IT-jus nr. 5

mandag 15. november 2021 @ 11:26

Personvern og it-sikkerhet er i vinden som aldri før. Knapt en måned har gått siden sist nyhetsbrev, og antallet innfall, […]
Av Eva Jarbekk

Personvern og it-sikkerhet er i vinden som aldri før. Knapt en måned har gått siden sist nyhetsbrev, og antallet innfall, utfall, innspill og utspill – lokalt som globalt – ser bare ut til å øke. Her er et knippe av de sakene som har vært omtalt de siste ukene og som jeg har bitt meg merke i. Det ser ikke ut til at aktiviteten på dette området har tenkt til å roe seg med det første! God lesning!

Hilsen Eva.

Facebook sletter ansiktsgjenkjenningsdata

Heller ikke denne måneden kommer vi unna nyheter om Facebook (snart Meta) og deres håndtering av personvernspørsmål: Ganske så overraskende har de besluttet å slette all ansiktsgjenkjenningsdata. Skjønt det er kanskje ikke så rart at de har fattet den beslutningen, gitt den stadig voksende kritikken av hvordan de håndterer de data de samler inn. Deres omdømme står på spill.


Amazon godtar ikke bot:

En annen av de store tech-bedriftene, Amazon, ble som kjent nylig varslet en bot på 746 millioner Euro av datatilsynet i Luxemburg. Det er vel ingen stor nyhetsbombe at Amazon nå har besvart varselet og hevder sin uskyld.


Stor bot til Sky Italia, ansiktsgjenkjenning i Skottland, personvern i Saudi Arabia:

Også i Italia begynner det nå å bli en viss størrelse på bøtene som datatilsynet der varsler. Denne gangen er det TV-stasjonen Sky Italia som har blitt varslet om en bot på 3,3 millioner Euro for misbruk av persondata i markedsførings-øyemed. Skjønt, summen utgjør likevel kun 2,5 prosent av det de potensielt kunne ha ilagt.

Britene har som tidligere nevnt erstattet GDPR med en egen personvernlov, som på vesentlige områder svekker personvernet i forhold til det vern som GDPR skal sikre. Dette får nå konkrete konsekvenser, så som at det tydeligvis er helt ok å benytte seg av ansiktsgjenkjennings-teknologi i kafeteriaene ved universiteter og høyskoler i Skottland. Naturlig nok, har dette skapt reaksjoner.

Kodifisering av personvern er en global trend. Nå har også Saudi Arabia innført personvernlovgivning med særlig henblikk på sektorene telekommunikasjon, skytjenester, e-handel, IoT, finance og offentlig sektor. Det er mange klare paralleller til GDPR.

Flere bøter fra Datatilsynet

Men det er ikke bare i utlandet det skjer ting å bite seg merke i. Her hjemme har Datatilsynet virkelig begynt å få fortgang i varsling av bøterFerde, Høylandet kommune, Helse Midt-Norge og Ultra-Technology as har alle mottatt varsler i løpet av de siste månedene. De er alle veldig ulike virksomheter, men felles for dem alle har vært brudd på GDPR-regelverket ifølge Datatilsynet.

Det har for øvrig nylig versert et par saker i norsk presse knyttet til hvorvidt GDPR kommer til anvendelse når norske journalister publiserer sine saker. Atter en gang blir vi minnet om hvor sterkt ytringsfriheten står i Norge. VG ble frikjent i saken som advokat Rogstad hadde anlagt mot dem vedr. bruk av personlige bilder lastet ned fra Facebook, mens fotballtidsskriftet Josimar trues med søksmål for ærekrenkelser i forbindelse med deres dekning av fotball-VM i Qatar. Å henvise til GDPR i disse tilfellene er virkelig skivebom.


Siste ord

Du får dette nyhetsbrevet som medlem av tilt.works IT-juridiske nettverk eller fordi du har tegnet et eget abonnement. Du kan oppdatere din profil her.

Våre ukebrev

Her kan du melde deg på et eller flere av våre ukebrev. Du kan melde deg av eller endre hva du mottar via lenker i epostene.

"*" obligatorisk felt

Navn*

Litt klokere

Ukentlige nettmøter hvor vi gjør hverandre litt klokere. Du må være logget inn som medlem for å melde deg på.

PrivacyTech

Som medlem i PrivacyTech-nettverket blir du en del av en gruppe likesinnede profesjonelle som er opptatt av GDPR, personvern, compliance og tech. Med Eva Jarbekk – en av Norges fremste eksperter på området – som fasilitator.

Partners in tilt

Vårt nettverk av «kloke hoder» (team tilt) med en bærekraftsagenda.

Del dine tanker om denne artikkelen

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

På forsiden nå

Kritisk tenkning

Kritisk tenkning

|
Falsk eller feilaktig informasjon er en stor utfordring, men det egentlige problemet er hvordan vi tenker.
Podcasten uttafor men innafor

Tilt-spekket podcast om HR-avdelingens rolle

|
Er HR for opptatt av prosedyrer? Er det egentlig et mål å holde ansatte i jobb lengst mulig? Kan EUs ESG krav redde lederskapet i ledelse?
digital kompetanse

KI og digital kompetanse: Houston, we have a problem …

|
Over halvparten av alle norske ansatte trenger en betydelig oppgradering av digital kompetanse og ferdigheter.
Griske tidstyver i kloke hoder

Griske tidstyver i kloke hoder

|
Selv selverklærte «kloke hoder» plages med maur som kravler rundt i hodene og skaper engstelse og stress.
Tillit og to andre suksessfaktorer for lykkelandet Norge

Tillit og to andre suksessfaktorer for lykkelandet Norge

|
Det er tre faktorer i samfunnet som skaper lykke. Vår grunnlov tar vare på alle tre. Det er viktigere enn noensinne å verne om dem, minner Arne Jensen om.
dårlig leder

At noen forteller deg at du er en dårlig leder, behøver ikke bety at du er det.

|
«Den situasjonen håndterte du ubegripelig dårlig! Er dette det du kaller ledelse?»
givergledens dag

Givergledens dag: En sann gratis lunsj

|
Givergledens dag er et eksempel på at det faktisk finnes en gratis lunsj. Dagens skal inspirere til handling og til å skape positive endringer i samfunnet. 
Hvordan løse frivillighetskrisen?

Hvordan løse frivillighetskrisen?

|
Det norske folks gratisarbeid er verdt mellom 80 og 130 milliarder. Pandemien skapte et krakk, også i denne «bransjen». Er dugnads-Norge teknisk konkurs?
Sponsoravtaler kan gjøre ansatte til superhelter i eget liv

Sponsoravtalens skjulte gull: Bruk sponsoratet til glede for alle ansatte

|
Sponsorat får sjelden den annerkjennelsen den fortjener. Riktig brukt kan den slå rett inn på bunnlinja.

Pin It on Pinterest

Share This

Del dette

Delt glede er dobbelt glede. Del dette med ditt nettverk.