig henblikk på sektorene telekommunikasjon, skytjenester, e-handel, IoT, finance og offentlig sektor. Det er mange klare paralleller til GDPR.

Flere bøter fra Datatilsynet

Men det er ikke bare i utlandet det skjer ting å bite seg merke i. Her hjemme har Datatilsynet virkelig begynt å få fortgang i varsling av bøterFerde, Høylandet kommune, Helse Midt-Norge og Ultra-Technology as har alle mottatt varsler i løpet av de siste månedene. De er alle veldig ulike virksomheter, men felles for dem alle har vært brudd på GDPR-regelverket ifølge Datatilsynet.

Det har for øvrig nylig versert et par saker i norsk presse knyttet til hvorvidt GDPR kommer til anvendelse når norske journalister publiserer sine saker. Atter en gang blir vi minnet om hvor sterkt ytringsfriheten står i Norge. VG ble frikjent i saken som advokat Rogstad hadde anlagt mot dem vedr. bruk av personlige bilder lastet ned fra Facebook, mens fotballtidsskriftet Josimar trues med søksmål for ærekrenkelser i forbindelse med deres dekning av fotball-VM i Qatar. Å henvise til GDPR i disse tilfellene er virkelig skivebom.


Siste ord

Du får dette nyhetsbrevet som medlem av tilt.works IT-juridiske nettverk eller fordi du har tegnet et eget abonnement. Du kan oppdatere din profil her.

Våre ukebrev

Her kan du melde deg på et eller flere av våre ukebrev. Du kan melde deg av eller endre hva du mottar via lenker i epostene.

"*" obligatorisk felt

Navn*

Litt klokere

Ukentlige nettmøter hvor vi gjør hverandre litt klokere. Du må være logget inn som medlem for å melde deg på.

PrivacyTech

Som medlem i PrivacyTech-nettverket blir du en del av en gruppe likesinnede profesjonelle som er opptatt av GDPR, personvern, compliance og tech. Med Eva Jarbekk – en av Norges fremste eksperter på området – som fasilitator.

Partners in tilt

Vårt nettverk av «kloke hoder» (team tilt) med en bærekraftsagenda.

Del dine tanker om denne artikkelen

0 Comments

På forsiden nå

Tre tips til deg som vil motivere deg selv til endring

Tre tips til deg som vil motivere deg selv til endring

|
Vi kan ikke gjøre noe med at endringer skjer. Det vi kan gjøre noe med er hvordan vi håndterer endringer.
Den essensielle bærekraftsevnen

Den essensielle bærekraftsevnen

|
Ved å skape et miljø hvor alle føler seg trygge til å uttrykke seg, kan organisasjoner blomstre og oppnå suksess på lang sikt.
Et godt skolesystem krever at vi spiller på lag med hjernen

Et godt skolesystem krever at vi spiller på lag med hjernen

|
Det er gledelig å vite at skolen arbeider med å fjerne analfabetismen om følelser og selvfølelse.
En leders ønskeliste: 31 temaer

En leders ønskeliste: 31 temaer

|
November er mørk, men julen er nær. Og vipps er det nytt år og nye ting å lære. Hvis du skulle velge, hva ville du helst lære fra denne ønskelisten for ledere?
vinduspost med døde fluer. Utsikt mot en skolegård med lekende barn.

Det er på tide å gjøre endringer i skolesystemet

|
Vi er alle klar over hvor viktig det er med god kompetanse, men vi vet også at det er kun «GJØRINGEN» som skaper resultater - og det er dessuten under «gjøringen» vi lærer mest effektivt.
Illustrerer Sinnataggen, motstand mot digitalisering

Digital transformasjon: Mer enn teknologi

|
Som en veteran i endringsledelse og en som har ledet flere vellykkede omstillinger, står jeg noe perpleks overfor denne tilsynelatende avgrunnen mellom teori og praksis.
bilde som illustrerer de blå soner

Blue Zone: 10 prinsipper for å skape en bedre arbeidsplass

|
Forskningen på de blå sonene gir oss verdifull innsikt som er relevant for enkeltpersoner og organisasjoner som ønsker å forbedre velvære, produktivitet og ledelse på arbeidsplassen.
kompetanse og livserfaring, illustrasjon av eldre dame foran pc

Systematisk nedvurdering av kompetanse og livserfaring

|
Det er essensielt for samfunnet å revurdere og omdefinere hva som betraktes som verdifull kompetanse og kunnskap.
Magefølelsen som foretrukket beslutningsform

Magefølelsen som foretrukket beslutningsform

|
For å skaffe oss tilstrekkelig innsikt slik at vi kan ta kloke valg, er det helt avgjørende å sette sammen ulik kompetanse.

Pin It on Pinterest

Share This

Del dette

Delt glede er dobbelt glede. Del dette med ditt nettverk.