IT-jus nr. 5

mandag 15. november 2021 @ 11:26

Personvern og it-sikkerhet er i vinden som aldri før. Knapt en måned har gått siden sist nyhetsbrev, og antallet innfall, utfall, innspill og utspill – lokalt som globalt – ser bare ut til å øke. Her er et knippe av de sakene som har vært omtalt de siste ukene og som jeg har bitt meg […]
Av Eva Jarbekk

Personvern og it-sikkerhet er i vinden som aldri før. Knapt en måned har gått siden sist nyhetsbrev, og antallet innfall, utfall, innspill og utspill – lokalt som globalt – ser bare ut til å øke. Her er et knippe av de sakene som har vært omtalt de siste ukene og som jeg har bitt meg merke i. Det ser ikke ut til at aktiviteten på dette området har tenkt til å roe seg med det første! God lesning!

Hilsen Eva.

Facebook sletter ansiktsgjenkjenningsdata

Heller ikke denne måneden kommer vi unna nyheter om Facebook (snart Meta) og deres håndtering av personvernspørsmål: Ganske så overraskende har de besluttet å slette all ansiktsgjenkjenningsdata. Skjønt det er kanskje ikke så rart at de har fattet den beslutningen, gitt den stadig voksende kritikken av hvordan de håndterer de data de samler inn. Deres omdømme står på spill.


Amazon godtar ikke bot:

En annen av de store tech-bedriftene, Amazon, ble som kjent nylig varslet en bot på 746 millioner Euro av datatilsynet i Luxemburg. Det er vel ingen stor nyhetsbombe at Amazon nå har besvart varselet og hevder sin uskyld.


Stor bot til Sky Italia, ansiktsgjenkjenning i Skottland, personvern i Saudi Arabia:

Også i Italia begynner det nå å bli en viss størrelse på bøtene som datatilsynet der varsler. Denne gangen er det TV-stasjonen Sky Italia som har blitt varslet om en bot på 3,3 millioner Euro for misbruk av persondata i markedsførings-øyemed. Skjønt, summen utgjør likevel kun 2,5 prosent av det de potensielt kunne ha ilagt.

Britene har som tidligere nevnt erstattet GDPR med en egen personvernlov, som på vesentlige områder svekker personvernet i forhold til det vern som GDPR skal sikre. Dette får nå konkrete konsekvenser, så som at det tydeligvis er helt ok å benytte seg av ansiktsgjenkjennings-teknologi i kafeteriaene ved universiteter og høyskoler i Skottland. Naturlig nok, har dette skapt reaksjoner.

Kodifisering av personvern er en global trend. Nå har også Saudi Arabia innført personvernlovgivning med særlig henblikk på sektorene telekommunikasjon, skytjenester, e-handel, IoT, finance og offentlig sektor. Det er mange klare paralleller til GDPR.

Flere bøter fra Datatilsynet

Men det er ikke bare i utlandet det skjer ting å bite seg merke i. Her hjemme har Datatilsynet virkelig begynt å få fortgang i varsling av bøterFerde, Høylandet kommune, Helse Midt-Norge og Ultra-Technology as har alle mottatt varsler i løpet av de siste månedene. De er alle veldig ulike virksomheter, men felles for dem alle har vært brudd på GDPR-regelverket ifølge Datatilsynet.

Det har for øvrig nylig versert et par saker i norsk presse knyttet til hvorvidt GDPR kommer til anvendelse når norske journalister publiserer sine saker. Atter en gang blir vi minnet om hvor sterkt ytringsfriheten står i Norge. VG ble frikjent i saken som advokat Rogstad hadde anlagt mot dem vedr. bruk av personlige bilder lastet ned fra Facebook, mens fotballtidsskriftet Josimar trues med søksmål for ærekrenkelser i forbindelse med deres dekning av fotball-VM i Qatar. Å henvise til GDPR i disse tilfellene er virkelig skivebom.


Siste ord

Du får dette nyhetsbrevet som medlem av tilt.works IT-juridiske nettverk eller fordi du har tegnet et eget abonnement. Du kan oppdatere din profil her.

Fant ikke noen innlegg.

Abonnement på coaching

Abonnement på coaching

Gi dine medarbeidere tilgang på personlig og profesjonell vekst og utvikling med et fleksibelt abonnement på en eller flere av våre profesjonelle coacher.

Les mer

Våre nyhetsbrev

Her kan du melde deg på et eller flere av våre ukebrev.

"*" obligatorisk felt

Navn*

PrivacyTech

Som medlem i PrivacyTech-nettverket blir du en del av en gruppe likesinnede profesjonelle som er opptatt av GDPR, personvern, compliance og tech. Med Eva Jarbekk – en av Norges fremste eksperter på området – som fasilitator.

Partners in tilt

Vårt nettverk av “kloke hoder” (team tilt) med en bærekraftsagenda.

Del dine tanker om denne artikkelen

0 Comments

På forsiden nå

Salgsbroen, alle pilarer er like viktige.

Kan du skape tillit? Da er du en selger!

|
Du skal si til deg selv: «Jeg er en selger», og du skal si det med stolthet.
Adferdslæring: Tanker skaper følelser - følelser skaper adferd - adferd skaper tanker

De ubevisste holdningene til eldre arbeidstakere

|
Det foreligger en «allmenn sannhet» om de unge «talentene»: De er fremoverlente, innovative og proaktive arbeidstakere.
Soloprenørene: Hvordan skaffe nye kunder?

Soloprenørene: Hvordan skaffe nye kunder?

|
Overraskende kundeinnsikt fra erfarne soloprenører.
Hvordan 84% av norske virksomheter skaffer nye kunder

Hvordan 84% av norske virksomheter skaffer nye kunder

|
Ukens Tirsdag morgen er skrevet spesielt til en stor gruppe mennesker jeg beundrer: soloprenørene. Dere andre: Les på eget ansvar.
Diagnose: Kan brukes til alt

Diagnose: Kan brukes til alt

|
Å kunne mer om det meste enn de fleste høres bra ut. Men i et ekspertdrevet arbeidsliv kan "multitalent" klinge mer som en diagnose.
Skal vi gni det inn, eller ikke?

Skal vi gni det inn, eller ikke?

|
De gangene jeg som barn kom over en liten rift på en tapetvegg eller i et klesplagg, var det utrolig fristende å pirke litt, og se om jeg kunne få løs en bit til, eller lage hullet litt større. Jeg hadde ikke noe ønske om å ødelegge, jeg ville bare se hva som skjedde.  
Født som leder?

Født som leder?

|
Blir man født som leder? Eller kan det læres? Jeg trodde ikke dette var et tema lenger. Jeg tok feil.
Bare 200 meter til: Små steg gjør store fremskritt

Bare 200 meter til: Små steg gjør store fremskritt

|
Hva er likheten mellom en polfarer, deg og dine ansatte?
Olivias verden

Olivias verden

|
KI er et fantastisk verktøy, og det blir mer fantastisk for hvert minutt. Fint for oss, stort sett. Men hvordan vil Olivia (8 måneder) sitt voksne liv se ut?

Pin It on Pinterest

Share This

Del dette

Delt glede er dobbelt glede. Del dette med ditt nettverk.